Πέμπτη

Τα 5 «κλειδιά» του «Καλλικράτη»!!!ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

* Πώς γίνεται η χωροταξική κατανομή με 6, 7 ή 8 δήμους * Δύο σενάρια για τον 8ο δήμο * Πόσο μεγάλος θα είναι ο δήμος Λαρισαίων * Τα σχέδια για τον αγροτικό δήμο




Του Γιώργου Μακρή
Πέντε «καυτές πατάτες» για το νομό Λάρισας έχουν στα χέρια τους οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από επιστήμονες εκπονούν το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Η χωροταξική κατανομή των νέων δήμων στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης» αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων 24ωρων καθώς η προεργασία έχει προχωρήσει ήδη σημαντικά. Η επικύρωση του χάρτη από το υπουργικό συμβούλιο και συνεπώς η ανακοίνωσή του θα γίνει μετά την προσεχή Τρίτη καθώς την Κυριακή του Θωμά και την Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τον «Καλλικράτη» στο νομό Λάρισας ή αλλιώς οι «καυτές πατάτες» που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι αξιωματούχοι είναι πέντε:
- Ο συνολικός αριθμός των νέων δήμων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νέων δήμων στο Ν. Λάρισας θα κυμαίνεται από 6 έως 8. Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι για να διατηρηθεί ο αριθμός-στόχος των 350 έως 370 πανελλαδικά. Αν, πάντως, ευσταθούν οι πληροφορίες ότι αντιδράσεις στην Αττική για συνενώσεις δήμων είναι εντονότατες, τότε λογικά θα υπάρξουν δραστικότερες μειώσεις δήμων στην περιφέρεια προκειμένου να μην «ξεχειλωθεί» ο «Καλλικράτης».
- Ο 8ος δήμος. Ο βασικός κορμός των δήμων στο νομό έχει διαμορφωθεί αφού άλλωστε η κυβέρνηση έχει ως βάση την πρόταση – μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΚΕ ως εξής: Λάρισας, Φαρσάλων (όλη η επαρχία), Ελασσόνας, Τυρνάβου. Σίγουρα θα υπάρχει ένας αγροτικός δήμος και οι υπόλοιποι δύο δήμοι θα προέρχονται από την Αγιά, το Νέσσωνα, τη Λακέρεια, τους τρεις παραλιακούς, τους Γόννους, το Μακρυχώρι και τα Αμπελάκια. Συνάγεται, λοιπόν, ότι ο 8ος δήμος (εφ’ όσον υπάρξει) θα είναι (λογικά) είτε ο 2ος αγροτικός στον κάμπο είτε ο 2ος στην επαρχία Ελασσόνας (ορεινός). Αν φυσικά υπάρξουν 9 δήμοι, ο σχεδιασμός γίνεται πιο εύκολος αλλά ως χθες ουδείς κυβερνητικός και κομματικός παράγοντας μιλούσε για περισσότερους από 8 δήμους (κι αυτούς στην καλύτερη περίπτωση).
- Το μέγεθος του δήμου Λαρισαίων. Εξαρτάται ευθέως από το αν υπάρξει 2ος αγροτικός δήμος. Αν δεν υπάρξει, τότε η πρόταση του ΙΤΑ για συγχώνευση του κεντρικού δήμου με τους δήμους Γιάννουλης, Κοιλάδας, Κραννώνα και Νίκαιας έχει ισχυρούς υποστηρικτές και μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης.
- Το εύρος του αγροτικού δήμου. Σίγουροι σ’ αυτόν φέρονται οι δήμοι της οδού Βόλου (Πλατυκάμπου, Κιλελέρ και Αρμενίου). Αν δεν υπάρξει 2ος αγροτικός δήμος, τότε εξετάζεται το σενάριο να ενταχθούν στον αγροτικό δήμο η Νίκαια ή και η Λακέρεια – ενδεχομένως και ο Κραννώνας με μικρές πάντως πιθανότητες.
- Οι «δίδυμοι» δήμοι. Η πιθανότερη κατανομή των δήμων της περιοχής Κισσάβου – Αγιάς – Τεμπών και των παραλιακών είναι: στον 1ο δήμο Αγιά, Λακέρεια (αν δεν ενταχθεί στον αγροτικό), Μελιβοία, Ευρυμενές και στον 2ο δήμο Κάτω Όλυμπος, Γόννοι, Νέσσωνας, Τέμπη, Μακρυχώρι και Αμπελάκια. Υπάρχει, πάντως και σενάριο (σε περίπτωση που οι δήμοι στο νομό είναι 6) να ενταχθούν σ’ έναν δήμο Αγιά, Λακέρεια, Νέσσωνας, Μελιβοία, Ευρυμενές και Αμπελάκια και οι υπόλοιποι να ενσωματωθούν στον Τύρναβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: