Παρασκευή

Διάγγελμα Αλεξάνδρου Υψηλάντη: ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Ο λόγος διάγγελμα του Αλεξάνδρου Υψηλάντη πού εκφώνησε και τύπωσε στο Ιάσιο στις 24 Φεβρουαρίου 1821. Αυτό το έντυπο ήταν αρκετό για την αυστριακή αντικατασκοπεία να τον συλλάβει (σ'αυτήν τον παρέδωσαν οι οθωμανοί μετά τη μάχη) και να τον κλείσει στο Τερεζίν μιά φυλακή-οχυρό της Βοημίας (τότε υπό αυστριακή κυριαρχία) της σημερινής Τσεχίας.


Το περιεχόμενο αυτού του διαγγέλματος είναι συγκινητικό εάν λάβει κανείς υπ'όψιν του ότι τέτοια λόγια δεν είχαν ακούσει ποτέ οι έλληνες και μάλιστα σε έντυπο εγκύκλιο. Το κείμενο αυτό ήταν το πρώτο πού εμφανιζόταν δημόσια μετά από αυτά πού έγραφε στα τέλη του 18ου αιώνα ο Ρήγας Φερραίος στη Βιέννη και στη Τεργέστη (η Τεργέστη τότε τελούσε υπό αυστριακή κυριαρχία). Η συνέπεια τέτοιων διαγγελμάτων ήταν η ποινή του θανάτου για εσχάτη προδοσία και τρομοκρατία ("ελλήνων τρομοκρατών'" οθωμανικής υπηκοότητας σε αυστριακό έδαφος).


Η Ελλάδα ήταν ακόμα υπό τουρκική κατοχή. Η αυστριακή αντικατασκοπεία δρούσε κεραυνοβόλα καθώς μαζί της συνεργάζονταν πολλοί έλληνες προύχοντες και κοτσαμπάσηδες οι οποίοι δεν ''έβλεπαν με καλό μάτι κάποια αναταραχή στο κατεστημένο πού τους ωφελούσε οικονομικά'', έτσι οι ίδιοι κατέδιδαν στις αρχές το όποιο ελληνικό επαναστατικό στοιχείο. Για παράδειγμα ο Οικονόμου πλούσιος έλληνας αστός και έμπορος της Βιέννης κατέδωσε στην αυστριακή αστυνομία τον Ρήγα Φερραίο, παρόλο πού ο τελευταίος ήταν επί μισθώ στην υπηρεσία του Οικονόμου και δίδασκε πιάνο στην ανήλικη κόρη του. Ο Οικονόμου εξοργίστηκε όταν η κόρη του έπαιξε στον δάσκαλό της Ρήγα, ένα ''γερμανικό τραγούδι'' (Φρόϋτ όιχ ντες λέμπενς, ζο λάγκεν ντας λέμπχεν...), πού άλλο δεν ήταν παρά ο Θούριος του Ρήγα στα γερμανικά, όμως το κοριτσάκι δεν το γνώριζε ενώ ο Ρήγας δάκρυσε....


Ο Οικονόμου βρέθηκε μαχαιρωμένος στη πλάτη μέσα στην οικία του λίγο μετά τη σύλληψή του Ρήγα. Η αυστριακή αστυνομία κατηγόρησε αυτόν για το φόνο. Ο Οικονόμου όμως δολοφονήθηκε μετά τη σύλληψή του Ρήγα. Υποστηρίζεται ότι τον δολοφόνησε η σύζυγός του πού μισούσε τον άνδρα της για την αντεπαναστατική δράση του. Ήταν το 1798.


Ραφαήλ Διαμαντής
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος


ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ




(κλικ για μεγέθυνση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: