Κυριακή

Αφιερωνεται στους ΝΔημοκρατες της Λαρισας για να δουν με τι σκατα εμπλεξε η Ελλαδα μετα την μεταπολιτευση!!!Γι αυτη τη Δημοκρατια σημερα στηνουν φιεστες!!!

«Καθαρίζει» για τον ανιψιό του ο Μητσοτάκης

Με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζονται αναπληρώτριες Γραμματείς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Κόμματος, οι κυρίες Μαίη Ζαννή (εγγονή του πρ. πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη) και Βασιλική Λοϊζου.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Βήματος» εκείνης της εποχής (29/12/2014), η κ. Ζαννή είχε βιώσει μια έντονη δικαστική διαμάχη, καθώς είχε καταθέσει αγωγή κατά του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου να διεκδικήσει την διατροφή που δικαιούταν για την κόρη τους, την οποία ο νεαρός περιφερειάρχης αναγνώρισε μετά τη διεξαγωγή τεστ DNA.
Φαίνεται, πως τα προβλήματα εκείνης της εποχής έχουν πλέον παραμεριστεί και η κάθε πλευρά συνεχίζει το δρόμο της…

Κώστας Μπακογιάννης: γιατί αρνείται το εξώγαμο παιδί του

Γιατί ο δήμαρχος Καρπενησίου και γιος της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστας αρνείται να αποδεχτεί το εξώγαμο παιδί του;
Μια μεγάλη προσωπική περιπέτεια περνάει τα τελευταία δύο χρόνια ο γιός της Ντόρας, δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης.
Μετά το χωρισμό από τη νόμιμη σύζυγό του κ. Κάλλια Καμπουρίδου, με την οποία έχει δύο παιδιά, έμπλεξε σε μια άλλη ιστορία, σε μια σχέση, καρπός της οποία είναι ένα ακόμη παιδί. Ένα κοριτσάκι το οποίο τώρα είναι μόλις 11 μηνών.
Πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί, το ζευγάρι χώρισε. Ο κ. Μπακογιάννης θέλησε να αναγνωρίσει το εξώγαμο παιδί, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά όπως πίστευε.
Η μητέρα του παιδιού, που καθόλου ευχάριστα δεν δέχθηκε την απόφαση του χωρισμού τους, απαίτησε μια ιδιαίτερα υψηλή διατροφή για να δεχθεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ανάμεσα στους δύο.
Το ποσό που ζητάει σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα φτάνει τα 6.000 μηνιαίως. Ο κ. Μπακογιάννης της ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να το δώσει, αφού τα μηνιαία του έσοδα είναι μόλις 1400 ευρώ από το μισθό του Δημάρχου.
Εκεί ακριβώς ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια των δύο πλευρών. Η Μητέρα κατέθεσε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να της επιδικαστεί το συγκεκριμένο ποσό, επικαλούμενη την οικογενειακή κατάσταση της οικογένειας Μητσοτάκη.
Στρέφεται κατά της μητέρας του κ. Μπακογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι εκείνη ως γιαγιά έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρει για τη διατροφή και τα έξοδα ανατροφής του παιδιού.
Στο κείμενο της αίτησης, φέρεται ότι προσάπτει και γενικότερη αδιαφορία του Κώστα Μπακογιάννη απέναντι στο παιδί από την ημερομηνία της γέννησής του.
Όταν η υπόθεση παίρνει πολιτικές διαστάσεις
Ήδη στα δικαστήρια συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται η απόφαση. Μένει η συζήτηση της κύριας αγωγής.
Η συνέχεια δεν περιορίζεται σε ένα αυστηρό “οικογενειακό” θέμα λόγω του δημόσιου ρόλου που έχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πλευρά του κ. Μπακογιάννη αλλά και την άλλη.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, θέλει να εγκαταλείψει το Δήμο Καρπενησίου και να διεκδικήσει στις εκλογές του Μαΐου τη θέση του περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας ως ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.
Εχοντας μπροστά του προεκλογικό αγώνα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τα προσωπικά του θέματα, για να μην γίνονται αιτία κριτικής των αντιπάλων του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, έχει τις δικές της φιλοδοξίες στην πολιτική και δεν θέλει άλλα «βαρίδια» στην ήδη επιβαρημένη εικόνα της οικογένειας Μητσοτάκη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα επιρροής των δημοσιογραφικών διαδρομών της κυρίας Μπακογιάννη, προσπάθησε επανειλημμένα να εξαφανιστεί η είδηση, ώστε να μη σταθεί η διαμάχη με την κ. Ζαννή για τη διατροφή του εξώγαμου παιδιού εμπόδιο στους πολιτικούς σχεδιασμούς της ίδιας και του γιού της.
Εγγονή του Γεωργίου Ράλλη η μητέρα του εξώγαμου παιδιού
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μητέρα είναι και αυτή πολιτικό πρόσωπο. Στα μέσα ενημέρωσης έχει ήδη διαρρεύσει το όνομά της.
Πρόκειται για την Μαίη Ζαννή, η οποία είναι εγγονή του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός. Θεωρείται ότι έχει οικονομική επιφάνεια, χαίρει ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και αντιμετωπίζεται ως καλή επαγγελματίας και ικανό πολιτικό στέλεχος. Έχει θητεύσει ως σύμβουλος της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια ήταν στέλεχος και υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και κάποιοι λένε πως εργάζεται στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.
Η εκκρεμότητα του Κώστα Μπακογιάννη
Υπάρχει όμως και μια ακόμη εκκρεμότητα για τον Κώστα Μπακογιάννη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει πάρει διαζύγιο από την σύζυγό του Κάλλια Καμπουρίδου με την οποία είναι παντρεμένος από τον Ιούλιο του 2006 και έχουν δύο παιδιά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Η κ. Καμπουρίδη πήρε τα παιδιά και έφυγε, κρίνοντας ότι η συνέχιση του γάμου της με τον κ. Μπακογιάννη δεν είχε νόημα στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν.
Διαβάστε γιατί Κώστας Μπακογιάννης και Κάλλια Καμπουρίδου πήραν διαγύζιο.ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΚΑΨΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ !!!

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ & ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Διαβάζοντας την ΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ της Μαίης Ζαννή κατά του Κώστα Μπακογιάννη, ακόμη και ο πιο αφελής Έλληνας καταλαβαίνει γιατί συγκεκριμένες ελληνικές οικογένειες είναι τόσο φανατικά προσκολημένες στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ !!!ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΗ ΣΚΟΥΖΟΥΝ
ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ
ΥΠΕΡ ΤΡΟΪΚΑΣ & ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ;;;
  • 1.000.000 το χρόνο εισπράττει το Μητσοτακέικο από το Ελληνικό Δημόσιο, την ώρα που διαμαρτύρεται για το μεγάλο και σπάταλο κράτος !!!
  • Τίγκα στα δώρα από τη SIEMENS όλη η οικογένεια !!!
  • 600.000 εισόδημα το χρόνο έχει ο κος Κώστας Μπακογιάννης, που δεν πληρώνει τα 5.000 της διατροφής για το παιδί του !!!

  • Κατάλαβες τώρα  ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ διοργανώνουν το
     

Του Στάθη Παλαιολόγου, από το PRESS-GR
Μια τέτοια αντιδικία ασφαλώς δεν είναι ασυνήθιστη ανάμεσα σε γονείς παιδιών. Εν προκειμένω όμως πρόκειται για τρία δημόσια πρόσωπα με πολιτική δραστηριότητα και μάλιστα στον ίδιο χώρο και επίσης ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Κατ' αρχάς ο Κώστας Μπακογιάννης, νυν δήμαρχος Καρπενησίου, θα είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Ελλλάδας με τη στήριξη της ΝΔ. Δεύτερον, η Μαίη Ζαννή, που ήταν υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α' Αθηνών το 2012, σήμερα είναι Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και (όπως αποκάλυψε πρώτο τοspirospero.gr εδώ και πολλές μέρες) προορίζεται για υποψήφια με το ευρωψηδέλτιο της ΝΔ, χωρίς από την πλευρά της να υπάρξει οποιαδήποτε σχετική αντίδραση.
Τρίτον, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και όπως η ίδια έχει δηλώσει θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής εφόσον της το ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επομένως και τα τρία πρόσωπα βρίσκονται στο προσκήνιο της πολιτικής και κομματικής ζωής. Γι αυτό και  η συγκεκριμένη αντιδικία -που άλλωστε θα ξεδιπλωθεί και ενώπιον της δικαστικής αίθουσας μεθαύριο το πρωί, αν δεν υπάρξει και νέα αναβολή...- έχει εκ των πραγμάτων δημόσιο ενδιαφέρον όπως προκύπτει από την αίτηση - αγωγή 24 σελίδων που έχει καταθέσει η κ. Ζαννή.και την οποία δημοσιεύουμε ολόκληρη στη συνέχεια:


ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
(Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων)
ΑΙΤΗΣΗ

Της Μαρίας-Βαρβάρας Ζαννή του Παύλου και της Ασπασίας-Λίνας,ελεύθερης επαγγελματίακατοίκου Αθηνών και στην οδό (....)  ενεργούσης τόσον ατομικώς όσον και ως ασκούσης την επιμέλεια και γονική μέριμνα της ανηλίκου θυγατρός της, Ολυμπίας-Ασπασίας Ζαννή-Μπακογιάννη.

ΚΑΤΑ

Του Κωνσταντίνου Μπακογιάννη του Παύλου και της Θεοδώρας, Δημάρχου Καρπενησίου, κατοίκου Αθηνών και στην οδό (....), και ως εκ της υπηρεσίας του στο Δημαρχείο Καρπενησίου.
Άλλως, και όλως επικουρικώς, συμφώνως με τη διάταξη της § 1 του άρθρου 1490 ΑΚ, δι’ ής επιτρέπεται η επικουρική εναγωγή προσώπων, της Θεοδώρας (Ντόρας) Μπακογιάννη, το γένος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συζ. Ισίδωρου Κούβελου, κατοίκου Αθηνών και στην οδό (....) υπό την ιδιότητά της ως γιαγιάς του ανηλίκου τέκνου μου.

************************

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Α.1. Ο αντίδικος, κ. Κ. Μπακογιάννης, είναι υιός του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη-Μητσοτάκη και άρα γόνος της γνωστής πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία έλκει την καταγωγή της από την περιοχή των Χανίων της Κρήτης, και έχει πολύχρονη πολιτική παράδοση. Συγκεκριμένως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1845–1898), ο οποίος παντρεύτηκε την Κατίγκω Βενιζέλου, αδερφή του Ελευθερίου Βενιζέλου, μέσω της οποίας η οικογένεια Μητσοτάκη συνδέεται συγγενικώς με την οικογένεια Ε. Βενιζέλου, ίδρυσε το "Κόμμα των Ξυπόλητων", το οποίο αργότερα παρέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το μετονόμασε σε Κόμμα Φιλελευθέρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (1883–1944) διετέλεσε βουλευτής Χανίων, όπως και ο αδερφός του Αριστομένης Μητσοτάκης, ο οποίος επιπλέον υπηρέτησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παππούς του αντιδίκου, διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την περίοδο 1990–93, η μητέρα του αντιδίκου, Ντόρα Μπακογιάννη είναι βουλευτής και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Πολιτισμού και δήμαρχος Αθηναίων, ενώ και έτερα μέλη της οικογένειάς του έχουν υπάρξει Βουλευτές και έχουν διατελέσει Υπουργοί.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως κατά καιρούς έχει δημοσιευθεί, χωρίς να έχει διαψευσθεί από την εν λόγω οικογένεια, ότι μόνον το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει ετησίως για την οικογένεια Μητσοτάκη σε μισθούς και συντάξεις ποσόν πλέον του 1.000.000 ευρώ, αφού ο παππούς, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λαμβάνει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, τρεις συντάξεις, μία ως πρώην βουλευτής, μία ως πρώην δικηγόρος και μία ως πρώην εκδότης εφημερίδας, η μητέρα, Ντόρα Μπακογιάννη, λαμβάνει άλλοτε μισθό βουλευτού και άλλοτε μισθό υπουργού, ο θείος, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνει μισθό υπουργού και ο αντίδικος, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος σήμερον είναι Δήμαρχος Καρπενησίου, λαμβάνει μισθό Δημάρχου, στους οποίους μισθούς όλων των προειρημένων μελών της εν λόγω οικογένειας πρέπει να προστεθούν ασφάλιστρα, έξοδα γραφείων και ταξιδίων, μισθοί των υπαλλήλων, που τα συνεπικουρούν, καθώς και των αστυνομικών, που τα προστατεύουν.
Α.2. Ο αντίδικος, κ. Κ. Μπακογιάννης, έχει σπουδάσει Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα της Δημοσίας Διοίκησης και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων.
Σε επαγγελματικό επίπεδο ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και είναι επιχειρηματίαςεισοδηματίας και πολιτικός, αφού από το έτος 2011 είναι Δήμαρχος Καρπενησίου.
Κατά το παρελθόν και ως προετοιμασία για την επιχειρηματική και πολιτική σταδιοδρομία, που κατά την οικογενειακή παράδοση ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα ακολουθήσει, έχει εργασθεί σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ως κοινοβουλευτικός βοηθός Ευρωβουλευτή, όπου παρακολουθούσε τις εργασίες της Επιτροπής Μεταφορών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού, στην Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα το Κόσοβο, ως στέλεχος της ομάδας, που συνεπικουρούσε στην υλοποίηση τριών έργων της Τράπεζας στον τομέα της Ενέργειας και της Μεταλλευτικής Βιομηχανίας. Έχει επίσης εργασθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ειδικός συνεργάτης με αντικείμενο την προεργασία και προετοιμασία των δημοσίων τοποθετήσεων της Υπουργού, και συγκεκριμένως, όταν η μητέρα του, Ντόρα Μπακογιάννη, διετέλεσε Υπουργός, ο αντίδικος έγινε ο πιο στενός σύμβουλός της, αφού ταξίδευε μαζί της σε όλα τα μέρη του κόσμου, ενώ είχε προμηθευτεί ακόμη και την ειδική διαπίστευση, που έχουν μόνον οι άνδρες της ασφάλειας της Υπουργού, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ακολουθούν την Υπουργό οπουδήποτε.
Από την εν λόγω θέση του ως του πιο στενού Συμβούλου της μητέρας του και τότε Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, παραιτήθηκε την περίοδο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης “Siemens” και της φυγής στο εξωτερικό των κ.κ. Καραβέλα και Χριστοφοράκου, με τους οποίους η εν λόγω πολιτική οικογένεια φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις, με επίσημη δικαιολογία της προειρημένης παραίτησής του ότι ως νεαρός πατέρας χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με την οικογένειά του, καθώς επίσης και με τη διδακτορική διατριβή του.
Στον ιδιωτικό τομέα έχει εργασθεί ως σύμβουλός επιχειρήσεων στην εταιρεία «Boston Consulting Group», υπήρξε εταίρος και διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτική εταιρία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα, η οποία ανήκει στον ίδιο και την αδελφή του, κ. Αλεξία Μπακογιάννη, όπου και εργαζόταν ως Υπεύθυνος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.
Α.3. Το 2006 ο αντίδικος, Κώστας Μπακογιάννης, νυμφεύθηκε την κ. Κάλλια Καμπουρίδου, η οποία κατάγεται από την Κύπρο, και σήμερον είναι ιδιοκτήτρια της αλυσίδας εστιατορίων “eat”. Οι γονείς της είναι οι κ.κ. Ηλίας Καμπουρίδης και Γεωργία Πετρίδη – Καμπουρίδου, ενώ  αδελφός της είναι ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης, σύζυγος της κ. Μαρίνας Βερνίκου, η οποία είναι κόρη του γνωστού εφοπλιστή, κ. Γ. Βερνίκου, ιδιοκτήτη της γνωστής εταιρείας «Vernicos Yachts & Leisure».
Στον γάμο του αντιδίκου, Κ. Μπακογιάννη, παρευρέθη ως επίτιμος καλεσμένος και ο πρώην μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 ισχυρός άνδρας της «SIEMENS-HELLAS», βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των μαύρων ταμείων του γερμανικού Κολοσσού, κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος φέρεται να είχε ιδιαιτέρως στενές επαφές και σχέσεις με την οικογένεια του αντιδίκου αλλά και με τον ίδιο αντίδικο.
Σημειωτέον ότι η προειρημένη εταιρεία «SIEMENS-HELLAS» πιθανολογείται ότι ανέλαβε πλήρως τα έξοδα του γάμου του αντιδίκου προς επιβεβαίωση του «κοινού τοις πάσιν» ισχυρισμού ότι η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της πολιτικής σταδιοδρομίας αντιδίκου.
Αξιοσημείωτον είναι ότι η εξ αίματος οικογένεια του αντιδίκου, κ. Κ. Μπακογιάννη, με την οικογένεια της νυν συζύγου του, κ. Κ. Καμπουρίδου, συνδέεται πριν ακόμη αλλά και κατά τη διάρκεια του γάμου τους με μία απίστευτη «σατανική» επιχειρηματική σύμπτωση.
Συγκεκριμένως, το 2002, ήτοι την εποχή, που η μητέρα του αντιδίκου, Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν Υπουργός Εξωτερικών, και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο παγκοσμίως γνωστός επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο Ελληνικό «real estate» σε συνεργασία με Έλληνα επιχειρηματία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία, η «Hellenic Land», στο Δ.Σ. της οποίας ο όμιλος του Σόρος εκπροσωπείτο από τους Ρίτσαρντ Μάλι και Μίλτο Καμπουρίδη, αδελφό της συζύγου του αντιδίκου. Ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης υπήρξε συνιδρυτής και για μια πενταετία στέλεχος της «Soros Real Estate Partners», εταιρείας επενδύσεων σε real estate του «διεθνούς φήμης επενδυτή George Soros», όπως γράφει ο ίδιος σε μια αυτοπαρουσίασή του, ενώ η «Hellenic Land» είχε ως αρχικό στόχο της να δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα του «real estate» με επενδύσεις σημαντικών χρηματικών ποσών και επέκταση των δραστηριοτήτων της και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιοχή στην οποία ανήκουν και τα γειτονικά Σκόπια, όπου ο κ. Σόρος έχει σημαντικές επενδύσεις και ο αντίδικος εργάσθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Το έτος 2006 η Ελλάδα συμμετείχε στη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων με σχεδόν βέβαιη υποψήφια πόλη ανάθεσης την Πάτρα, πλην όμως όλως αιφνιδίως η Επιτροπή Διεκδίκησης αποφάσισε να τεθούν ως υποψήφιες πόλεις διεκδίκησης, αντί της Πάτρας, η Λάρισα και ο Βόλος. Σημειωτέον ότι στην παραλία των Νηών Αλμυρού Μαγνησίας υπάρχει μια έκταση 3.000 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή τουριστικής μονάδας με ξενοδοχείο 1.000 κλινών, παραθεριστικό χωριό, γήπεδο γκολφ 18 οπών κλπ., η οποία φέρεται να ανήκει στην Μητρόπολη Δημητριάδος. Η εν λόγω έκταση μετά από σχετικό διαγωνισμό το 2003 και παρά τις ενστάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, αφού φαίνεται να ανήκει σε μοναστήρι με τουρκικά φιρμάνια και χρυσόβουλα, είχε μισθωθεί από την εταιρεία «Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E.», η οποία εκείνη τη χρονιά, ήτοι το 2006, εξαγοράσθηκε από την παντελώς άγνωστη μέχρι τότε εταιρεία «Dolphin Capital Investors», ιδιοκτησίας των Κύπριων επιχειρηματιών κ.κ. Μίλτου Καµπουρίδη, ήτοι κουνιάδου του αντιδίκου, και Πιέρ Χαραλαµπίδη, στην οποία εταιρεία ο αντίδικος, Κ. Μπακογιάννης, ρητώς μου έχει δηλώσει ότι συμμετέχει.
Πέντε μήνες αργότερα Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Αγώνων ανέλαβε ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος είναι πατριός του αντιδίκου και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη. Στο σχετικό φάκελο, που κατετέθη για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων, οι Νηές δηλώθηκαν ως αναπληρωματικό γήπεδο γκολφ, πλην όμως μετά την ανάθεση των Αγώνων στο Βόλο και τη Λάρισα το εν λόγω γήπεδο εκρίθη ως απολύτως απαραίτητο για τους Αγώνες, με αποτέλεσμα να καθίσταται απολύτως αναγκαία και η ανακατασκευή του, την οποία όλως συμπτωματικώς ανέλαβε η εταιρεία του κουνιάδου του αντίδικου, κ. Μ. Καμπουρίδη.
Β.1. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο «Queen Mary College» του Πανεπιστήμιου του Λονδίνο, έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα «European Politics» στο «Birkbeck College» του Πανεπιστημιού του Λονδίνου και καθώς και στον τομέα «Politics of Empire and Post-Imperialism» στο «London School of Economics».
Μετά την επιτυχή περάτωση των σπουδών μου πραγματοποίησα πρακτική εξάσκηση στη Βρετανική Βουλή, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και στην UNESCΟ, ενώ εργάσθηκα στις Βρυξέλλες στο «Trans European Policy Studies Association» (TEPSA) και επί σειρά ετών υπήρξα στέλεχος με αρμοδιότητα τις σχέσεις με τους Κυβερνητικούς Οργανισμούς στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου (ICC) στο Παρίσι.
Β.2. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα εργάσθηκα ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτική αναλύτρια. 
Το 2011 έλαβα μέρος στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις γυναίκες στη δημόσια διοίκηση “Women in Public Service”  εκπροσωπώντας την Ελλάδα, τo 2012 συμμετείχα στο πρόγραμμα “Public Leaders in Southeast Europe” του «HarvardKennedy School», υπήρξα υποψήφια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια της Α’ Αθηνών, ενώ σήμερον είμαιΑναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.
Γ.1. Με τον αντίδικο, Κ. Μπακογιάννη, εγνωρίσθημεν την περίοδο 2000-2001 στις Βρυξέλλες, όπου εργαζόμασταν αμφότεροι εγώ στο Ευρωκοινοβούλιο ως ασκούμενη της Ευρωβουλευτού, κ. Ρόδης Κράτσα, και ο αντίδικος επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο ως βοηθός του Ευρωβουλευτή, κ. Κωστή Χατζιδάκη, και συντόμως ανεπτύχθη μεταξύ ημών αμοιβαία συμπάθεια, η οποία συντόμως εξελίχθηκε σε ερωτική σχέση.
Παραλλήλως και ταυτοχρόνως με την ερωτική σχέση μας, ο αντίδικος, Κ. Μπακογιάννης, διατηρούσε έτερη ερωτική σχέση με την νυν σύζυγό του, κ. Κάλλια Καμπουρίδου, όπερ εμπόδιζε την επισημοποίηση του δεσμού μας και την κοινή εμφάνισή μας δημοσίως, ενώ περαιτέρω τροχοπέδη στην εν λόγω σχέση μας αποτέλεσε και η πολυετής απουσία μου στο εξωτερικό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι συναντήσεις μας στις περιόδους, που ερχόμουν Ελλάδα.
Μετά την οριστική επιστροφή μου το έτος 2006, και ιδιαιτέρως μετά το 2008, οπότε και μετά από πρωτοβουλία του αντιδίκου εργαζόμασταν και πάλιν μαζί στο Υπουργείο Εξωτερικών, η σχέση μας ισχυροποιήθηκε έτι περαιτέρω και κατέστη ιδιαιτέρως στενή, αφού περιελάμβανε ταξίδια στο εξωτερικό, εξόδους στην Αθήνα κλπ., ενώ με την μετακόμιση του αντιδίκου στο Καρπενήσι το 2011 μετά την από μέρους του ανάληψη της Δημαρχίας τον επισκεπτόμουν συχνότατα και εκεί.
Καθ’ ολη τη διάρκεια της εν λόγω σχέσης μας ο αντίδικος με διαβεβαίωνε για τα «ειλικρινή αισθήματά» του απέναντί μου και για τη σημασία, που είχε η σχέση μας γι’ αυτόν, πλην όμως, όπως ο ίδιος μου δήλωνε, δεν ηδύνατο να χωρίσει, καθόσον είχε μικρά παιδιά, ενώ ενδεχόμενος χωρισμός του θα «χάλαγε» το πολιτικό προφίλ του «καλού παιδιού και οικογενειάρχη», που είχε αναπτύξει, το οποίο, όπως ο ίδιος έλεγε, σε μία συντηρητική επαρχιακή πόλη, όπως το Καρπενήσι, ήτοι την εκλογική περιφέρειά του, ήταν αναγκαίο, προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της εν λόγω περιφέρειας. Περαιτέρω ενδεχόμενος χωρισμός του από τη σύζυγό του, κ. Κ. Καμπουρίδου, θα του δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητά του, την οποία, όπως μου δήλωνε, είχε αναπτύξει με τον κουνιάδο του, κ. Μ. Καμπουρίδη, στις επιχειρήσεις του οποίου συμμετέχει.
Οι εν λόγω διαβεβαιώσεις του αντιδίκου σε συνδυασμό με τα ειλικρινή αισθήματα, που έτρεφα προς αυτόν, με οδήγησαν στη διατήρηση της εν λόγω σχέσης μας, ακόμη και τις φορές, που είχα αποφασίσει να την διακόψω, οπότε και μετά τις έντονες προτροπές και διαρκείς προσπάθειες του αντιδίκου εξακολουθούσαμε να παραμένουμε μαζί.
Γ.2. Η συμπεριφορά του αντιδίκου μετεστράφη πλήρως τον Ιούλιο του 2012, οπότε και συνειδητοποίησα και του ανακοίνωσα ότι από τον Απρίλιο του εν λόγω έτους ήμουν έγκυος. Ο αντίδικος αρχικώς ηρνήθη την πατρότητα του κυοφορούμενου τέκνου μας, ενώ ακολούθως με πίεζε να προβώ σε έκτρωση, αφού μου εξήγησε ότι η γέννηση του τέκνου μας, η οποία θα τον χαροποιούσε, εάν δεν ήταν ήδη πατέρας και έγγαμος, πιθανώς θα οδηγούσε στον χωρισμό του και μετά βεβαιότητας θα έβλαπτε την πολιτική και επιχειρηματική σταδιοδρομία του.
Η εύλογη άρνησή μου να αφαιρέσω την ζωή του κυοφορούμενου τέκνου μου είχε ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της σχέσης μου με τον αντίδικο, ο οποίος έκτοτε αποστασιοποιήθηκε πλήρως από εμένα και αδιαφόρησε για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης μου, την οποία βίωσα παντελώς μόνη μου.
Γ.3. Αξιοσημείωτον είναι ότι η σύζυγος του αντιδίκου, κ. Κ. Καμπουρίδου, έμαθε για τη σχέση μου με τον αντίδικο και την εγκυμοσύνη μου μόλις τον Δεκέμβριο του 2012, ήτοι έναν μήνα πριν την γέννηση του τέκνου μου, οπότε και ο αδελφός της και κουνιάδος του αντιδίκου, κ. Μ. Καμπουρίδης προσέγγισε τον αδελφό μου, Ε. Ζαννή, προκειμένου να του δηλώσει εκ μέρους του αντιδίκου ότι η αδελφή του και ο αντίδικος θα παραμείνουν μαζί και να ασκήσει πιέσεις, ώστε να μην ζητήσω την από μέρους του αντιδίκου αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου μας και την προσθήκη του ονόματος αυτού στο επώνυμο του εν λόγω τέκνου μας, ώστε «να μην υπάρχει τίποτα νομικό, που να ενώνει τον Κώστα και το παιδί». Μάλιστα ο κουνιάδος του αντιδίκου, κ. Μ. Καμπουρίδης, ρητώς εδήλωσε στον αδελφό μου ότι ο ίδιος διά των χρηματικών ποσών, που ούτως ή άλλως καταβάλει στον αντίδικο, θα αναλάβει τη διατροφή του ανηλίκου τέκνου μας.
Περαιτέρω και στο ίδιο πλαίσιο σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 μεταξύ εμού και του αντιδίκου μετά από πρωτοβουλία του, ο αντίδικος, κ. Κ. Μπακογιάννης, προσπάθησε να με πείσει ότι το αληθές συμφέρον του τέκνου μας ήταν η μη αναγνώριση από μέρους του της πατρότητάς του και η μη προσθήκη του ονόματός του στο επώνυμο του, αφού έτσι –κατά τους ισχυρισμούς του- ο μελλοντικός τυχόν σύζυγός μου θα ηδύνατο να υιοθετήσει το τέκνο μας ευχερέστερον. Σημειωτέον ότι ο αντίδικος, προκειμένου να με πείσει να αποδεχθώ την μη από μέρους του αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου μας, μου υποσχέθηκε ότι ως «αντάλλαγμα» θα αναλάβει την «αποκατάσταση» του τέκνου μας τόσον με την «προίκισή» του με ακίνητα και έτερες πηγές εισοδημάτων όσον και με την καταβολή μηνιαίας διατροφής, ποσού 5.000 ευρώ, ώστε το τέκνο μας να διαβιοί στις ίδιες περίπου συνθήκες με τα έτερα τέκνα του αντιδίκου και ετεροθαλή αδέλφια του, ενώ μετά την εύλογη άρνησή μου, όπως αποποιηθώ για λογαριασμό του τέκνου μας την πατρότητά του, ο αντίδικος μετέβαλε και πάλιν την συμπεριφορά του και μου γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση αναγνώρισής του από τον ίδιο επρόκειτο να διεκδικήσει την επιμέλεια του εν λόγω τέκνου μας, ώστε να το μεγαλώσει με τη σύζυγό του μαζί με τα τέκνα τους και ετεροθαλή αδέλφια του τέκνου μας.
Δ.1. Σε αυτό το πλαίσιο την 14-1-2013 γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής και στο Μαιευτήριο «Μητέρα» εν απουσία του πατρός του η θυγατέρα εμού και του αντιδίκου, κ. Κ. Μπακογιάννη.
Δ.2. Μετά τη γέννηση του εν λόγω τέκνου μας ο αντίδικος, ο οποίος ουδέποτε προσήλθε στο Μαιευτήριο, προκειμένου να δει το τέκνο του, ή έστω ζήτησε να το συναντήσει κάπου αλλού, μετέβαλε και πάλιν την συμπεριφορά του και ισχυρίσθηκε ότι δεν ήταν αυτός ο πατέρας του τέκνου μας, και συνακολούθως δεν θα το αναγνώριζε, ει μη μόνον εάν πιστοποιείτο η πατρότητά του ιατρικώς, με αποτέλεσμα να αναγκασθώ να υποβάλω το εν λόγω τέκνο μας σε γενετικό έλεγχο πατρότητας, ήτοι «τεστ DNA», ο οποίος πραγματοποιήθηκε την 1-2-2013 στο Διαγνωστικό Κέντρο Γενετικής «InterGenetics», εξ ου πρόεκυψε ότι«το προς εξέταση τέκνο ΖΑΝΝΗ θήλυ είναι πράγματι τέκνο του φερόμενου ως πιθανού πατέρα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Όλα τα αναλυθέντα (σύνολο δεκατέσσερα) πολυμορφικά αλλήλια του πατέρα ανευρίσκονται και στο γενετικό υλικό του τέκνου.».
Μετά την πιστοποίηση της πατρότητας του αντιδίκου η σύζυγός του, κ. Κ. Καμπουρίδη, μου απέστειλε την από 6-2-2013 Επιστολή της, με την οποία με τη σειρά της μου ζητούσε να μην επιδιώξω την αναγνώριση του τέκνου μας από το σύζυγό της και νυν αντίδικο και την προσθήκη του επωνύμου του αντιδίκου στο όνομα του τέκνου μου, καθόσον αυτό -κατά τους ισχυρισμούς της- θα δημιουργούσε προβλήματα στην οικογένειά της και στα ανήλικα τέκνα της και ετεροθαλή αδέλφια του τέκνου μου, αλλά και στο εν λόγω τέκνο μου, αφού «με κοινό επώνυμο κινδύνευαν τα τρία παιδιά να γνωριστούν τυχαία σε κάποιο πάρτυ»!!!
Δ.3. Ακολούθως, μετά την πιστοποίηση της πατρότητας του αντιδίκου και την απόφασή μου, όπως επιδιώξω την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου μας, ο αντίδικος, Κ. Μπακογιάννης, με τη με αριθμό 576/15-2-2013 Συμβολαιογραφική Πράξη Αναγνώρισης Τέκνου της Συμβολαιογράφου Αθηνών, Μαρίας Β. Γαβριέλη, ηναγκάσθη να αναγνωρίσει ότι «το θήλυ αρτιμελές παιδί, το οποίο γεννήθηκε στο Μαιευτήριο «ΜΗΤΕΡΑ» του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής στις δέκα τέσσερις (14) Ιανουαρίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα τρία (2013) και ώρα 10:10, και δηλώθηκε στο Ειδικό Ληξιαρχείο του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής ως τέκνο της εμφανιζόμενης, Μαρίας-Βαρβάρας Ζαννή, προήλθε από τη συνεύρεση των ίδιων εδώ εμφανιζόμενων προσώπων κατά τον κρίσιμο χρόνο της σύλληψης και είναι εκτός γάμου τέκνο των ίδιων εδώ εμφανιζόμενων».
Την επομένη ημέρα, μετά την υπογραφή της εν λόγω Συμβολαιογραφικής Πράξης, ο αντίδικος σε μία από τις σπάνεις στιγμές κρίσης και ανάληψης των ευθυνών του μου ζήτησε για πρώτη φορά, όπως συναντήσει το ανήλικο τέκνο μας, ενώ επιπλέον μουδήλωσε ότι θα φροντίσει για τη διατροφή και εν γένει διαβίωσή του, για την οποία θα μου καταβάλει ποσόν 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο θεώρησε εύλογο και σύμφωνο με τις οικονομικές δυνατότητές του, ώστε το εν λόγω τέκνο μας να λάβει τη σωστή εκπαίδευση και να διάγει άνετο βίο, σχεδόν εφάμιλλο με αυτόν, που διάγουν τα έτερα τέκνα του και ετεροθαλή αδέλφια του τέκνου μας, πλην όμως μέχρι και σήμερον ουδέν εξ αυτών συνέβη, αφού ο αντίδικος επέδειξε την ίδια ασυνέπεια, που είχε επιδείξει και κατά το παρελθόν.
Εν προκειμένω υπογραμμίζεται ότι και η μητέρα του κυρίως καθ’ ού και ήδη επικουρικώς καθ’ ής, κ. Θ. Μπακογιάννη, επικοινώνησε με πρωτοβουλία της με την μητέρα μου, κ. Ασπασία Ράλλη, οπότε και ρητώς της δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε έτσι το αίμα του Κώστα, ό, τι χρειάζεται το παιδί εδώ είμαστε εμείς.».
Δ.4. Εν συνεχεία, μετά την προειρημένη Συμβολαιογραφική Πράξη αναγνώρισης τέκνου με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1609/7-3-2013 Ληξιαρχική Πράξη της Ληξιάρχου Αμαρουσίου, κ. Γ. Κακαβά, η αναγνώριση της ανήλικης θυγατέρας μας από τον πατέρα της καταχωρήθηκε στον Τόμο 5 και με αριθμό πράξης 96 του έτους 2013 του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου,
Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1610/7-3-2013 Ληξιαρχική Πράξητης Ληξιάρχου Αμαρουσίου, κ. Γ. Κακαβά, μετά από σχετική δήλωσή μου, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 1506 ΑΚ,προστέθηκε στο επώνυμο της εν λόγω ανήλικης θυγατέρας μας και το επώνυμο του πατρός της και νυν αντιδίκου, οπότε και έκτοτε η εν λόγω θυγατέρα μας φέρει το επώνυμο «Ζαννή-Μπακογιάννη.
Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1611/7-3-2013 Ληξιαρχική ΠράξηΓέννησης-Ονοματοδοσίας της Ληξιάρχου Αμαρουσίου, κ. Γ. Κακαβά, έδωσα συμφώνως με τη διάταξη του άρθρου 1515 ΑΚ στην εν λόγω ανήλικη θυγατέρα μας το όνομα «Ολυμπία-Ασπασία».
Με τη με αριθμό 2423/19-11-2013 Απόφαση του αναπληρωτή προϊσταμένου Δημοτικής Κατάστασης, Ληξιαρχείου και Αλλοδαπών του Δήμου Καρπενησίου, ο οποίος ενήργησε με εντολή του Δημάρχου Καρπενησίου, ήτοι του αντιδίκου, το ανήλικο τέκνο μας, κατεχωρήθη στην οικογενειακή μερίδα του πατρός της και ήδη αντιδίκου, κ. Κ. Μπακογιάννη.
Ε.1. Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από τη γέννηση του ανηλίκου τέκνου μας μέχρι και σήμερον ο αντίδικος αγνοεί την ύπαρξή του και επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία για τη διατροφή και διαβίωσή του, με αποτέλεσμα να έχω επωμισθεί μόνη μου τόσον την ανατροφή του όσον και η διατροφή του, ενώ ο αντίδικος με περισσή υποκρισία σε συχνές οχλήσεις μου επαναλαμβάνει τη δήθεν επιθυμία του να δει το τέκνο μας καθώς και τις υποσχέσεις του να εξασφαλίσει σε αυτό διαβίωση ανάλογη των δυνατοτήτων του, όπερ όμως ουδέποτε πράττει.
Ε.2. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντίδικος κάθε εβδομάδα ευρίσκεται στην Αθήνα, και δη σε απόσταση διακοσίων μέτρων περίπου από την οικία μου, όπου προσφάτως άνοιξε εστιατόριο η σύζυγός του, πλην όμως ουδέποτε προσπάθησε να δει το τέκνο του, καίτοι προσφάτως ευρέθη στο απέναντι πεζοδρόμιο από εμένα, που εκινούμην με το καροτσάκι, όπου ευρίσκετο το τέκνο μας, οπότε και ο αντίδικος μετέβαλε την πορεία του, ώστε να μη μας βλέπει. Ασφαλώς ηεπικοινωνία του πατρός με το τέκνο του είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του, η άσκηση του οποίου έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του πατρός, όπερ σημαίνει ότι είναι δικαίωμα του αντιδίκου να αποστερήσει από το τέκνο του τη φυσική παρουσία του πατρός του, εντούτοις η εν λόγω επιλογή δεν συνεπάγεται ότι το τέκνο πρέπει να στερηθεί και οικονομικώς την παρουσία του, και δη στις ανάγκες, που έχει για τη διατροφή του.
Εξίσου ενδεικτικό της συμπεριφοράς και της πλήρους αδιαφορίας, που επιδεικνύει ο αντίδικος έναντι του ανηλίκου τέκνου μας, συνιστά το γεγονός ότι ο αντίδικος προσπαθεί να εξαφανίσει την ύπαρξη του εν λόγω τέκνου μας, αφού ακόμη και στο επίσημο βιογραφικό του, το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου ρητώς αναγράφεται ότι ο αντίδικος είναι πατέρας δύο τέκνων, ήτοι ουδαμού και ουδόλως συγκαταλέγεται στα τέκνα του και η ανήλικη θυγατέρα μας.

ΙΙ. ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Α.1. Στη διάταξη του άρθρου 1485 ΑΚ προβλέπεται ότι:
«Ανιόντες και κατιόντες έχουν αμοιβαία υποχρέωση διατροφής κατά τους όρους των άρθρων 1486 έως 1502.»
Στη διάταξη του άρθρου 1489 ΑΚ προβλέπεται ότι:
«Αν δεν υπάρχουν κατιόντες, υποχρέωση διατροφής έχουν οι πλησιέστεροι ανιόντες, που ενέχονται σε ίσα μέρη αν είναι περισσότεροι στον ίδιο βαθμό.
Οι γονείς έχουν υποχρέωση να διατρέφουν το τέκνο τους από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.»
Α.2. Στη διάταξη του άρθρου 1484 ΑΚ προβλέπεται ότι:
«Σε περίπτωση αναγνώρισης, εκούσιας ή δικαστικής, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους.»
Α.3. Στη διάταξη του άρθρου 1507 ΑΚ προβλέπεται ότι:
«Γονείς και τέκνα οφείλουν αμοιβαία μεταξύ τους βοήθεια, στοργή και σεβασμό».
Β.1. Από τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, και 1493 ΑΚ σαφώς προκύπτει ότι οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους, ακόμη και εάν αυτό έχει περιουσία, της οποίας όμως τα εισοδήματα ή το προϊόν της εργασίας του ή άλλα τυχόν εισοδήματά του δεν αρκούν για τη διατροφή του.
Β.2. Εξάλλου, ενόψει των διατάξεων των άρθρων 1475, 1476, 1479 και 1484 ΑΚ, αντίστοιχη κοινή υποχρέωση διατροφής του χωρίς γάμο γεννηθέντος τέκνου τους έχουν, υπό τους αυτούς όρους, η μητέρα του και ο εκουσίως ή δικαστικώς αναγνωρισθείς ως φυσικός πατέρας του(Βλέπε: ΑΠ 837/2009 σε ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).
Β.3. Σε όλες τις προειρημένες περιπτώσεις το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του, ενώ περιλαμβάνει όλα τα έξοδα, τα οποία είναι αναγκαία για τη συντήρηση του, καθώς και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή, την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευση του (Βλέπε: ΑΠ 416/2007 σε ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 1681/2005 σε ΕλλΔνη 2006 σελ. 461).
Ως συνθήκες ζωής νοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης, που ποικίλουν αναλόγως με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη εκπαίδευσης και την κατάσταση της υγείας του δικαιούχου, σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου. Για τον καθορισμό του ποσού της δικαιούμενης διατροφής αξιολογούνται κατ` αρχήν και πρωτευόντως τα εισοδήματα των γονέων από οποιαδήποτε πηγή, για τα οποία η δήλωση φορολογίας εισοδήματος δεν αποτελεί αδιάψευστο κριτήριο του πραγματικού εισοδήματός τους,εφόσον δεν προκύπτει ότι έχει ελεγχθεί η ειλικρίνειά της (Βλέπε: ΕφΘεσ 286/2001 σε Αρμ. ΝΕ σελ. 923, ΕφΘεσ 1278/2001 σε Αρμ. 56 σελ. 225), και στη συνέχεια προσδιορίζονται οι ανάγκες του τέκνου, ενώ καθοριστικό στοιχείο είναι οι συνθήκες της ζωής του, δηλαδή οι όροι διαβιώσής του, χωρίς όμως να ικανοποιούνται οι παράλογες αξιώσεις. Εκείνος από τους γονείς που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου μπορεί να συνυπολογίσει οτιδήποτε συνδέεται με την πραγματική διάθεση χρημάτων για τις ανάγκες του τέκνου, καθώς και την προσφορά προσωπικών υπηρεσιών για την περιποίηση και φροντίδα του, οι οποίες είναι αποτιμητές σε χρήμα, καθώς και και άλλες παροχές σε είδος, που συνδέονται με τη συνοίκηση, η αποτίμηση των οποίων μπορεί να συνυπολογισθεί στην υποχρέωση του για τη διατροφή του τέκνου.
Γ. Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δεδομένων σαφώς προκύπτει ότι στην κρινόμενη περίπτωση:
Γ.1. Ο αντίδικος, Κ. Μπακογιάννης, λαμβάνει το μισθό του Δημάρχου, καθόσον είναι Δήμαρχος Καρπενησίου, ενώ επιπλέον είναι επιχειρηματίας, καθόσον, όπως ο ίδιος μου έχει δηλώσει, συμμετέχει στις επιχειρήσεις του κουνιάδου του, κ. Μ. Καμπουρίδη, ενώ ταυτοχρόνως έχει αναπτύξει και έτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εξ ων αποκομίζει το ποσόν των 600.000 ευρώ ετησίως, ήτοι 50.000 ευρώ μηνιαίως.
Περαιτέρω, πλην των εσόδων, που αποκομίζει ο αντίδικος από τις προειρημένες πηγές εισοδημάτων του, θα πρέπει να αξιολογηθεί και συνακολούθως συνυπολογισθεί η ανυπαρξία πολλών προσωπικών εξόδων του και έκτακτων δαπανών, αφού συχνά λαμβάνει χρηματοδοτήσεις εν είδει «δώρων» από διάφορες εταιρείες, όπως λ.χ. την εταιρεία «Siemens», η οποία ανέλαβε τη χρηματοδότηση του γάμου του και τον εξοπλισμό των οικιών και των γραφείων τόσον του ιδίου όσον και της ευρύτερης οικογένειάς του.
Επιπροσθέτως ο αντίδικος έχει στην κυριότητα, νομή και κατοχή του τα ακόλουθα εμφανή ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα:
α) ποσοστό 100% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στην τοποθεσία Γοργιανάδες του Δήμου Καρπενησίου, και έχει έκταση 4.374,38 τ.μ.,
β) Το ποσοστό 100% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στην τοποθεσία Λακοβάγη του Δήμου Προυσού, και έχει έκταση 1.000,00 τ.μ.,
γ) Το ποσοστό 100% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στην τοποθεσία Βελωτών του Δήμου Προυσού, και έχει έκταση 500,00 τ.μ.,
δ) Το ποσοστό 50% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στην τοποθεσία Σταυρός του Δήμου Προυσού, και έχει έκταση 1.000,00 τ.μ.,
ε) Το ποσοστό 50% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων και στην οδό Λυκαβηττού, αριθμός 29, και έχει έκταση 127,50 τ.μ.,
στ) Το ποσοστό 50% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων και στην οδό Λυκαβηττού, αριθμός 29, και έχει έκταση 9,25 τ.μ.,
ζ) Το ποσοστό 50% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων και στην οδό Λυκαβηττού, αριθμός 29, και έχει έκταση 127,50 τ.μ.,
η) Το ποσοστό 50% της κυριότητας ενός ακινήτου, που ευρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων και στην οδό Λυκαβηττού, αριθμός 29, και έχει έκταση 9,25 τ.μ..
Επιπλέον, ο αντίδικος, Κ. Μπακογιάννης, είναι εμφανής μέτοχος στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΑ RELATE AE», της οποίας Διευθύνων Σύμβουλος είναι η αδελφή του κυρίως αντιδίκου και κόρη της επικουρικώς καθ’ ής, κ. Αλεξία Μπακογιάννη. Σημειωτέον ότι η εν λόγω ΑΕ, της οποίας μέτοχος είναι ο αντίδικος, προσφάτως μόνον από τον Ερυθρό Σταυρό, του οποίου ο μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρος, κ. Α. Μαρτίνης διώκεται για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, και πλημμεληματικές πράξεις και πάλιν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τη μη καταβολή βεβαιωμένων χρεών και ασφαλιστικών εισφορών, έλαβε το ποσόν των 350.000 ευρώ για την ετήσια παροχή των υπηρεσιών της, και δη άνευ διενέργειας οποιουδήποτε διαγωνισμού, καίτοι σε σχετική Απόφαση του Ερυθρού Σταυρού ρητώς έχει προβλεφθεί ότι για «δαπάνες από 200.000 ευρώ και άνω, θα γίνεται ανοικτός διαγωνισμός με δημοσίευση στο Επιμελητήριο και στο δήμο Αθηναίων».
Επιπροσθέτως, οι εμφανείς καταθέσεις του αντιδίκου ανέρχονται στο χρηματικό ποσόν των 500.000 ευρώ, αφού ποσόν περίπου 350.000 ευρώ έχει αποταμιευθεί στην Τράπεζα «BSI Bank», ενώ ποσόν περίπου 150.000 ευρώ στην Τράπεζα «Eurocorp».
Η οικονομική επιφάνεια του αντιδίκου -περάν του ότι ως γόνου της πλουσιότερης ελληνικής πολιτικής οικογένειας …τεκμαίρεται και είναι «γνωστή τοις πάσιν»- πλήρως αποδεικνύεται και από τον τρόπο ζωής του αντιδίκου και της οικογένειάς του.
Ειδικώτερον:
α) ο αντίδικος, Κ. Μπακογιάννης, επιδίδεται σε συνεχή πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό, με διάφορους προορισμούς τόσον εντός συνόρων, όπως λ.χ. το Costa Navarino, όπου προσφάτως ήταν τελετάρχης σε σχετική τελετή, όσον και εκτός συνόρων, όπως λ.χ. την Κωνσταντινούπολη, όπου συχνά ευρίσκεται ως επίτιμος καλεσμένος σε γάμους, αλλά και για έτερες εκδηλώσεις, όπως λ.χ. το «Final4» καλαθοσφαίρισης τον Μάιο του 2012, την Οξφόρδη, όπου ταξίδευε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τη διδακτορική διατριβή του, αλλά και εκτός Ευρώπης, όπως λ.χ. τις Η.Π.Α., όπου ταξιδεύει ιδιαιτέρως συχνά άλλοτε για συνέδρια και άλλοτε για τουριστικούς λόγους και δη ιδίως στη Νέα Υόρκη, όπου, όπως μου είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της σχέσης μας, επρόκειτο να αγοράσει διαμέρισμα, διάφορα μέρη στην Καραϊβική, όπου τελευταία γνωστή σε εμένα φορά ταξίδεψε τον Ιανουάριο 2012, κ.ά..
Περαιτέρω ο αντίδικος και η οικογένειά του μέχρι προσφάτως διέμεναν σε μία διώροφη μεζονέτα στην οδό Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, της οποίας ο ένας όροφος, έκτασης 130 τ.μ., ανήκει εμφανώς στον αντίδικο και στη σύζυγό του, ενώ ο δεύτερος όροφος, που προστέθηκε και συνενώθηκε με το προειρημένο διαμέρισμα «γιατί με παιδιά χρειάζεται κανείς παραπάνω χώρο», όπως χαρακτηριστικώς μου είχε δηλώσει ο αντίδικος, δεν φέρεται να εμφανώς να του ανήκει, πλην όμως μετά τη μετακόμιση του αντιδίκου και της οικογένειάς του στην τωρινή οικία τους αμφότερα τα συνενωμένα πλέον διαμερίσματα εκμισθώθηκαν μαζί και δη σε στέλεχος της εταιρείας «Dolphin».
Σήμερον η οικογενειακή στέγη του αντιδίκου ευρίσκεται στην ακριβότερη περιοχή των Αθηνών, στα Ανάκτορα, και στην οδό Αραβαντινού, ενώ επιπλέον διατηρεί και έτερη πολυτελή οικία, συνολικής έκτασης 350 τ.μ., στο Καρπενήσι.
β) αμφότερα τα έτερα τέκνα του αντιδίκου και ετεροθαλή αδέλφια της ανήλικης θυγατέρας μας, Παύλος Μπακογιάννης, ηλικίας σήμερον έξι ετών, και Δανάη-Θεοδώρα Μπακογιάνη, ηλικίας σήμερον 4 ετών, διαμένουν σήμερον στην υπερπολυτελή οικία του αντιδίκου στην οδό Αραβαντινού, καθώς και στην έτερη υπερπολυτελή οικία του στο Καρπενήσι, για τη φροντίδα τους έχουν προσληφθεί και αμοίβονται από τον αντίδικο, μία Γερμανίδα νταντά σε καθημερινή βάση, μία Φιλιππινέζα εσωτερική οικιακή βοηθό για κάθε τέκνο, αμφότερα εξ αυτών φοίτησαν στον παιδικό σταθμό «Αγκάλη», όπου ο αντίδικος κατέβαλε για δίδακτρα για έκαστο εξ αυτών ποσόν 6.700 ευρώ ετησίως, ενώ σήμερον φοιτούν ο μεν Παύλος Μπακογιάννης στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου ο αντίδικος καταβάλει για δίδακτρα για ποσόν 14.000 ευρώ ετησίως, η δε Δανάη-Θεοδώρα Μπακογιάνη, στο Νηπιαγωγείο της Σχολής Μωραΐτη, όπου ο αντίδικος καταβάλει για δίδακτρα για ποσόν 7.400 ευρώ ετησίως.
Γ.2. Αντιθέτως εγώ κατέχω την θέση της Αναπληρώτριας Γραμματέως Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, όπου δεν λαμβάνω μισθό, ενώ το μοναδικό εισόδημά μου προέρχεται από την εκμίσθωση ενός διαμερίσματος, που ευρίσκεται στην Κηφισιά Αττικής, και στην οδό Βαλαωρίτου, εξ ου λαμβάνω ετήσιο μίσθωμα 14.000ευρώ, από το οποίο αποπληρώνονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, που βαρύνουν το εν λόγω ακίνητο, ενώ ουδέν έτερο περιουσιακό στοιχείο ευρίσκεται στην κυριότητά μου, με αναπόδραστο συνεπακόλουθο ο αντίδικος είναι σε θέση να συνεισφέρει πολύ περισσότερα από εμένα για την διατροφή του ανήλικου τέκνου μας, καθώς, πλην της συντήρησης του εαυτού του, δεν έχει άλλες υποχρεώσεις.
Αξιοσημείωτον είναι ότι στο ανήλικο τέκνο μας, που διαμένει μαζί μου από τη γέννηση του, παρέχω συνεχείς και πολυποίκιλες υπηρεσίες, δι’ ό και συνεισφέρω με αυτόν τον τρόπο στη διατροφή του, και δη, όλως ενδεικτικώς, φροντίζω για την ανάπτυξή του, το επιβλέπω συνεχώς, περιποιούμαι, ασχολούμαι με τη διαπαιδαγώγησή του, το συνοδεύω στις επισκέψεις του σε παιδιάτρους, φροντίζω για την αγορά της ενδυμασίας και της υπόδησης του, για την ψυχαγωγία του, την κοινωνική ανάπτυξή του και γενικότερον έχω μόνη μου την αποκλειστική ευθύνη και την εν γένει φροντίδα του ανηλίκου τέκνου μας, αφού ο αντίδικος μέχρι και σήμερον δεν έχει έστω συναντήσει το ανήλικο τέκνο μας.
Γ.3. Το ανήλικο τέκνο μας, το οποίο είναι σήμερον ηλικίας 10 μηνών, αφενός μεν δεν διαθέτει δικά του εισοδήματα ή περιουσία, αφετέρου δε αδυνατεί λόγω της ηλικίας του να αυτοδιατραφεί, δι’ ό και ο αντίδικος πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει ως διατροφή τα χρηματικά ποσά, που απαιτούνται για την ανάλογη των δυνατοτήτων των γονέων του διαβίωσή του, τα οποία συμφώνως με τις οικονομικές δυνατότητες του αντιδίκου και τις συνθήκες ζωής των έτερων ανηλίκων τέκνων του αντιδίκου, ανέρχονται στο ποσόν των 6.000 ευρώ μηνιαίως, στο οποίο περιλαμβάνονται δαπάνες στέγασης σε ανάλογη του αντιδίκου οικία, πληρωμής κοινοχρήστων, δαπανών θέρμανσης, λογαριασμών ΔΕΚΟ και λογαριασμών για τη συντήρηση και λειτουργικότητα της οικίας μας (ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, καθαριότητα κ.λ.π, σίτισης, παρακολούθησης βρεφονηπιακού σταθμού, αγοράς ειδών, που αφορούν την υγιεινή του ανηλίκου τέκνου μας, ήτοι πάνες, μωρομάντηλα κτλ., παροχή ιατρικής φροντίδας, ήτοι επίσκεψης παιδίατρου τουλάχιστον άπαξ μηνιαίως, εμβολιασμών και αγοράς φαρμάκων, αμοιβής της γυναίκας, η οποία είναι αναγκαίο να με συνεπικουρεί κατά τη διάρκεια της εργασίας μου αλλά και των οικιακών εργασιών, αγοράς ειδών ένδυσης και υπόδησης ιδίως ενόψει και της ραγδαίας ανάπτυξής της σε αυτήν την ηλικία, εξόδων ψυχαγωγίας, ήτοι παιδότοποι κλπ, αγοράς παιχνιδιών, μετακινήσεων και λοιπών γενικών εξόδων, κλπ..
Αυτό το ποσόν είναι εύλογον και εντός των δυνατοτήτων του, αφού κατά τα λεπτομερώς ιστορούμενα στο Ιστορικό Μέρος της κρινόμενης Αίτησης ο αντίδικος σε κάποιες από τις ελάχιστες στιγμές ανάληψης των ευθυνών του έναντι του τέκνου του, και συγκεκριμένως το πρώτον την 16-2-2013, μου εδήλωσε ότι θα φροντίσει για τη διατροφή και εν γένει διαβίωσή του, για την οποία θα μου καταβάλει ποσόν 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο θεώρησε εύλογο και σύμφωνο με τις οικονομικές δυνατότητές του, ώστε το εν λόγω τέκνο μας να λάβει τη σωστή εκπαίδευση και να διάγει άνετο βίο, σχεδόν εφάμιλλο με αυτόν, που διάγουν τα έτερα τέκνα του και ετεροθαλή αδέλφια του τέκνου μας, όπερ επανέλαβε και έτερες φορές, όπως στην τελευταία όχλησή μου τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οπότε και του εδήλωσα ότι αντιμετώπιζα πλέον σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, ιδίως ενόψει της εκταμίευσης και ανάλωσης όλων των τραπεζικών καταθέσεών μου, με τις οποίες εξεπλήρωνα τις υποχρεώσεις για τη διαβίωση του το τέκνου μας.

ΙΙΙ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΕΝΑΓΩΓΗ ΘΕΟΔΩΡΑΣ (ΝΤΟΡΑΣ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΩΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Άλλως, και όλως επικουρικώς, και σε περίπτωση που ήθελε θεωρηθεί ότι: α) η επιδίωξη της αξίωσης διατροφής κατά του αντιδίκου, Κ. Μπακογιάννη, στην ημεδαπή είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, δεδομένου ότι αποκρύπτει επιμελώς τα περιουσιακά στοιχεία του, ή β) άλλως ότι ο κυρίως καθ’ ού δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή ανάλογη των συνθηκών διαβίωσης της ανήλικης θυγατέρας και των έτερων τέκνων του και ετεροθαλών αδελφών αυτής, λεκτέα είναι τα ακόλουθα:
Α.1. Στις διατάξεις της § 1 του άρθρου 1490 ΑΚ προβλέπεται ότι:
«Αν ένας από τους ανιόντες ή τους κατιόντες δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή, η υποχρέωση βαρύνει εκείνον που είναι υπόχρεος ύστερα από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και όταν, για πραγματικούς ή νομικούς λόγους, είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής η δικαστική επιδίωξη στην ημεδαπή εναντίον εκείνου που έχει την υποχρέωση.»
Α.2. Από τις προειρημένες διατάξεις της § 1 του άρθρου 1490 ΑΚ, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 1487 ΑΚ, αναντιρρήτως συνάγεται ότι ο πατέρας του ανήλικου άγαμου τέκνου, το οποίο αναγνωρίσθηκε εκουσίως ή δικαστικώς ως δικό του τέκνο και δεν έχει εισοδήματα από περιουσία ή από εργασία, υποχρεούται να το διατρέφει αναλόγως με τις δυνάμεις του, από κοινού με τη μητέρα του τέκνου, ενώ εάν αυτός στερείται εισοδημάτων ή περιουσίας για την ανάλογη με τη μητέρα συμβολή του στη διατροφή του κοινού τέκνου τους ή είναι αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η επιδίωξη της διατροφής από τον κατά πρώτο λόγο υπόχρεο, όπερ θεωρείται ότι συμβαίνει και όταν ο υπόχρεος αποκρύπτει επιμελώς τα περιουσιακά στοιχεία του(Βλέπε: Α.Σ. Γεωργιάδη – Μ.Π. Σταθόπουλο, Αστικός Κώδικας, ΤόμοςVII,Π.Ν. Σάκκουλας 2007, σελ.1022), τότε η υποχρέωση διατροφής βαρύνει τον πάππο ή τη μάμμη και ακολούθως τον προπάππο ή την προμάμμη του δικαιούχου ανηλίκου. Η διάταξη του άρθρου 1490 ΑΚεφαρμόζεται όχι μόνον όταν, όσοι ανήκουν στον προηγούμενο βαθμό και είναι υπόχρεοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παράσχουν διατροφή στο σύνολο ή μερικώς, αλλά και όταν αποδεικνύεται ότι και εκ της αυτής γραμμής μόνον ο ένας ή μερικοί έχουν οικονομική δυνατότητα, ο δε άλλος ή ενδεχομένως οι περισσότεροι είναι άποροι ή ευρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να καταβάλουν διατροφή. Έτσι καθιερώνεται η ευθύνη για διατροφή υπό μορφή διαδοχική και όχι παράλληλη ή σύγχρονη, είναι όμως παραδεκτή η επικουρική εναγωγή των κατά δεύτερο λόγο ευθυνόμενων προσώπων, συμφώνως με τη διάταξη του άρθρου 219 του ΚΠολΔικ (Βλέπε: ΑΠ 282/2012 σε ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).
Β.1. Η επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνει έσοδα 99.723,13 ευρώ και λοιπά εισοδήματα 29.662,38 ευρώ, ενώ ο σύζυγός της, κ. Ισίδωρος Κούβελος, δηλώνει εισοδήματα 273.587,49 ευρώ.
Περαιτέρω, η επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, το 2009 απέκτησε από γονική παροχή, δικαιώματα 20% σε δύο οικίες και έναν χώρο στη Γλυφάδα, έκτασης 324,74 τ.μ., 196,18 τ.μ. και 101,25 τ.μ. αντιστοίχως, ενώ ο σύζυγός της κατέβαλε ποσόν 71.923,75 ευρώ για ανέγερση γραφείου στην Ιερά Οδό στο Αιγάλεω. Κατά τα άλλα, η επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατέχει δύο διαμερίσματα στην οδό Αραβαντινού στην Αθήνα, έκτασης 88 τ.μ. και 248 τ.μ., ένα γραφείο 200 τ.μ. στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 3, μία οικία 385 τ.μ. στο Καρπενήσι σε οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, τέσσερα αγροτεμάχια στην Ευρυτανία και τα Χανιά συνολικής έκτασης 15.775 τ.μ. και ποσοστό 12% επί δύο αγροτεμαχίων στη Γαλλία.

Ο σύζυγος της της επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ισίδωρος Κούβελος, κατέχει δικαιώματα 12,5% σε οικία της οδού Φαίδρας 4 στην Αθήνα καθώς και το 25% σε τρία διαμερίσματα (70, 137 και 49 τ.μ.) στην ίδια διεύθυνση, την επικαρπία διαμερίσματος 129,7 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο, δικαιώματα 25% σε κατάστημα 46,23 τ.μ. στην Αθήνα και δικαιώματα 12,5% στο οικόπεδο 89,32 τ.μ. που το περιβάλλει, δικαιώματα 75% σε αποθήκη 15,5 τ.μ. και σε κατάστημα 75 τ.μ. στην Ιερά Οδό στο Αιγάλεω, το 75% επικαρπίας σε οικία 153,16 τ.μ. στην Κηφισιά, δικαιώματα 12,5% σε αγροτεμάχιο 706% στην Κηφισιά, καθώς και την κυριότητα αγροτεμαχίου 7,25 στρεμμάτων στην Παλαιά Φώκαια.

Επιπροσθέτως η επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατέχει 787,63 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της ALPHA BANK αξίας κτήσης 3.439,49 ευρώ και ένα ομόλογο της ίδιας τράπεζας, αξίας κτήσης 120.000 ευρώ. Ο σύζυγός της, κ. Ι. Κούβελος, απέκτησε το 2009 10.000 μετοχές σε ξένο νόμισμα στην Εθνική Τράπεζα, 2000 στην Automatic Data, 9000 στην Paycex Inc., 2500 στην Altria Group Inc, 4070 στην AT&TINC, 5000 στην Duke Energy Corp., 2000 στην Eli Lilly &Co, 29500 στην Ford Motor Co, 2500 στην Johnson & Johnson, 5000 στην Kraft Foods Inc, 2500 στην Mc Donald's Corp, 38800 στην Navios Maritime, 5000 στην Pfizer Inc, και 4370 στην Verizon Communication, συνολικής αξίας κτήσης 2.007.088,12 δολαρίων. Το 2009 ο σύζυγος της επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ισίδωρος Κούβελος, εκποίησε και 32.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας αντί του χρηματικού ποσού των 559.544,2 δολαρίων, ενώ κατέχει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, αξίας κτήσης 216.746 δολαρίων, ένα μερίδιο αμοιβαίων κεφαλαίων της Eurobank, αξίας κτήσης 27.000,11 ευρώ, καθώς και μετοχές 21 ανωνύμων εταιρειών, συνολικής αξίας κτήσης 155.728,78 ευρώ. Επίσης, ο σύζυγος της επικουρικώς καθ’ ής, κ.Ισίδωρος Κούβελος, είναι μέτοχος σε δύο ανώνυμες εταιρείες και εταίρος σε ΕΠΕ με συνολικά κεφάλαια εισφοράς 147.000 ευρώ, καθώς και συνέταιρος σε τρία πλοία με ποσοστά 27%, 50% και 50% αντίστοιχα και μηδενικό κεφάλαιο εισφοράς.
Οι καταθέσεις της επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ντόρας Μπακογιάννη,, επιμερίζονται σε έξι τραπεζικούς λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα, την ALPHA BANK, την DEUTSCHE BANK και την HYQOVEREINS BANK, συνολικού ύψους 1.203.924,52 ευρώ, τα οποία προέρχονται από εισοδήματα προηγουμένων ετών, από πώληση περιουσιακού στοιχείου (ο λογαριασμός στην DEUTSCHE BANK) και «άλλες περιπτώσεις» (HYQOVEREINS BANK). Ο σύζυγος της επικουρικώς καθ’ ής, κ.Ισίδωρος Κούβελος, έχει καταθέσεις συνολικού ύψους 771.631,92 δολαρίων, 564.828,62 ευρώ και 9,1 λιρών Αγγλίας.
Κατά το έτος 2009, η επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ντόρα Μπακογιάννη,επέστρεψε το 5.290 κ.εκ. επιβατικό αυτοκίνητο που μίσθωνε μακροχόνια από εταιρεία μίσθωσης, ενώ ο κος Κούβελος εξακολουθεί να κατέχει επιβατικό αυτοκίνητο 1749 κυβικών από το έτος 2004.
Β.2. Από τα προεκτεθέντα σαφώς προκύπτει ότι σε περίπτωση που ήθελε θεωρηθεί ότι η επιδίωξη της αξίωσης διατροφής κατά του αντιδίκου, Κ. Μπακογιάννη, στην ημεδαπή είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικώς δυσχερής η αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων του και των εισοδηματικών πηγών του,άλλως ότι δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή ανάλογη των συνθηκών διαβίωσης της ανήλικης θυγατέρας και των έτερων τέκνων του και ετεροθαλών αδελφών αυτής, η επικουρικώς καθ’ ής, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δύναται να καταβάλει την αιτούμενη διατροφή, δι’ ό και υπό την ιδιότητά της ως γιαγιά του ανηλίκου τέκνου μας με την εκδοθησομένη Απόφαση πρέπει να υποχρεωθεί στην καταβολή της, και δη νομιμοτόκως, από την επομένη της επίδοσης της κρινόμενης Αίτησης.

ΙV. Επειδή ενόψει των προεκτεθέντων σαφώς προκύπτει ότι συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση προς ρύθμιση της διατροφής της ανήλικης κόρης μας,
Επειδή συντρέχει άμεση και κατεπείγουσα περίπτωση να υποχρεωθεί ο καθ’ ού να καταβάλει μηνιαίως προσωρινή διατροφή για λογαριασμό της ανήλικης κόρης μας, την επιμέλεια της οποίας ασκώ,
Επειδή εγώ συνεισφέρω στην μηνιαία διατροφή του ανήλικου τέκνου μας με την προσωπική παρουσία μου, εργασία και φροντίδα του,
Επειδή η εν λόγω ανήλικη θυγατέρα μας αδυνατεί να εργασθεί λόγω της βρεφικής ηλικίας της, ενώ ουδέν περιουσιακό στοιχείο και εισοδήματα διαθέτει,
Επειδή ο καθ’ ού δύναται να καταβάλει την αιτηθείσα μηνιαία διατροφή, χωρίς να διακινδυνεύει η δική του μηνιαία διατροφή,
Επειδή λόγω της αμεσότητας και του κατεπείγοντος της περίπτωσης, αλλά και προς αποτροπή επικείμενου κινδύνου, πρέπει να μου χορηγηθεί Προσωρινή Διαταγή έως την έκδοση Απόφασης επί της κρινόμενης Αίτησης , με την οποία να διατάσσεται η υποχρέωση καταβολής διατροφής από τον καθ’ ού στην ανήλικη θυγατέρα μας,
Επειδή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είναι κατά τόπον αρμόδιο, καθόσον:
α) ο αντίδικος είναι κάτοικος Αθηνών, αφού η οικογενειακή στέγη του, όπου διαμένει με την οικογένειά του ευρίσκεται στην Αθήνα και στην οδό Αραβαντινού,
β) η μη καταβολή της υποσχεθείας και οφειλόμενης διατροφής, και δη υπό τις λεπτομερώς ιστορούμενες περιστάσεις συνιστά αφ’ εαυτή αδικοπραξία, οπότε και το εν λόγω Δικατήριο καθίσταται αρμόδιο στμφώνως με τη διάταξη του άρθρου 35 ΚΠολΔ,
γ) συμφώνως με τη διάταξη του άρθρου 39Α ΚΠολΔ, όπου προβλέπεται ότι «Διαφορές που αφορούν αξιώσεις διατροφής μπορούν να εισαχθούν και στο δικαστήριο του τόπου όπου έχει την κατοικία του ή τη διαμονή του ο δικαιούχος της διατροφής.»,
δ) συμφώνως με τη διάταξη του άρθρου 33 ΚΠολΔ, αφού η διατροφή σε χρήμα είναι χρηματική παροχή, η οποία πρέπει να εκπληρωθεί στον τόπο κατοικίας του δικαιούχου ανηλίκου τέκνου μας, ήτοι την Αθήνα,
Επειδή η Αίτηση μου είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή και αποδεικνύεται με έγγραφα και μάρτυρες,
Επειδή παραιτούμαι από το δικόγραφο της με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 164560/2013 και με Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 19312/2013 Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων κατά των καθ’ ών,
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Και όσα νομίμως θα προσθέσω κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη και κάθε άλλου νόμιμου δικαιώματος μου
ΑΙΤΟΥΜΑΙ
1. Να γίνει δεκτή η παρούσα Αίτησή μου.
2. Να υποχρεωθεί ο καθ’ ού να μου προκαταβάλει τις τρεις πρώτες ημέρες κάθε ημερολογιακού μήνα ως προσωρινή ανάλογη διατροφή, με την ιδιότητα που παρίσταμαι για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου μας, το συνολικό ποσόν των 6.000 ευρώ, νομομοτόκως από την 16-2-2013, ήτοι την ημεροχρονολογία καθ’ ήν υποσχέθηκε διατροφή, και συνακολούθως με την μη καταβολή της κατέστη υπερήμερος, χωρίς να είναι αναγκαία περαιτέρω όχλησή μου, άλλως από την επίδοση της παρούσας και μέχρι την έκδοση οριστικής Απόφασης επί της Αγωγής, που θα ασκηθεί.
3. Άλλως, και όλως επικουρικώς, και σε περίπτωση που ήθελε θεωρηθεί ότι: α) η επιδίωξη της αξίωσης διατροφής κατά του αντιδίκου, Κ. Μπακογιάννη, στην ημεδαπή είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικώς δυσχερής η αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων του και των εισοδηματικών πηγών του, ή β) άλλως ότι ο κυρίως καθ’ ού δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή ανάλογη των συνθηκών διαβίωσης της ανήλικης θυγατέρας και των έτερων τέκνων του και ετεροθαλών αδελφών αυτής, να υποχρεωθεί η επικουρικώς καθ’ ής, Ντόρα Μπακογιάννη, υπό την ιδιότητά της ως γιαγιά του ανηλίκου τέκνου μας, να καταβάλει την εν λόγω διατροφή.

Αθήνα 23-1-2014

Ποιος είναι ο Κώστας Μπακογιάννης;
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι γιός του δημοσιογράφου και πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1989 από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν και της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη. 
Ο Κώστας Μπακογιάννης σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Τζον Φ.Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής.

Το διαζύγιο του
Στις 15 Ιουλίου 2006 παντρεύεται την κύπρια επιχειρηματία Κάλλια Καμπουρίδου, με την οποία θα αποκτήσει δύο παιδιά: τον επτάχρονο σήμερα Παύλο και την πεντάχρονη Δανάη. O ίδιος δηλώνει εμφατικά ότι δεν θα 'θελε με τίποτα να ασχοληθούν με την πολιτική . 

Οσον αφορά το συναισθηματικά φορτισμένο όνομα που επωμίστηκε ο γιος του, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Το όνομα θα το κάνει δικό του, γράφοντας τη δική του ιστορία. Οι άνθρωποι πηγαίνουν μπροστά, όχι πίσω. Και εμένα, παρότι έχω, όπως προανέφερα, "λογαριασμούς" με τον πατέρα μου, πιο πολύ σήμερα με ενδιαφέρει να είμαι ο πατέρας του Παύλου παρά ο γιος του Παύλου».
Ο Κώστας Μπακογιάννης και η σύζυγός του, Κάλλια Καμπουρίδου αποφάσισαν να χωρίσουν και να βάλουν τίτλους τέλους στον γάμο τους.

Το γνωστό ζευγάρι αποφασίζει να τραβήξει χωριστούς δρόμους, μετά από επτά χρόνια γάμου και δυο παιδιά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μικροπολιτικού της εφημερίδας Τα Νέα, τα άσχημα νέα στην προσωπική του ζωή διαδέχονται τα θετικά στα επαγγελματικά του.


Το εξώγαμο του

Μετά το χωρισμό από τη νόμιμη σύζυγό του κ. Κάλλια Καμπουρίδου, με την οποία έχει δύο παιδιά, έμπλεξε σε μια άλλη ιστορία, σε μια σχέση, καρπός  της οποία είναι ένα ακόμη παιδί. Ένα κοριτσάκι το οποίο τώρα είναι μόλις  11 μηνών.

Πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί, το ζευγάρι χώρισε. Ο κ. Μπακογιάννης θέλησε να αναγνωρίσει το παιδί, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά όπως  πίστευε.

Η μητέρα του παιδιού, που καθόλου ευχάριστα δεν δέχθηκε την απόφαση του χωρισμού τους, απαίτησε μια ιδιαίτερα  υψηλή  διατροφή για να δεχθεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ανάμεσα στους δύο. Το ποσό που ζητάει σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα  φτάνει τα 6.000 μηνιαίως. Ο κ. Μπακογιάννης της ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να το δώσει, αφού ταμηνιαία του έσοδα είναι μόλις 1400 ευρώ  από το μισθό του Δημάρχου.

Εκεί ακριβώς ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια των δύο πλευρών. Η Μητέρα κατέθεσε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να της επιδικαστεί το συγκεκριμένο ποσό, επικαλούμενη την οικογενειακή κατάσταση της  οικογένειας Μητσοτάκη.


Στρέφεται κατά της μητέρας του κ. Μπακογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι εκείνη ως γιαγιά έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρει για τη διατροφή και τα έξοδα ανατροφής του παιδιού.

Στο κείμενο της αίτησης, φέρεται ότι προσάπτει και γενικότερη αδιαφορία του Κώστα Μπακογιάννη απέναντι στο παιδί από την ημερομηνία της γέννησής του.

Όταν η υπόθεση παίρνει πολιτικές διαστάσεις

Ήδη στα δικαστήρια συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται η απόφαση. Μένει η  συζήτηση της κύριας αγωγής.

Η συνέχεια δεν περιορίζεται σε ένα αυστηρό “οικογενειακό” θέμα λόγω του δημόσιου ρόλου που έχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πλευρά του κ. Μπακογιάννη αλλά και την άλλη.


Εγγονή του Γεωργίου Ράλλη η μητέρα του εξώγαμου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μητέρα είναι και αυτή πολιτικό πρόσωπο. Στα μέσα ενημέρωσης έχει ήδη διαρρεύσει το όνομά της.

Πρόκειται για την Μαίη Ζαννή, η οποία είναι εγγονή του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός. Θεωρείται ότι έχει οικονομική επιφάνεια, χαίρει ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και αντιμετωπίζεται ως καλή επαγγελματίας και ικανό πολιτικό στέλεχος. Έχει θητεύσει ως σύμβουλος της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια ήταν στέλεχος και υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και κάποιοι λένε πως εργάζεται στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.


 Η εκκρεμότητα του Κώστα Μπακογιάννη

Υπάρχει όμως και μια ακόμη εκκρεμότητα για τον Κώστα Μπακογιάννη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει πάρει διαζύγιο από την σύζυγό του Κάλλια Καμπουρίδου με την οποία είναι παντρεμένος από τον Ιούλιο του 2006 και έχουν δύο παιδιά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Η κ. Καμπουρίδη πήρε τα παιδιά και έφυγε, κρίνοντας ότι η συνέχιση του γάμου της με τον κ. Μπακογιάννη δεν είχε νόημα στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν.
Ο έρωτας του με την Σία 
Ένας χρόνος μαζί για τον Κώστα Μπακογιάννη και τη Σία Κοσιώνη. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και η δημοσιογράφος, που δεν συνηθίζουν να διατυμπανίζουν τη σχέση τους και αποφεύγουν τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προφανώς άρχισαν να νιώθουν πιο άνετα και να εξωτερικεύουν τον έρωτά τους, ενώ βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Ο τραγικός χαμός του πατέρα του


Η ανέφελη οικογενειακή ζωή στο νούμερο 5 της οδού Στησιχόρου θα λήξει με τέσσερις σφαίρες από δύο 45άρια Κολτ όταν ο Κώστας είναι μόλις 11 χρόνων (στην ίδια ακριβώς ηλικία που η μητέρα του βίωσε την Αποστασία του '65).

«Δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, λεπτό προς λεπτό» θυμάται ο Κώστας Μπακογιάννης την 26η Σεπτεμβρίου 1989. «Εκείνη την ημέρα για κάποιον λόγο ο πατέρας μας έφαγε πρωινό μαζί μας, κάτι που, αν και πήγαινε πολύ νωρίς στο γραφείο του, δεν το έκανε σχεδόν ποτέ. Συνήθως μας έδινε ένα φιλί και φεύγαμε για το σχολείο». Ο 11χρονος τότε Κώστας και η 13χρονη αδελφή του Αλεξία πληροφορούνται μέσα στο σχολικό λεωφορείο την επίθεση της 17Ν κατά του 54χρονου Παύλου Μπακογιάννη, στις 7.58, έξω από το γραφείο του στην οδό Ομήρου: «Ακούσαμε τον Τέρενς Κουίκ στο ραδιόφωνο να λέει ότι χτυπήθηκε. Οταν φτάσαμε στο σχολείο μάς πήρε ο γυμνασιάρχης και μας πήγε στον "Ευαγγελισμό". Περιμέναμε σε ένα σκοτεινό δωματιάκι. Επειτα από λίγο ήρθε η μητέρα μας. Φορούσε, θυμάμαι, το αγαπημένο της πουλόβερ, ένα πολύχρωμο, από αυτά τα φαντεζί που φοριόνταν πολύ τη δεκαετία του '80. Μας είπε "O μπαμπάς σας δεν κατάφερε να ζήσει" και η ζωή μας άλλαξε».

Μπροστά από τις κάμερες που είναι συγκεντρωμένες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ένας παγωμένος Μιλτιάδης Εβερτ, υπουργός Υγείας στην τότε κυβέρνηση συνεργασίας Τζαννή Τζαννετάκη, βγάζει την πράσινη ρόμπα του χειρουργείου και επωμίζεται το επώδυνο έργο: «Ο Παύλος εξέπνευσε δυστυχώς ύστερα από δολοφονικά χτυπήματα άνανδρων δολοφόνων...». Ο βουλευτής της Ευρυτανίας και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο γεφυροποιός της Δεξιάς με την Αριστερά, είναι το θύμα μιας στυγνής δολοφονίας με έντονο πολιτικό συμβολισμό που «κόβει» το νήμα της εθνικής συμφιλίωσης και συνταράσσει την Ελλάδα.

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ φόβο», λέει σήμερα στο BHMAgazino ο Κώστας Μπακογιάννης, «αισθάνθηκα πολύ μεγάλη οργή. Οργή για το γεγονός ότι κάποιοι πήραν τον πατέρα τον δικό μου και της Αλεξίας, τον άνδρα της μάνας μου, τον γιο του παππού και της γιαγιάς μου. Ομως ποτέ δεν μας είδα ως κάτι μοναδικό, ποτέ δεν μου έκανα τη χάρη να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου ως κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που βιώσαμε εμείς δεν είναι πιο δραματικό από το να σου πουν ότι ο πατέρας σου σκοτώθηκε σε τροχαίο ή ότι αρρώστησε και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή... Δεν δικαιούμαστε να παραπονούμαστε η Αλεξία και εγώ. Πολλοί άνθρωποι μας στάθηκαν, μας στήριξαν. Δεν πήραμε ποτέ τους ρόλους των "θυμάτων". Ισως επειδή ο πατέρας μας ήταν αυτός που ήταν, εμείς νιώσαμε ότι οφείλουμε να δώσουμε κάτι πίσω. Δεν νιώθω ότι μου χρωστάει κανείς, εγώ χρωστάω».

Ενας συντετριμμένος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (για τον οποίο ο θάνατος του γαμπρού του δεν είναι μόνο μια οικογενειακή τραγωδία, αλλά μια βαριά προσωπική πολιτική απώλεια) θα αναλάβει χρέη δεύτερου πατέρα για τα δύο εγγόνια του: «Ο παππούς μας ήταν για μένα και την αδελφή μου το λιμάνι μας, η ασφάλειά μας. Κινήθηκε με αυτόματο τρόπο. Τον θυμάμαι στο τέλος της κηδείας του πατέρα μου να βάζει το χέρι του στον ώμο μου: "Πάμε τώρα, Κώστα". Την ίδια ασφάλεια μου δημιουργεί και σήμερα, στα 96 του»


Κώστας Μπακογιάννης: Θέλω να είμαι ο πατέρας του Παύλου, όχι ο γιος του Παύλου

Το 2014 ήταν μία χρονιά-σταθμός για τον Κώστα Μπακογιάννη - Μιλώντας στο ΒΗΜΑgazino, ξετυλίγει την προσωπική και πολιτική διαδρομή του
Κώστας Μπακογιάννης: Θέλω να είμαι ο πατέρας του Παύλου, όχι ο γιος του Παύλου
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος 
Ο 36χρονος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης αντιλαμβάνεται πλήρως τη φυσική αποστροφή μεγάλου μέρους του κόσμου για τους γόνους των πολιτικών δυναστειών: «Είναι μια εύλογη, ενστικτώδης αντίδραση» λέει. «Επαφίεται σε εμένα να αποδείξω τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Εχω την τύχη να ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, άρα αυτό που κάνω μετριέται με απτά αποτελέσματα. Στο Καρπενήσι, που υπήρξα δήμαρχος, τα σκουπίδια δεν τα μάζεψε ο Μητσοτάκης! Τα έργα δεν τα έκανε η Ντόρα! Το ίδιο ισχύει και τώρα στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Το γεγονός ότι καταφέραμε να εντάξουμε ένα τεράστιο έργο, την παράκαμψη της Χαλκίδας, στο ΕΣΠΑ, όλα αυτά ο Μητσοτάκης και η Ντόρα από τις εφημερίδες τα έμαθαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποποιούμαι την οικογένειά μου. Αντιθέτως είμαι πολύ υπερήφανος και για τους δύο αυτούς ανθρώπους. Απλώς, εγώ κάνω τη ζωή μου, όπως λέει ο ποιητής (σ.σ.: Κώστας Βάρναλης) σαν να 'μαι άλλος. Και κάνω τον σταυρό μου να μου "βγει"».

Ο νεαρός Κώστας Μπακογιάννης (τέσσερα χρόνια μικρότερος του Αλέξη Τσίπρα), ο οποίος ζει στο Καρπενήσι, κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 55,81% και είναι σήμερα ο νεότερος σε ηλικία έλληνας πολιτικός με εκτελεστική εξουσία. Οι κακές πολιτικές γλώσσες διαδίδουν ότι διαθέτει την κυνική και άτρομη πολιτική ματιά του παππού του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και τον πολιτικό ιδεαλισμό του πατέρα του, χωρίς όμως, προσθέτουν, την εξωστρέφεια και την εκρηκτικότητά του. Ο ίδιος δηλώνει στο ΒΗΜΑgazino ότι δεν κλήθηκε ποτέ να διαιωνίσει το πανίσχυρο πολιτικό brand name της οικογένειας, αλλά ότι «υπήρχε αναμφίβολα μια προσδοκία».

«Η δική μου απόφαση ήταν τελείως συνειδητή» υπογραμμίζει. «Οταν, π.χ., είπα ότι θέλω να κατέβω για δήμαρχος το 2010, αρκετοί διαφώνησαν: "Πού να τρέχεις τώρα;". Επέλεξα έναν ανορθόδοξο δρόμο. Υπήρχαν πολύ πιο εύκολοι δρόμοι, οι οποίοι όμως θα με γέμιζαν πολύ λιγότερο. Δεν ήθελα να επιλύω τα δεινά του τόπου πίνοντας καφέ στο Κολωνάκι». Ο γιος του δολοφονηθέντος από τη «17 Νοέμβρη» Παύλου Μπακογιάννη (οι περισσότεροι θα θυμούνται εκείνο το θλιμμένο διοπτροφόρο παιδάκι στην πάνδημη κηδεία του ευρυτάνα βουλευτή της ΝΔ, το 1989) καταθέτει σήμερα ότι η έσωθεν πίεση πηγάζει από αλλού: «Αυτό που νιώθω είναι ότι έχω λογαριασμούς με τον πατέρα μου, ότι πρέπει να "ξεντροπιαστώ", όπως λέμε στην Ευρυτανία, απέναντί του. Θέλω να φανώ αντάξιός του σε επίπεδο ηθικό και σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Κάποιοι αυτό μπορεί να το θεωρήσουν σύμπλεγμα και μπορεί να έχουν δίκιο, για μένα όμως είναι κινητήριος δύναμη».

Ο Κώστας Μπακογιάννης γεννιέται στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου 1978 (η αδελφή του Αλεξία έχει αφιχθεί δύο χρόνια νωρίτερα). Οι γονείς του, Παύλος Μπακογιάννης και Ντόρα Μητσοτάκη, συναντιούνται για πρώτη φορά το 1970 στο Μόναχο. Η γνωριμία τους θα ξεκινήσει με έναν τρικούβερτο καβγά. Ο πληθωρικός και οξύθυμος δημοσιογράφος (ο οποίος την εποχή εκείνη διακρίνεται για τον αντιδικτατορικό του αγώνα, ως διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας), παρότι φίλος του αυτοεξόριστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «πειράζει» τη 16χρονη Ντόρα για τον πατέρα της. Εκείνη εξανίσταται: «Πού τον βρήκατε αυτόν που μας κάνει κριτική μέσα στο σπίτι μας;».

Ο γάμος τους θα γίνει σχεδόν έναν μήνα μετά τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, στις 16 Δεκεμβρίου 1974.

Ο γεννηθείς το 1935 Παύλος Μπακογιάννης, γιος του παπα-Κώστα από το χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας, έχει διανύσει πολύ δρόμο. Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ (μετά την πτώση της χούντας), ειδικός συνεργάτης του «Βήματος», εκδότης-διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» (1982-1985), πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1985-1989). Τον Ιούνιο του 1989 εκλέγεται βουλευτής με τη ΝΔ (με το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη μονοεδρική) της περιφέρειας Ευρυτανίας, ενώ αναλαμβάνει εισηγητής του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου που υπερψηφίζεται και το ίδιο καλοκαίρι γίνεται νόμος.

Ο γιος του δυσκολεύεται και σήμερα ακόμη να μιλάει για εκείνον: «Θυμάμαι έναν άνθρωπο πάντα χαμογελαστό, παρότι, όπως αντιλαμβάνομαι τώρα κοιτάζοντας πίσω, αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο πολλά: την προεκλογική του εκστρατεία, τις επιθέσεις της "Αυριανής"... Αλλά και οξύθυμο... Τον θυμάμαι να με διδάσκει να "διαβάζω" το βουνό, να μαθαίνω τα μονοπάτια, μεγάλη υπόθεση όταν είσαι οκτώ χρόνων».

Η ανέφελη οικογενειακή ζωή στο νούμερο 5 της οδού Στησιχόρου θα λήξει με τέσσερις σφαίρες από δύο 45άρια Κολτ όταν ο Κώστας είναι μόλις 11 χρόνων (στην ίδια ακριβώς ηλικία που η μητέρα του βίωσε την Αποστασία του '65).

«Δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, λεπτό προς λεπτό» θυμάται ο Κώστας Μπακογιάννης την 26η Σεπτεμβρίου 1989. «Εκείνη την ημέρα για κάποιον λόγο ο πατέρας μας έφαγε πρωινό μαζί μας, κάτι που, αν και πήγαινε πολύ νωρίς στο γραφείο του, δεν το έκανε σχεδόν ποτέ. Συνήθως μας έδινε ένα φιλί και φεύγαμε για το σχολείο». Ο 11χρονος τότε Κώστας και η 13χρονη αδελφή του Αλεξία πληροφορούνται μέσα στο σχολικό λεωφορείο την επίθεση της 17Ν κατά του 54χρονου Παύλου Μπακογιάννη, στις 7.58, έξω από το γραφείο του στην οδό Ομήρου: «Ακούσαμε τον Τέρενς Κουίκ στο ραδιόφωνο να λέει ότι χτυπήθηκε. Οταν φτάσαμε στο σχολείο μάς πήρε ο γυμνασιάρχης και μας πήγε στον "Ευαγγελισμό". Περιμέναμε σε ένα σκοτεινό δωματιάκι. Επειτα από λίγο ήρθε η μητέρα μας. Φορούσε, θυμάμαι, το αγαπημένο της πουλόβερ, ένα πολύχρωμο, από αυτά τα φαντεζί που φοριόνταν πολύ τη δεκαετία του '80. Μας είπε "O μπαμπάς σας δεν κατάφερε να ζήσει" και η ζωή μας άλλαξε».

Μπροστά από τις κάμερες που είναι συγκεντρωμένες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ένας παγωμένος Μιλτιάδης Εβερτ, υπουργός Υγείας στην τότε κυβέρνηση συνεργασίας Τζαννή Τζαννετάκη, βγάζει την πράσινη ρόμπα του χειρουργείου και επωμίζεται το επώδυνο έργο: «Ο Παύλος εξέπνευσε δυστυχώς ύστερα από δολοφονικά χτυπήματα άνανδρων δολοφόνων...». Ο βουλευτής της Ευρυτανίας και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο γεφυροποιός της Δεξιάς με την Αριστερά, είναι το θύμα μιας στυγνής δολοφονίας με έντονο πολιτικό συμβολισμό που «κόβει» το νήμα της εθνικής συμφιλίωσης και συνταράσσει την Ελλάδα.

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ φόβο», λέει σήμερα στο BHMAgazino ο Κώστας Μπακογιάννης, «αισθάνθηκα πολύ μεγάλη οργή. Οργή για το γεγονός ότι κάποιοι πήραν τον πατέρα τον δικό μου και της Αλεξίας, τον άνδρα της μάνας μου, τον γιο του παππού και της γιαγιάς μου. Ομως ποτέ δεν μας είδα ως κάτι μοναδικό, ποτέ δεν μου έκανα τη χάρη να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου ως κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που βιώσαμε εμείς δεν είναι πιο δραματικό από το να σου πουν ότι ο πατέρας σου σκοτώθηκε σε τροχαίο ή ότι αρρώστησε και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή... Δεν δικαιούμαστε να παραπονούμαστε η Αλεξία και εγώ. Πολλοί άνθρωποι μας στάθηκαν, μας στήριξαν. Δεν πήραμε ποτέ τους ρόλους των "θυμάτων". Ισως επειδή ο πατέρας μας ήταν αυτός που ήταν, εμείς νιώσαμε ότι οφείλουμε να δώσουμε κάτι πίσω. Δεν νιώθω ότι μου χρωστάει κανείς, εγώ χρωστάω».

Ενας συντετριμμένος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (για τον οποίο ο θάνατος του γαμπρού του δεν είναι μόνο μια οικογενειακή τραγωδία, αλλά μια βαριά προσωπική πολιτική απώλεια) θα αναλάβει χρέη δεύτερου πατέρα για τα δύο εγγόνια του: «Ο παππούς μας ήταν για μένα και την αδελφή μου το λιμάνι μας, η ασφάλειά μας. Κινήθηκε με αυτόματο τρόπο. Τον θυμάμαι στο τέλος της κηδείας του πατέρα μου να βάζει το χέρι του στον ώμο μου: "Πάμε τώρα, Κώστα". Την ίδια ασφάλεια μου δημιουργεί και σήμερα, στα 96 του».

Την ημέρα της ταφής του Παύλου Μπακογιάννη στο Καρπενήσι, ένα πανό με το σύνθημα «Η Ευρυτανία απαιτεί η Ντόρα στη Βουλή» σηματοδοτεί μια νέα άφιξη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κάτω από τη «μεγάλη λαϊκή πίεση» η 35χρονη χήρα του δολοφονηθέντος βουλευτή (μέχρι τότε διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) κατεβαίνει υποψήφια στην «οικογενειακή» μονοεδρική περιφέρεια. «Στα παιδικά μας μυαλά φάνταζε απόλυτα λογικό η μάνα μας να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας μας» καταθέτει ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Ο πολύς κόσμος βέβαια δεν γνωρίζει, όσο παράδοξο και αν ακούγεται 25 χρόνια μετά, ότι η μητέρα μου δεν είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί με την πολιτική. Και ότι, και αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα επιθυμούσε τα πράγματα να έχουν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά». «Η Ντόρα στάθηκε σ' εμένα και την Αλεξία μάνα και πατέρας μαζί» προσθέτει. Δεν φοβήθηκε ποτέ μήπως τη «χάσει» και εκείνη στην πολιτική; «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» απαντά.

Η οργή για την απώλεια του πατέρα θα αργήσει πολύ να βρει διέξοδο. Ο ίδιος σήμερα μιλάει για την ταραγμένη εφηβεία του. «Η αλήθεια είναι ότι για καιρό ήμουν ένα παιδί ψιλοχαμένο... Οι φουκαράδες οι καθηγητές μου βίωσαν την κόλαση. Πάλι καλά που η Αλεξία ήταν η τέλεια μαθήτρια. Ηταν μια δύσκολη περίοδος για την οικογένειά μας συνολικά, ήταν η εποχή διακυβέρνησης του παππού μου, ακούγαμε πολλά...».

Ο ίδιος δεν θυμάται ποιος έβαλε στο τραπέζι την ιδέα να μπει εσωτερικός σε σχολείο στο Σόμερσετ της Βρετανίας (οι φήμες κάνουν λόγο για δάκτυλο του θορυβημένου για «την πορεία του παιδιού» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), αλλά στα 16 του και ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι επρόκειτο για τη μόνη ενδεδειγμένη λύση. «Ηθελα να πάω κάπου όπου δεν θα είμαι ο εγγονός ή ο γιος κάποιου. Αλλά παρόλο που το διάλεξα και αναμφίβολα μου έδωσε κάποια καλά, το boarding school ήταν μια φρικτή εμπειρία. Τόσο φρικτή, που όταν στα 24 μου πήγα αλεξιπτωτιστής στις Ειδικές Δυνάμεις, τις πρώτες ημέρες των "καψωνιών" μου συνέλαβα τον εαυτό μου να παρηγορείται ως εξής: "Ακόμη και εδώ είναι καλύτερα από το Millfield!"». Θα αποφοιτήσει αριστούχος και θα γυρίσει στην Ελλάδα, προς μεγάλη ανακούφιση της γιαγιάς του Μαρίκας, «ένας τζέντλεμαν». Θα παραμείνει συνολικά 12 χρόνια στο εξωτερικό. Σπουδές Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Ροντ Αϊλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, εξειδίκευση στη μακροοικονομία στην John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μια θητεία στις Βρυξέλλες ως βοηθός του ευρωβουλευτή Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κόσοβο. Πιστός στην προσφιλή «μητσοτακική» παράδοση, χρίζεται ειδικός συνεργάτης της μητέρας του Ντόρας Μπακογιάννη, όταν εκείνη αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών (2006-2009) στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Σήμερα, παράλληλα με την τοπική αυτοδιοίκηση, ολοκληρώνει το διδακτορικό του στις Πολιτικές Επιστήμες και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ισόβια πληγή θα ανοίξει πολλές φορές, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη, στις 29 Ιουνίου 2002, της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, όταν αρχίζουν να συλλαμβάνονται ένα ένα τα μέλη της 17Ν. Αλλά και αργότερα, στη δίκη της 17Ν, όταν οι συγγενείς των θυμάτων καλούνται να καταθέσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στο «γιατί;» των Μπακογιάννηδων ο συνήθως λαλίστατος «Λουκάς» (Δημήτρης Κουφοντίνας) θα παραμείνει εκκωφαντικά σιωπηλός. «Ηταν σαν τα ζούμε όλα ξανά» λέει σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης. Υπήρξαν στιγμές που η αλήθεια αποδείχτηκε δυσβάσταχτη; «Ναι... Εγώ, π.χ., δεν είχα αντιληφθεί ότι ο Κουφοντίνας είχε ρίξει στον πατέρα μου χαριστική βολή, όταν πλέον ήταν πεσμένος στο πάτωμα... Οτι δεν του είχε δώσει καμία ευκαιρία». Αλλά και τον Μάρτιο του 2014, όταν κυκλοφορεί το κατά πολλούς τρομοκρατικό «πορνογράφημα» «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» του Κουφοντίνα (ο Κώστας Μπακογιάννης δεν δίστασε τότε να εξαπολύσει επίθεση κατά του εκδοτικού οίκου Λιβάνη: «Ματωμένο βιβλίο, ματωμένα χρήματα»).

«Η πληγή είναι μονίμως ανοιχτή» τονίζει. «Απλώς υπάρχουν στιγμές που δεν αντέχεις να μη μιλήσεις. Δεν με ενδιαφέρει να δω τι γράφει αυτός ο άνθρωπος. Δεν με εκπλήσσει ο Κουφοντίνας. Τον έχω κοιτάξει στα μάτια στο δικαστήριο. Εχω άποψη για αυτόν. Με εκπλήσσουν αυτοί που και σήμερα ακόμη προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν, να ιδεολογικοποιήσουν και να δώσουν άλλοθι σε εγκληματικές πράξεις».

Στις 15 Ιουλίου 2006
παντρεύεται την κύπρια επιχειρηματία Κάλλια Καμπουρίδου, με την οποία θα αποκτήσει δύο παιδιά: τον επτάχρονο σήμερα Παύλο και την πεντάχρονη Δανάη. O ίδιος δηλώνει εμφατικά ότι δεν θα 'θελε με τίποτα να ασχοληθούν με την πολιτική. Οσον αφορά το συναισθηματικά φορτισμένο όνομα που επωμίστηκε ο γιος του, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Το όνομα θα το κάνει δικό του, γράφοντας τη δική του ιστορία. Οι άνθρωποι πηγαίνουν μπροστά, όχι πίσω. Και εμένα, παρότι έχω, όπως προανέφερα, "λογαριασμούς" με τον πατέρα μου, πιο πολύ σήμερα με ενδιαφέρει να είμαι ο πατέρας του Παύλου παρά ο γιος του Παύλου».

Η οικογενειακή ζωή του θα διαταραχτεί βίαια στις αρχές του 2014, όταν ο νεαρός πολιτικός γίνεται στόχος μιας σειράς «κιτρινόχροων» δημοσιευμάτων που μιλούν για την αλαζονεία με την οποία οι γόνοι των πολιτικών «τζακιών» αψηφούν κατά συρροή τους κοινωνικούς κανόνες. Τα δημοσιεύματα φέρνουν στο φως λεπτομέρειες για τον εκτός γάμου «καρπό» της σχέσης του με τη Μαίη Ζαννή (εγγονή του Δημητρίου Ράλλη, αδελφού από διαφορετική μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη), υποψήφιας της ΝΔ στην Α' Αθηνών (2012). Οι λεπτομέρειες που θα διαρρεύσουν δεν παραλείπουν να πληροφορήσουν το φιλοθεάμον κοινό για τη γνωριμία του με τη Μαίη Ζαννή (γνωρίζονται στις Βρυξέλλες όταν αμφότεροι είναι ασκούμενοι στο Ευρωκοινοβούλιο) αλλά και για το επικείμενο τέλος του γάμου του με την Κάλλια Καμπουρίδου (σήμερα τελούν εν διαστάσει, αλλά οι σχέσεις τους είναι φιλικές καθότι η παρούσα κουβέντα με τον νεαρό περιφερειάρχη φιλοξενήθηκε στο εστιατόριο «It» της κυρίας Καμπουρίδου στην οδό Σκουφά). Οι προβολείς αναπόφευκτα θα εστιάσουν και στην οξεία δικαστική διαμάχη στην οποία θα εμπλακεί με τη Μαίη Ζαννή, ύστερα από την αγωγή που θα καταθέσει εκείνη εναντίον του για τη διατροφή της γεννηθείσας τον Ιανουάριο του 2013 κόρης του Ολυμπίας (ο ίδιος θα την αναγνωρίσει μετά τη διεξαγωγή τεστ DNA). Δεν θα αργήσει και η αποκάλυψη της σημερινής σχέσης του με την 34χρονη ανκοργούμαν του ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη.

Στο στόχαστρο των προαναφερθέντων δημοσιευμάτων που θα γίνουν, ως είθισται, talk of the town, θα βρεθεί, μεταξύ πολλών άλλων, η υπέρμετρη légèreté με την οποία ένας φέρελπις πολιτικός επέλεξε να διαχειριστεί την προσωπική του ζωή, ιδιαίτερα στην εποχή του Διαδικτύου, όπου το ιδιωτικό γίνεται με ένα «κλικ» δημόσιο. Ο ίδιος αλήθεια δεν γνώριζε πώς, όταν εμπλέκεσαι στα κοινά, έχεις, όπως έλεγε η Μάργκαρετ Θάτσερ, τόση ιδιωτικότητα όση «ένα χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα»; «Πιστέψτε με, από όλες τις συνέπειες του δικού μου λάθους, αυτή είναι η μικρότερη» εξομολογείται στο ΒΗΜΑgazino. «Το μεγάλο κόστος των πράξεών μου το έχουμε πληρώσει εγώ και οι άνθρωποί μου - που είναι και το χειρότερο - σε βαθμό που η ηδονοβλεπτική τακτική κάποιων δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί. Κάθε μέρα σκέπτομαι πόσο διαφορετικά θα μπορούσα να είχα κάνει τα πράγματα. Ομως αυτό για το οποίο αγωνιώ σε όλη αυτή την ιστορία είναι το πώς θα προστατέψω τα παιδιά μου και τους ανθρώπους που αγαπώ. Αυτό που με τρελαίνει είναι πώς κάποιοι για να χτυπήσουν εμένα βάζουν στο στόχαστρο τα παιδιά μου. Ας κανιβαλίσουν εμένα όσο θέλουν αλλά ας αφήσουν τα παιδιά ήσυχα. Ετσι και αλλιώς το θέμα δεν είναι το λάθος αλλά τι το διαδέχεται. Δεν μετράει πάντα αν πέφτεις, αλλά αν ξανασηκώνεσαι. Εγώ τώρα οφείλω να διορθώσω ό,τι έγινε. Ζω με δανεικό χρόνο. Ζω τη δεύτερη ευκαιρία μου απέναντι στα παιδιά μου και τους δικούς μου ανθρώπους που βρέθηκαν εκτεθειμένοι...».

Ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν πολιτικές καριέρες που καταποντίστηκαν εξαιτίας ενός προσωπικού «ατοπήματος»: «Ναι, αλλά αν αύριο το πρωί είχα να διαλέξω ανάμεσα στην προστασία των παιδιών μου και στην πολιτική μου διαδρομή δεν θα δίσταζα ούτε ένα δευτερόλεπτο» τονίζει και προσθέτει: «Υπήρχε για πολλά χρόνια μια λογική αγιοποίησης των πολιτικών, η οποία ήταν όμως βαθιά υποκριτική. Εμείς ειδικά οι νέοι οφείλουμε να κομίσουμε μια πιο ανθρώπινη κουλτούρα, οφείλουμε να είμαστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας. Το θέμα είναι αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας ή δεν την κάνουμε. Εγώ, στα μόλις τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, δεν έχει βρεθεί άνθρωπος να υπονοήσει ότι έχω την παραμικρή σχέση με ένα ευρώ. Αυτή είναι μια ηθική κόκκινη γραμμή, απαράβατη για όποιον ασχολείται με τα κοινά. Εδώ η κοινωνία πρέπει να είναι αδέκαστη. Ομως το τι κάνει ο καθένας μας στην προσωπική του ζωή δεν σχετίζεται με το πώς ασκεί τα δημόσια καθήκοντά του».

Ο ίδιος σήμερα ρίχνει την αυλαία υπογραμμίζοντας ότι τόσο καιρό δεν επεδίωξε να αποκρούσει τις επιθέσεις εναντίον του (διότι το «ζήτημα δεν είναι επικοινωνιακό, αλλά βαθιά προσωπικό. Αφορά την οικογένειά μου και τη συνείδησή μου»), ενώ διευκρινίζει ότι όσον αφορά το εκτός γάμου παιδί του «δεν υπάρχουν εκκρεμότητες», άλλωστε «ούτε πριν από την αγωγή υπήρχαν».

Σήμερα ο 36χρονος υπερκομματικός περιφερειάρχης (στο ψηφοδέλτιό του συμπεριέλαβε στελέχη του ΠαΣοΚ αλλά και του ΚΚΕ!) διατηρεί τον αυτοσαρκασμό του, κάτι που λέγεται ότι τον διαφοροποιεί από τα λοιπά μέλη του Μητσοτακέικου. Δεν έχει illusions de grandeur, ενώ κομίζει στον πολιτικό κόσμο έναν υγιή «τσαμπουκά» («Αποδοκιμάζουν τη μάνα μου αυτοί που επιδοκιμάζουν τον Κουφοντίνα» δήλωσε στον Bήμα FM, μετά τις ύβρεις που εισέπραξε προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη).

Ο μέχρι πρότινος αυτοαποκαλούμενος και «βλαχοδήμαρχος» δηλώνει εξίσου αθεράπευτα τοπικιστής με τον πατέρα του, που αγαπούσε να λέει: «Ξέρεις από πού είμαι εγώ, ρε; Από τη Βελωτά Ευρυτανίας!». Ισχυρίζεται δε (χωρίς ουδόλως να πείθει) ότι δεν έχει βλέψεις για την κεντρική πολιτική σκηνή: «Αν μου λέγατε πριν από πέντε χρόνια ότι θα γίνεις δήμαρχος και περιφερειάρχης, θα έλεγα ότι κάνετε πλάκα! Πιστεύω στο ότι "όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει". Ας κάνουμε τη δουλειά μας τώρα και βλέπουμε. Αλλωστε σήμερα, σε αυτή τη χώρα, έχουμε πολύ περισσότερους σωτήρες από όσο μας αναλογεί πληθυσμιακά. Ας προχωρήσουν αυτοί μπροστά και ας αφήσουν εμάς να κάνουμε τη λάντζα!». Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο γιος του αδικοχαμένου πολιτικού οραματιστή που διατρανούσε ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» (κάτι που ενδεχομένως να διαψευστεί στην Ελλάδα του 2015), μένει να αποδείξει τι μέρος του πολιτικού λόγου θα επιλέξει να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: