Τετάρτη

Tο ράλι της Εθνικής για κεφάλαια

ete1Το ρόλο της… κιβωτού του τραπεζικού συστήματος, που θα μπορεί να αντεπεξέλθει και στα χειρότερα σενάρια για την ελληνική οικονομία, αναλαμβάνει και πάλι η Εθνική Τράπεζα, θωρακίζοντας την κεφαλαιακή βάση της με 2,8 δις. ευρώ συνολικά, ποσό που της δίνει τη δυνατότητα να περάσει «σταθεί όρθια», ακόμη και σε ακραία σενάρια ζημιών από την κρίση, ενώ την απελευθερώνει από την ευρωπαϊκή απαγόρευση εξαγορών.

Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες για συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών, Alpha και Eurobank, και ενώ η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προκρίνει τη λύση του ανοικτού διαγωνισμού για την ΑΤΕ και το Τ.Τ., η Εθνική «παίρνει κεφάλι» στην τραπεζική κούρσα… επιβίωσης σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, με την απόφαση για τριπλή θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της, έστω και αν η μετοχή της «μάτωσε» μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, κλείνοντας με απώλειες 7,14% στο ΧΑ και 14% στην Νέα Υόρκη :

n Στα βασικά κεφάλαια θα προστεθούν 631 εκατ. ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών, έναντι 5,20 ευρώ ανά μετοχή –στα 10,4 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή στο ΧΑ, προσφέροντας ένα ελκυστικό discount 40% στους μετόχους. Θα εκδοθούν 121,4 εκατ. νέες μετοχές, με αναλογία 1 νέα για κάθε παλαιά. Η αύξηση κεφαλαίου είναι εγγυημένη από τους αναδόχους (Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο).

n Επιπλέον, η Εθνική θα εκδώσει 227,6 εκατ. μετατρέψιμες ομολογίες, με δικαίωμα μετατροπής σε κοινές μετοχές, για να αντλήσει 1,184 δις. ευρώ. Οι ομολογίες θα εκδοθούν υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 3/8 και η τιμή μετατροπής τους σε μετοχές θα είναι επίσης 5,2 ευρώ.

n Στο τρίτο σκέλος της κεφαλαιακής «ένεσης», η Εθνική προσανατολίζεται να πουλήσει μεγάλο πακέτο μετοχών της Finansbank, μειώνοντας τη συμμετοχή της από το 95% στο 75%, χωρίς να αποκλείεται και μια αύξηση κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών της τουρκικής τράπεζας. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την πώληση υπολογίζεται ότι θα φθάσει σχεδόν σε 1 δις. ευρώ (η κεφαλαιοποίηση της Finansbank ήταν χθες 6,2 δις. δολ. - 4,8 δις. ευρώ). Με τη διάθεση μετοχών, η Εθνική θα λάβει την πρώτη πραγματική ανταμοιβή από τη συμμετοχή της στην τουρκική τράπεζα, αφού, όπως είναι γνωστό, ως τώρα τα κέρδη της Finansbank έμεναν στην Τουρκία, για να ενισχύουν την ανάπτυξη των εργασιών της.

Μαζί με το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 450 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η Εθνική τον Αύγουστο, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η τράπεζα θα έχει συγκεντρώσει πολύτιμα κεφάλαια συνολικού ύψους 3,25 δις. ευρώ, παίρνοντας σαφές προβάδισμα στην κούρσα του ελληνικού συστήματος για τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων.

Αμέσως μόλις συγκεντρώσει τα νέα κεφάλαια, η Εθνική θα γίνει η πρώτη τράπεζα, που θα μπορέσει να αποπληρώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο (350 εκατ. ευρώ). Ακόμη και μετά την αποπληρωμή της ενίσχυσης, ο δείκτης Tier 1 της τράπεζας (που αποτελεί και το βασικό κριτήριο αναφοράς στα stress test) θα έχει εκτιναχθεί, από 10,7% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, σε 14,1%, που είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτή την κεφαλαιακή θωράκιση, η Εθνική θα είναι σε θέση:

1. Να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα διεκδικήσει τη δυνατότητα επιστροφής στη διατραπεζική αγορά, σπάζοντας το «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ανοίγοντας έτσι μια σημαντική δίοδο χρηματοδότησης της οικονομίας από το διεθνές σύστημα.

2. Να αποτελέσει τον… τερματοφύλακα του τραπεζικού συστήματος, έχοντας την ετοιμότητα και τη δυνατότητα να εξαγοράσει κάποια τράπεζα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, περιορίζοντας δραστικά το συστημικό κίνδυνο.

3. Να απορροφήσει ακόμη και τις υψηλότερες ζημιές που θα μπορούσε να σωρεύσει στο χαρτοφυλάκιό της η κρίση, είτε από την απαξίωση των κρατικών ομολόγων, είτε και από την αύξηση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια. Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να «αντέξει» σε ζημιές που θα εξαφάνιζαν ακόμη και 10 (!) ποσοστιαίες μονάδες από το Tier 1, χωρίς να πέσει χαμηλότερα από το ελάχιστο όριο του 4%, η Εθνική θα γίνει η μοναδική ελληνική τράπεζα με τόσο υψηλά περιθώρια απορρόφησης ζημιών.

Επιπλέον, οι κινήσεις της διοίκησης Ταμβακάκη δίνουν πολύτιμες «ανάσες» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που ακόμη και με τη διεθνή χρηματοδότηση από το «πακέτο» των 110 δις. ευρώ θα είναι υποχρεωμένο να ανανεώνει τις παλαιές σειρές εντόκων γραμματίων με άντληση κεφαλαίων από την αγορά, ενώ από το 2012 το αργότερο θα έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στις πρώτες εκδόσεις μακροχρόνιων τίτλων. Η «πλούσια» κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ εκ των πραγμάτων προστατεύει το Δημόσιο από τις ακραίες διακυμάνσεις των spread, που θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι χθες «έγραψαν» νέα τιμή-ρεκόρ για την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τώρα.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Εθνική τράπεζα αντλεί κεφάλαια από τη διεθνή αγορά για να δημιουργήσει μια προστατευτική «ομπρέλα» όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανταποδώσει αυτό το… δώρο, δίνοντας στην ΕΤΕ τη δυνατότητα να απορροφήσει τις καθαρά εμπορικές, τραπεζικές δραστηριότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κλείνοντας και ένα μέτωπο με την Κομισιόν, η οποία φαίνεται να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη καταγγελία ελληνικής τράπεζας για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των εμπορικών τραπεζών από το ΤΠΔ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: