Παρασκευή

Τούρκοι αναλαμβάνουν την κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα;

alt


Είναι από τα φαβορί για να πλειοδοτήσει σε σχετικό διαγωνισμό ανεξάρτητου φορέα
Μέχρι τώρα ξέραμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ευθύνονται για δεκάδες πυρκαγιές στον ελληνικό χώρο, κυρίως σε νησιά, τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια μέσα τουρκική εταιρεία και μάλιστα με... Νατοϊκό καπέλο.
Ναι, λένε στελέχη της Πυροσβεστικής είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο σχετικός διαγωνισμός (γίνεται κάθε χρόνο) ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ για την ενοικίαση εναέριων μέσω δασοπυρόσβεσης εφέτος έχει ανατεθεί ανεξάρτητος φορέας NAMSA (ΝΑΤΟ Maintance and Suplly Agence) ο οποίος ασχολείται με σχετικές στρατιωτικές διαδικασίες, προκειμένου να μην υπάρχουν τα παλιότερα προβλήματα με καταγγελίες για διαβλητούς διαγωνισμούς.
Έτσι έχουν τεθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και ... μια τουρκική εταιρία είναι από τα φαβορί.
Σύμφωνα με το “Βήμα” η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, όμως ήδη στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που συνεργάζονται με την ΝΑΜSA έχει περιέλθει η πληροφορία ότι «ένα από τα μεγάλα φαβορί για να κερδίσουν τον διαγωνισμό με αυτά τα αντικειμενικά, τεχνικού τύπου, νατοϊκά κριτήρια είναι τουρκική εταιρεία που έχει ιδρυθεί το 1975 από το τουρκικό στρατιωτικό ίδρυμα και έχει έδρα στην Άγκυρα.
Η προσφορά είναι εξαιρετική από πλευράς τεχνικής υποστήριξης, ενώ μας κάνουν και καλή τιμή. Η ίδια εταιρεία είχε επιχειρήσει το 2007 να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την προμήθεια μη επανδρωμένων σκαφών από το Λιμενικό για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Τότε όμως η σχετική διαδικασία είχε σταματήσει μετά επαίνων για προφανείς εθνικούς λόγους».
Τώρα, Τούρκοι θα έχουν πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα σημεία του ελλαδικού χώρου αλλά και πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσης απ' όπου ίσως χρειαστεί να επιχειρήσουν;
“Προσπαθούμε για το καλύτερο. Έχουν γνώση οι φύλακες και προσπαθούμε να εξαϋλώσουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο” λένε στελέχη της Κατεχάκη.
Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: