Τετάρτη

«Στους μεγαλοαγρότες πήγαιναν οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ»!

ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ»


Του Γιώργου Μακρή


Στη δημοσιότητα θα δοθούν τα ονόματα των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εντοπίστηκαν να εισπράττουν εξισωτικές αποζημιώσεις σε ορεινές, μειονεκτικές περιοχές και ταυτόχρονα να έχουν απονιτροποίηση στα βουνά και παράλληλα βιολογική καλλιέργεια.
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε στην ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, μετά από σχετικές επισημάνσεις του Λαρισαίου βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστέριου Ροντούλη αλλά και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά φυσικά το ρεπορτάζ της «Ε» την περασμένη εβδομάδα.
«Δώστε μας ονόματα, διότι δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, κατά Μπατζελή. Άρα, τώρα εγώ περιμένω από εσάς, εάν λέτε αλήθεια, να μας δώσετε συγκεκριμένα ονόματα. Διαφορετικά είστε «τζάμπα μάγκες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αστ. Ροντούλης, ενώ σύμφωνος με το να ανακοινωθούν τα ονόματα εμφανίστηκε και ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ κ. Μιχάλης Χαλκίδης προτρέποντας μάλιστα την υπουργό «να ζητήσει τα χρήματα πίσω» (εννοείται από τους εν λόγω παραγωγούς).
Η κ. Μπατζελή απάντησε «βεβαίως», ενώ άνοιξε και δεύτερο μέτωπο αποκαλύπτοντας: «Έχουν γίνει διασταυρώσεις στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα ίδια άτομα που παίρνουν πάνω από 50.000 ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έπαιρναν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που τον βύθισε η Νέα Δημοκρατία».
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε και στην επισήμανση του κ. Ροντούλη ότι «δυσφημεί» το πρόγραμμα της Απονιτροποίησης στη Θεσσαλία για να μεταφερθούν τα χρήματα στη Λαμία και την Θήβα. «Πρέπει να ξέρετε ότι αυτά που λέγονται στα καφενεία, ότι θα μεταφερθούν από τη Λάρισα στη Λαμία τα κονδύλια, για ό,τι αφορά την περιοχή του Δομοκού αυτή περιλαμβάνεται στην απονιτροποίηση της Θεσσαλίας». Η κ. Μπατζελή ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «τα περιβαλλοντικά και αγροπεριβαλλοντικά κονδύλια θα είναι για όλες τις περιφέρειες με σωστό σχεδιασμό, με μέτρα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής για ποιοτικά προϊόντα. Δεν επικεντρώνονται τα μέτρα μόνο σε ορισμένες περιοχές».
ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ
Το ίδιο ανέφερε και για τα αρδευτικά έργα, για τα οποία είπε ότι «θα γίνουν για να βοηθήσουμε όλες τις περιοχές και όχι επικεντρωμένα μόνο σε μερικές. Πρέπει – πρόσθεσε - ισομερώς και δίκαια να δώσουμε τους πόρους ανάπτυξης της ύδρευσης, των εγγειοβελτιωτικών και να μην επικεντρωθούν σε δύο ή τρεις νομούς έργα τα οποία τα έχω καταθέσει σε προηγούμενη ομιλία μας εδώ γι’ αυτό το θέμα. Διότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΝΑΕ έχει κατακρίνει την κατανομή των πόρων για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και βρισκόμαστε σε συνεννόηση μαζί τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».
Η κ. Μπατζελή, προκληθείσα από τον κ. Αστ. Ροντούλη, ανεγνώρισε «τη σημασία του Αχελώου για τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιφέρεια» και προανήγγειλε ότι θα προχωρήσουν «συμπληρωματικά έργα για να καλύψουμε τις ανάγκες των αγροτών, έτσι ώστε να φύγουν από πεπατημένες και καταστροφικές πολιτικές και πρακτικές που γίνονται μέχρι τώρα με κατάχρηση, με γεωτρήσεις, με πολιτικές. Τα μεγάλα αρδευτικά έργα, που θα προχωρήσουμε και στη Θεσσαλία, έχουν να κάνουν με το να φύγουν οι αγρότες από τις πρακτικές των γεωτρήσεων και να έχει επαρκή υδάτινο πλούτο όλη Θεσσαλία για να συνεχίσει τις καλλιέργειες».
«ΕΙΧΑΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ 2,8 ΔΙΣ.»
Αναφερόμενη γενικότερα στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», η κ. Κατερίνα Μπατζελή ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ανέλαβε την υποχρέωση πληρωμής δικαιούχων και έργων από την Γ’ Προγραμματική Περίοδο, γέφυρες-προγράμματα και κυρίως πολυετών συμβάσεων γεωργοπεριβαλλοντολογικών δράσεων, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, με συνέπεια αυτό να βαρύνεται από ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρηματοδοτικό σχήμα».
Ειδικά για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (σ’ αυτά εντάσσεται και η απονιτροποίηση) η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι «846 εκατομμύρια ευρώ είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ. Συνολικά, το 80% των διαθέσιμων πιστώσεων των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Τώρα, έχουμε να διαχειριστούμε μόνο 58 εκατ. για νέες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.
Συνεπώς, για να καλύψουμε τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και να κάνουμε νέες προκηρύξεις από εδώ και πέρα θέλουμε ακόμα 1,2 δισ. ευρώ. Άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ χρειαζόμαστε από εθνικούς πόρους για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Συνολικά, αναζητούμε 2 δισ. ευρώ. Ψάχνουμε να βρούμε αυτούς τους πόρους γιατί πιστεύουμε ότι τα περιβαλλοντικά, η προστασία του περιβάλλοντος είναι το δεξί χέρι του αγρότη, στο εισόδημα, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ένταξή του στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», είπε η κ. Μπατζελή και συνέχισε: «Μας κατακρίνετε πού βρίσκουμε τα λεφτά. Από κάπου πρέπει να κόψουμε. Εάν είχαμε χρήματα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα κόβαμε. Οδοποιίες υπάρχουν πάρα πολλές και έχουν γίνει και από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έχουν γίνει επαρκέστατες οδοποιίες. Και αν υπάρχει περίσσιο χρήμα από την υλοποίηση -διότι σταδιακά υλοποιούνται- θα προβούμε σε προκηρύξεις. Βάζουμε όμως προτεραιότητες. Αχταρμά δεν μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε την ύπαιθρο. Διότι αχταρμάς μέχρι πρότινος υπήρχε».
Απαντώντας στο βουλευτή Χίου της ΝΔ κ. Κώστα Μουρουρούλη ότι από την προκήρυξη δημόσιων έργων υπάρχουν επιστροφές χρημάτων λόγω των εκπτώσεων που δίνουν οι εργολάβοι, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε: «Ξέρετε ότι τα δημόσια έργα έχουν εκπτώσεις. Ξέρετε όμως, πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν και συμπληρωματικές συμβάσεις. Υπάρχουν και οι διαδικασίες όπου πρέπει να απελευθερωθεί η γη για να κτιστούν τα έργα, τα οποία είναι και κοστοβόρα και χρονοβόρα και ουδείς γνωρίζει τον προϋπολογισμό τους. Αυτός ήταν ένας λόγος που καθυστερούσαν τα μεγάλα έργα.
Βλέπετε λοιπόν ότι σε μια διαχείριση, όχι οικονομικής κρίσης, αλλά τακτοποίησης των οικονομικών, ένα πολύ μεγάλο έργο δεν μπορεί κατ’ εμάς να ξεκινήσει, να κάνουμε το έργο και μετά να μπλοκάρει δύο και τρία χρόνια για να βρίσκουμε τους εθνικούς πόρους, για να «αγοράζουμε» τη γη για να γίνει το μεγάλο έργο. Αυτό γινόταν και υπήρχαν καθυστερήσεις».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αστ. Ροντούλης επισημαίνοντας: «Για τον αγρότη μόνο δεν υπήρχαν εθνικοί πόροι. Για τις τράπεζες υπήρχαν. Ένα, δύο δισ. ευρώ, να τα βρείτε. Δεν μας ενδιαφέρει από πού θα τα κόψετε. Να τα βρείτε!».
«Κύριε Ροντούλη, αν καταλάβατε καλά, όλη αυτή η συζήτηση με την επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι γιατί παίρνουμε λεφτά από τους άλλους και τα δίνουμε στους αγρότες», απάντησε η κ. Μπατζελή.
Ο ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο κ. Αστ. Ροντούλης επισήμανε απευθυνόμενος στην κ. Μπατζελή ότι ο ΛΑΟΣ «θα ήθελε μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες που είστε Κυβέρνηση, να φέρετε ένα νομοσχέδιο για να δείξετε στον αγρότη ότι αντιμετωπίζετε το κραχ των τιμών που υφίστανται τα αγροτικά προϊόντα.
Να σας πω τι γίνεται αυτή τη στιγμή κάτω στη Θεσσαλία; Οι αποθήκες είναι γεμάτες σιτηρά. Εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες τόνοι σιτηρών είναι μέσα στις αποθήκες. Ενενήντα πέντε χιλιάδες τόνοι αραβόσιτου είναι μέσα στις αποθήκες. Δεν ξανάγινε αυτό. Αν πάτε να μιλήσετε με τον κ. Πρίντζο, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, για να μην πω της Λάρισας και θεωρηθεί ότι είναι η εκλογική μου περιφέρεια, τα έχει χαμένα ο άνθρωπος, δεν ξέρει τι να κάνει. Λέει: «Πρώτη φορά αντιμετωπίζω τέτοιο γεγονός».
Να σας πω για την κτηνοτροφία; Από το κακό στο χειρότερο. Να σας φέρω ένα παράδειγμα; Στη χοιροτροφία παραδείγματος χάριν, κ. υπουργέ, ξέρετε ότι οι τιμές είναι στο επίπεδο που ήταν προ εικοσαετίας, μειωμένες κατά 30%. Τι θα πείτε στους ανθρώπους αυτούς, στους χοιροτρόφους; Για να μην πάω σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας.
Μας ενοχλεί αυτή η αποχή σας από τα σπουδαία. Θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα αποχής σας που μου προξένησε κατάπληξη. Εξήντα χιλιάδες μικροεπαγγελματίες του αγροτικού χώρου εξαναγκάζονται –φέρνει ο κ. Λοβέρδος την τροπολογία- και φεύγουν από τον ΟΓΑ και πηγαίνουν στον ΟΑΕΕ. Ξέρετε πόσα πλήρωναν οι άνθρωποι αυτοί όταν ήταν στον ΟΓΑ; Τετρακόσια πενήντα ευρώ το χρόνο. Ξέρετε πόσο πρέπει να πληρώνουν τώρα στον ΟΑΕΕ; Τετρακόσια σαράντα ευρώ το δίμηνο. Πώς θα αντέξουν οι άνθρωποι αυτοί;
Και σε ένα τέτοιο μείζον θέμα, περιμέναμε εμείς σαν Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός να βγει μπροστά η κ. Μπατζελή και η κ. Μπατζελή δεν ακούγεται καθόλου. Σιωπή και πάλι, αποχή και πάλι από ένα πλήγμα που υφίσταται ο αγροτικός χώρος της Ελλάδος. Θα έπρεπε να πείσετε τον κ. Λοβέρδο να αποσύρει αυτή την τροπολογία, διότι πλήττεται η τοπική αγροτική οικονομία, αλλά πλήττεται και ο ΟΓΑ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ξέρετε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΟΓΑ. Ξέρετε πόσα χρόνια βιωσιμότητας δίνει αυτή η μελέτη στον ΟΓΑ; Επτά χρόνια. Και ενώ η μελέτη δίνει επτά χρόνια βιωσιμότητας στον ΟΓΑ εσείς τι κάνετε; Διώχνετε εξήντα χιλιάδες κόσμο και τον στέλνετε υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, για να πάρετε, λέτε, 160.000.000 ευρώ. Δεν θα τα πάρετε, γιατί δεν θα μπορούν να σας τα δώσουν. Απλώς, το μόνο που θα κάνετε είναι να υποβαθμίσετε την ποιότητα των υπηρεσιών στον αγροτικό χώρο πρώτον και κατά δεύτερον, να χτυπήσετε ανεπανόρθωτα την τοπική επιχειρηματικότητα στα χωριά. Αυτό θα κάνετε», σημείωσε ο κ. Αστ. Ροντούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: