Σάββατο

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες στο νομό Λάρισας;


alt
Τα βασικά σενάρια για την κατανομή τους  
Πόσα και ποια κόμματα θα εκλέξουν βουλευτή στο Νομό Λάρισας την Κυριακή 6 Μαΐου; Ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και επίσημα, απάντηση με σχετικό βαθμό ασφάλειας στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση που διατύπωσε έμπειρο στέλεχος στην «Ε»: «Το μόνο βέβαιο είναι ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας».
Η κατανομή των εδρών στον Νομό Λάρισας, θέμα που ευλόγως απασχολεί όχι μόνο τα κομματικά επιτελεία και τους υποψήφιους βουλευτές αλλά και την κοινωνία του νομού, συναρτάται από τρεις κυρίως παράγοντες: Τον αριθμό των κομμάτων που θα μετέχουν στη νέα Βουλή, τη σειρά εκλογής κάθε κόμματος και το ποσοστό του στον νομό Λάρισας.
Οι «σίγουρες» έδρες, αυτές που εξασφαλίζουν ένα ήρεμο βράδυ για τους υποψηφίους που θα πρωτεύσουν στα ψηφοδέλτια του Ν. Λάρισας, είναι αυτές που «κλειδώνουν» από την α’ κατανομή. Για να γίνει αυτό, απαιτείται ποσοστό 12,5% για την πρώτη έδρα, 25% για τη δεύτερη και 37,5% για την τρίτη αν και τέτοιο ποσοστό δεν φαίνεται πιθανό με τα σημερινά δεδομένα.
Από εκεί και μετά τα πάντα μπορεί να συμβούν...
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις των κομματικών επιτελείων, το πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται σήμερα ως εξής αν και βεβαίως η ρευστότητα είναι τέτοια που μπορεί να έλθουν τα πάνω κάτω ως τις εκλογές:
- Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με διαφορά ασφαλείας, ωστόσο είναι σε πτώση και μάλιστα σε αρκετές από τις τελευταίες έρευνες δεν υπερβαίνει το 25%.
- Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα απέχοντας, όμως, αισθητά από το 25%.
- ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά εισέρχονται άνετα στη νέα Βουλή και πιθανότατα κάποιο ή κάποια εξ αυτών να υπερβούν (ίσως και με άνεση) το 10%.
- Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι βρίσκονται στα επίπεδα του 3% (άλλοτε πάνω, άλλοτε κάτω) ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5% και η «Κοινωνική Συμφωνία» λίγο κάτω από 2%.
Εξυπακούεται ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις της στιγμής και δεν προεξοφλούν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ούτως ή άλλως τα προαναφερθέντα ποσοστά αφορούν το σύνολο της χώρας κι όχι το νομό Λάρισας, όπερ σημαίνει ότι κάποια κόμματα έχουν παραδοσιακά στο νομό ποσοστό μεγαλύτερο του πανελλαδικού ποσοστού τους ή φαίνεται ότι θα έχουν σ’ αυτές τις εκλογές μεγαλύτερο ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση και με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι η νέα Βουλή θα αποτελείται σίγουρα από έξι κόμματα, πιθανότατα από επτά ή οκτώ, ίσως και από εννέα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο εισόδου 10 κομμάτων (οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η νέα Βουλή θα είναι από επτακομματική έως εννεακομματική).
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εφόσον οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα πανελλαδικά και στον νομό Λάρισας, τότε με 25% (ενν. στο νομό Λάρισας) «κλειδώνει» τη δεύτερη έδρα ανεξαρτήτως πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη νέα Βουλή. Αυτό φαίνεται να είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο με τα ως τώρα ισχύοντα.
Υπάρχουν, όμως, άλλα δύο σενάρια, ίσως όχι τόσο πιθανά, αλλά πάντως υπαρκτά στο εξαιρετικά ρευστό πολιτικό περιβάλλον: η ΝΔ να έχει μία έδρα ή ακόμη και τρεις (πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι είναι πρώτο κόμμα).
Το πρώτο και αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία σενάριο – αδιανόητο για το πρώτο κόμμα στο Ν. Λάρισας όχι μόνο ως τις προηγούμενες εκλογές αλλά και μέχρι πρόσφατα– είναι το εξής: αν στη Βουλή είναι οκτώ ή περισσότερα κόμματα και η ΝΔ στη Λάρισα δεν έχει 25%, τότε μπορεί να πάρει μόνο μία έδρα στον νομό και να πάρει τρεις ή τέσσερις έδρες σ’ άλλους νομούς της Θεσσαλίας.
Το δεύτερο και θετικό για τη ΝΔ σενάριο είναι να πάρει τρίτη έδρα στον Ν. Λάρισας υπό τις εξής προϋποθέσεις: να είναι στη Βουλή μόνο έξι κόμματα και το ΠΑΣΟΚ στο νομό να είναι αρκετά χαμηλότερα του 25%.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Εφόσον, όπως δείχνουν σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα πανελλαδικά και στο Ν. Λάρισας, τότε για να πάρει την δεύτερη έδρα στο Ν. Λάρισας θα πρέπει: Είτε να λάβει 25% στον νομό οπότε την «κλειδώνει» από την πρώτη κατανομή ανεξαρτήτως πόσα κόμματα είναι στη νέα Βουλή, είτε (δηλ. χωρίς 25%) η νέα Βουλή να είναι εξακομματική αλλά (και) η ΝΔ να μην έχει τα ποσοστά εκείνα στο Ν. Λάρισας ώστε να μπορεί να διεκδικήσει τρίτη έδρα.
Με τα σημερινά δεδομένα και σε περίπτωση που η νέα Βουλή είναι από επτακομματική και πάνω, το πιθανότερο σενάριο για το ΠΑΣΟΚ – πάντοτε εφόσον δεν «πιάσει» το 25% -, είναι να εκλέξει έναν βουλευτή στο Ν. Λάρισας, κάτι που έχει γίνει μόνο μία φορά κατά τη μεταπολίτευση, στις εκλογές του 1974.
ΥΠΟΛΟΙΠΑΚΟΜΜΑΤΑ
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ισχύει ότι με 12,5% «κλειδώνουν» μία έδρα από την πρώτη κατανομή. Συνεπώς, όποιο από τα λεγόμενα «μικρά» (αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πλέον – ο όρος χρησιμοποιείται κατ’ οικονομίαν) κόμματα, λάβει 12,5% στο νομό Λάρισας, παίρνει την έδρα από την πρώτη κατανομή χωρίς (αυτό) να εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μετέχουν στη νέα Βουλή.
Πέρα απ’ αυτό, -αν η Βουλή είναι εξακομματική, τότε τα τέσσερα «μικρά» κόμματα θα έχουν μία έδρα στον Ν. Λάρισας.
ΒΟΥΛΗ ΕΠΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αν στη Βουλή εισέλθουν επτά κόμματα, και το δεύτερο κόμμα δεν έχει 25% στον Ν. Λάρισας, τότε το πρώτο κόμμα θα έχει δύο έδρες και όλα τα υπόλοιπα κόμματα από μία έδρα.
Σε επτακομματική Βουλή με τα δύο προπορευόμενα κόμματα να έχουν 25%, ένα από τα «μικρά» κόμματα δεν θα πάρει έδρα στο Ν. Λάρισας.
ΒΟΥΛΗ ΟΚΤΩ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η κατάσταση περιπλέκεται εφόσον στη νέα Βουλή εκλεγούν οκτώ ή και περισσότερα κόμματα. Τα βασικά σενάρια σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι τα εξής:
- Αν στη Βουλή εισέλθουν οκτώ κόμματα και το πρώτο κόμμα δεν έχει 25%, τότε, όπως προαναφέρθηκε, όλα τα κόμματα στο Ν. Λάρισας πιθανόν να έχουν μία έδρα.
- Με Βουλή οκτώ κομμάτων αλλά το πρώτο κόμμα στο 25%, τότε αυτό παίρνει δύο έδρες και οι υπόλοιπες έξι θα κατανεμηθούν στα εναπομείναντα επτά κόμματα. Όσα εξ αυτών (θα) έχουν 12,5%, θα πάρουν σίγουρα έδρα στο Ν. Λάρισας, ενώ για το πώς θα κατανεμηθούν οι υπόλοιπες ουδείς μπορεί να το προεξοφλήσει.
Το βέβαιο είναι ότι με το πρώτο κόμμα άνω του 25% στο νομό, σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής, κάποιο από τα «μικρά» κόμματα δεν θα έχει έδρα στο Ν. Λάρισας. Αν έχει και το δεύτερο κόμμα 25%, τότε δύο από τα «μικρά» κόμματα θα μείνουν χωρίς έδρα.
ΒΟΥΛΗ ΕΝΝΕΑ Ή ΔΕΚΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σε περίπτωση Βουλής εννέα ή δέκα κομμάτων, η κατάσταση είναι ανάλογη με την οκτακομματική:
- Αν το πρώτο κόμμα δεν έχει 25% στο νομό, τότε οκτώ κόμματα παίρνουν από μία έδρα στο Ν. Λάρισας και ένα ή δύο μένουν εκτός αλλά ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι αυτά. Σίγουρη έδρα θα έχουν όσα λάβουν πάνω από 12,5%.
- Αν το πρώτο κόμμα έχει 25% στο Ν. Λάρισας, τότε από τα υπόλοιπα οκτώ ή εννέα κόμματα, μόνο τα έξι θα πάρουν έδρα (και σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει η «σίγουρη» έδρα του 12,5%).


(Ρεπορτάζ / Γράφημα : Γιώργος Μακρής / Εφημερίδα «Ελευθερία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: