Τετάρτη

Κορονοϊός: Η Κίνα πλημμυρίζει την Ευρώπη με ελαττωματικό ιατρικό εξοπλισμό

  • Στην Ισπανία, το Υπουργείο Υγείας αποκάλυψε ότι 640.000 τεστ για τον κορονοϊό που είχε αγοράσει από έναν κινέζο προμηθευτή ήταν ελαττωματικά. Επιπλέον, ακόμη ένα εκατομμύριο τεστ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν στην Ισπανία στις 30 Μαρτίου από άλλον κινέζο κατασκευαστή ήταν επίσης ελαττωματικά.
  • Η τσεχική ειδησεογραφική ιστοσελίδα iRozhlas ανέφερε ότι 300 χιλιάδες δοκιμαστικά κιτ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν από την Κίνα ήταν ελαττωματικά σε ποσοστό 80%. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας είχε καταβάλει 2,1 εκατομμύρια δολάρια για αυτά τα κιτ.
  • «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η Κίνα φαίνεται να παραβιάζει τους συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς σε κάθε τομέα της ζωής —από την υγειονομική περίθαλψη έως το εμπόριο και από τη χειραγώγηση νομίσματος έως την εσωτερική καταστολή. Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα έθνη κάνουν τεμενάδες στην Κίνα με την απεγνωσμένη ελπίδα να κερδίσουν εμπορικές συμφωνίες. Αλλά μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση από αυτή την τρομερή πανδημία, είναι επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούμε όλοι αυτή τη σχέση και να την θέσουμε σε μια πιο ισορροπημένη και ειλικρινή βάση ».— Iain Duncan Smith, πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών αναφέρει ότι εκατομμύρια τεμάχια ιατρικού εξοπλισμού που δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από την Κίνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ελαττωματικά και άχρηστα. Φωτό: Εργαζόμενοι ταξινομούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας που έλαβαν από την Κίνα σε αποθήκη στη Βαλένθια της Ισπανίας στις 25 Μαρτίου 2020. (Φωτό του Juan Carlos Cardenas/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Καθώς ο κορονοϊός μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναφέρει ότι εκατομμύρια τεμάχια ιατρικού εξοπλισμού που δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από την Κίνα για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι ελαττωματικά και άχρηστα.
Οι αποκαλύψεις τροφοδοτούν τη δυσπιστία μπροστά σε μια προσπάθεια δημοσίων σχέσεων του κινέζου προέδρου Xi Jinping και του Κομμουνιστικού Κόμματος να παρουσιάσουν την Κίνα ως τη νέα ανθρωπιστική υπερδύναμη στον κόσμο.
Στις 28 Μαρτίου, η Ολλανδία αναγκάστηκε να ανακαλέσει 1,3 εκατομμύρια μάσκες που παράγονται στην Κίνα επειδή δεν πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας για το ιατρικό προσωπικό. Οι αποκαλούμενες μάσκες KN95 είναι μια λιγότερο δαπανηρή κινεζική εναλλακτική λύση έναντι της αμερικανικής κανονικής μάσκας N95, της οποίας το απόθεμα σήμερα είναι χαμηλό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η KN95 δεν εφαρμόζει στο πρόσωπο τόσο καλά όσο η N95, γεγονός που θα μπορούσε να εκθέσει το ιατρικό προσωπικό στον κορονοϊό.
Περισσότερες από 500.000 μάσκες KN95 είχαν ήδη διανεμηθεί στα ολλανδικά νοσοκομεία πριν τεθεί σε ισχύ η ανάκληση. «Όταν οι μάσκες παραδόθηκαν στο νοσοκομείο μας, τις απέρριψα αμέσως», δήλωσε ένας εργαζόμενος νοσοκομείου στον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS. «Εάν αυτές οι μάσκες δεν εφαρμόζουν σωστά, τα σωματίδια του ιού μπορούν απλώς να περάσουν μέσα από αυτές. Δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι ασφαλείς για το προσωπικό μας».
Σε γραπτή δήλωση, το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας διευκρίνισε:
«Μια πρώτη αποστολή από έναν κινέζο κατασκευαστή παραδόθηκε εν μέρει το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για μάσκες με πιστοποιητικό ποιότητας KN95. Κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης, διαπιστώθηκε ότι αυτή η αποστολή δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα ποιότητας που θέτουμε. Ένα μέρος αυτής της αποστολής είχε ήδη παραδοθεί σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Το υπόλοιπο του φορτίου παρακρατήθηκε αμέσως και δεν διανεμήθηκε περαιτέρω.
Ένας δεύτερος έλεγχος έδειξε επίσης ότι οι μάσκες δεν ανταποκρίνονταν στα ποιοτικά μας πρότυπα και έχει αποφασιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρη αυτή η αποστολή. Οι νέες αποστολές θα υποβληθούν σε πρόσθετους ελέγχους».
Η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad ανέφερε στις 17 Μαρτίου ότι οι Κάτω Χώρες είχαν προμήθεια σε μάσκες μόνο για λίγες ημέρες: «Όλες μας οι ελπίδες βρίσκονται τώρα σε ένα φορτίο που έρχεται με αεροπλάνο από την Κίνα την Τετάρτη». Η υποβαθμισμένη ποιότητα των μασκών που παραδόθηκαν από την Κίνα άφησε την Ολλανδία καταρρακωμένη. Ο εκπρόσωπος ενός νοσοκομείου στην ολλανδική πόλη Αϊντχόβεν ανέφερε ότι οι Κινέζοι προμηθευτές πωλούσαν «πολλά σκουπίδια... σε υψηλές τιμές».
Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας αποκάλυψε στις 26 Μαρτίου ότι 640.000 δοκιμαστικά τεστ για τον κορονοϊό που είχε αγοράσει από έναν κινέζο κατασκευαστή ήταν ελαττωματικά. Τα τεστ, που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Shenzhen Bioeasy Biotechnology Company στην επαρχία Guangdong, είχαν ποσοστό ακρίβειας ανίχνευσης μικρότερο από 30%.
Στις 2 Απριλίου, η ισπανική εφημερίδα El Mundo ανέφερε ότι της είχαν παρουσιάσει κάποια έγγραφα που είχαν διαρρεύσει και έδειχναν ότι η Bioeasy είχε πει ψέματα στην ισπανική κυβέρνηση για την ακρίβεια των δοκιμαστικών τεστ. Η Bioeasy είχε ισχυριστεί εγγράφως ότι τα τεστ της είχαν ένα ποσοστό ακρίβειας ανίχνευσης της τάξης του 92%.
Επίσης, στις 2 Απριλίου, η ισπανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι ακόμη ένα εκατομμύριο τεστ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν στην Ισπανία στις 30 Μαρτίου από άλλον κινέζο κατασκευαστή ήταν επίσης ελαττωματικά. Τα τεστ, από ό, τι φαίνεται, χρειάζονταν πέντε με έξι ημέρες για να ανιχνεύσουν εάν ένας ασθενής είναι μολυσμένος με κορονοϊό, και συνεπώς ήταν άχρηστα για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Στις 25 Μαρτίου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει ιατρικές προμήθειες από την Κίνα ύψους 432 εκατομμυρίων ευρώ (470 εκατομμύρια δολάρια), και ότι οι Κινέζοι πωλητές ζήτησαν να πληρωθούν προκαταβολικά πριν γίνουν οι παραδόσεις. Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Salvador Illa εξήγησε:
«Έχουμε αγοράσει και πληρώσει για 550 εκατομμύρια μάσκες, οι οποίες θα αρχίσουν να φτάνουν τώρα και θα συνεχίσουν για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε εβδομάδων θα φθάσουν 11 εκατομμύρια γάντια. Όσον αφορά τα γρήγορα τεστ, έχουμε προμηθευτεί 5,5 εκατομμύρια για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ θα λάβουμε 950 αναπνευστήρες κατά τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο. Διαχειριζόμαστε την αγορά περισσότερου εξοπλισμού».
Δεν είναι καθόλου σαφές πώς η ισπανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ποιότητα αυτών των νέων μαζικών αγορών, ή πώς θα λάβει αποζημίωση εάν τα προϊόντα από την Κίνα είναι πάλι χαμηλής ποιότητας.
Στις 28 Μαρτίου, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία προφανώς έχει μόνο προμήθειες λίγων εβδομάδων, ανακοίνωσε ότι παράγγειλε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο μάσκες από την Κίνα. Δεν είναι σαφές εάν τα προβλήματα κατά τον έλεγχο της ποιότητας που αντιμετώπισαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεάσουν τα σχέδια αγορών της Γαλλίας.
Άλλες χώρες —στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης— έχουν επίσης επικρίνει την ποιότητα των ιατρικών προμηθειών από την Κίνα:
  • Σλοβακία. Την 1η Απριλίου, ο πρωθυπουργός Igor Matovič δήλωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο δοκιμαστικά τεστ για τον κορονοϊό που προμηθεύτηκαν από την Κίνα και κόστισαν σε μετρητά 15 εκατομμύρια ευρώ (16 εκατομμύρια δολάρια) ήταν ανακριβή και δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τον COVID-19. «Έχουμε έναν τόνο τεστ και δεν τα χρησιμοποιούμε», είπε. «Θα πρέπει να τα πετάξουμε στον Δούναβη». Η Κίνα κατηγόρησε το ιατρικό προσωπικό της Σλοβακίας ότι δεν χρησιμοποίησε τα τεστ σωστά.
  • Μαλαισία. Στις 28 Μαρτίου, η Μαλαισία έλαβε μια παρτίδα ιατρικού εξοπλισμού που της δώρισε η Κίνα, αποτελούμενη από δοκιμαστικά κιτ, ιατρικές μάσκες, χειρουργικές μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Ένας ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, ο Noor Hisham Abdullah, δήλωσε ότι τα δοκιμαστικά κιτ θα αξιολογηθούν για την ακρίβειά τους, αφού τα προηγούμενα κιτ από την Κίνα βρέθηκαν ελαττωματικά: «Πρόκειται για ένα διαφορετικό εμπορικό σήμα από αυτό που ελέγξαμε νωρίτερα. Θα αξιολογήσουμε το νέο δοκιμαστικό κιτ το οποίο είναι εγκεκριμένο από τον FDA. Ο Κινέζος πρεσβευτής με διαβεβαίωσε ότι αυτό είναι πιο ακριβές από το άλλο που ελέγξαμε». Ο Abdullah δήλωσε προηγουμένως ότι η ακρίβεια των κινεζικών τεστ «δεν ήταν πολύ καλή».
  • Τουρκία. Στις 27 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca δήλωσε ότι η Τουρκία είχε ελέγξει μερικά κινεζικά τεστ για τον κορονοϊό, αλλά οι αρχές «δεν έμειναν ικανοποιημένες». Ο καθηγητής Ateş Kara, μέλος της επιχειρησιακής ομάδας για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, πρόσθεσε ότι η παρτίδα των δοκιμαστικών κιτ ήταν ακριβής μόνο κατά 30-35%: «Τα ελέγξαμε, δεν λειτουργούν. Η Ισπανία έκανε τεράστιο λάθος που τα χρησιμοποίησε».
  • Δημοκρατία της Τσεχίας. Στις 23 Μαρτίου, η τσεχική ειδησεογραφική ιστοσελίδα iRozhlas ανέφερε ότι 300 χιλιάδες δοκιμαστικά τεστ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν από την Κίνα ήταν ελαττωματικά σε ποσοστό 80%. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας είχε καταβάλει 2,1 εκατομμύρια δολάρια για αυτά τα κιτ. Στις 15 Μαρτίου, τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι Κινέζοι προμηθευτές εξαπάτησαν την τσεχική κυβέρνηση αφού είχε πληρώσει προκαταβολικά για την προμήθεια πέντε εκατομμυρίων μασκών, οι οποίες υποτίθεται ότι είχαν παραδοθεί στις 16 Μαρτίου.
Στις 30 Μαρτίου, η Κίνα προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην «πολιτικοποιήσουν» τους προβληματισμούς τους σχετικά με την ποιότητα των ιατρικών προμηθειών από την Κίνα. «Τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν σωστά με βάση τα γεγονότα και όχι με πολιτικές ερμηνείες», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying.
Την 1η Απριλίου, η κινεζική κυβέρνηση αλλάζοντας πορεία ανακοίνωσε ότι αυξάνει την εποπτεία της σχετικά με τις εξαγωγές δοκιμαστικών κιτ για τον κορονοϊό που κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Οι Κινέζοι εξαγωγείς αυτών των τεστ πρέπει τώρα να λαμβάνουν πιστοποιητικό από την Εθνική Διαχείριση Ιατρικών Προϊόντων (NMPA) προκειμένου να γίνεται εκκαθάριση από την τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δωρεές μασκών στις ευρωπαϊκές χώρες, ως αποτέλεσμα φερόμενων υποτιμητικών σχολίων του αρχηγού της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.
Στις 24 Μαρτίου, ο Borrell είχε γράψει σε μια ανάρτησή του σε blog ότι η Κίνα συμμετείχε σε μια «πολιτική γενναιοδωρίας» καθώς και σε μια «παγκόσμια μάχη ρητορικής».
Στις 26 Μαρτίου, ένας εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στην υπηρεσία ειδήσεων Euractiv που εδρεύει στις Βρυξέλλες ότι λόγω των σχολίων του Borrell, η εταιρεία θα τερμάτιζε το πρόγραμμα δωρεάς της επειδή δεν ήθελε να εμπλακεί σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στις 28 Μαρτίου, η Huawei έκανε μια δημοσίευση επί πληρωμή στην Politico Europe. Ο επικεφαλής αντιπρόσωπος της Huawei στην ΕΕ, Abraham Liu, έγραψε:
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος —ποτέ δεν επιδιώξαμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε δημοσιότητα ή ευνοϊκή αντιμετώπιση σε οποιαδήποτε χώρα από αυτό που κάνουμε. Πήραμε μια συνειδητή απόφαση να μην δημοσιοποιούμε τις κινήσεις μας. Η συνδρομή μας δεν γίνεται υπό όρους και δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε επιχειρηματικής ή γεωπολιτικής στρατηγικής, όπως είπαν κάποιοι. Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όσο καλύτερα μπορούμε. Αυτό είναι όλο... Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Δεν θέλουμε τίποτα ως αντάλλαγμα».
Στις 30 Μαρτίου, το BBC ανέφερε ότι η Huawei ενεργούσε σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού:
«Αυτό μπορεί να είναι αφελές από την πλευρά της εταιρείας. Ενώ τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά όσον αφορά τα τεχνικά θέματα και τα θέματα ασφαλείας γύρω από τον εξοπλισμό της Huawei, το πολιτικό κλίμα για την εταιρεία έχει σίγουρα επιδεινωθεί.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο στη Mail on Sunday ανέφερε ότι η Downing Street εκτιμά πως η Κίνα θα "κληθεί να λογοδοτήσει" σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του κορονοϊού.
Και αυτό πιθανώς να ενθαρρύνει εκείνους τους βουλευτές που έλεγαν στην κυβέρνηση ότι καμία κινεζική εταιρεία δεν θα πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις ζωτικές υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου».
Στις 29 Μαρτίου, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι υποστηρικτές του στο κοινοβούλιο "στράφηκαν εναντίον" της Κίνας λόγω της κρίσης του κορονοϊού:
«Οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της Downing Street δήλωσαν ότι το Κομμουνιστικό κράτος θα "κληθεί να λογοδοτήσει" τώρα για το χειρισμό του στο θέμα της πανδημίας, και κινδυνεύει να γίνει ένα "κράτος παρίας".
Είναι έξαλλοι με την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Κίνας, με τις προσπάθειες εκμετάλλευσης της πανδημίας για οικονομικό κέρδος και τις άθλιες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ευθύνονται για το ξέσπασμα της πανδημίας».
Στις 28 Ιανουαρίου, ο Johnson είχε παραχωρήσει στη Huawei έναν ρόλο στο δίκτυο κινητής τεχνολογίας 5G της Βρετανίας, απογοητεύοντας τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείσουν την εταιρεία από τις επικοινωνίες επόμενης γενιάς της Δύσης, οι οποίες, όπως φαίνεται, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία. Οι Financial Times με έδρα το Λονδίνο ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε με «οργισμένη μανία» στον Τζόνσον σε μια τεταμένη τηλεφωνική κλήση. Ο Johnson αντιμετωπίζει τώρα πίεση από το υπουργικό του σώμα καθώς και από βουλευτές για να αναθεωρήσει την απόφασή του.
Αφού οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία για την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η Daily Mail ανέφερε μια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης η οποία έλεγε:
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια αηδιαστική καμπάνια παραπληροφόρησης, και αυτό είναι απαράδεκτο. Γνωρίζει (η κινεζική κυβέρνηση) ότι το σφάλμα είναι δικό της, και αντί να το παραδεχτεί, διαδίδει ψέματα».
Η εφημερίδα συνέχισε:
«Ο κ. Johnson έχει προειδοποιηθεί από επιστημονικούς συμβούλους ότι τα επίσημα δηλωμένα στατιστικά στοιχεία της Κίνας σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού θα μπορούσαν να "υποβαθμιστούν κατά 15 έως 40 φορές". Και στο Νο 10 της Downing Street (κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού) πιστεύεται ότι η Κίνα επιδιώκει να οικοδομήσει την οικονομική της δύναμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας με "επιθετικές προσφορές βοήθειας" σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μια σημαντική αξιολόγηση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής έχει παγώσει λόγω της πανδημίας του Covid-19 και δεν πρόκειται να γίνει επίσημη αναφορά μέχρι να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του ιού. Μια κυβερνητική πηγή που βρίσκεται κοντά στην αξιολόγηση δήλωσε: "Μετά από αυτό, το θέμα θα τεθεί πάλι στο τραπέζι της διπλωματίας. Το να λέμε ότι θα το επανεξετάσουμε είναι ευφημισμός".
Μια άλλη πηγή δήλωσε: "Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όταν θα τελειώσει αυτό". Μια άλλη πηγή πρόσθεσε: "Ο θυμός έχει πια κορυφωθεί".
Ένα ανώτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου είπε: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην επιθυμία του κινεζικού κράτους για μυστικότητα να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και στη συνέχεια να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα. Επιτρέπουμε σε εταιρείες όπως η Huawei όχι μόνο να εισέλθουν στην οικονομία μας, αλλά να αποτελέσουν κρίσιμο κομμάτι της υποδομής μας"».
Σε άρθρο που δημοσίευσε η The Mail on Sunday στις 29 Μαρτίου, ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Iain Duncan Smith, έγραψε:
«Όλα τα θέματα μπορούν και πρόκειται να συζητηθούν, εκτός από ένα, από ό,τι φαίνεται ―τη μελλοντική μας σχέση με την Κίνα.
Την στιγμή που κάποιος αναφέρει την Κίνα, οι άνθρωποι στρίβουν άβολα στο κάθισμά τους και κουνούν το κεφάλι τους. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουμε να συζητούμε πόσο πολύ εξαρτιόμαστε από αυτό το απολυταρχικό κράτος.
Διότι πρόκειται για μια χώρα που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στην επιδίωξη των αδίστακτων εσωτερικών και εξωτερικών στρατηγικών της στόχων. Ωστόσο, τέτοια γεγονότα φαίνεται να τα έχουμε παραβλέψει μέσα στη βιασύνη μας να συνεργαστούμε με την Κίνα.
Θυμάστε πώς ο George Osborne (υπουργός οικονομικών υπό την πρωθυπουργία του David Cameron από το 2010 ως το 2016) έκανε τη σχέση μας με την Κίνα βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου; Οι υπουργοί ήταν τόσο αποφασισμένοι να αυξήσουν το εμπόριο, ώστε ήταν διατεθειμένοι να κάνουν ό, τι χρειαστεί.
Πράγματι, μου είπαν ότι κατ' ιδίαν αυτό αποκαλείτο Σχέδιο Kow- Tow—μια λέξη που σύμφωνα με το λεξικό Collins σημαίνει "να είσαι δουλοπρεπής ή να κάνεις τεμενάδες".
Δεν ήμασταν μόνοι. Αμέτρητοι εθνικοί ηγέτες τα τελευταία χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στη φρικτή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα με σκοπό την τυφλή επιδίωξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο...
Χάρη στο Σχέδιο Kow-Tow, το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα είναι 22,1 δισ. λίρες (27,4 δισ. δολάρια). Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε μπει ενέχυρο στο Πεκίνο.
Διότι η Κίνα έχει συγκεντρώσει ένα παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα ύψους 339 δισ. λιρών (420 δισ. δολαρίων). Δυστυχώς, πολλοί βασικοί τομείς της παραγωγής της Δύσης έχουν μετατοπιστεί στην Κίνα...
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η Κίνα φαίνεται να παραβιάζει τους συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς σε κάθε τομέα της ζωής —από την υγειονομική περίθαλψη έως το εμπόριο και από τη χειραγώγηση νομίσματος έως την εσωτερική καταστολή.
Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα έθνη κάνουν τεμενάδες στην Κίνα με την απεγνωσμένη ελπίδα να κερδίσουν εμπορικές συμφωνίες.
Αλλά μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση από αυτή την τρομερή πανδημία, είναι επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούμε όλοι αυτή τη σχέση και να την θέσουμε σε μια πιο ισορροπημένη και ειλικρινή βάση».
Ο Soeren Kern είναι Senior Fellow στο Gatestone Institute που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: