Κυριακή

Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια

aeroplano_LOTΑνυπολόγιστες συνέπειες και φυσικά τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, έχουν τα προβλήματα στον τομέα των αερομεταφορών, τα οποία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αεροπορική Ασφάλεια (Eurocontrol) θα διαρκέσουν πιθανότατα "πολλές ημέρες".

Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω του ηφαιστειακού νέφος από την Ισλανδία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το οποίο να προειδοποιεί ότι η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία.

Η ηφαιστειακή στάχτη δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι άλλες αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο, για να αποφασίσουν αν θα κλείσουν και τον Ελληνικό εναέριο χώρο, αν χρειαστεί.

Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοινώθηκε ότι για σήμερα Σάββατο έχουν ματαιωθεί 144 πτήσεις, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αριθμός αυτός ενδέχεται αύριο να αυξηθεί.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, η Aegean αναγκάστηκε να ματαιώσει για αύριο Κυριακή 40 σκέλη πτήσεων εξωτερικού. Συγκεκριμένα ματαιώνονται όλες οι πτήσεις, από Αθήνα μετ΄ επιστροφής, για Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη (τόσο από Αθήνα, όσο και από Θεσσαλονίκη), Μιλάνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Βελιγράδι, Ντίσελντορφ (από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη), καθώς και οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Στουτγάρδη.

Η διοίκηση της Aegean απευθύνει έκκληση στο επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, να μην πηγαίνει στο αεροδρόμιο, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία και να ενημερώνεται, πρωτίστως, είτε από την ιστοσελίδα της εταιρίας στη διεύθυνση, www.aegeanair.com είτε από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr, για την πτήση που τους ενδιαφέρει. Επίσης οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας αναχώρησης.

Η Aegean με τακτικά δελτία τύπου ενημερώνει έγκαιρα για την κατάσταση των πτήσεων και επισημαίνει ότι παρά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, πέρα και πάνω από τον έλεγχό της, προσπαθεί να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο τους επιβάτες που έχουν παραμείνει σε αεροδρόμια που δραστηριοποιείται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και τους ευχαριστεί για την κατανόησή τους σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Η συνολική εικόνα


Τουλάχιστον 17.000 πτήσεις ματαιώθηκαν χτες. Σήμερα Σάββατο από τις 22.000 πτήσεις, ήδη ματαιώθηκαν οι 16.000. Τη Δευτέρα αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση, σε σύσκεψη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας .

Οι αεροπορικές εταιρείες της Αυστραλίας , της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ματαίωσαν χθες μεγάλο αριθμό πτήσεων προς την Ευρώπη.

Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT.

Στη Γερμανία το κλείσιμο του γερμανικού εναέριου χώρου παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 24:00 GMT του Σαββάτου και για τα 16 αεροδρόμια της Γερμανίας. Επηρεάζονται από την απόφαση αυτή, τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Ανόβερου, της Βρέμης, της Στουτγάρδης, της Νυρεμβέργης, της Λειψίας, της Δρέσδης, της Ερφούρτης, της Κολονίας-Βόνης, του Ντίσελντορφ, του Μίνστερ-Όσναμπρικ και του Σάρεμπρουκ.
Αυστρία: Κλείσιμο των αεροδρομίων έως τις 16.00 GMT.
Ολλανδία: Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 GMT.
Βουλγαρία: Το αεροδρόμιο της Σόφιας ματαίωσε όλες τις χθεσινές πτήσεις.
Δανία: Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT.
Φινλανδία: Ματαίωση πτήσεων μέχρι τιες 12.00 GMT.
Γαλλία: Τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού, το Ρουασί, το Ορλί και το Μπουρζέ, κλειστά μέχρι τις 06.00 GMT της Δευτέρας. Ήδη άλλα 26 αεροδρόμια στη χώρα είναι κλειστά.
Βρετανία: Το Λονδίνο παρέτεινε το κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος του εναερίου χώρου της Βρετανίας μέχρι τις 24.00 GΜΤ και επανέφερε τους περιορισμούς για τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βόρεια Αγγλία, που είχαν αρθεί.

Συνέπειες

Η British Airways ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, την απαγόρευση πτήσεων για αύριο Κυριακή, προς και από ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και τις εσωτερικές πτήσεις. Επίσης ο εθνικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας, KLM, ματαιώνει όλες τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, Schiphol, για σήμερα Σάββατο.
Η ολλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Transavia, η οποία ανήκει στον όμιλο Air France-KLM, ματαίωσε όλες τις πτήσεις από και προς την Ολλανδία και από και προς τη Δανία μέχρι σήμερα στις 1800 GMT.

Και το Ecofin

Η κατάσταση που έχει δημιουργεί έχει επιπτώσεις και στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αναζητούν τρόπο επιστροφής από τη Μαδρίτη στη χώρα τους μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στα πλαίσια αυτά, άλλοι αναζητούν λύσεις στην "επιστράτευση" κυβερνητικών αεροσκαφών, με την προϋπόθεση η διαδρομή να μην έχει υψηλό κίνδυνο, όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άλλοι όπως η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να εξασφαλίσουν σιδηροδρομικά εισιτήρια που λόγω των προβλημάτων στα αεροδρόμια, σχεδόν έχουν εξαντληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο Intercontinental, όπου διέμειναν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες κατά τη διάρκεια του εργασιών του συμβουλίου, χρέωνε 4.000 ευρώ για μεταφορά στο Παρίσι με αυτοκίνητο με οδηγό.

Με λεωφορείο θα επιστρέψει στη Γερμανία, η καγκελάριος της χώρας Ανγκέλα Μέρκελ, από τη Ρώμη, αναγκαστικό σταθμό της επιστροφής της από τις ΗΠΑ, λόγω των προβλημάτων στις πτήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: