Πέμπτη

Άκης Τσοχατζόπουλος και Ιωάννης Σμπώκος- Η ιστορία μιας ακριβής φιλίας από τα Ανώγεια στα κατώγια




Από την «παλιά και στενή συνεργασία» στις απειλές και στις ικεσίες... Μία φράση καταγράφει ότι ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος επιμένει πως ο πρώην συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος του χρωστάει 900.000 ευρώ από την παλιά τους «συνεργασία» για τα εξοπλιστικά. Σε συγκεκριμένη σελίδα μάλιστα ξεκαθαρίζει και πότε έγινε αυτή η «συνεργασία» λέγοντας: «Η άρνηση αποδέσμευσης και εκκαθάρισης της παλιάς μας συνεργασίας 97-98-99-2000-2004 είναι καταστροφή για εμένα... ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ θέλουν τα λεφτά τους πίσω... με απειλούν... εάν δεν μου φέρεις και σήμερα λεπτά είμαι υποχρεωμένος να παραπέμψω 2-3 τους πιο πιεστικούς σε σένα...».
Ο ίδιος ο πρώην στενός συνεργάτης του όμως δηλώνει την έκπληξή του για όσα διαβάζει στις σημειώσεις του πρώην υπουργού. Ο 61χρονος πολιτικός μηχανικός χαρακτηρίζει τις σημειώσεις «πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ψάχνομαι» λέει «δεν μπορώ να καταλάβω» συμπληρώνει.

Αλλος Ακης μετά το «Four Seasons»

Ο άλλοτε φίλος και κολλητός, ο επί τρία χρόνια (1997-2000) γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, ο οποίος καυχιέται στο βιογραφικό του ότι υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται σήμερα να εύχεται να μην είχε ποτέ περάσει από αυτή τη θέση, αλλά και από το υπουργείο. Οπως ο ίδιος επιμένει: «Εχω βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, παρ' ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχα καλές σχέσεις με τον πρώην υπουργό... Εχω κόψει κάθε επαφή και η ρήξη των σχέσεών μας άρχισε σιγά-σιγά μετά τον δεύτερο γάμο του...».
Οπως εκμυστηρεύεται στους κολλητούς του φίλους ο κ. Σμπώκος, «όταν παρέλαβα από τον πρώην υπουργό την πρόσκλησή του για τον γάμο του με την κυρία Σταμάτη στο Παρίσι και στο "Four Seasons", το 2003, κατάλαβα ότι είχα να κάνω με έναν άλλον άνθρωπο από αυτόν που ήξερα...».
Ο κ. Σμπώκος αρνείται παράλληλα τα περί ιδιοκτησίας του πολυτελούς ξενοδοχείου στην Κρήτη. Υποστηρίζει ότι «ο ιδιοκτήτης Σμπώκος, που έχει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην Ελούντα, δεν έχει καμία σχέση μαζί μου και είναι απλή συνωνυμία...». Δεν αρνείται όμως ότι πράγματι μάθαινε όσα του καταμαρτυρούσε τον τελευταίο χρόνο ο πρώην υπουργός. Εχει παραδεχτεί και το επεισόδιο με την εξαδέλφη και υπάλληλο του γραφείου τού πρώην υπουργού, η οποία ζήτησε να δει τον ίδιο τον κ. Σμπώκο στο σπίτι του.
Αποφασίστηκε από τον Α. Τσοχατζόπουλο να σταλεί άνθρωπος της εμπιστοσύνης του στο σπίτι του πρώην φίλου και συνεργάτη του για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι εκείνος δεν απαντούσε στις κλήσεις του πρώην υπουργού. Ο δεύτερος ότι είχε διαρρεύσει δημοσίευμα με την απολογία Σμπώκου ενώπιον της εισαγγελέως για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και εκείνος εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος από την παραγγελία και την προμήθεια από τη γερμανική εταιρεία! Ο κ. Σμπώκος, όταν η εξαδέλφη χτύπησε το κουδούνι, δεν εμφανίστηκε και ζήτησε να μην τον ενοχλήσουν ποτέ ξανά...
Τότε η εξαδέλφη έκανε μια γραπτή αναφορά για το άδοξο τέλος της επίσκεψής της. Και αυτή περιέχεται στο αρχείο του πρώην υπουργού. Ο γραφικός χαρακτήρας είναι της γυναίκας που έστειλε ο πρώην υπουργός και το περιεχόμενο πολύ αποκαλυπτικό. Αναφέρει επί λέξει: «Ο κύριος απαγορεύει οποιαδήποτε παραλαβή αλληλογραφίας, επιστολών και φακέλων λέγοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στην οικογένειά του, κλείνοντάς μου την πόρτα στα μούτρα... Την επομένη ημέρα πηγαίνοντας στον δρόμο του και τελείως συμπτωματικά πέφτω στον ίδιο, ο οποίος είπε: "Γιατί με ενοχλείς και την οικογένειά μου και εμένα παρακολουθώντας με... Κακώς σε μπλέξανε σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι. Εσύ είσαι σοβαρός άνθρωπος και εγώ σε εκτιμώ και σε αγαπώ, γι' αυτό αποσύρσου και μην ασχολείσαι άλλο...».

Εδινε χρήματα στον πρώην υπουργό

Και όμως, άνθρωποι του περιβάλλοντος Σμπώκου επιμένουν ότι υπήρχε διάστημα που εκείνος βοηθούσε οικονομικά τον πρώην υπουργό. Η βοήθεια σταμάτησε άδοξα, όταν εκείνος έμαθε για τον πολυτελή βίο και τις αγορές της συζύγου, με την οποία εκείνος δεν είχε καλές σχέσεις. Ο πρώην υπουργός, από την άλλη πλευρά, επιμένει - όπως φαίνεται μέσα από τις σημειώσεις του (τον Αύγουστο του 2011) - απευθυνόμενος στον άλλοτε φίλο του:
«Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές από τις επιστροφές στο ένα και το άλλο σημείο... Ξέρουμε και οι δύο τι χρειάζεται και από που στείλαμε με σένα έξω. Μου είπες ότι οι άνθρωποι που έβαλαν τις υπογραφές τους εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές από τη Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε και να τους απαλλάξουμε... Πριν από δύο χρόνια πρότεινα αποδέσμευση της συνεργασίας... Η μη επιστροφή από το 2010 των 900.000 ευρώ, που είχαν εγκρίθηκε από τους δικούς σου αρχές 2010, ήταν μεγάλη ζημιά για μένα...».
Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Σμπώκος ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με μίζες; Επιμένει ότι η αναφορά του ονόματός του και στη γερμανική δικογραφία (τον χαρακτηρίζουν ως «τον μικρό μας φίλο») και η εναντίον του απαγγελία κατηγορίας για δωροληψία και ξέπλυμα «δεν βασίζονται σε απτά στοιχεία». Ακόμη και το έγγραφο των Γερμανών, στο οποίο φαίνεται ότι στέλεχος της προμηθεύτριας εταιρείας έψαχνε να του βρει δουλειά όταν το 2000 έχασε την έδρα του από το Εκλογοδικείο παρ' ότι είχε εκλεγεί βουλευτής Ρεθύμνου, το αποδίδει «στο ότι οι Γερμανοί εκτίμησαν τις ικανότητές μου και όχι τη στενή σχέση μαζί τους».


Από τους σεισμούς στους εξοπλισμούς

Ο κ. Ι. Σμπώκος γεννήθηκε το 1951 στα Ανώγεια της Κρήτης και εκεί περνά και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του. Ο ίδιος διηγείται ένα επεισόδιο, όταν ήταν 5 χρόνων και τον έστειλαν να πάει φαγητό στον βοσκό πατέρα του και στους άλλους βοσκούς. «Τουλάχιστον δέκα ώρες, μέσα στη νύχτα, πάνω σε ένα γαϊδούρι στα κακοτράχαλα βουνά. "Μη φοβηθείς" μου είπαν "θα σταματήσεις όπου σταματήσει το γαϊδούρι". Από τότε δεν ξαναφοβήθηκα ποτέ...».
Είναι πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και παντρεμένος επίσης με πολιτικό μηχανικό, με την οποία απόκτησαν δύο παιδιά. Στη διάρκεια της χούντας φυλακίστηκε. Διακεκριμένο στέλεχος του ΠαΣοΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε γραμματέας της Οργάνωσης Πολιτικών Μηχανικών του ΠαΣοΚ (1982-1983), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (1994), μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας (1996-1999) και πρώτος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) το 1983-1989, καθώς και γενικός γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1993-1996).
Το 1997 έγινε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, θέση μοιραία όπως αποδείχτηκε από την ιστορία. Μέχρι και πρόσφατα είχε πολύ στενές σχέσεις και με την πολιτική ηγεσία του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του πρώην υπουργού, ο ίδιος «ο ΓΑΠ τον καθάρισε στη Δικαιοσύνη», κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά...

Από την Γιάννα Παπαδάκου
(ΒΗΜΑ)

ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ
 

Δεκέμβριος 2010. Το υποβρύχιο Type 214  “Παπανικολής»  ( S120) του Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσει σαν αποσυναρμολογημένο playmobill, όπως θα γράψει χαρακτηριστικά το Defencenet,  εκτός προγράμματος,
στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το υποβρύχιο καθώς έπλεε με προορισμό την Ελλάδα ξεφλούδισε και έχασε το αντιναρκικό του σόναρ!
Τι σημαίνει όμως «ξεφλούδισε»;

Αποκολλήθηκε το "δέρμα" του υποβρυχίου, το προστατευτικό στρώμα το οποίο καλύπτει τη μεταλλική περιοχή που βρίσκεται από τη μέση και πάνω του υποβρυχίου (είναι η ορατή περιοχή όταν το σκάφος πλέει στην επιφάνεια).
Το GRP (Glass Reinforced Plastic)  είναι μεγάλα πλαστικά τμήματα-πλάκες αναμεμιγμένα με γυαλί και διάφορα συνθετικά κράματα τα οποία προστατευτούν τον χάλυβα του υποβρυχίου στο συγκεκριμένο τμήμα.
Έτσι και κατά τη διάρκεια του πλου ξεκόλλησαν οι βίδες από διάφορα τμήματα του υποβρυχίου με αποτέλεσμα οι πλάκες να αποκολληθούν και το υποβρύχιο να παρουσιάσει την εικόνα «μαδημένου κοτόπουλου» όταν έφτασε στα ελληνικά νερά. Τότε πήρε αμέσως εντολή από το ΓΕΝ να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) όπου "κανιβαλίστηκε" το S121 «Πιπίνος» από το οποίο αφαίρεσαν τις GRP πλάκες για να τις  τοποθετήσουν στον «Παπανικολή».


ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ;
Πως είναι δυνατόν να παραδώσει η γερμανική ThyssenKrupp, ένα τόσο προβληματικό υποβρύχιο όταν ήδη οι Τούρκοι για παράδειγμα ήταν στην ουρά για παραγγελία 6 σχεδόν όμοιων υποβρυχίων;
Όταν είχαν ήδη προηγηθεί παραδόσεις αντίστοιχως υποβρυχίων από την γερμανική εταιρεία σε άλλες χώρες τα οποία  δούλευαν ρολόι;
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρακολουθούσε αποκτά την υπόθεση «Παπανικολής» και σε τουρκικά  blogs  μπορούσε να δει κανείς πολλές αναφορές ακόμη και φωτογραφίες (πάνω) από τον «Παπανικολή» ενώ βρισκόταν ακόμη στα γερμανικά ναυπηγεία.
Σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους ήταν ακριβώς οι μίζες που έκαναν τον Έλληνα «Παπανικολή» να γέρνει!
Όταν επρόκειτο να υπογραφεί η σχετική σύμβαση εστάλει από την ελληνική πλευρά στην Γερμανία ειδική ομάδα η οποία θα αξιολογούσε την προσφορά και τις προδιαγραφές. 
Πράγματι το αρχικό ποσό που ζητούσαν οι Γερμανοί ήταν αντίστοιχο με τα ποσά που είχαν πληρώσει και άλλες χώρες για το συγκεκριμένο υποβρύχιο. Μόνο που αυτή η προσφορά δεν άφηνε περιθώρια για μίζες!
Τότε δούλεψε το σατανικό μυαλό ανθρώπων που παραμένουν ελεύθεροι και εκτός Κορυδαλλού!
-Να ζητήσουμε από τους Γερμανούς να αλλάξουν λίγο κάποιες από τις προδιαγραφές και να το παρουσιάσουν ως νέο πιο προηγμένο μοντέλο!
Αυτό ήταν! Τα σχέδια για τον Έλληνα «Παπανικολή» (και τα υπόλοιπα 2) βγήκαν μέσα σε 23 μέρες(!) ενώ συνήθως απαιτείται και χρόνος  για να σχεδιασθεί ένα υποβρύχιο.
Αυτή την πληροφορία διακινούν  Τούρκοι δημοσιογράφοι που ισχυρίζονται ότι έχουν καλές πηγές στα γερμανικά ναυπηγεία.
Η  ελληνική συνέχεια της ιστορίας και οι πολιτικοί που εμπλέκονται είναι γνωστοί σε όλους. Τόσο ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης, που ως υπουργός Άμυνας παρέλαβε τα υποβρύχια χωρίς να καταγγείλει την σύμβαση, όσο και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος  που χειρίστηκε στην συνέχεια την υπόθεση θα μπορούσαν να μας δώσουν τα φώτα τους.


TA  ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 50% ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!
Στις 13 Φεβρουαρίου του 2011 έγραφε ο Μάκης Πολάτος στο protothema.gr
Η Τουρκία προσφάτως συμφώνησε με τους Γερμανούς της ThyssenKrupp τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214. Ενώ όμως τα υπό κατασκευή τουρκικά υποβρύχια είναι πανομοιότυπα με τα τέσσερα ελληνικά σκάφη τύπου 214 τα οποία έχουν ήδη χτιστεί με βάση την «αμαρτωλή» σύμβαση του 2000 και ακριβώς ίδια με τα άλλα δύο υποβρύχια «Παπανικολής» που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρήγγειλε το 2010, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.
Η Τουρκία αγόρασε τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς σε τιμή 50% χαμηλότερη από το τίμημα που συναίνεσε να πληρώσει ανά υποβρύχιο η Ελλάδα… Προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά των υποβρυχίων με «καπέλο» 50% θα προκαλούσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στη στρατιωτική ηγεσία για χειρισμό του θέματος με λεπτότητα και επικαλέστηκε το απόρρητο, προκειμένου να μη διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη.
Για τη ναυπήγηση των έξι υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει στη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems συνολικά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή η Αγκυρα αγοράζει το κάθε σκάφος σε τιμή λίγο μεγαλύτερη από 333 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια ακριβώς υποβρύχια έχει αγοράσει και η ελληνική πλευρά.

Το 2000 υπέγραψε τη σύμβαση «Αρχιμήδης» για τη ναυπήγηση τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, με κόστος 2 δισ. ευρώ (με τις αναπροσαρμογές), δηλαδή περίπου 500 εκατ. ευρώ το κάθε σκάφος. Ή αλλιώς 167 εκατ. ευρώ «καπέλο» για κάθε υποβρύχιο σε σχέση με την τιμή που προσέφεραν οι Γερμανοί στους Τούρκους.
Το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε να ξεκινήσει σταδιακά η παράδοση των τεσσάρων υποβρυχίων τα οποία στο παρελθόν είχαν σοβαρές αποκλίσεις από τις συμφωνημένες προδιαγραφές προβλήματα πλοϊμότητας και ευστάθειας.
Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετέτρεψε παλαιότερη σύμβαση εκσυγχρονισμού δύο εκ των υποβρυχίων τύπου 209 που έχει σήμερα στον στόλο του το Πολεμικό Ναυτικό σε νέο συμβόλαιο ναυπήγησης ακόμη δύο υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής».
Η απόφαση αυτή συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010.

Τότε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συμφώνησε να αγοράσει δύο νέα υποβρύχια τύπου 214, πανομοιότυπα με τα υπό ναυπήγηση τουρκικά σκάφη, στην τιμή του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή συναίνεσε να εκταμιευτούν 500 εκατ. ευρώ για κάθε καινούριο σκάφος. Με απλά λόγια, η Ελλάδα αγοράζει τα ίδια γερμανικά υποβρύχια που χτίζουν και οι Τούρκοι με τίμημα 50% μεγαλύτερο...



Φραγκφούρτη 1968. Το σύμπαν φέρνει κοντά δύο εξέχοντες σοσιαλιστές: Τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αθήνα 23 Ιουνίου 1996. Ο Άκης αποχαιρετά τον άνθρωπο  του οποίου υπήρξε η σκιά του επί 31 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το σχετικό ανέκδοτο, όταν ρωτούσες τον Άκη τι ώρα είναι, εκείνος απαντούσε
-Ότι ώρα πει ο Πρόεδρος.
Τα χρόνια που ακολούθησαν θα ήταν για τον Τσοχατζόπουλο μια νύχτα αξημέρωτη στο «Περιβόλι του Ουρανού», γεμάτη έρωτες, χρήμα και ζειμπέκικα, παρότι ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του θα εξομολογηθεί:  «Πρέπει να σας πω ότι προτιμώ την κλασική μουσική. Στη Γερμανία πήγαινα τακτικά στο θέατρο. Προτιμώ Βάγκνερ, Μπετόβεν αλλά και Στράους. Αγαπημένο μου  έργο «Ο Τριστάνδος και η Ιζόλδη»…»
Ο ίδιος ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει την ήττα του από τον Σημίτη στις εσωκομματικές εκλογές του 1996.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ
Ο πατέρας του Ευάγγελος, πρόσφυγας από την Πόλη, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1926. Εδώ γνώρισε τη  μητέρα του Αρετή Γεωργάκη, από τα Γιάννενα. Παντρεύτηκαν το 1939, την ίδια χρονιά γεννήθηκε ο Άκης στο ζώδιο του Τοξότη. Λίγο αργότερα η οικογένεια θ αποκτούσε άλλα δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Κώστα.
Στην οδό Κομνηνών 24, στην αγορά Μοδιάνο, τη γειτονιά με τα ανθοπωλεία, ήταν το πατρικό σπίτι του Ακη  στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό Ερμού, στη Στοά Μοδιάνο, βρισκόταν το κατάστημα αλλαντικών των αδελφών Τσοχατζόπουλου, οικογε­νειακή επιχείρηση, με το όνομα «Αλλαντικά Τσοχατζόπουλου. Ποιότης Άλφα», όπως έλεγε η ταμπέλα έξω από το μαγαζί της οικογένειας, που είχε φέρει τις συνταγές για καλά αλλαντικά, λουκάνικα και σαλάμια από την Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος στις διακοπές πούλαγε σάντουιτς στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και πήγαινε για προπόνηση στην εφηβική ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ.
Σε  ηλικία δεκαοχτώ ετών κατέβηκε στην Αθήνα να δώσει εξετάσει, στη Σχολή Ικάρων. Οι γιατροί όμως είχαν άλλη γνώμη. «Μου βρήκαν συστολικό φύσημα του μυο­καρδίου. Δεν αισθάνθηκα, μέχρι σήμερα, να έχω κανένα πρόβλημα, αλλά τό­τε με έκοψαν!» θα πει ο ίδιος μιλώντας στον (τότε) δημοσιογράφο Θοδωρή Ρουσόπουλο-η συνέντευξη δόθηκε το 1997.
 Τον Απρίλιο του 1959 έφυγε για τη Δυτική Γερμανία. Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο γιατί τον δέχτηκαν στο Πολυτεχνείο και συνεχίζει να δουλεύει και εκεί, παράλληλα με τις σπουδές στο Πολυτεχνείο. Μεταξύ άλλων, πλύσιμο πιάτων και ποτηριών, σερβιτόρος, οδηγός, εκφορτωτής, σε εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών, ως και θερμαστής καζανιών και στις τρεις βάρδιες.
Παρέμεινε 16  χρόνια στο εξωτερικό μια και ήρθε η Χούντα, και το 1968 μεσολάβησε η αφαίρεση της ελληνικής του ιθαγένειάς. 
Το 1964 πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού και ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Την ίδια χρονιά  25 ετών, παντρεύεται την Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Γεννιέται η κόρη τους Αρετή και πέντε χρόνια αργότερα, το 1969, ο γιος τους Αλέξης.
Το 1972 ανοίγει στο Μόναχο το γραφείο τεχνικών και οικονομικών μελετών «Plan & Bau GmbH».
Όταν πέφτει η χούντα εγκαταλείπει τα πάντα, φορτώνει τα πράγματά του σε ένα ταλαιπωρημένο «Citroen» και επιστρέφει στην Ελλάδα!
Στην Ελλάδα περηφανεύεται γιατί έχτισε καμιά δεκαριά πολυκατοικίες με πι­σίνες και πολύ πράσινο στις στέγες. Όπως επίσης και βίλες στην Πολιτεία ως επιβλέπων μηχανικός.
Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Η παρουσία του στο Υπ. Εθνικής Αμυνας, τόσο του ιδίου όσο και του Γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, συνδυάστηκε με το περίφημο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας (1996-2000). Μυθικά ποσά  δαπανήθηκαν με το άλλοθι της νύχτας των Ιμίων , κάνοντας ευτυχείς τους εμπόρους όπλων και τους πάσης φύσεως μιζαδόρους. Το Νοέμβριο του 1996, το ΚΥΣΕΑ εγκρίνει το γιγαντιαίο εξοπλιστικό   πρόγραμμα  αξίας 4 τρισ. δραχμών! Mόνο η  αγορά, με απευθείας ανάθεση, των ρωσικών TOR -M1, ξεπέρασε το 1 δις δολλάρια. Iλιγγιώδες ήταν και το ποσό για την αγορά των F-16. Hταν τότε που οι δημοσιογράφοι του Αμυνας, έβλεπαν καθημερινά τον  πρώην αμερικανό πρέσβη  Νίκολας Μπερνς να στρογγυλοκάθεται στο γραφείο του Ακη.
Θ ακολουθήσουν απανωτά δημοσιεύματα για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα. Με το που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση η ΝΔ, ο Καραμανλής συστήνει Εξεταστική για τα Εξοπλιστικά με επικεφαλής τον Ιωάννη Τραγάκη. Θα βρει απέναντί του το δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου. Μπροστά τους ο πρώην γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, θ αποδειχθεί πολύ «λίγος». Η επιτροπή θα κατεβάσει άδοξα τα ρολά της: Δεν κατάφερε να εντοπίσει , με χειροπιαστά στοιχεία, ούτε μίζες ούτε δωρολήπτες. Οι δύο πρώην υπουργοί   Ακης –Γιάννος θα συνεχίσουν ν απολαμβάνουν  την γοητεία της ωριμότητας, αντλώντας δύναμη από την ανανεωμένη οικογενειακή τους ζωή.
Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΚΗ
Ήταν το 2003 που ο Ακης Τσοχατζόπουλος,  θα συνόδευε πανευτυχής την συγγραφέα Βίκυ Σταμάτη στη παρουσίαση του (μοναδικού;) βιβλίου της-εκδόσεις «Λιβάνη»- «Ο μυθικός χορός της φύσης»: «Βλέπετε, φίλοι μας Λήδα και Άρη, όπως κάθε λουλούδι, κάθε θάμνος και κάθε δέντρο έχει το δικό του μύθο, έτσι έχει και το δικό του μυστικό, που είναι ξεχωριστό, και αυτή η διαφορετικότητα είναι και η ομορφιά του. Ζει αρμονικά με τα άλλα άτομα στη λουλουδογειτονιά του, που έχει τους δικούς της νόμους. Είναι ευτυχισμένο στη δική του λουλουδούπολη, που εμείς λέμε βιότοπο, αρκεί να μην την καταστρέψουμε εμείς οι άνθρωποι..», γράφει επηρεασμένη από τον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, γάλλο συγραφέα του «Μικρού Πρίγκηπα».
Λίγο πριν την είχαμε δει να βγαίνει στο πλευρό του, από το  νοσκοκομείο  στο οποίο είχε νοσηλευθεί ο υπουργός εξαιτίας μια μικρής περιπέτειας με την υγεία του. Οι εφημερίδες  της εποχής, θα συγκρίνουν την έξοδο εκείνη με το κάλεσμα του Ανδρέα στη Μιμή, στα σκαλοπάτια του αεροπλάνου. Η  Βίκυ Σταμάτη,  μπήκε στη ζωή του το 1997, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος. Το 2002 παίρνει διαζύγιο από τη  γυναίκα δίπλα στην οποία ανδρώθηκε πολιτικά.

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Κυριακή 11 Ιουλίου 2004. Four Seasons Hotel George V Paris.

Με φόντο το βροχερό Παρίσι τελέστηκε την Κυριακή, στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, ο γάμος του πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου και της εκλεκτής του, Βίκυς Σταμάτη.
Το ζευγάρι έφθασε στην εκκλησία μέσα σε μία μπλε «Τζάγκουαρ». Το μυστήριο τέλεσε ο μητροπολίτης Παρισίων Εμμανουήλ και ο γάμος έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Παραβρέθηκαν οι συγγενείς του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη και ελάχιστοι φίλοι τους, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος και ο πρώην σύμβουλος του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκος Δημάδης.
Κουμπάρος ήταν ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός, Μισέλ Καντάς. Μετά την τελετή ακολούθησε δεξίωση στο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons.
Για τον  πολυσυζητημένο γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη, ο Άκης θα δηλώσει: “Διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου,στις πραγματικές του διαστάσεις,με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι,απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους”

ΟΔΟΣ ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΟΥ 33> ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ (ΕΞΩΧΩΡΙΩΝ) ΑΝΕΜΩΝ
Ο  Αγιος  Διονύσιος, o Aρεοπαγίτης, φιλόσοφος του τρίτου αιώνα, αποκεφαλίσθηκε  στη Μονμάρτη και στη συνέχεια, κατά τη παράδοση, περπάτησε 6 χιλιόμετρα κρατώντας το κεφάλι του ανά χείρας το οποίο και παρέδωσε σε μια ευγενή ρωμαία κυρία, την Catulla. Στην ομώνυμη οδό της Αθήνας, ένας κορυφαίος σοσιαλιστής πρώην υπουργός,  κινδυνεύει με  κομματικό αποκεφαλισμό  μόνο που  στη περίπτωσή του, δεν θα χρειασθεί  να πάει μακριά για να συναντήσει τη δική του Catulla, στο πρόσωπο της συζύγου  Βίκυς Σταμάτη.
Είναι  εκείνη, που μόλις τρεις μέρες  πριν από την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», έσπευσε ν αγοράσει από offshore  εταιρεία τον β  όροφο της  διατηρητέας μονοκατοικίας στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 33. Εδώ όπου η αντικειμενική αξία των 7000 ευρώ/ τ.μ είναι μια από τις υψηλότερες που μπορεί να συναντήσει κανείς σ αυτή τη χώρα. 
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η συγγραφέας  σύζυγός  του, τις καλοκαιρινές νύχτες και καθώς το φορτίο της μέρας πιθανόν  να τους έχει κουράσει, δεν χρειάζεται καν να βγουν από το σπίτι για ν απολαύσουν την ψυχαγωγία υπερασπιζόμενοι την εννοιολογική σημασία της: Oι μελωδίες από το γειτονικό Ηρώδειο σε συνδυασμό με την αύρα της Αρχαίας Ελλάδας που  διαχέεται στην ατμόσφαιρα από το διπλανό Μουσείο της Ακρόπολης , μόνο ως συνωμοσία του σύμπαντος  που τους θέλει ευτυχείς και δημιουργικούς, θα μπορούσε να εκληφθεί. Τουλάχιστο  έως λίγες μέρες  πριν.
Αίφνης άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και το ζεύγος βρέθηκε στο επίκεντρο μ ένα τρόπο, κάθε άλλο παρά κολακευτικό: Offshore εταιρείες, σε συνδυασμό με τα γνωστά σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου, έρχονται να ταράξουν την οικογενειακή γαλήνη και να μετατρέψουν το καταφύγιό τους σε αντικείμενο  δεικτικού σχολιασμού  για τους περιπατητές της ιστορικής  αθηναικής συνοικίας.

ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ!
Μόνο φιλικά δεν υποδέχθηκαν την παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου και της συζύγου του Βίκυς  περίοικοι της Διονυσίου Αεροπαγίτου και της Πλάκας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη περιοχή, ο πρώην υπουργός έχει γίνει συχνά στο παρελθόν,  αντικείμενο αποδοκιμασίας από τους «αυτόχθονες», ως επι το πλείστον παραδοσιακές οικογένειες αθηναίων. Ακόμη και σε μίνι μάρκετ έχει δεχθεί φραστικές επιθέσεις για φαινόμενα νεοπλουτισμού.
Κάποιοι μάλιστα προσέφυγαν στην Πολεοδομία καταγγέλοντας πολεοδομικές παραβάσεις στην κατοικία του πρώην υπουργού και στράφηκαν νομικά εναντίον της μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτριας εταιρείας Nobilis.
Η τοποθέτηση ασανσέρ εντός του διατηρητέου νεοκλασικού κτίσματος αλλά και το άνοιγμα τρύπας στην οροφή-ταράτσα- πάνω από το μπάνιο, με την επένδυση  γυάλινης οροφής που επιτρέπει τη φυσική επαφή με τα δρώμενα στον αττικό ουρανό, είχαν ως αποτέλεσμα  την αντίδραση των γειτόνων του υπουργού.
Οι καταγγελίες θέλουν πολλές από τις εργασίες να έχουν γίνει αργά το βράδι, με τα  after μαστορέματα να προκαλούν αναστάτωση στη γειτονιά των Θεών, η οποία σημειωτέον είναι τίγκα στις πισίνες με την άδεια της Πολεοδομίας. Προφανώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι ζουν τον μύθο τους στην Αθήνα, με τις ευλογίες του ΥΠΠΟ.



ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΚΗ
Πηγή>www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=5310







Υπήρξε έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου.Παραλίγο διάδοχός του. Μακροβιότερος υπουργός Άμυνας και υπουργός σε πολλά διαφορετικά και σημαντικά υπουργεία. Η προσωπική του ζωή απασχόλησε κι αυτή τη κοινή γνώμη. Το όνομά του εναπλάκη σε πολλές υποθέσεις εξοπλισμών.Τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικά αποδειχτεί. Όλα αυτά μαζί έπαιξαν ρόλο στη πτώση της μετοχής Τσοχατζόπουλου στο πολιτικό χρηματιστήριο.

Και το πρωί ήρθε η σύλληψη.

Ήταν 19 Δεκέμβρη του 1939, όταν κάτω από τον αστερισμό του Τοξότη, γεννήθηκε στην Αθήνα ένα αγοράκι με όμορφα μεγάλα γαλάζια μάτια, η πολυτάραχη ζωή του οποίου θα μπορούσε άνετα να γίνει βιβλίο. Ο πατέρας του Ευάγγελος, ή κυρ Βαγγέλης, όπως τον φώναζαν οι δικοί του άνθρωποι, ήρθε από την Πόλη και μέσα του έκρυβε την αγάπη για την Ελλάδα, και το καλό φαγητό ενώ χαρακτηριζόταν από το καλό γούστο του, όπως άλλωστε όλοι οι Κωνσταντινουπολίτες. Η μητέρα του μικρού παιδιού η κυρία Αρετή γεννήθηκε στα Γιάννενα.


Οι γονείς του Άκη και ο Άκης σε παιδική ηλικία
Η μοίρα έφερε το ζευγάρι να γνωριστεί και να ερωτευτεί και τελικά να παντρευτεί και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν τον πόλεμο ο Ευάγγελος και η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Εκεί η κυρία Αρετή γέννησε τον πρωτότοκο. Το πρώτο από τα 3 αγοράκια της. Τον Αθανάσιο – Απόστολο. Ένα χρόνο αργότερα ο Ευάγγελος παρουσιάζεται φαντάρος και πολεμά στο Αλβανικό μέτωπο. Με την συνθηκολόγηση το 1941, επιστρέφει στην οικογένεια του. Η Αθήνα δεν τον γεμίζει και αποφασίζει να μετακομίσει πίσω στην πόλη που λατρεύει και που του θυμίζει έντονα την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη.


παιδικά χρόνια στη θεσσαλονίκη
Ο Αθανάσιος – Απόστολος μεγάλωνε και αγαπούσε τη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Σαν έφηβος ήταν ψηλός και εντυπωσιακός. Λάτρευε να παίζει μπάσκετ και αγαπούσε πολύ τον ΠΑΟΚ. Δεν θα μπορούσε παρά να πάει να γραφτεί στο σύλλογο και να προπονείται. Έπαιξε και για δυο χρόνια σαν small forward.
Γλεντζές και έξω καρδιά από τους λίγους, ήταν πάντα η ψυχή της παρέας. Οι φίλοι του τον φώναζαν “Τσόχα” ή για συντομία “Άκη”.





Το 1959 αποφασίζει να φύγει από τη χώρα. Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει πολύ και όποιος ήταν και λίγο αριστερών πεποιθήσεων και λίγο με επαναστατικές ιδέες, ή δεν άντεχε τα πολλά πολλά δεν είχε περιθώρια να αναπνεύσει...
Μόναχο πολυτεχνική σχολή. Ο Άκης παίρνει το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού και αποφασίζει να παραμείνει στη Γερμανία. Δουλεύει σε ένα ένα τεχνικό γραφείο και παράλληλα παίρνει και δεύτερο πτυχίο στην ειδικότητα του, αυτό του Οικονομολόγου μηχανικού. Θα μείνει στη Γερμανία για 16 ολόκληρα χρόνια και θα δουλέψει σε Δημόσια έργα σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.

1964 ο πρώτος μεγάλος έρωτας της ζωής του. Η Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Την παντρεύεται και μαζί της αποκτά μια κόρη και ένα γιο.
Το 1968 έμελλε να είναι η χρονιά που θα σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στις αρχές του έτους επιχειρεί να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη αλλά η χούντα του αφαιρεί την ιθαγένεια και του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα. Λίγους μήνες αργότερα στη Φρανκφούρτη γνωρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η σχέση θυελλώδης. Σχεδόν τον λατρεύει. Ο Παπανδρέου βάζει την πολιτικά αριστερή σκέψη του Άκη, στα μονοπάτια του σοσιαλισμού. Γίνεται ο μέντορας του.



Στη Γερμανία η πολιτική του δραστηριότητα γίνεται εντονότατη και όπου βρεθεί και όπου σταθεί κατακεραυνώνει τους συνταγματάρχες. Το 1970 γίνεται μέλος του ΠΑΚ. Πέντε χρόνια αργότερα το 1975, επιστρέφει στην Ελλάδα και εντάσσεται (από τα ιδρυτικά στελέχη) στο νεοϊδρυθέν ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου σε κάθε του βήμα.





Στις εκλογές του 1981 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του ενώ στις εκλογές του 2009 αρνήθηκε να κατέβει.
Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της αδυναμίας του να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.

 

Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του (Ιανουάριος 1996) έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι). Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως και πάλι να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.
Από το 1996 έως το 2000 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το 2004 παντρεύεται για δεύτερη φορά με τη Βασιλική Σταμάτη, με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη. Κάπου εδώ ξεκινάει και η πτώση ενός από τα πλέον ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναγνωρίσιμο σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το όνομα και μόνο “Ακης” σε παρέπεμπε στον Τσοχατζόπουλο ανεξάρτητα πολιτικής πεποιθήσεως. Ο Άκης αποφασίζει να παντρευτεί και με θρησκευτικό γάμο τη Βασιλική Σταμάτη, στο Παρίσι. Μια μικρογραφία ενός Βασιλικού γάμου που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα για την απίστευτη χλιδή και πλούτο που εκπέμπει. Η γαμήλια δεξίωση θα γίνει στο ξενοδοχείο “4 SEASONS” με θέα τον πύργο του Άιφελ. Ο κόσμος αναρωτιέται: “ μα που τα βρήκε τόσα λεφτά και κάνει τέτοιο γάμο”






                                                                                 Η ΠΤΩΣΗ
Τον Μάιο του 2010 οι εφημερίδες Καθημερινή και Πρώτο Θέμα με δημοσιεύματά τους αποκάλυψαν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου τρεις ημέρες πριν την ψήφιση του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που ανάμεσα στα άλλα πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες (offshore) εταιρίες, αγόρασε έναντι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Αρεοπαγίτου από ... offshore εταιρεία. Εντύπωση προκαλεί το ότι ένας εκ των παλαιών ιδιοκτητών ήταν και η offshore εταιρεία TORCASO Investments Ltd, η οποία έχει αναμειχθεί με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ενώ παράλληλα με εντολή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος.
Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το όλο θέμα, ενώ έρευνα ξεκίνησε και το ΣΔΟΕ. Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή διαφάνειας σκανδάλων ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του. Ο ίδιος ο Άκης Τζοχατζόπουλος δήλωσε ότι κάποιες σκοτεινές δυνάμεις επιζητούν την πολιτική του εξόντωση.
Στις αρχές του 2011 και ύστερα από την έρευνα της επιτροπής της βουλής, που συντάχθηκε για την έρευνα των σκανδάλων, βγήκαν στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία περί συμμετοχής του Άκη Τσοχατζόπουλου στο σκάνδαλο της SIEMENS. Για την ακρίβεια στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο από το 1996 έως 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις ομολογίες των διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της Siemens ότι «λάδωσαν» για τα Patriot.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2011 ξαναβρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, και ελέγχθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση φορολογικού κώδικα. Στις 18 Μαρτίου ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γνωστού Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και ζήτησε και ασφαλιστικά μέτρα. Αιτία αποτέλεσε δημοσίευση του περιοδικού το Φεβρουάριο του 2011, που ανέφερε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος συμμετείχε στην ομώνυμη υπόθεση δωροδοκιών της Ferrostaal.
Στις 2 Μαρτίου ακολούθησε αντίστοιχη υπόθεση με αυτή του Spiegel. Αυτή τη φορά ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου δημοσίευσε στοιχεία που φέρεται να εμπλέκουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις υποθέσεις με τις μίζες και τα υποβρύχια. Ο Τσοχατζόπουλος απάντησε άμεσα με μήνυση, ζητώντας πολλές χιλιάδες Ευρώ ως αποζημίωση και απαίτησε να ανακαλέσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος.
Στις 31 Μαρτίου επιτροπή της βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς και του Γιώργου Αλογοσκούφη και ακόμη ενός πρώην υπουργού επί ΝΔ, που βρέθηκαν στο λογαριασμό του καταθέσεις ύψους 178 εκ. Ευρώ. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν έχει προβεί σε παρατυπίες και το κατά πόσο αληθή είναι τα φορολογικά στοιχεία που παραθέτει τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν άμεση και υπεραμύνθηκε της προσωπικότητας του δηλώνοντας έκπληκτος για το συγκεκριμένο αίτημα της επιτροπής της βουλής, ενώ ζήτησε να γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των Ελλήνων βουλευτών. Μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα της επιτροπής της βουλής ζήτησε και πάλι εξηγήσεις για τον έλεγχο της περιουσίας του, με το γραφείο τύπου του να ζητάει από τους υπεύθυνους να τοποθετηθούν άμεσα.
Νέες αποκαλύψεις έφτασαν στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Απριλίου 2011 και αφορούσαν συνάντηση που είχε ο Άκης Τσοχατζόπουλος με εκπροσώπους της Ferrolstaal για τη πώληση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Real News ο Άκης Τσοχατζόπουλος δέχτηκε τις ευχαριστίες των Γερμανών εκπρόσωπων που προτιμήθηκαν για την αγορά, χωρίς όμως να έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία. Στις 3 Απριλίου ο Άκης ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για το εξώφυλλο της Real News, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του τον προσβάλλει.
Περί τα μέσα Απρίλη 2011 ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Τσοχατζόπουλου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην βουλευτής αντέδρασε στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύμπνοια με τη Νέα Δημοκρατία και για λανθασμένες κινήσεις εναντίον του. Μερικές ημέρες αργότερα ο ίδιος αποφάσισε να προσφύγει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιώαννη Τέντε, με αίτημα την επίσπευση της διερεύνησης του πόθεν έσχες του από τον ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Μιχάλη Καρχιμάκη στις 11 Απριλίου 2011, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε στην οριστική διαγραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ.
Στις 28 Απριλίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες ύστερα από ψήφιση στη βουλή με συντριπτική πλειοψηφία (226 υπέρ - 9 κατά) για τη διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής, ώστε να διαπιστωθεί αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρει ποινική ευθύνη στην υπόθεση προμήθειας των Γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

Δεν υπάρχουν σχόλια: