Τρίτη

Νικος Πιτσουλης ο Λαρισαιος των ΜΚΟ με καταγωγη απο το Ρεθυμνο και με επαυλη και πισινες που κυκλοφορει ακομα ελευθερος!!! Φερε πισω τα κλεμενα ρε!!!!

Νίκος Πιτσούλης: ο πρωτόπορος των ΜΚΟ με τις πιο πετυχημενες πορείες!!!

 

Ποιος είναι ο Νίκος Πιτσούλης που έγινε πρωταθλητής στον κόσμο των ΜΚΟ και ήταν πρωτοπόρος στον χώρο;

 Πώς τα κατάφερε με τις ΜΚΟ ;
Μετά από τις δηλώσεις του Αλεξ Ρόντου για την ΜΚΟ 
Πρωτοπόρος στον χώρο των ΜΚΟ, πήρε εγκαίρως θέση σε μια διαδικασία η οποία τροφοδοτήθηκε από τα κρατικά ταμεία αλλά και τα ευρωπαϊκά ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλες εταιρείες του ομίλου διαδραματίζουν μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης. Επιδόθηκε όμως με πολύ μεγάλη επιτυχία και στη διεκδίκηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Γύρω από τη ΔΗΜΗΤΡΑ οργανώθηκε μια «αλυσίδα» ΜΚΟ και εταιρειών.
Η BEE group ανήκει στον Νίκο Πιτσούλη και είναι εταιρεία τεχνολογίας και κατασκευής ιστοσελίδων που ανέλαβε την κατασκευή ιστοσελίδων ΜΚΟ και κρατικών οργανισμών. Η ιστοσελίδα της ΒΕΕ (www.bee.gr/projects) είναι αποκαλυπτική για τον κατάλογο πελατών και μια σειρά παράλληλων οργανώσεων που ασχολούνταν με τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενδιαφέροντος του κ. Πιτσούλη.
Ο ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ είναι μία ακόμη ΜΚΟ του Νίκου Πιτσούλη, η οποία εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα που ανέθετε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (που αποτελεί έναν πολύ καλό πελάτη των εταιρειών του κ. Πιτσούλη) και δήμοι π.χ. για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς. Μια δράση που εξελίχθη σε πολλές πόλεις της χώρας και στην οποία συμμετείχαν επίσης η ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Εθελοντισμού, συμφερόντων και οι δυο του κ. Πιτσούλη.
Ο Νίκος Πιτσούλης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε ιδρύσει ΜΚΟ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία (την οποία προωθούσε διεθνώς τότε ο Γ. Παπανδρέου) με την ονομασία Ιφιτος.
Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Εθελοντισμού ήταν και αυτό ένα δημιούργημα του Νίκου Πιτσούλη που εξασφάλισε χρηματοδότηση και από το υπουργείο Εργασίας (τουλάχιστον 150.000 ευρώ).
Η ιστοσελίδα antrhopos.gr η οποία συγκέντρωνε όλο το υλικό και πληροφορίες για τις ΜΚΟ, έχει πέσει πλέον και δεν εμφανίζεται στο διαδίκτυο.
Το ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (με χρηματοδότηση 2,7 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία για τα χρόνια 2000-2001-2003-2004 μόνο από το ΥΠΕΞ) εμφανίζεται πλέον ως anthropo-mania.gr και από εκεί αντλούνται πια πληροφορίες για τα επίμαχα προγράμματα των αρχών της προηγουμένης δεκαετίας.
«Διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε κοινωνικά κέντρα του Insahiye και Saraybache», ένα πρόγραμμα που προβλεπόταν να διαρρεύσει 7 μήνες (2000-2001) στην περιοχή της Σμύρνης για να υποστηρίξει τα θύματα του σεισμού στα δύο χωριά.
Το πρόγραμμα αυτό στοίχισε την εποχή εκείνη 40 εκατομμύρια δραχμές.
Το πρόγραμμα αφορούσε 4.000 Ινδιάνους Quichua και 2.280 Ινδιάνους Sionasecoya και διήρκεσε 48 μήνες (1996-2000) το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΞ και την ευρωπαϊκή επιτροπή και είχε σαν αντικείμενο την εκπαίδευση των Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του δάσους του Αμαζονίου.
«Διέξοδος για την υποαπασχόληση συνεταιριστικών δομών των Παλαιστίνιων γυναικών στη Δυτική Οχθη, τη Γάζα, τον Λίβανο και την Ιορδανία».
Ενα πρόγραμμα που διήρκεσε 18 μήνες και εκπαίδευε τις γυναίκες (χωρίς να αναφέρεται αριθμός ή κάτι πιο συγκεκριμένο) στην αγγειοπλαστική, στα χειροτεχνήματα, την κεραμοποιία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες και στοίχισε 416 χιλιάδες ευρώ.
Η ΜΚΟ συμφερόντων παράγοντα του «βορειοηπειρωτικού» λόμπι που ανέλαβε να κατασκευάσει στη Β. Ηπειρο ένα υδραγωγείο έναντι 300.000 ευρώ παίρνοντας προκαταβολή 140.000 ευρώ. Οταν ο μηχανικός του ΥΠΕΞ επισκέφθηκε για επιτόπιο έλεγχο εντόπισε μια κατασκευή-μερεμέτι σε υδραγωγείο με τσιμεντόλιθους και σωλήνες μικρού διαμετρήματος στην επιφάνεια που καθιστούσαν ακατάλληλο το νερό για χρήση.
Ο μηχανικός δεν έδωσε θετική εισήγηση, κάτι που έπραξε όμως ο επόμενος μηχανικός που επισκέφθηκε το έργο. Ομως οι Ορκωτοί Λογιστές προτείνουν όχι μόνο να μην καταβληθεί το υπόλοιπο της οφειλής άλλα να διεκδικήσει το κράτος την επιστροφή και των αρχικών 140.000 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι στα παραστατικά που είχαν κατατεθεί και είχαν γίνει δεκτά από την Υπηρεσία υπήρχαν και τιμολόγια όπου Αλβανός εργάτης φέρεται να εισέπραττε μηνιαίο μισθό 1.900 ευρώ (το 2000), όταν ο μέσος όρος μισθού στην Αλβανία δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το παραστατικό ανέφερε απλώς ένα αλβανικό όνομα χωρίς να υπάρχει όπως προβλεπόταν και επικυρωμένο αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς του.


ΜΚΟ: ο Άλεξ Ρόντος στα χέρια της δικαιοσύνης?


Ποιες οι δηλώσεις του πρώην συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου; Τι είπε στην ανακρίτρια για την ΜΚΟ;
Ενώπιον της 4ης ανακρίτριας βρέθηκε ο άλλοτε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της ΜΚΟ.
Ο Άλεξ Ρόντος, με τη συνοδεία του δικηγόρου του Γιάννη Ματζουράνη βρέθηκε με άκρα μυστικότητα στο γραφείο της ανακρίτριας Μαρίνας Ευαγγέλου, για να ρίξει φως στην υπόθεση της ΜΚΟ, καθώς είχε την εποπτεία της αλλά και την ιδιότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, επι θητείας Γιώργου Παπανδρέου.
Μετά τη συνάντησή του με την ανακρίτρια, ο Άλεξ Ρόντος αποχώρησε, ενώ εικάζεται πως θα επιστρέψει στο εξωτερικό, μέχρι να κληθεί επισήμως απο τις αρχές και να απολογηθεί για την υπόθεση της ΜΚΟ, αφού δεν έχει ακόμα συνταχθεί σε βάρος του κατηγορητήριο, ούτε του έχει τεθεί κάποιος περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου απ τη χώρα.
Ωστόσο, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος 8 ατόμων για την περιβόητο ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Κώστας Τζεβελέκος, κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, ενώ βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί και εναντίον του πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους αξιωματούχους του ΥΠΕΞ, που φέρονται να φρόντιζαν τις «εργασίες» της ΜΚΟ.
Από την πλευρά του ο Άλεξ Ρόντος δήλωσε πως ακολουθούσε πιστά τη διαδικασία, που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτήρισε προβληματικό και ελλιπές, ενώ παρά τις συχνές οχλήσεις του περί αλλαγών, που αφορούσαν στο έργο των ΜΚΟ, δε βρήκε ανταπόκριση.

 ΜΚΟ: το νέο σκάνδαλο-φωτιά των 2,4 εκατομμυρίων




Ποιο το νέο σκάνδαλο των 2,4 εκατομμυρίων της ΜΚΟ;
«Φωτιά» φαίνεται πώς έβαλαν τα νέα στοιχεία, που δείχνουν πως μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση στη Θεσσαλονίκη με έργο την…πυρόσβεση, αποσπούσε υπέρογκα ποσά από το δημόσιο και τα έβαζε στην «τσέπη» της.
Το νέο σκάνδαλο αφορά στο Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α) και συγκεκριμένα στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ, καθώς τα μέλη της κατηγορούνται για απάτη ύψους 2.400.000 ευρώ.
Η καλοστημένη κομπίνα της ΜΚΟ φέρεται να ξεκίνησε, όταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου «πλησίαζαν» δημάρχους και περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα δήθεν για τον εξοπλισμό και τη δημιουργία σταθμών πυρόσβεσης.
Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1998 και είναι Εθελοντική Οργάνωση εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, «Σκοπός της ΜΚΟ είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου Εθελοντικών Πυροσβεστικών – Διασωστικών Σταθμών, το οποίο να συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν στο Δίκτυο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών και τραυματιών υποστηρίζοντας το δίκτυο του ΕΚΑΒ».
Ωστόσο, σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη έχει σχηματιστεί δικογραφία για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.


Αυτός είναι ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος με τη χρυσή ΜΚΟ


Ποιος ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της χρυσής ΜΚΟ που ενοπίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών;
Εννέα εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι πήραν οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ με τις υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών για να μπορέσουν να στήσουν την απάτη με τις αποναρκοθετήσεις στο εξωτερικό.
Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος ήταν ο εμπνευστής της ΜΚΟ που με τον βαρύγδουπο τίτλο Διεθνές Κέντρο Απονακροθέτησης και κατάφερε να αποσπάσει τεράστια ποσά από το ελληνικό κράτος.
Ανώτατοι διπλωματικοί υπάλληλοι, δύο εν ενεργεία, τέσσερις συνταξιούχοι και ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, Αλεξ Ρόντος, εμπλέκονται στην υπόθεση μαζί με τον δημοσιογράφο Kωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη σύζυγό του.
Το κόλπο απλό. Η ΜΚΟ αναλάμβανε να καθαρίσει από νάρκες περιοχές σε χώρες όπου υπήρχαν εμπόλεμες ζώνες. Με έγγραφα που ούτε καν μεταφράζονταν, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο γίνονταν αποδεκτά, οι υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους έδιναν χρήματα στη ΜΚΟ.
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πού πήγαν τα χρήματα όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι πήγαν κατά κύριο λόγο στην πολυτελή ζωή του ζεύγους Τζεβελέκου.
Ο δημοσιογράφος και η σύζυγός του, πρώην υπάλληλος στα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης ζούσαν σε μια πολυτελή μεζονέτα στα Βριλήσσια για την οποία έδιναν 5.000 ευρώ το μήνα σε ενοίκιο. Έχουν στην κατοχή τους παράλληλα μια επταώροφη πολυκατοικία, αλλά και ένα εξοχικό στη Ρόδο αξίας τουλάχιστον 800.000 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια δεν δικαιολογούνται από τα έσοδα του ζεύγους και έτσι φαίνεται ότι τα χρήματα του κράτους έγιναν προσωπική περιουσία.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τη σύμπραξη Αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος,
τραπεζικά παραστατικά,
αλληλογραφία,
επαγγελματικές κάρτες,
χειρόγραφες σημειώσεις,
κλειδιά τραπεζικής θυρίδας,
τραπεζικά βιβλιάρια,
τρεις (3) σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή),
λειόκανο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα (4) φυσίγγια τύπου 410*73MAG,
περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON,
κουτί με πενήντα (50) φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος



Παπανδρέου: τι ειπε για την απάτη με τη ΜΚΟ στο ΥΠΕΞ


Tι απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου για την μεγάλη απάτη που αποκαλύφθηκε με τη ΜΚΟ στο ΥΠΕΞ; Διαβάστε
Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, με αφορμή ρεπορτάζ των ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται σε υπόθεση ΜΚΟ στο ΥΠΕΞ που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Την περιόδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.
Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο:
Οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια των ΜΚΟ.
Θεσπίστηκε η τήρηση Ειδικού Μητρώου ΜΚΟ καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και εγγραφής σε αυτό.
Τέθηκαν για πρώτη φορά προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
Συστάθηκε Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης των ΜΚΟ.
Συγκροτήθηκε Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή ΜΚΟ. Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία αποστέλλεται στη Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Boυλής των Ελλήνων.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι, η Οικονομική Αστυνομία η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.
Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω.
Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται.
Αν κάτι δεν μπορούν να αποδεχθούν, είναι ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή – ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Τέλος, ελπίζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μια ΜΚΟ, δεν θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα.
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2014

456.250,00 εκλεψε o Πιτσουλης και το «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα» Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη!!!!

Ποιος καλυπτει τον Πιτσουλη τοσα χρονια στη Λαρισα ?Ποιοι τα εχουν παρει στην Περιφερεια Θεσσαλιας και κανουν στραβα ματια στα πακετα της ΕΕ που χειριζεται ο Πιτσουλης?Γιατι ολοο μα ολοι οι  λαλιστατοι Παραγοντες-Αρχες -Πολιτικοι στη Λαρισα   εχουν  κανει γαργαρα το θεμα τοσα χρονια?Που ειναι ο Αγοραστος που θα προστατευε το δημοσιο Χρημα απο λαμογια στυλ Πιτσουλη ? Γιατι   ΣΔΟΕ η οι Αδιαφθοροι Δικασται στη Λαρισα σφυριζουν αδιαφορα?



Oι 398 ΜΚΟ που χρηματοδότησε ο Ρόντος


Μία λίστα με της Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, συγκεκριμένα 398 που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, τη χρονική περίοδο όπου επικεφαλής ήταν ο Αλεξ Ρόντος έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Το thepressproject.gr δημοσιεύει τη μακροσκελή λίστα με τις 398 ΜΚΟ, όπου αναφέρεται ποια ήταν τα ιδρυτικά μέλη και ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εν λόγω οργανώσεων. Παράλληλα αναγράφεται πόσα χρήματα έλαβαν από επιχορηγήσεις.

Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα στη συγκεκριμένη λίστα, η οποία είναι παλιότερη, σε καμία περίπτωση δεν αναγράφονται τα συνολικά ποσά που έχουν λάβει οι ΜΚΟ, αλλά τα ποσά που θα είχαν δοθεί έως τη συγκεκριμένη στιγμή που βγήκε αυτή η λίστα. Το άθροισμα πάντως των επιδοτήσεων ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Στη λιστα αυτη φιγουραρει ο κολητος του Αγοραστου  Πιτσουλης.Εμεια ακομα περιμενουμε απο το ΣΔΟΕ να μπουκαρει στα γραφεια του
 «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα» Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη!!!

Παλαιολογου 19 στη Λαρισα το Στρατηγειο των ΜΚΟ του Πιτσουλη !!!!!Φερτε πισω τα κλεμμενα!!!!!Δεν τα φαγαμε μαζι!!!!



Και σαν να μην του φτανουν τα χρηματα  που παντελονιαζε απο τις ΜΚΟ νοικιαζει και την ταρατσα στις εταιρειες κινητης τηλεφωνιας!!!!

Αστερι ο Νικόλαος Πιτσούλης, δημιουργός της «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα», που φέρει αριθμό μητρώου 2, έχει έδρα τη Λάρισα και υποκατάστημα στην Αθήνα. Την περίοδο 1999 – 2003 έλαβε συνολικά 2.357.486 ευρώ! Ενώ το 2005 διένειμε μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ελληνικού λαού που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τη Σρι Λάνκα. Αν και μη Λαρισαιος   Πιτσούλης είναι ένας από τους πρώτους ιδρυτές ΚΕΚ στην Ελλάδα, που φέρει το όνομα «ΚΕΚ Δήμητρα». Είναι όμως και συντονιστής της Ενωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων της Lehman Brothers καθώς είναι ο πρώτος Ελληνας επενδυτής που αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Citibank. Ο κ. Πιτσούλης μαζί με εκατοντάδες Λαρισαίους που φέρονται ότι έχασαν περί τα 200 εκατ. ευρώ από τη χρεοκοπημένη Lehman Brothers. Εντυπωσιακό βεβαίως το γεγονός ότι ένας... ανθρωπιστής που σπεύδει να βοηθήσει τους πτωχούς στη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ινδία επενδύει, ταυτόχρονα, στα «τοξικά» ομόλογα της Lehman Brothers! 



Εμεις τελικα αναρωτιεμαστε πως τα καταφερνει με τοσα ποστα και σε τοσες ΜΚΟ!!!Αδιστακτος ο τυπος θελει να τα παιρνει απο παντου!!!
 Συνέντευξη στον Φώτη Βακιρτζηδέλη
 Πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη (ΚΕ.Σ.Σ.Α.) «Δήμητρα» που είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός μιλάει στο “must” για την πλούσια δραστηριότητα του και για τις δράσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατάγεται από την Κρήτη, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Λάρισα. Δραστήριος άνθρωπος από τότε που πρωτοξεκίνησε γι’ αυτό και η επαγγελματική του δραστηριότητα παρουσιάζει ενδιαφέρον. 
Πότε και πως ξεκινήσατε κ. Πιτσούλη;

-Η επαγγελματική μου δραστηριότητα ξεκίνησε τo 1987 όταν μαζί με μια ομάδα 3 νέων επιστημόνων, στήσαμε στη Λάρισα την πρώτη μας επιχείρηση. Με μεράκι, άρτια τεχνογνωσία και με το βλέμμα στραμμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις, αυτή αναπτύχθηκε σταθερά και εξελίχθηκε σε ένα δυναμικό όμιλο εταιριών με παγκόσμια εμβέλεια. Σήμερα, ο όμιλος στον οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, συμβάλλει, μέσα από τους τομείς δράσης των επιμέρους εταιριών του, τόσο στην επαγγελματική κατάρτιση, στην έρευνα, στις τεχνολογικές καινοτομίες και στην ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών όσο και στη διαμόρφωση εκείνων των προϋποθέσεων που οδηγούν στη διαρκή ανάπτυξη της χώρας και στην ένταξη της στην ενωμένη Ευρώπη.



Πιο συγκεκριμένα; Με τι ακριβώς ασχολείται αυτή η εταιρία;
 
-Πρόκειται για έναν όμιλο επιχειρήσεων που αποτελείται από:
Tο Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης «ΔΗΜΗΤΡΑ», που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης, με έδρα την Λάρισα και παραρτήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα.
Τη BEE GROUP που δραστηριοποιείται στο χώρο του internet, των νέων τεχνολογιών και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και
Το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη (ΚΕ.Σ.Σ.Α.) «ΔΗΜΗΤΡΑ», το κοινωνικό πρόσωπο του ομίλου, που είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υλοποιεί ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις σε Αφρική, Λατινική Αμερική, Βαλκάνια, Ινδία αλλά και σε πληθώρα άλλων χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου.



Όραμά του και βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του, εκτός της επιτυχημένης επιχειρηματικής του δράσης, αποτελεί η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, η προστασία του περιβάλλοντος και η όσο το δυνατό γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των λιγότερο προνομιούχων μελών της κοινωνίας στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό. Εξάλλου, πιστεύω στο αξίωμα που λέει πως “η ιστορία έχει αποδείξει πώς μόνο η κοινωνική αλληλεγγύη και η αρωγή μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία και την ανάπτυξη μιας ευνομούμενης πολιτείας”.


Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό;
 
-Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης – την εποχή των ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών που χαρακτηρίζεται από την αποδυνάμωση του θεσμού του κράτους ως μηχανισμού ελέγχου της οικονομίας, παροχής υπηρεσιών στις αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες και προστασίας & αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος-, ο ρόλος των ΜΚΟ ενισχύεται καθημερινά. Σε αυτή τη νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και προσδοκία, οι ΜΚΟ αποτελούν ενδεχομένως τους μόνους φάρους ελπίδας για ένα αύριο που θα χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η συμμετοχή σε μια ΜΚΟ έχει σαν αποτέλεσμα την προβολή μέσα από τη δουλειά σου και όχι από τον ίδιο σου τον εαυτό, όχι δηλαδή την προσωπική σου προβολή.


Και πως δένουν όλα αυτά με τις επιχειρήσεις σας;

-Ήδη από το 1990, το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη  «ΔΗΜΗΤΡΑ», αποτελεί ένα κοινωνικό όχημα που παίρνοντας χρήματα από τα κέρδη των εταιριών του Ομίλου, κατασκεύαζε σχολεία στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Ένα σχολείο κάθε χρόνο με όλη την υποδομή που απαιτείται. Αναμφισβήτητα, τα κόστη εκεί είναι πιο μικρά. Ωστόσο, είναι μια άλλη αντίληψη που έχει η εταιρία για το θέμα. Υπήρχε δηλαδή το μικρόβιο.
Ταξίδεψα σε περισσότερες από 30 χώρες, στη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Ιράκ, τη Σενεγάλη, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Αφγανιστάν, το Λίβανο, το Εκουαδόρ, τη Δομινίκα, την Καραϊβική, τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ουκρανία και φυσικά όχι για λόγους αναψυχής ή για τουρισμό αλλά για να οργανώσω και να υλοποιήσω πρωτοβουλίες υποστήριξης των συνανθρώπων μας στις χώρες αυτές που πλήττονταν από φυσικές καταστροφές η πολεμικές συρράξεις.


Δεν μου τα λέτε όλα όμως. Γνωρίζω και άλλες δράσεις σας αλλά και κάποιους τίτλους  στους οποίους δεν αναφερθήκατε. 

-Ναι. Έχω διατελέσει ιδρυτικό μέλος και 5 χρόνια  Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού. Πρόκειται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση δεύτερης γενιάς, που σκοπό έχει την προώθηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των απλών πολιτών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όλων των φορέων που επιθυμούν να συμμετέχουν  ενεργά σε κοινωνικές και εθελοντικές δράσεις. . Μάλιστα, το 2007 βραβεύθηκα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, για την συνεισφορά μου στον εθελοντισμό και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.
Παράλληλα, έχω διατελέσει 3 χρόνια Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος και  2 χρόνια Αντιπρόεδρος. Εκλέχθηκα Πρόεδρος και αμέσως ανέλαβα  μια σειρά δράσεων για την προώθηση του εθελοντικού  στην Ελληνική Κοινωνία και την θεσμοθέτησή της. Μια σπουδαία δράση που έγινε επί της Προεδρίας μου και είναι σχετικά πρόσφατη ήταν η συγκέντρωση προσωπικών αντικειμένων επωνύμων ανθρώπων – καλλιτεχνών – ηθοποιών – πολιτικών – αθλητών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών- και η δημοπρασία τους. Ήταν μια ενέργεια – δράση που πήγε πολύ καλά και από οργανωτικής και από οικονομικής απόψεως. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σηματοδότησε μια νέα εποχή και μία νέα λογική αποδεικνύοντας ότι όταν σε κάτι συμμετέχουν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, όταν όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους, παράγουν. Πιστεύω ακράδαντα πως “οι πολίτες οι πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Ας το κάνουμε ο καθένας μας σήμερα, χωρίς να περιμένουμε να το κάνουν πρώτα κάποιοι άλλοι”.


Ακούγονται πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά εσείς δεν κερδίσατε τίποτα;

Πολλά. Η ενασχόλησή μου αυτή μου έχει διδάξει πολλά πράγματα. Συνέβαλλε καταλυτικά στο να σπάσει ο πάγος ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και στις ΜΚΟ. Πολιτικοί Αρχηγοί συμμετείχαν σε δραστηριότητες και δημιούργησαν μοντέλα που δε δημιούργησαν ποτέ μέσω των κομμάτων που δραστηριοποιούνται. Μέσα από αυτή του τη δραστηριότητα, έκανα γνωριμίες υψηλού επιπέδου. Γνώρισα τη Lady Marx, το Sting, τους Abba.  Στον Αμαζόνιο ήμουν με τον Sting!  Άνθρωποι σπουδαίοι ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες και ήμουν και εγώ εκεί, μαζί τους. Από την ημέρα που αποφάσισα να ασχοληθώ θεώρησε ότι η Λάρισα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Έχουν έρθει στην πόλη πολύ σπουδαίοι άνθρωποι φιλοξενούμενοι του ΚΕ.Σ.Σ.Α. «Δήμητρα». Λίγα «κέρδη» είναι όλα αυτά;

Και ποιοι είναι οι νέοι στόχοι και τα επόμενα βήματα του Νίκου Πιτσούλη;
 
Νέοι στόχοι; Επόμενα βήματα; Στα σκαριά έχω να “παράγω”, να συμμετέχω σε δράσεις, σε πρωτοβουλίες, σε προγράμματα – δε σταματάω ποτέ να θέλω να βοηθήσω  για να αλλάξει ο τόπος. Πιστεύω στην δύναμη της ομάδας – στις συλλογικές δραστηριότητες. Δεν έχω προσωπικά σχέδια και φιλοδοξίες. Μου αρέσει να δημιουργώ γέφυρες, ώστε να δημιουργούνται πράγματα. Υπάρχει πρόταση για την Commission – ακόμη και να εμπλακώ με την πολιτική.
Με ενδιαφέρει μόνο να είμαι ένα κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό ον και να συμμετέχω και ό,τι αυτό φέρει …είναι καλοδεχούμενο  - πάντα με προϋποθέσεις. Είμαι έτοιμος να προσφέρω.
Αντιπαθώ τους ανθρώπους που λένε πολλά και δεν κάνουν τίποτα. Τέτοιο ρόλο δεν πρόκειται να παίξω ποτέ στη ζωή του. Δεν αντέχω τους μεγάλους – μικρούς ανθρώπους που υπόσχονται πολλά και είναι κενοί. “Όταν έχεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο αυτό είναι φιλοδοξία και όχι προσφορά” λέει χαρακτηριστικά.
Θέλω ένα προφίλ κοινωνικό που να γυρίζει σε μένα και στα παιδιά μου.
Πολεμάω τη φθορά όταν χρειάζεται και προσπαθεί για τη δημιουργικότητα και την προσφορά για το κοινό καλό. Πάνω σε αυτά θα πατήσουν τα επόμενα βήματα μου.


Αλλο παντελονιασμα !!!!


Που πληρωνατε βληματα Λαρισαιοι!!!



http://www.dreamsociety.gr/index.php






Έδρα της εταιρίας
Παλαιολόγου 19
T.K. 412 23
Λάρισα
Τηλ: 2410 554045
Fax: 2410 550333
Παράρτημα Αθήνας
Φερρών 16
T.K. 104 34
Αθήνα
Τηλ: 210 8838540
Fax: 210 8838592
Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Κωλέττη 24
T.K. 546 27
Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 547180
Fax: 2310 553156







Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προβολή και προώθηση του κοινωφελούς έργου των ΜΚΟ, καθώς τους δίνουν το «βήμα» για να προσεγγίσουν έναν μεγάλο αριθμό θεατών και αναγνωστών. Ως φορείς επικοινωνίας, τα ΜΜΕ όχι μόνο δημοσιοποιούν και παρουσιάζουν το έργο των ΜΚΟ, αλλά γίνονται φορείς επικοινωνίας με το κοινό και επηρεάζουν θετικά τη συμμετοχή του σε εθελοντικές δραστηριότητες, σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, αλλά και σε εκστρατείες εξεύρεσης πόρων (fundraising).


Επίσης ο εθελοντής αποτελεί ένα θετικό πρότυπο το οποίο πρέπει να αναδεχθεί από τα ΜΜΕ και να δημιουργήσει παράδειγμα προς μίμηση στη νεολαία και στο ευρύ κοινό.


Η Ελληνική Τηλεόραση οφείλει αλλά και μπορεί να είναι εκείνη που πρώτη θα έρθει κοντά στο έργο τους, θα αναδείξει όχι μόνο τη φιλοσοφία, το ρόλο και τη δράση τους αλλά θα εστιάσει τη ματιά της στην αναγκαιότητα της ύπαρξής τους στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι του 21ου αιώνα.


Με την σειρά αυτή των ντοκιμαντέρ θα καταφέρουμε:


  • Να αναδείξουμε θετικά παραδείγματα που πραγματοποιούνται στην καθημερινά στο τόπο μας μέσω των ΜΚΟ και των εθελοντών. 
  • Να δώσουμε φωνή σε ομάδες πληθυσμού που μέχρι σήμερα ζουν στην σκιά της κοινωνίας 
  • Να αναδείξουμε προβλήματα αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν για αυτά. 
  • Να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει ο κάθε πολίτης να συμμετάσχει στην επίλυση των προβλημάτων ως εθελοντής και ενεργός πολίτης και να πάψει να είναι παθητικός θεατής των εξελίξεων. 
  • Την ανάδειξη καλών πρακτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους φορείς
  • Την αύξηση της συμμετοχής όλης της κοινωνίας πολιτών, επιχειρήσεων, φορέων σε μια συγκροτημένη δράση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας μας


Η εταιρία Bee Group ΑΕ έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας και της συμβολής του ενεργού πολίτη, των τρόπων αύξησης της συμμετοχής όλης της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, φορέων σε μια συγκροτημένη δράση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας μας, δημιούργησε μια σειρά από 8 ντοκιμαντέρ με τίτλο: Μια Κοινωνία…ένα όνειρο, τα οποία θα προβληθούν από την κρατική τηλεόραση και το κανάλι της ΕΤ1, στην πρώτη τηλεοπτική περίοδο από τις 20 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011. Η προβολή τους θα γίνεται κάθε Σάββατο μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 15:45 έως τις 16:45.


Οι τίτλοι των ντοκιμαντέρ είναι οι ακόλουθοι: 


  1. «Ναρκωτικά: Μαζί Μπορούμε»: 20/11/2010
  2. «Η Φτώχια και εμείς»: 27/11/2010
  3. «Ο HIV και εμείς»: 04/12/2010
  4. «Κοινωνία και Διαφθορά»: 11/12/2010
  5. «Η προσφορά για την Τρίτη ηλικία»: 01/01/2011
  6. «Ελλάδα μια χώρα υγείας;»: 08/01/2011
  7. «Απαγορεύεται το κάπνισμα»: 15/01/2011
  8. «Καταπολεμώντας τη Βία κατά των Γυναικών»: 22/01/2011
Η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται από την πύλη «Μια κοινωνία… ένα όνειρο» www.dreamsociety.gr, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ντοκιμαντέρ μετά την προβολή τους στην τηλεόραση, να τα σχολιάσουν και να τα αξιολογήσουν, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια ανοικτή συζήτηση.
Επίσης με τη χρήση των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το Facebook, δημιουργούμε νέα κανάλια επικοινωνίας, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της αρχικής ιδέας.


Πιτσούλης Νικόλαος - Επιστημονικός Σύμβουλος



Ο Νίκος Πιτσούλης έχει να επιδείξει ιδιαίτερα πλούσιο έργο αναφορικά με την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Κοινωνία των Πολιτών και έχει πρωτοστατήσει στην υποστήριξη του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος πολλών συλλογικών πρωτοβουλιών και έχει διατελέσει:


  • 1991 - Σήμερα:  Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «ΔΗΜΗΤΡΑ».
  • 1998 - 05: Ιδρυτικό Μέλος του συλλόγου «ΙΦΙΤΟΣ» (Σύνδεσμος Πρωτοβουλίας για την Αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας). Στην περίοδο 1998-01 υπήρξε Πρόεδρος του συλλόγου.
  • 2001 - Σήμερα: Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής οργάνωσης European Center of Information and Expertise on Media, Diversity and Society, στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των ΜΜΕ Μειονοτικών Ομάδων.


  • 2003 - 04: Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΕΜΚΟΕ) στην οποία συμμετέχουν 140 Ελληνικές ΜΚΟ.
  • 2004 - 05: Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΕΜΚΟΕ).
  • 2004 - 05: Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής ΜΚΟ για την Ανάπτυξη στην οποία συμμετέχουν 25 Ελληνικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην επείγουσα ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια.
  • 2000 - 09: Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού  Κέντρου Προώθησης του   Εθελοντισμού ANTHROPOS.GR.


Το 2007 απονεμήθηκε  το βραβείο εθελοντισμού  του Διαγωνισμού «Νησίδες Ποιότητας», για το εξαιρετικό και πρωτοποριακό εθελοντικό του έργο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Κάρολο Παπούλια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών  έχει υπάρξει υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός μεγάλου φάσματος εθελοντικών και ανθρωπιστικών δράσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες (Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη Οι 181 ΜΚΟ για τις 55.000 προσλήψεις Και ενω εμεις φωναζουμε απο καιρο τα αλλα λαμογια οι βουλευται φωναξαν τον Πιτσουλη στη Βουλη για να δωσει τα φωτα του για τις ΜΚΟ!!!Μα καλα οι δικοι μας οι βουλευται εδω στη Λαρισα γιατι κανουν γαργαρα τον ΠΙΤΣΟΥΛΗ!!!?



Επιστολή για το θεσμικό πλαίσιο των ΜΚΟ






Επιστολή για το θεσμικό πλαίσιο των ΜΚΟ


Την ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μια ανάγκη που αναδείχθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της, στην οποία είχαν κληθεί εκπρόσωποι και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, του Εθελοντισμού και των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων που θα καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των υπουργείων που επεξεργάζονται σχετικά νομοθετήματα, ώστε η αντιμετώπιση του θέματος να είναι ενιαία και όχι αποσπασματική, όπως και να ληφθεί υπόψη το σχετικό πόρισμα και οι προτάσεις της Επιτροπής.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα ότι μόνο δύο υπουργεία, το Εξωτερικών και το Υγείας, καλύπτονται και λειτουργούν, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο ενώ όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν στον αέρα. «Αυτό σημαίνει και αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις. Είναι ανάγκη από την πλευρά μας να προστατεύσουμε το δημόσιο χρήμα. Να καθορίσουμε πως πρέπει να είναι η διαδικασία επιλογής των ΜΚΟ και να υπάρχει ο έλεγχος τόσο της εφικτότητας της δράσης τους όσο και της αποτελεσματικότητας», συμπλήρωσε ο κ. Τσούρας.

Νωρίτερα εκπρόσωποι των ΜΚΟ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο με διαφανείς κανόνες και κριτήρια σε ότι αφορά όχι μόνο το καθεστώς χρηματοδότησης τους αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των δράσεων τους.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς Σωτήρης Παπασπυρόπουλος πρότεινε, για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα βάζει κριτήρια και κανόνες στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα αναίρεσης τους.

«Θα ήθελα το κράτος να είναι πιο αυστηρό στην αξιολόγηση των ΜΚΟ», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εθελοντισμού Μαρία Χατζηδάκη και Κατερίνα Γιαννακοπούλου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου επεσήμανε την ανάγκη διαφάνειας και ελεγκτικών μηχανισμών. «Αν χρειάζονται αυστηρότεροι νόμοι είμαστε μαζί σας. Αρκεί να μην επηρεάσουν τη λειτουργία τους καθώς είναι τελείως ανύπαρκτη η κοινωνική περίθαλψη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Τα εμπόδια είναι μέσα από το βαθύ κράτος των κομμάτων που δημιουργούν ισχυρούς διαμεσολαβητές που με «πλάτες» κόβουν -ράβουν στα μέτρα τους για αυτό και κατά 90% δεν συμμετέχει η κοινωνία πολιτών», σημείωσε ο Βασίλης Τακτικός, ενώ πρότεινε τη δημιουργία Επιμελητηρίου για την οργάνωση Μητρώου των ΜΚΟ και εποπτεία τους από το κράτος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ και Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού Νίκος Πιτσούλης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες απαιτούνται, πιστοποίηση μέσα από ένα κεντρικό φορέα των ΜΚΟ και έλεγχος των δράσεων τους για να διαπιστωθεί τι ακριβώς αποτέλεσμα προσφέρουν σε πολιτιστικό ή κοινωνικό επίπεδο».

«Η εξαθλίωση στην Ελλάδα θα ήταν απίστευτη αν δεν λειτουργούσαν οι ΜΚΟ. Εμείς καλύπτουμε τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες που το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις καλύψει», σημείωσε ο Παναγιώτης Ζανής, εκπρόσωπος της ΜΚΟ για την Κοινωνία των Πολιτών που αριθμεί 110 οργανώσεις. Ταυτόχρονα, αφού αναγνώρισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι κοινωνικό έργο από αυτές που έχουν άλλους σκοπούς, συμπλήρωσε: «Είναι καιρός να αρχίσει να ξυπνάει η ελληνική κοινωνία. Να μην εμπιστεύεται τα μεγαλόστομα λόγια από τους πολιτικούς. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους Έλληνες. Πρέπει να πιστέψουν ότι είμαστε όλοι μαζί και να μην ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλο ή να ζει σε βάρος των άλλων».

Καταγγελία για τέως βουλευτή που... αναιρέθηκε

"Κόκκινο", πάντως, άναψε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής όταν ο Βασίλης Τακτικός, εκπρόσωπος του δικτύου "Σύμπραξη ΜΚΟ", που, όπως είπε ο ίδιος, αριθμεί 180 οργανώσεις με περίπου 10.000 μέλη, υποστήριξε ότι τέως βουλευτής είχε εμπλακεί σε «off shore» (υπεράκτια) εταιρία, η οποία, με βιτρίνα ΜΚΟ, είχε πάρει μέσα σε μια 10ετία 10 εκατ. ευρώ. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και τα υπόλοιπα μέλη αντέδρασαν έντονα στην επιμονή του κ. Τακτικού να μην πει το όνομα.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου πρόεδρος Επιτροπής: «Έχετε υποχρέωση να πείτε ποιος τέως βουλευτής είναι. Και αν δεν είναι έτσι ξέρει αυτός πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του...».

Βασίλης Τακτικός: «Υπήρξαν δημοσιεύματα για το θέμα... Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πολιτικούς...»

Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ): «Αν γνωρίζετε, οφείλετε να πάτε στον εισαγγελέα. Αυτά είναι τίτλοι για αυτούς που θέλουν να διασύρουν το πολιτικό σύστημα...Για αυτό έχουμε βουλιάξει...».

Εμμανουήλ Μπετενιώτης (ΠΑΣΟΚ): «Η καταγγελία είναι πολύ βαριά. Η Επιτροπή μας δεν μπορεί να αφήσει οποιαδήποτε αδιαφάνεια να υπάρχει στον αέρα. Είστε υποχρεωμένος να αναφερθείτε ονομαστικά. Διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε αλλού....»

Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ): «Δεν μπορείτε να φύγετε από εδώ, αν δεν πείτε το όνομα...»

Θανάσης Τσούρας (ΠΑΣΟΚ): «Μίλησε για εταιρία και βουλευτή. Ή θα πει το όνομα ή θα στείλουμε τα πρακτικά στον εισαγγελέα».

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Είναι αυτονόητο ότι τα πρακτικά θα πάνε στον εισαγγελέα. Και εκεί είστε υποχρεωμένος να το πείτε...»

Απόστολος Κακλαμάνης: «Είμαστε 300 στη Βουλή και λασπολογούμε μεταξύ μας γιατί κάποιοι... «Τακτικοί» λένε ασύστολα ότι ακούνε. Πρέπει να πείτε το όνομα για να τον διώξουμε με κλωτσιές. Αλλιώτικα παίζετε το ρόλο αυτών που θέλουν να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σύστημα...».

Το θέμα έληξε όταν ο κ. Τακτικός αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, ζήτησε συγνώμη και διευκρίνισε: «Είχα στο μυαλό μου την υπόθεση Ζαχόπουλου. Έγινε ο έλεγχος, η υπόθεση πήγε στη δικαιοσύνη και τίποτα επιλήψιμο δεν βρέθηκε...».



Δείτε τη λίστα ΕΔΩ
Το Θεμα τωρα ειναι πηγε κανενασ Φυλακη!!!Ο Πιτσουλης κυκλοφορει ακομα ελευθερος?

Καμαρωστε να δειτε ποιοι ειναι οι φιλοι του στο Φ/Β

Δεν υπάρχουν σχόλια: