Κυριακή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Ευχαριστώ για την υποδοχή της προσκλήσεως να έρθετε να ακούσετε τις θέσεις μας και το πως αντιλαμβανόμαστε αυτές τις εκλογές. Είναι εξαιρετικά δύσκολες αυτές και γι’ αυτό υπάρχει και μία δυσκολία στην επιλογή της ημερομηνίας. Θυμίζω την «αμετακίνητη» θέση του κ. Σαμαρά για τις 19 Φεβρουαρίου, που πήγε τον Μάρτιο, μετά πήγε 8 Απριλίου, πήγε 29 Απριλίου, πήγε 6 Μαΐου και ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα είναι αυτή η ημερομηνία των εκλογών…
Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές; Μήπως η ικανοποίηση ενός δικαιολογημένου θυμού των πολιτών της χώρας από τα λάθη, τα ανομήματα και από μια αρνητική προσέγγιση των πραγμάτων από τα δύο κόμματα εξουσίας; Και αν αυτό είναι το διακύβευμα, τι μας περιμένει την επόμενη μέρα, όταν λειτουργήσει η ψήφος θυμού; Μια πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση κατάσταση.
Διακυβεύεται η ελευθερία της χώρας. Δεν ξέρω πως, αλλά ενοχλούμαι εξαιρετικά πολύ όταν βλέπω ένα «μούδιασμα» στους πολιτικούς αρχηγούς του Μνημονίου και βλέπω τον «χείμαρρο» Πωλ Τόμσεν να προσδιορίζει πολιτικά θέματα που άπτονται της Ελληνικής κυριαρχίας! Έφτασε προχθές μάλιστα από το Λονδίνο – και αυτός και η προϊσταμένη του, η κ. Λαγκάρντ – να δίνουν και χρίσμα στον Ελληνικό λαό «θα ψηφίσετε αυτά τα δύο κόμματα». Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά δυσμενής και δύσκολη για τον τόπο.
Έχουμε μια απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας σε σημαντικό βαθμό.  Έχουμε αφήσει πράγματα που μας ανήκουν στον χειρισμό των ξένων. Οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν δέσει μόνοι τους πισθάγκωνα τα χέρια τους, όταν υπέγραψαν την επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ με την φράση που αναφερόταν στο Αγγλικό κείμενο και όχι στο Ελληνικό – που είχε απαλειφθεί για λόγους που αντιλαμβάνεστε όλοι – και έλεγε ότι «εμείς οι ηγέτες που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, δεσμευόμαστε ότι όσο καιρό πολιτευόμαστε, δεν θα ασκήσουμε άλλη πολιτική πέρα από αυτή που περιγράφεται στο Μνημόνιο». Πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι έχει ξεκαθαριστεί εξ’ αρχής, ότι αυτή είναι η πολιτική. Και ποια είναι αυτή που περιγράφεται στις 600 και πλέον σελίδες που είχαν την απαίτηση να τις διαβάσουμε μέσα σε 20 λεπτά και να απαντήσουμε; Στην σελίδα 427 αναφέρει ότι τον Ιούνιο οι μισθοί και οι συντάξεις θα πρέπει να εναρμονιστούν με τους μισθούς και τις συντάξεις της Ν.Α Ευρώπης, δηλαδή της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Αυτό εμμέσως πλην σαφώς, το απεδέχθη ο Πρωθυπουργός.
 
Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, όταν τον πίεσα να δεσμευθεί ότι δεν θα ληφθούν άλλα τέτοια μέτρα, μείωση μισθών και συντάξεων, το είπε με έναν τρόπο που δεν μπορούσε να το κρύψει. Πως αν δεν πιάσουν τους δείκτες σε δύο μήνες, τότε θα αναγκαστούν να το κάνουν. Ομολόγησε επίσης, ότι θα υπάρξει και ένα τρίτο πακέτο.  Που σημαίνει, ένα τρίτο, πιο σκληρό Μνημόνιο. Τώρα πλέον κανένας – ούτε οι χειριστές του Μνημονίου – δεν δέχονται ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση. Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν, γιατί έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική, όταν υπήρξε αρκετός χρόνος – ήμασταν μαζί περίπου 90 μέρες – τους είχα προβάλλει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο με επιχειρήματα. Δέχθηκαν ότι έχει μία βάση, αλλά απορρίφθηκε «μετά πολλών επαίνων», καθόσον ήταν άλλη η οδηγία από τα μεγάλα «αφεντικά». Η δική μας θέση ήταν ξεκάθαρη. Πρώτον, πέντε χρόνια μορατόριουμ, άμεση μείωση της φορολογίας, νέο επενδυτικό κλίμα και ανάπτυξη από τον 5ο χρόνο όπου θα μπορούσε η χώρα να καταβάλλει 10 δις ευρώ κάθε χρόνο μέχρι εξόφλησης, και με το επιτόκιο που σήμερα δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις τράπεζες όλων των χωρών της Ευρώπης, δηλαδή με 1%. Τον τελευταίο χρόνο, η ΕΚΤ έδωσε περισσότερα από 1 δις ευρώ. Άρα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν χρήματα. Αντ’ αυτού, προτιμήθηκε αυτός ο δρόμος.
Μπαίνοντας εγώ στην κυβέρνηση, όχι με την θέλησή μου αλλά κατόπιν πιέσεως που δέχθηκα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των άλλων δύο, είχα βάλει συγκεκριμένους όρους:
1) ΟΧΙ μείωση μισθών και συντάξεων.
2) ΟΧΙ απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
3) ΟΧΙ ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.
4) Και βεβαίως, ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών.
 
Ενώ στην αρχή το αποδέχθηκαν, προϊόντος του χρόνου, είδα ότι και τους τέσσερις όρους τους παρέβλεπαν. Επειδή ήθελα να είμαι εντάξει με την Ιστορία, αλλά και με την αλήθεια – γι’ αυτό και κάνω μια εκστρατεία αλήθειας σε όλη την Ελλάδα – κατέθεσα τέσσερις επιστολές, δύο υπομνήματα και το σημείωμα της αποχώρησης.
Όταν μου ζητούσαν σε 20 λεπτά να πω ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» που θα δέσμευε την Ελλάδα για 40 χρόνια, εγώ είχα ζητήσει – προκειμένου να μπορέσω να παρακολουθήσω τη λογική τους – βλέποντας ότι δεν θέλω το κεφάλι μου να είναι στην καρμανιόλα, γιατί το δικό τους κινδυνεύει αν κάποια πράγματα δεν εξελιχθούν σωστά – ότι θέλω τρεις ρητές διαβεβαιώσεις:
1) Από το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας ότι αυτή η σύμβαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Έχουμε νομοθετήσει εμείς οι ίδιοι, ότι για οποιασδήποτε σύμβαση συνάπτει το Δημόσιο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μου απάντησαν «όχι, δεν γίνεται».
2) Από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ότι αυτή η συμφωνία είναι σύννομη με το Σύνταγμα. Μου είπαν «όχι, δεν το έχουμε».
3) Τουλάχιστον, να υπάρχει διαβεβαίωση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι με αυτή τη συμφωνία διορθώνονται τα οικονομικά της χώρας. Αρνητικό και αυτό.
 
Κατόπιν αυτού, τους είπα: «Αφού αυτοί οι τρεις φορείς λένε όχι, πως νομιμοποιούμαι εγώ να πω το ναι;».
Υπήρξε μια εντονότατη διαφωνία. Όλη την τελευταία εβδομάδα – κράτησα πάρα πολύ χαμηλούς τόνους γιατί δεν ήθελα να αναστατώσω τις αγορές- σε κάποια θέματα, όπως το Αγγλικό Δίκαιο. Αγγλικό Δίκαιο σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή – και δεν εξαρτάται από εμάς το πότε αλλά από εκείνους- δεν σου δίνουν μια δόση με κάποια αφορμή –όπως έκριναν τον Σεπτέμβριο και πήραμε την δόση τον Δεκέμβριο – και αρχίζουν οι κατασχέσεις. Δεν επιλαμβάνονται τα Ελληνικά Δικαστήρια. Είναι ψέμα. Επιλαμβάνονται τα Αγγλικά Δικαστήρια και το Δκαστήριο του Λουξεμβούργου.
Κατάλαβα και τους είπα εκεί μέσα, ότι η εμμονή για το Αγγλικό Δίκαιο εγκυμονεί κινδύνους για συγκεκριμένα πράγματα. Και εφόσον ο κύριος τροφοδότης είναι η Γερμανία, γιατί δεν κολακεύουμε την Γερμανία και να πάμε με το δικό της Δίκαιο που είναι ελαφρύτερο και από το Ελληνικό, μια που με τίποτα δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση; Κατάλαβα ότι η όλη υπόθεση γινόταν για τον εθνικό πλούτο, δηλαδή για τα πετρέλαια, το αέριο και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Τους είπα ξεκάθαρα ότι «με αυτό που κάνουν, εκχωρούν τον μοναδικό πλούτο που μπορεί να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης». Βρήκα ένα «τείχος» απέναντί μου.
 
Είχε υπάρξει σαφώς μια προσυνεννόηση. Όταν την τελευταία ημέρα μιλήσαμε για τη μη μείωση των μισθών και των συντάξεων που είχα δεσμευτεί δημόσια αλλά και μέσα εκεί, κάναμε έξι ώρες μια διαδικασία, και αφού συμφωνήσαμε να μη μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, ο κ. Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είπε το εξής εκπληκτικό: “Ωραία! Συμφωνήσαμε εμείς, αλλά να παρακαλέσουμε να δεχτεί και ο κ. Πωλ Τόμσεν”. Πράγμα το οποίο ήταν για εμάς εντελώς ντροπιαστικό. Εγώ δεν το δέχθηκα να το ακούσω καν. Και στη συνέχεια, και θα κλείσω αυτό τον κύκλο αναφοράς για το Μνημόνιο, με μια μεγάλη κόντρα που είχαμε όλες τις τελευταίες δέκα ημέρες στις συχνές συναντήσεις.
 
Τους έλεγα ότι η κ. Μέρκελ «μπλοφάρει». Η χώρα δεν είναι δυνατόν να πτωχεύσει, κατά καμία έννοια. Πολλώ δε μάλλον, όταν είχε εκλογές και ο κ. Σαρκοζί, αλλά και η κ. Μέρκελ και ο κ. Ομπάμα. Εάν έπεφτε μια χώρα της Δύσης, αυτό θα ήταν μπούμερανγκ στην εκλογή τους. Και μάλιστα θα σβήσω τη φράση που είχε εκεί, κατά την ορολογία του πόκερ, ενώ είχε «ζεύγος του πέντε», παριστάνει ότι έχει «φουλ του άσσου».
Δεν πρόκειται ούτε να βγούμε από το ευρώ, ούτε τίποτα άλλο. Όχι δεν μπορούμε να ποντάρουμε έτσι, δεν μπορούμε να παίξουμε έτσι. Όχι εν χορώ! Βγήκε προχθές η κ. Μέρκελ στο BBC και επιβεβαίωσε την προσέγγιση που είχα! Δηλαδή, ότι “Δεν πρόκειται ν’ αφήναμε την Ελλάδα να πτωχεύσει. Δεν πρόκειται να αφήναμε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ”.
Κάτω από το φόβο που τους είχε δημιουργήσει και τον πανικό, τον οποίον αυτοί μετέφεραν στον Ελληνικό λαό, μας πήραν τόσα υφεσιακά μέτρα, που είναι αδύνατον, κατά χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Πωλ Τόμσεν, η Ελλάδα να μπορεί να βγει από την ύφεση σε λιγότερο από δέκα χρόνια.  
Επομένως, υπέγραψαν αυτοί οι άνθρωποι, όχι τη σωτηρία της χώρας μας, αλλά τον «ενταφιασμό» της.  
 
Τι άλλο διακυβεύεται; Διακυβεύεται το όνομα της Μακεδονίας. Μπορεί, οι οικονομικές ανάγκες σε κάποιους να έχει απομακρύνει αυτό το εθνικό γεγονός. Η εκχώρηση του ονόματος έχει προσυμφωνηθεί. Και μου κάνει εντύπωση, τουλάχιστον για τον έναν από αυτούς που κάποτε έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Και η τελευταία πρόταση μου εκεί μέσα ήταν: “Επιλέξτε όποιο όνομα θέλετε εσείς, αλλά να περάσει με δημοψήφισμα”. Αυτό που θα διαλέξτε, δώστε το για να έχει την ευθύνη και την υπογραφή του Ελληνικού λαού! Τι ποιο δημοκρατικό από όλα αυτά;  Ό,τι και να το ονομάσετε, να το επικυρώσει ο Ελληνικός λαός. Φοβούνται ο Ελληνικός λαός να  μην πει όχι. Και ως εκ τούτου, προσπαθούν μονομερώς να έλθουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως, μια από τις μεγάλες μου κόντρες που κατέληξε στην αποχώρηση μου, ήταν η εμμονή τους για μείωση των αμυντικών δαπανών.
Συμφωνήθηκε να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 400 εκατ. ευρώ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να αρχίσει ένα πάρτυ στο Αιγαίο. Πολύ πιθανό, από την εξέλιξη της ασθένειας του Ερντογάν. Και βεβαίως, όλα τα άλλα εσωτερικά θέματα που μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογες συνθήκες αυτών της 5ης Σεπτεμβρίου 1955. Ανάλογες με τα γεγονότα της Κύπρου της 19 Ιουλίου του 1974, ανάλογα με τα γεγονότα της 31ης Ιανουαρίου του 1996.
 
Έχω λοιπόν την αγωνία και την ευθύνη. Ζητώ εδώ και πολύ καιρό, συζήτηση – εκτός ημερησίας διατάξεως για τα εθνικά θέματα. Πράγμα το οποίο το αποφεύγουν. Και θέλησα πρόσωπο με πρόσωπο να προκαλέσω τον πρωθυπουργό και να του πω «βάλε μια ημερομηνία πριν κλείσει η Βουλή. Να ξέρουμε τουλάχιστον, που βαδίζουμε στα εθνικά θέματα».    
Αυτή η πολιτική, όπως επίσης και η άρνηση, όπως επίσης  και η δική μου προσέγγιση ότι «η λύση δεν μπορεί να έλθει από την Ευρώπη, αλλά με ένα νέο επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής μας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα».  Η εμμονή μου ότι η Ρωσία πρέπει να κατέβει στο Αιγαίο και ο σχεδιασμός τον οποίο συζήτησα με τους Ρώσους, στο ταξίδι μου του Οκτωβρίου, μιλούσε σε ελλιμενισμό των πλοίων.
Πράγμα το οποίο έχει εξαιρετική ανάγκη η Ρωσία, από τη στιγμή που χάνει το λιμάνι της, την Συρία. Με τα γεγονότα και με την ταχύτητα που εξελίσσονται, δημιούργησαν βεβαίως έναν έντονο προβληματισμό εκείνων, οι οποίοι ελέγχουν τα της Δύσης. Με συνέπεια, να αισθάνονται την ανάσα αυτής της πίεσης, όπως την αισθάνθηκαν πολύ πριν από μένα, με τελευταίο τον κ. Καραμανλή.  
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τους ανθρώπους. Ξέρω ποια «κουμπιά» πατάνε. Είμαι προετοιμασμένος. Και έχω την αίσθηση ότι θα δώσω τις απαντήσεις που πρέπει μέσα στην προεκλογική περίοδο.
 
 
 
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
 
Ερώτηση: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον ΛΑΟΣ. Πιστεύετε ότι έχετε μερίδιο ευθύνης το οποίο καταλογίζει ο λαός σε εσάς, και με αυτό το λόγο, κατά κάποιο τρόπο, τιμωρεί το κόμμα σας;
 
Πρόεδρος ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης: Όχι, δεν είναι δημοσκοπήσεις. Δεν είναι η ερμηνεία του ΛΑΟΣ ή των οπαδών του. Είναι αυτό, το οποίο θέλουν να προσδιορίσουν αυτοί που θέλουν να τιμωρήσουν τον ΛΑΟΣ. Υπάρχει ένα γραφείο επικοινωνίας στην Αθήνα, το οποίο χρηματοδοτείται από την τρόικα, για να επηρεάζει δημοσκοπικά δια γραφίδων και μικροφώνων, κάποιους συναδέλφους. Το έχω καταγγείλει και ουδείς ουδέποτε το διέψευσε. Υπάρχει αυτό το θέμα. Το αντιμετωπίζουμε. Το ξέρουμε. Και βεβαίως, επειδή δεν μπορούν να τους αγοράσουν όλους, ενώ δίνεται μια μεγάλη προβολή στις αρνητικές δημοσκοπήσεις, δεν δίνεται η προβολή στις θετικές δημοσκοπήσεις  και στα στέκια των δημοσιογράφων.
Αυτή την εβδομάδα υπάρχει δημοσκόπηση που δίνει 5,1 % στο ΛΑΟΣ, 4,3 % στους Ανεξάρτητους Έλληνες, 1,6% στη Χρυσή Αυγή. Είναι δημοσκόπηση που έχει βγει σε έντυπο της Αριστεράς. Δεν έχει καμία σχέση με εμάς, αλλά δεν δίνεται δημοσιότητα. Δίνεται εκείνη η οποία είναι κατευθυνόμενη για ένα συγκεκριμένο λόγο.
Αυτή την στιγμή, εάν αλλάξω την πολιτική μου και προσεγγίσω τα συμφέροντα των Αμερικανών, ή των τροϊκανών, θα είναι τελείως διαφορετικά τα ποσοστά. Αλλά τα ποσοστά πέφτουν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επειδή στηρίζουν το Μνημόνιο. Εμένα πέφτουν επειδή κοντράρισα περισσότερο από κάθε άλλο το Μνημόνιο, μέσα από το Μνημόνιο;
Επομένως λοιπόν, αυτά είναι σχήματα οξύμωρα και αντιφατικά. Και επειδή είπατε για δημοσκοπήσεις, δεν θέλω  να αφήνω τίποτα αναπάντητο.
Ορισμένες εταιρείες είναι στρατευμένες όχι στην επιστήμη τους, αλλά σε ορισμένα και συγκεκριμένα πράγματα. Σας αναφέρω και σας παραθέτω: Ευρωεκλογές στις 7/6. Δημοσκόπηση 11-13/5/2009.
Κοιτάξτε! Η PUBLIC ISSUE που μου δίνει 2%, μου έδινε 3%. Πήραμε κοντά στο 7,5%…Αυτό δεν σας λέει τίποτα; Αυτό κάτι δεν λέει; Δηλαδή, έπεσε έξω 150%!!! Έπεσε έξω; Σας αναφέρω μια άλλη δημοσκόπηση άλλης εταιρείας, της MRB. Μας δίνει 4%. Πήραμε σχεδόν το διπλάσιο. Αυτό δεν δείχνει ότι κάτι συμβαίνει, ειδικά με τον ΛΑΟΣ; Έδινε στους Οικολόγους η  MRB 6,4%, όπως σήμερα στη Χρυσή Αυγή. Η PUBLIC ISSUE έδινε 6,5% και με το ζόρι πήραν 3 και κάτι. Όλα αυτά δεν καταλήγουν κάπου; Όλα αυτά σας τα δίνω για την δική σας χρήση. Γιατί πιστεύω ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να τα βάζουμε στη θέση τους.
 
 
Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Εκτελούν συμβόλαια. Η PUBLIC ISSUE, τουλάχιστον, πάντως σίγουρα.
 
 
Ποιο είναι αυτό το γραφείο που αναφέρατε για τη τρόικα;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Κάνω όπως και εσείς δημοσιογραφική έρευνα, για να φτάσω σε κάτι το οποίο δεν γίνεται με το φως του ήλιου. Βεβαίως το ψάχνω και θα το βγάλω. Δεν σου προξενεί εντύπωση ότι εσείς, οι συνάδελφοι της Περιφέρειας, ζώντας έξω από την σκηνή, έχετε καλύτερη παρατηρητικότητα; Κάποιοι αντιμνημονιακοί που ξαφνικά έγιναν φουλ μνημονιακοί σε μερικά δελτία; Αυτό δεν το έχετε δει; Δεν σας κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη πολιτική;
Ήξερα γραφίδες τις οποίες εμπιστευόμουν και συζητούσα, και ξαφνικά έχουν γίνει «φωτοκόπια» του Πωλ Τόμσεν. Και επαναλαμβάνουν αυτό το παιχνίδι, με κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων και όχι όλες. Σας έφερα και παραδείγματα. Κάποια στιγμή λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια. Για αυτό κάνω αυτή την εκστρατεία της αλήθειας. Και πιστεύω ότι μέχρι την όποια ημερομηνία των εκλογών – και αν γίνουν εκλογές – γιατί την τελευταία εβδομάδα δεν άκουσα κανένα να μιλάει για εκλογές, να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Επειδή θέλω να μιλάω με στοιχεία, αυτή η εταιρεία, η PUBLIC ISSUE, έδινε στο ΠΑΣΟΚ 11%, και ξαφνικά το πήγε στο 15,5%. Πήρε ταυτόχρονα 270.000 ευρώ για τρεις δημοσκοπήσεις, από το Υπουργείο για την Ηλεκτρονική Διαβούλευση. Τώρα, σήμερα τη στιγμή που μιλάμε, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Εγώ δεν έχω 270.000 ευρώ.
 
 
Αυτή η περίοδος των 90 ημερών έχει στοιχήσει στο κόμμα. Νομίζετε ότι έστω και την τελευταία ώρα με την αποχώρηση που κάνατε, θα μπορέσετε προεκλογικά να αναπληρώσετε τις απώλειες;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Θα είμαστε περισσότεροι απ’ ότι ήμασταν το 2009. Καταγράφεται και περιμένω το τηλεφώνημά σας την Κυριακή το βράδυ.
 
Δώστε μας μια εικόνα πως βλέπετε την επόμενη των εκλογών.
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Πιστεύω ότι οι δυο με τις φιλότιμες προσπάθειες τις τρόικα, θα μπορέσουν να κάνουν 151 βουλευτές για να  κυβερνήσουν.
 
Λέτε «κωλοτούμπες» εκείνους και εκείνοι λένε «κωλοτούμπα» εσάς.
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Εγώ σας έδωσα συγκεκριμένη πορεία και γνωστή. Αν έχουν κάποια επιχειρήματα να τα πουν. Εάν ο κ Σαμαράς δεν είχε την πείσμωνα  άρνηση στην αρχή που επιβίβασε εις το όχημα της Αριστεράς κατεύθυνσης τον Ελληνικό Λαό και εν συνεχεία σε μια νύχτα έκανε την «τούμπα», θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αν είχε δεχτεί να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση -εγώ είχα πείσει τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε πει δύο φορές «εγώ φεύγω ας αναλάβει κάποιος άλλος», νομίζω θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της χώρας. Σας θυμίζω πάλι ότι κάποια σχόλια είχα διαβάσει και από το δικό σας Τύπο εδώ όταν είπα «ανένδοτο αγώνα και αποχωρώ από την Βουλή» πέρυσι το Μάιο, κάποιοι μου είπαν «μην το τραβάς πάρα πολύ». Το τράβαγα, γιατί είδα ότι ο άνθρωπος είναι ανεπαρκής. Η λέξη «ανεπαρκής» τα λέει όλα. Και το κατάλαβαν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με μια χρονοκαθυστέρηση. Τότε λοιπόν είπα στο Σαμαρά «πάμε να αλλάξουμε την υφή της κυβέρνησης». Δεν με άκουσαν. Εν τέλει, δέχτηκαν τότε και θέλω να θυμίζω πως όταν πήγα στο Προεδρικό Μέγαρο, είχαν έτοιμο τον Πετσάλνικο για να ορκιστεί για πρωθυπουργός. Και η μεγάλη μου προσφορά στην Πατρίδα είναι που αντέδρασα και δεν μπήκε ο Πετσάλνικος. Και πήγε ένας τεχνοκράτης, ο οποίος – εν πάσει – περιπτώσει μπορούσε να μιλήσει στην Ευρώπη. Αν δεν πέτυχε όσα προσδοκούσα είναι γιατί αυτοί οι δύο τον έβαλαν πάνω σε «ράγες». Για φανταστείτε την Ελλάδα με Πετσάλνικο; Ή αυτό, το οποίο άκουσα την επόμενη ημέρα όπου ο Σαμαράς διαφωνούσε με τον Παπανδρέου για τον Παπαδήμο, γιατί κανείς στην ουσία δεν τον ήθελε, γιατί λέγανε πως «άμα πετύχει θα ακυρώσει την δική μου προσπάθεια ή αν πετύχει θα είναι ξανά  πρωθυπουργός μετά τις εκλογές». Φόβος, που δεν του έχει φύγει ακόμα και άκουσα πρόταση να γίνει πρωθυπουργός η κ. Έλσα Παπαδημητρίου. Αν και είναι ντροπή, ρωτήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως έφυγε από το γραφείο, όταν το είπανε. Και τους είπα: «Δεν παίζω με την Ελλάδα». Αυτά λέγανε, αυτά συμφώνησαν οι δυο τους. Και σας θυμίζω, Παρασκευή έκανε την τούμπα ο Σαμαράς και τις τέσσερις επόμενες ημέρες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Και αναγκάστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να με φωνάξει, λέγοντας μου «σε χρειάζομαι για συγκολλητική ουσία». Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 
Γιατί τόσο μένος με την Χρυσή Αυγή και αν χρειαστεί να συνυπάρξετε, πως θα το κάνετε;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Δεν μπορείς να συνυπάρχεις με το διάολο. Και μου κάνει εντύπωση πως τα Μέσα Ενημέρωσης, αυτό που λέμε «Σύστημα», γιατί το πολιτικό σύστημα δεν είναι η πολιτική, το πολιτικό σύστημα είναι όλο αυτό και ο Τύπος, δείχνει μια τέτοια ανοχή. Εμένα με κατηγορούσαν 10 χρόνια ότι είμαι «ακραίος» και «φασίστας» χωρίς να είμαι. Και αυτοί, οι οποίοι είναι τα παιδιά του Χίτλερ με σβάστικες, με τα χέρια υψωμένα, με αγκυλωτούς σταυρούς, έχουν περάσει στο απυρόβλητο. Μου κάνει εντύπωση. Ελπίζω, αυτό το «Σύστημα» την επόμενη μέρα να μη μετανιώσει για αυτό που κάνει. Η μανία τους να σπρώξουν να μπει η Χρυσή Αυγή μέσα. Δεν ξέρω τι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν. Ή μάλλον ξέρω. Συγκρίνεται ο Λεπέν με τη Χρυσή Αυγή; Ξέρετε τι είναι η Χρυσή Αυγή; Χίτλερ και σβάστικα δεν έχει ο Λεπέν. Έχετε κάθε δικαίωμα να τους υπερασπίζεστε. Σε μια δημοκρατική χώρα υπερασπιζόμαστε ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά ας μη συγκρίνουμε τα ασύγκριτα.
 
Θα γράφατε ποτέ σαν τίτλο στην εφημερίδα σας «Διάβολος η Χρυσή Αυγή».
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Ο διάβολος μπορεί κάποια στιγμή να βρει το δρόμο του, εάν το θελήσει ο Κύριος. Αυτοί αποκλείεται.
Εάν βγει ευθέως και δεσμευτεί για το δημοκρατικό πολίτευμα, εάν αποκηρύξει το Χιτλερισμό, το Ναζισμό, κι όλα αυτά τα πράγματα και έχει έρθει στις θέσεις του Λεπέν που είπε και ο συνάδελφος, τότε μπορεί. Αλλά, βλέπω την ασυλία από όλο τον Τύπο. Ελεύθερα Μέσα και καλά είναι τα Περιφερειακά, αλλά έχετε δει στα κεντρικά δελτία ειδήσεων να πουν, να αποκαλύψουν κάτι; Το έχετε δει σε καμιά μεγάλη εφημερίδα, εκτός από αύριο που το «Έθνος» κάνει ένα αφιέρωμα επιτέλους; Βγαίνει η εφημερίδα την Κυριακή και λέει «τι καλά παιδάκια».
 
Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής λέει ότι ο Βορίδης είναι Ευρωμασόνος.
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Ίσως γνωρίζονται από την αφετηρία.
 
Στις 20 Μαΐου έχουμε στον ΟΗΕ συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων. Πιστεύετε ότι μέχρι τότε θα έχουμε κυβέρνηση; Ποιος θα πάει εκεί;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Έχουμε ονομασία για ένα θέμα που το έχουν τακτοποιήσει, το έχουν εκχωρήσει. Και γι΄ αυτό φωνάζω, να δεσμευθεί αυτή η Βουλή πριν κλείσει σε 10 μέρες ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα. Και ας του δώσουν όποιο όνομα θέλουν, αλλά θα πρέπει να το ψηφίσει ο Ελληνικός λαός. Δεν υπάρχει πιο δημοκρατικό απ’ αυτό.
Κάποια φορά που δεν είχαμε κυβέρνηση, είχε πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Θεωρείτε επιτυχημένο τον κ. Παπαδήμο;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Ο κ. Παπαδήμος είναι ένας πετυχημένος τεχνοκράτης.
 
Με αποτυχημένους υπουργούς;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Στην πρώτη επιστολή που του έστειλα, με ημερομηνία αν θυμάμαι καλά 10 Δεκεμβρίου, του έλεγα πως αν δεν πάει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών τύπου Μόντι, δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις με όλους αυτούς που έχεις μαζέψει.
 
Ποια είναι η επιτυχία που του πιστώνετε σαν πρωθυπουργού;
Πρόεδρος ΛΑΟΣ: Επέδειξε μια σοβαρότητα. Και είναι τόση η γελοιότητα δίπλα μας που όταν βλέπεις ένα σοβαρό, αυτό κάνει εντύπωση.
 
 
Για την εγκληματικότητα
Αν μου ρίχνετε  ευθύνη επειδή απέκρουσα το νομοσχέδιο για ν’ αφεθούν  έξω οι εγκληματίες με 10 χρόνια φυλακή, τότε να με χρεώσετε. Αν θεωρείτε ότι έχω ευθύνη που απέκρουσα την περαιτέρω νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, να μου το πείτε. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, εγώ έλεγα όχι σε όλα αυτά κι αυτή ήταν η άμυνά μου. Το πολύ εύκολο για μένα ήταν να κάτσω απ’ έξω, να το παίζω αντιστασιακός του γλυκού νερού. Μπήκα μέσα γνωρίζοντας το κόστος. Αλλά έπρεπε να βοηθήσω την πατρίδα. Που να ξέρω  ότι αυτοί εκ προοιμίου  είχαν εκχωρήσει  τον εαυτό τους στην κ. Μέρκελ; Ο μεν ένας γιατί μέχρι τότε η κ. Μέρκελ δεν του καλομίλαγε και ο άλλος για να διατηρηθεί στα πράγματα. Εγώ δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό και έφυγα.
 
 
Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας
Εννοώ το λάθος εκείνων που πήγαν εκεί τα πράγματα. Θα μπορούσα να τους οδηγήσω σε μια άλλη κατεύθυνση εκεί μέσα. Όταν είδα λοιπόν τις «ράγες» που οδηγούσαν στο γκρεμό, προτίμησα να μην παραμείνω. Τώρα λοιπόν, αν το ερώτημα είναι αν την επόμενη των εκλογών θα ξαναείμαι μαζί τους, θα σας έλεγα ότι είναι αδύνατον να μπορέσω να συνυπάρξω με αυτούς τους δύο. Δηλαδή με ρωτάτε εάν θα επιβίβαζα την οικογένειά μου σε ένα όχημα με αυτούς τους δύο οδηγούς που έχουν δέσει τα χέρια τους πισθάγκωνα. Πως θα στρίψουν άμα χρειαστεί; Δεν μπορούν. Έχουν υπογράψει. Αυτοί βγήκαν στην αχρηστία, δεν μπορούν. Και είπα και στους δύο πως δεν χρειάζεται να βγάλουν φυλλάδιο και να κοινοποιήσουν το Μνημόνιο γιατί αυτό είναι το πρόγραμμά τους. Δεν μπορούν να βγάλουν πρόγραμμα. Δεν μπορούν να μιλήσουν για ιδέες πέρα από το Μνημόνιο.
 
 
Για  τους λόγους που ο ΛΑΟΣ ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο
Δεν ήταν στο ίδιο μέγεθος. Πρώτα-πρώτα τότε είχα 270 δισεκατομμύρια καταθέσεις. Τώρα είχα 160 δισ.καταθέσεις. Τότε ήταν για δύο χρόνια και θα βγαίνανε στην αγορά για διαβεβαίωση το θυμάστε πάρα πολύ καλά. Τώρα δεν έχουμε διαβεβαίωση ότι θα βγούμε ούτε μέχρι το 2030. Τότε δεν ξέραμε που βρισκόμαστε, όλοι είχαμε μπει σε έναν απρόοπτο. Προσπάθησα  την πρώτη δόση των 10 δισ.ευρώ στις 19 Μαΐου. Γι’ αυτό πληρώνεστε. Και πήγα σε μία πετρελαιοπαραγωγό χώρα, ζήτησα κι ήρθε εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, του κάναμε το τραπέζι στη «Αθηναϊκή  Λέσχη», του ζήτησα 10 δισ.ευρώ που είχα ανάγκη σε 10 ημέρες, για 10 χρόνια με 3%. Και μου είπε το συζητάει τώρα. Του κλείνω ραντεβού από την «Αθηναϊκή Λέσχη» με τον κ Παπανδρέου.  Την άλλη μέρα ο κ. Παπανδρέου δεν του έκανε καμία κουβέντα για το δάνειο αυτό. Από εκεί κατάλαβα ότι το παιχνίδι έχει δρομολογηθεί. Όμως όταν ακούς σε 10 ημέρες «δεν υπάρχουν μισθοί για φάρμακα, για νοσοκομεία», τότε λες «πάμε και βλέπουμε». Και αυτό σήμαινε την ψήφο στο Άρθρο 1 του Μνημονίου -και όχι σε όλα τα άλλα- με ταυτόχρονη πρόταση για Κυβέρνηση Εθνικής Συνευθύνης -όπως την έλεγα- για να χειριστεί την περεταίρω διαδικασία.  Τραβήχτηκαν κι οι δύο με αποτέλεσμα να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε. Μετά ήρθε και το δεύτερο Μνημόνιο -το Μεσοπρόθεσμο- και οι Εφαρμοστικοί νόμοι, όπου ψηφίσαμε «όχι» σε όλα και ο κ. Σαμαράς ψήφισε το 60% και πέρασε στη Βουλή.
 
Για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΛΑΟΣ σε κυβέρνηση συνεργασίας
Καταρχήν έχω ένα σύνθημα από τότε που ξεκίνησα την πολιτική: «Όλα για την Ελλάδα». Έχουμε τιμωρηθεί γι’ αυτό. Είμαι από εκείνους που βάζω πρώτα την Πατρίδα και μετά το κόμμα. Πρώτα την Πατρίδα και μετά την Οικογένεια. Πρώτα την Πατρίδα και μετά την οποιαδήποτε ιδιοτέλεια. Η αλήθεια είναι ότι λειτούργησα έτσι, Είδα όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αφερέγγυοι. Δεν πρόκειται ποτέ εγώ να συνεργαστώ με αφερέγγυους οι οποίοι έβαλαν την ΕλλάδΗ συνέντευξη τύπου Καρατζαφέρη στη Λάρισα (Βίντεο)α κάτω από τον πάτο του βαρελιού. Επομένως μην έχετε καμία ελπίδα. Άκουσα όμως, ότι κάποιος άλλος σχηματισμός ενδιαφέρεται, το συζητάει, μου κάνει εντύπωση. Εγώ δεν το συζητάω καθόλου. Άκουσα κάπου τον κ. Κουβέλη, ο οποίος είναι σοβαρός άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: