Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο μετά και την κατάληψη δύο συνοριακών διαβάσεων προς τη Σερβία από τις ειδικές δυνάμεις της Πρίστινας. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, επιβεβαίωσε χθες την κατάληψη των διαβάσεων Μπίρνιακ και Γιάρινε και πρόσθεσε ότι πλέον οι σταθμοί θα ελέγχονται από τη μεθοριακή αστυνομία και τις τελωνειακές αρχές.
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, αφού ένας Κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε στην επιχείρηση κατάληψης των μεθοριακών σταθμών, ενώ, όπως κατήγγειλε ο Γερμανός διοικητής της KFOR, στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ, ελικόπτερα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης δέχθηκαν πυρά από Σέρβους ενόπλους, όταν διαδόθηκε ότι μετέφεραν «Αλβανούς τελωνειακούς και συνοριοφύλακες» στους δύο σταθμούς.Τα ελικόπτερα της KFOR «μετέφεραν άνδρες της συμβατικής αστυνομίας, στην οποία μετέχουν και Σέρβοι», δικαιολογήθηκε ο Μπούλερ, αλλά η δημόσια παραδοχή του εξόργισε τον απεσταλμένο του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, που έκανε λόγο για «απαράδεκτο γεγονός».
Επαγρύπνηση
Ο Στεφάνοβιτς κάλεσε τους Σέρβους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν τα οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τη Σερβία. Αργά χθες το βράδυ, μάλιστα, η σερβική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά εικόνες από Σέρβους νεαρούς που εξαπέλυαν επίθεση με βόμβες μολότοφ στο συνοριακό σταθμό Γιάρινε, παραδίδοντας τα κτίρια στις φλόγες.
Είναι ο ίδιος συνοριακός σταθμός που είχε πυρποληθεί από εξαγριωμένους Σέρβους μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το 2008. «Φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε κύκλο βίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός για το Κόσοβο, Ολιβερ Ιβάνοβιτς. Το Βελιγράδι έθεσε σε ετοιμότητα τη συνοριακή αστυνομία, ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Κόσοβο».
Το αίτημα έγινε δεκτό και το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει για το θέμα σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών. Οι εξελίξεις στο Κόσοβο έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των χωρών της περιοχής, καθώς ακόμη και η Αλβανία ζήτησε τη διπλωματική εκτόνωση της κρίσης. Σλοβενία και Βουλγαρία εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους, ενώ η Μόσχα επέρριψε τις ευθύνες στην Πρίστινα.
Δυσαρέσκεια
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «προκλήσεις από τις αλβανικές αρχές για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης». Τη δυσαρέσκειά τους με τη μονομερή πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κόσοβου εξέφρασε εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που, όπως και οι ΗΠΑ, επισήμανε ότι η Πρίστινα θα έπρεπε πρώτα να έχει συζητήσει το θέμα με τους συμμάχους της στη Δύση.
H Kάθριν Αστον, μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. συνομίλησε με τον πρόεδρο Τάντιτς της Σερβίας και τον πρωθυπουργό Θάτσι του Κόσοβου. Ισως γι΄αυτό αργά χθες, ο Τάντιτς χαρακτήρισε «χούλιγκαν» όσους Σέρβους προβαίνουν σε βιαιότητες και ζήτησε τον τερματισμό κάθε πράξης βίας.