Αν ψάξει κανείς στη Wikipedia για το Καστελλόριζο θα διαβάσει:
«Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 492 κατοίκων, που διαβιούν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στο νησί. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος ενός μικρού συμπλέγματος, που ονομάζεται σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή σύμπλεγμα Μεγίστης και περιλαμβάνει τις νησίδες και βραχονησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Κουτσουμπάς, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα, Στρογγυλή, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά, που ανήκουν στην Ελλάδα, καθώς και κάποιες άλλες νησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία. Οι προαναφερθείσες 14 νησίδες/βραχονησίδες αποτελούν τον Δήμο Μεγίστης, με την Στρογγυλή να αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.»
Πρόκληση για έρευνα είναι το σημείο:
«… και κάποιες άλλες νησίδες που ανήκουν στη Τουρκία…»
Οι παρακείμενες νησίδες στη Μεγίστη φαίνονται στη φωτογραφία της κορυφής. Θα παρατηρήσετε πως κάποιες παρακείμενες νησίδες στο Καστελόριζο (Μεγίστη) δεν ανήκουν στην Ελλάδα (οι πιο απομακρυσμένες). Σε αυτό το σημείο μου γεννήθηκε ένα ερώτημα. Τελικά τί πήραμε από την Ιταλία και πώς;
Όπως ξέρετε η Ιταλία έδωσε στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα. Στο διαδίκτυο βρήκα τον παραπάνω χάρτη και παρατηρώ πως κάποια νησιά από αυτά που έδωσαν οι Ιταλοί δεν ανήκουν πλέον στην Ελλάδα – και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη περιοχή της Μεγίστης - και διερωτώμαι πως άλλαξαν πατρίδα!
Tί ισχύει για τα Δωδεκάνησα!
Αυτό σημαίνει πως η Ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο είναι πιο μεγάλη από αυτή που ξέρουμε. Τα Ελληνικά νησιά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης δεν είναι μόνο 14 αλλά αρκετά παραπάνω απο αυτά που αναφέρει η Wikipedia. Και τώρα αρχίστε να τρέχετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου