Σάββατο

Οι Ρώσοι μόνιμα στο Αιγαίο!

Οι Ρώσοι μόνιμα στο Αιγαίο!
Η ρήξη για την οποία μιλούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης τις τελευταίες μέρες είναι γεγονός!
Πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά αλλά και του ΝΑΤΟ, κράτος – μέλος βάζει από την πίσω πόρτα όχι έναν απλό παίχτη της γεωπολιτικής σκακιέρας, αλλά τον αντίπαλο Νο1, τους Ρώσους! Οι τελευταίες έριδες και διχογνωμίες στα όρια του αντάρτικου από πολλές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν πριν μια εβδομάδα μυστικό υπουργικό συμβούλιο στο Πεντάγωνο και αποφασίστηκε μια πρώτη ρήξη με την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σόιμπλε ως δείγμα του οτι η Ελλάδα δεν διστάζει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα, να στραφεί σε άλλες πηγές χρηματοδότησης και άλλους φίλους για βοήθεια.
Πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου είχαν προ καιρού διαμηνύσει στο Ρώσο πρόεδρο πως έπρεπε να ξεπεραστεί το εμπόδιο των Τούρκων που ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου. Το ίδιο συμπτωματικά σε απόρρητη έκθεση που είχε λάβει πριν ένα χρόνο το Κρεμλίνο, ο Αρχηγός του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ανέλυε την ανάγκη εξεύρεσης έτερης ναυτικής βάσης με μεγάλες επισκευαστικές δυνατότητες πέραν των προαναφερόμενων Στενών ει δυνατόν στο Αιγαίο ή την Κύπρο, καθώς η ρωσική βάση της Ταρτούς στη Συρία αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο δεδομένου του εμφυλίου πολέμου εκεί. Στην ίδια έκθεση προτείνονταν 3 τοποθεσίες στην Ελλάδα και 2 στην Κύπρο. Μία εκ των ελληνικών ήταν και η Σύρος, η οποία αμέσως μετά και την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ταταρστάν πήρε το πράσινο φως από τον Βλαδίμηρο Πούτιν, όπως όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, να ρίξουν την πρόταση στο τραπέζι.
Και οι συνθήκες ωρίμασαν!
Οι συνθήκες ωρίμασαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. σχημάτισαν κυβέρνηση και άρχισε η ελληνική αντεπίθεση στα eurogroups. Όταν δε οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) συνέστησαν τη δική τους Τράπεζα Ανάπτυξης με αρχικό κεφάλαιο 100 δις ευρώ, όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει μια σειρά επαφών με Χώρες που στενάζουν κάτω από τα δεσμά του ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα.
Μετά από αυτό το γεγονός ήταν η σειρά του Πούτιν να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα όπως παραστεί στους εορτασμούς της νίκης κατά των Γερμανών στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και να παρακολουθήσουν μαζί τη στρατιωτική παρέλαση. Μια τέτοια όμως επίσκεψη στη σύγχρονη διπλωματία δεν γίνεται παίρνοντας μια όμορφη μέρα το αεροπλάνο και μερικά δώρα για τον οικοδεσπότη. Υπάρχει (αναλόγως το αξιακό βάθος που δίνει μια Χώρα στην κάθε συνάντηση κορυφής) μια ειδική προεργασία, κατά τη διάρκεια της οποίας διάφοροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της μιας Χώρας ταξιδεύουν στην άλλη προκειμένου να διευθετήσουν από το απλούστερο πράγμα που μπορεί να είναι το μενού του γεύματος μέχρι τα θέματα της ατζέντας. Ένα λοιπόν από τα θέματα αυτά που αναφέρθηκε αμέσως ήταν και η επιθυμία των Ρώσων να αγοράσουν τα Ναυπηγεία Σύρου. Γνώριζαν τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της διοίκησης, γνώριζαν τις δυνατότητες των Ναυπηγείων, των εργατών, του νησιού, τα πάντα. Και προχώρησαν βέβαιοι για το ορθόν της επιλογής τους, απαιτώντας από την Ελλάδα, όπως δείξει μια θετική στάση, προκειμένου η Ρωσία οριστικά να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στις οποίες είχε συνομολογήσει και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όπως και την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του ίδιου του Γεώργιου Παπανδρέου, αλλά και των Υπουργών του όταν είχαν επισκεφθεί τη Μόσχα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του <<βρέθηκαν γλυκά με την πλάτη στον τοίχο>> όπως μας πληροφόρησε ανώτερος αξιωματούχος και τελικά είπε το μεγάλο ΝΑΙ στην επιθυμία αυτή των Ρώσων. Αυτό σημαίνει οτι ο αρμόδιος Υπουργός Βιομηχανίας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης την πρώτη ελληνορωσική συμφωνία που θα υπογράψει θα είναι η αγοραπωλησία του Νεωρείου. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες η τωρινή διοίκηση λαμβάνει 500 εκατομμύρια ευρώ και παραδίδει τα κλειδιά, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τα υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια. Επίσης, οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να <<ρίξουν>> άλλα 2 δις ευρώ στην τοπική αγορά προκειμένου να αναμορφώσουν τα πολύπαθα ναυπηγεία της Σύρου για να μπορούν να δέχονται πάση δυνάμει εμπορικά και πολεμικά πλοία. Εικάζεται οτι η συμφωνία έχει και τη στήριξη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, καθώς η SEKAVIN από οτι δείχνουν τα πράγματα θα σηκώσει όλο το βάρος της τροφοδοσίας αυτών των πλοίων με καύσιμα.
Η πιο αναπάντεχη είδηση είχε συριανή ταυτότητα
Πριν μερικές μέρες δημοσιεύσαμε την παραίτηση του Προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων των Ναυπηγείων Νεωρείου κου Μάρκου Βουτσίνου, μαζί με άλλα 5 άτομα του συμβουλίου, λόγω κάποιων εσωτερικών αναταράξεων και διαφωνιών. Ουδείς μπόρεσε να αντιληφθεί οτι επρόκειτο για αντιπερισπασμό, καθώς όλα έγιναν ύστερα από κοινή ελληνορωσική εντολή. Οι Ρώσοι έβαλαν έναν όρο στη συμφωνία όπως διοικηθεί το Νεώρειο από άτομο έμπειρο στα εργασιακά θέματα και άριστο γνώστη της επισκευαστικής δυνατότητας και αξίας του Ναυπηγείου και οι δυο πλευρές κατέληξαν το ρόλο αυτό να τον αναθέσουν στον κ. Μάρκο Βουτσίνο, σημερινό Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων. Ο ίδιος, όταν τρέξαμε χθες το απόγευμα να συναντήσουμε τον ίδιο, αλλά και την ρωσική αντιπροσωπεία που είχε μόλις φθάσει στο νησί, απλά και λακωνικά επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχαμε λέγοντας μόνο οτι έπραξε αυτό που διετάχθη να πράξει για το καλό των εργαζομένων και της Σύρου. Προς το παρόν, ετοιμάζεται για τα νέα του καθήκοντα στελεχώνοντας την διοικητική ομάδα που θα τον πλαισιώσει, μέσα στην οποία ασφαλώς θα υπάρχουν κι εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης.
πηγη http://www.anoixtomialos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: