Δευτέρα

Συναγερμός για το φονικό Ε. coli



Συναγερμός στην Ελλάδα από τον εντοπισμό προϊόντων στα οποία ανιχνεύτηκε το επικίνδυνο βακτήριο Ε. coli. Με εντολή του ΕΦΕΤ ανακαλείται από την ελληνική αγορά η παρτίδα των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας και άλλα προϊόντα που έχουν μολυνθεί με το παθογόνο βακτήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το στέλεχος του βακτηρίου που εντοπίστηκε (ορότυπος 0157)είναι διαφορετικό από αυτό (0104) που προκάλεσε επιδημίες στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε τη διακίνηση κατεψυγμένου προϊόντος κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, στα οποία ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli και γι’ αυτό προχώρησε στην άμεση ανάκλησή τους. Πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας σε κλειστή συσκευασία των 500 γρ. με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από σούπερ μάρκετ με αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011. Το δεύτερο προϊόν αφορούσε κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας σε κλειστή συσκευασία των 1.000 γρ. με την εμπορική επωνυμία «Marvest», το οποίο διακινήθηκε από το ίδιο σούπερ μάρκετ με αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8-11-2011.

Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε και για τη διακίνηση σπόρων τριγωνέλλας, προέλευσης Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φύτρων, οι οποίοι πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί με το παθογόνο βακτήριο Ε. coli 0104. Οι ύποπτοι σπόροι τριγωνέλλας φέρουν την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee - Saat», έχουν προέλευση την Αίγυπτο και διακινήθηκαν σε ελληνική επιχείρηση μέσω της γερμανικής εταιρείας Davert GmbH. Διατίθενται σε συσκευασίες των 125γρ. με δύο ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας, την 19.1.2012 και την 24.5.2012. Τα προϊόντα αυτά είχαν διακινηθεί στη χώρα μας στις 13.8.2010 και την 1.12.2010. Η συνολική ποσότητα που διακινήθηκε ήταν είκοσι τέσσερα τεμάχια, τα οποία έχουν ήδη διατεθεί σε καταναλωτές.

Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια στην περιοχή όπου διακινήθηκε το προϊόν. Παρ’ όλα αυτά καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν.

Η τριγωνέλλα είναι ένα από τα αρχαιότερα ιατρικά βότανα στον κόσμο και έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Οι σπόροι της είναι πλούσια πηγή του πολυσακχαρίτη γαλακτομαννάνη. Η τριγωνέλλα δρα ως καθαρτικό, λιπαίνει το έντερο και μειώνει τον πυρετό, ενώ προάγει την παραγωγή γάλακτος στους μαστούς σε θηλάζουσες μητέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: