Πέμπτη

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΟ

Στο κόκκινο το ζήτημα των μεταναστών που πλέον φτάνουν κατά κύματα στα νησιά και από κει χωρίς το παραμικρό εμπόδιο στην ηπειρωτική Ελλάδα...


Χιλιάδες άτομα έχουν περάσει τους πρώτους μήνες του έτους τα ελληνικά σύνορα. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι...
υπήρξε τριπλάσιος αριθμός παράτυπων μεταναστών που έφτασε στη χώρα το πρώτο τρίμηνο.

Η κατάσταση στα νησιά, όπου καταφθάνουν κατά κύματα οι μετανάστες είναι εκρηκτική. Η έλλειψη κέντρων πρώτης υποδοχής σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Tαυτόχρονα ο όποιος κεντρικός σχεδιασμός υπήρχε φαίνεται πως έχει τιναχθεί στον αέρα και η μάλλον αμήχανη επιλογή της “ελεύθερης” μετακίνησης προς την ηπειρωτική Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά χιλιάδες άτομα να στοιβάζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Πλην ελαχίστων που έχουν συγγενείς στη χώρα και μπορούν να βρουν κάποια στέγη οι υπόλοιποι άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις πλατείες Ομόνοιας και Βικτωρίας και τις πέριξ περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό, λένε πληροφορίες, ότι τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάστηκαν τα άτομα που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια του Δήμων και Εκκλησιών.

Η κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά ανακοίνωσε πως θα υπάρχει μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
 
Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Προς το παρόν ωστόσο οργανωμένη μεταφορά δεν φαίνεται να υπάρχει, οι πρόσφυγες, όπως με το πλοίο από την Κω καταφθάνουν κατά κύματα χωρίς καμία συνοδία και κανείς δεν τους καθοδηγεί σε κάποιο κέντρο.
 
Πολλοί εκ των προσφύγων φαίνεται πως είναι Σύριοι αλλά παραμένει ασαφές πως και πως θα πιστωποιηθεί η καταγωγή τους και με ποια διαδικασία θα λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, καμία ένδειξη για λειτουργία κλειστών χώρων ή καταυλισμών όπου να υπάρχει στέγαση και περίθαλψη των ατόμων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: