Σάββατο

ΚΥΜΑΤΑ... δυσφορίας κι εκνευρισμού στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας «σηκώνει» η... «επίδειξη πυγμής» που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου.



Τα τελεσίγραφα (περί «τάξης και πειθαρχίας») και οι απειλές για πρόωρες εκλογές έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των βουλευτών, ορισμένοι εκ των οποίων μετά βίας συγκρατούνται για να μην εκφράσουν δημόσια την ενόχλησή τους. Δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο ότι δεν θα το κάνουν την αμέσως επόμενη φορά που θα προκληθούν. Έχουμε εκλεγεί βουλευτές με την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν είμαστε στρατιωτάκια για να δεχόμαστε διαρκώς παραγγέλματα», λένε χαρακτηριστικά και προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους «μηνύματα» αντί να αμβλύνουν, οξύνουν τα προβλήματα και δημιουργούν εστίες έντασης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις, πόσω μάλλον αν χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα.
Το... κακό ξεκίνησε με τη δήλωση του γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Τ. Μπαλτάκου στη Βουλή, ότι αν δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, θα προκηρυχθούν αμέσως εκλογές. Όσοι τότε πίστεψαν ότι επρόκειτο για «έκρηξη» της στιγμής υπό το βάρος της κρισιμότητας του νομοσχεδίου, διαψεύσθηκαν παταγωδώς την επόμενη κιόλας ημέρα. Ο κ. Μπαλτάκος επανήλθε και -πράγμα ασυνήθιστο για τον ίδιο, αλλά και για το θεσμικό του ρόλο- μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέστησε σαφές ότι η «απειλή» δεν είχε περιστασιακό χαρακτήρα. Εξήγησε ότι στο εξής «αν δεν ψηφισθεί κάποιο κρίσιμο νομοσχέδιο, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».

Τις επόμενες ημέρες τα μηνύματα που εξέπεμπε το Μέγαρο Μαξίμου είχαν συγκεκριμένο και πάνω-κάτω το ίδιο περιεχόμενο. Ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και «όποιος διαφωνεί, ας ρίξει την κυβέρνηση». Παράλληλα, οι... αγγελιαφόροι προειδοποιούσαν ότι «ξεχάστε το Σαμαρά που ξέρατε, στο εξής θα είναι αμείλικτος» και κατά συνέπεια καλά θα κάνουν άπαντες «να μη δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά του»! Αν και, όπως προαναφέραμε, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ενοχληθεί με τα «τελεσίγραφα», ο μόνος που βγήκε ανοιχτά και δημόσια και αποδοκίμασε τον κ. Μπαλτάκο ήταν ο Ν. Κακλαμάνης. Τον κάλεσε να περιορισθεί στα καθήκοντά του, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική απόφαση, ενώ απευθυνόμενος προς τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά γενικώς, τους προέτρεψε «να μην παίζουν με τις αντοχές και τις ανοχές των βουλευτών» και «να σέβονται τους εκλεγμένους βουλευτές, ακόμη κι αυτούς που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά». Άλλοι πάλι βουλευτές σημείωναν ότι «στις επόμενες εκλογές εμείς θα κριθούμε από τους πολίτες κι όχι ο κ. Μπαλτάκος». Ο κ. Κακλαμάνης πάντως δοκίμασε τις...αντοχές του κ. Σαμαρά, όταν μαζί με τον βουλευτή Δ. Κυριαζίδη αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροπολογία για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακούς τίτλους που είχαν εξαιρεθεί αρχικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκε αναστάτωση, αλλά περιορίστηκαν σε μια απλή σύσταση προς τους δυο βουλευτές προειδοποιώντας ότι την επόμενη φορά θα διαγραφεί όποιος καταψηφίσει προαπαιτούμενα για τις δόσεις.

Πώς και γιατί ξαφνικά το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ανεβάσει τόσο ψηλά τους τόνους; Η μόνη πιθανή ερμηνεία που δίνεται είναι ότι ο κ. Σαμαράς αφενός ανησυχεί για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι οι βουλευτές έχουν σχεδόν αυτονομηθεί ώστε η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει αρκετές υποχωρήσεις για να ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο. Αφετέρου επιχειρεί από τώρα να προετοιμάσει το κλίμα για το φθινόπωρο, όταν ενδεχομένως η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τα περάσει από τη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να επανέλθει με το γνωστό επιχείρημα της «σωτηρίας» της χώρας, ότι δηλαδή αν δεν ψηφισθούν τα μέτρα, θα διακοπεί η χρηματοδότηση και η χώρα θα χρεοκοπήσει. Είναι υποχρεωμένος να επιλέξει τη λύση του «μαστιγίου», να απειλήσει εκ νέου τους βουλευτές με άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Κανείς δεν θα ρισκάρει να χάσει τη βουλευτική έδρα του και τα προνόμια» εκτιμούν μετά βεβαιότητας συνεργάτες του πρωθυπουργού και συμπεραίνουν ότι «θα φωνάξουν, αλλά στο τέλος θα ψηφίσουν, όπως κάνουν πάντα». Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν με νόημα ότι αν γίνουν εκλογές μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αυτές θα γίνουν με λίστα. Κατά συνέπεια, η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών είναι στη...διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού. Απαντώντας στην «πρόκληση» των συνεργατών του πρωθυπουργού βουλευτές στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι μόλις λήξει το 18μηνο «έχουμε έτοιμη την καραμπίνα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: