Σάββατο

Η Υποθεση ΦΕΤΑ

Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν αγοράζεις φέτα;

Η παραγωγή φέτας με ΠΟΠ γίνεται σε διάφορες περιοχές μόνο στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και από τη νησιωτική χώρα, μόνο στη Λέσβο (Μυτιλήνη).
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αληθινής φέτας; 
Η αληθινή φέτα με ΠΟΠ είναι αυτή που φτιάχνεται από την πρόσμειξη 65% γίδινου γάλακτος και 35% πρόβειου. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι φέτα. Αν είναι από κατσικίσιο γάλα, λέγεται κατσικίσιο τυρί, αν είναι από αγελαδινό γάλα λέγεται λευκό τυρί, είναι κατώτερης ποιότητας και φυσικά πιο φτηνή. Συνήθως τη σερβίρουν σε ταβέρνες, έχει κακή γεύση και υφή ασβέστη.
 Σε ποιες περιοχές παράγεται; 
 Η παραγωγή φέτας με ΠΟΠ γίνεται σε διάφορες περιοχές μόνο στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και από τη νησιωτική χώρα, μόνο στη Λέσβο (Μυτιλήνη). 
 Πώς πρέπει να διατηρείται στα καταστήματα; Υπάρχουν τρεις επιλογές: ξύλινα βαρέλια, μεταλλικά δοχεία και πλαστικά βαρέλια. Το προϊόν που διατηρείται σε πλαστικά βαρέλια δεν μπορεί να ονομαστεί φέτα – συνήθως έτσι τη διατηρούν στα σούπερ μάρκετ. Τα ξύλινα βαρέλια είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή. Δίνει στη φέτα καλύτερη γεύση και εκεί ωριμάζει πιο καλά. Πολλοί τυροκόμοι υποστηρίζουν ότι και τα μεταλλικά δοχεία είναι εξίσου καλά. Η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Από κει και πέρα, όσο πιο πολύ ωριμάζει (ψήνεται), τόσο πιο νόστιμη γίνεται. 
Ποια είναι η τιμή της φέτας αυτήν τη στιγμή στην αγορά; 
Κυμαίνεται στα 8-9 ευρώ. 
 Πώς πρέπει να συντηρείται στο σπίτι και πόσο κρατάει; 
Συνήθως σας δίνουν  το υγρό από το βαρέλι – τυρόγαλο, γάρο ή σαλαμούρα, έτσι το λέμε. Σε αυτό το υγρό μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από 15 μέρες. Αλλιώς θα πρέπει να παραμένει τυλιγμένη είτε στο χαρτί είτε σε κάποια μεμβράνη –δεν πρέπει να οξυδώνεται– και να διατηρείται στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο αντέχει γύρω στις 10 μέρες. 
 Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η φέτα χάλασε; 
Συνήθως εμφανίζει μούχλα ή αλλάζει χρώμα (μπανιάζει). Αν αυτό το κομμάτι αφαιρεθεί, η φέτα τρώγεται κανονικά. Υπάρχει περίπτωση και να μυρίσει κάπως άσχημα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χαλάσει.
Τι είδη φέτας υπάρχουν; 
Η σκληρή, η μέτρια και η μαλακή. Εξαρτάται από την ωρίμανση και τη θερμοκρασία στην οποία παράγεται. Σε κάθε περίπτωση, η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Από κει και πέρα, όσο πιο πολύ ωριμάζει (ψήνεται), τόσο πιο νόστιμη γίνεται. Τώρα, στο μαγαζί, πουλάω φέτα από πέρσι. 
Με ποια φαγητά πάει η φέτα;
 Σίγουρα πάει με τα λαδερά, αλλά κάποιοι την τρώνε ακόμη και με καρπούζι!



Παραχώρησε η Ελλάδα το όνομα της φέτας; ποιά είναι η αλήθεια


«Η Ελλάδα παρέδωσε την φέτα στον Καναδά». Αυτή η είδηση κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο των ΜΜΕ, αναφέροντας πως η Ελλάδα, δια των ψήφων των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (Ελιά) και του Ποταμιού «παρέδωσε» την ονομασία της φέτας στον Καναδά.

Η υπόθεση αφορά την εμπορική συμφωνία της CETA, που ξεκίνησε το 2009 στη σύνοδο ΕΕ – Καναδά και αφορούσε την σύσφιξη εμπορικών σχέσεων και την δημιουργία μίας στρατηγικής συμμαχίας.

Η συμφωνία ανέφερε ότι θα μειώσει κατά 98% τους δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο και υπολογίζεται ότι θα σώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στους ευρωπαίους εξαγωγείς κάθε χρόνο από φορολογία. Αυτά όσον αφορά την συμφωνία. Συγκεκριμένα στο θέμα της φέτας τώρα.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν για την «καναδική φέτα» υποστηρίζουν πως η συμφωνία CETA πριν από την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, από τις κυβερνήσεις και των 28 κρατών μελών της Ε.Ε, δηλαδή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Εύα Καϊλή, μία ευρωβουλευτής που υπερψήφισε την συμφωνία, σε μακροσκελή ανακοίνωση της για το θέμα αναφέρει πως «οι Έλληνες ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ειδικά όταν προκύπτουν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου, λαμβάνουν υπόψιν τις θέσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό πάντα το εθνικό συμφέρον» και προσθέτει πως «με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας.

Αυτά είναι όπως αναφέρονται:

-Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.
-Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.
-Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.
-Greek spices: Krokos Kozanis.
-Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.
-Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.

Τι θα ισχύει στον Καναδά

Στον Καναδά μέχρι τις 18/10/2013 γινόταν χρήση 5 συνολικά ονομασιών ευρωπαικών τυριών. Πρόκειται για τα Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster. Η συμφωνία προβλέπει πως από δω και στο εξής θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών να εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας όμως τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς.

Επίσης προβλέπεται πως θα υπάρχει ορατή και ευανάγνωστη ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την επικύρωση της συμφωνίας κατόπιν υποβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δήλωσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών της Επιτροπής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προστασίας τους στο πλαίσιο της CETA.

Κεφαλογιάννης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την συμφωνία

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο των ευρωβουλευτών της ΝΔ με ανακοίνωση του για το θέμα αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για «διχασμένη προσωπικότητα». Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και επικύρωσε τη συμφωνία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της Ε.Ε, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και παραθέτει δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρει πως «Θωρακισμένη η φέτα στο πλαίσιο της CETA».

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ακόμα πως «στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρηματολογούσαν υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνία ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει ακόμα πως «στη συμφωνία ΕΕ-Καναδά δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου. Όμως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωση της συμφωνίας»

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ακόμα πως «η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα η ζήτηση είναι υπέρ-πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής» θέλοντας να αναδείξει το γεγονός πως η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση.

Σπυράκη: Ψεύτικες ειδήσεις

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, με ανακοίνωση της κάνει λόγο για «κορυφαίο παράδειγμα των ψεύτικων ειδήσεων, στις οποίες ο λαϊκισμός δίνει ρεσιτάλ και βρίσκει πρόθυμο και πολυπληθές ακροατήριο».

Η κ. Σπυράκη αναφέρει πως «δεν θα μείνω καθόλου στο όφελος για τις 14.000 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην Ευρώπη για κάθε ένα δισ. ευρώ αύξησης των συναλλαγών με τον Καναδά. Ούτε θα θυμίσω στους... έξαλλους ότι η Ελλάδα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο μόνο με τον Καναδά, δηλαδή εξάγει περισσότερα από αυτά που εισάγει στην αγορά της συγκεκριμένης χώρας, με αποτέλεσμα να ωφελείται άμεσα. Θα πάω κατευθείαν στη φέτα: Η φέτα προστατεύεται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά, δηλαδή στη CETA, με βάση τις εξής προβλέψεις: Η φέτα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και μάλιστα σε ειδική κατηγορία προστασίας. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα τυριά -Ο κατάλογος σύμφωνα με την Κομισιόν είναι Asiago, Gorgonzola, Feta, Fontina, and Munster» και προσθέτει πως «στο Άρθρο 20.21 της συμφωνίας παράγραφοι 1 και 2 εξηγείται ότι ο Καναδάς επιτρέπει την παραγωγή φέτας μόνο σε όσους είχαν αυτό το δικαίωμα ως τις 18 Οκτωβρίου 2013. Οι παραγωγοί του Καναδά που έφτιαχναν τυρί φέτα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2013 μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά μόνο αυτοί. Δεν δίνεται δηλαδή καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους»

Ο αντίλογος

Απότην πλευρά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για διγλωσσία. Παραδείγματος χάριον η Ολυμπία Τελιγιορίδου που ανέφερε πως «πριν λίγο καιρό στις 4-10-2016, 28 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν Ερώτηση στην Βουλή, επιτιθέμενοι στην κυβέρνηση γιατί, δήθεν ,δεν προστατεύει την φέτα στη συμφωνία CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει λέγοντας πως «οι αγρότες μας γνωρίζουν την αλήθεια. Γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα στην κατάρρευση και ποιοι αγωνίζονται να τον ανασυγκροτήσουν. Άλλα λένε στην Ελλάδα άλλα πράττουν στο εξωτερικό. Η υποκρισία , η διγλωσσία και τα ψέματα της Ν.Δ. δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια».


Εισαγόµενο πρόβειο και ξένες φυλές ναρκοθετούν την υπόθεση φέτα


Με βασικό πλεονέκτηµα, τουλάχιστον µέχρις στιγµής, της αιγοπροβατοτροφίας, την εγγυηµένη απορρόφηση του παραγόµενου γάλακτος από τις βιοµηχανίες και τα τυροκοµεία για παρασκευή τυριών και γιαούρτης, είναι λογικό να προβάλλεται από πλευράς Ζωικής Παραγωγής ως ο κλάδος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στις δύσκολες οικονοµικές συνθήκες αλλά και το µικρότερο ρίσκο επένδυσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.
Παράλληλα η τιµή του γάλακτος, αν και καθηλωµένη επί χρόνια, παρά την αύξηση των τιµών των ζωοτροφών, του ΦΠΑ (23 %) κλπ. θεωρείται «κατ’ ανάγκην» σχετικά ικανοποιητική από τους αιγοπροβατοτρόφους, σε σύγκριση µε τις τιµές του αγελαδινού αλλά και αυτές του κρέατος των αµνοεριφίων. Ποιες είναι όµως οι προοπτικές του κλάδου στο άµεσο και απώτερο µέλλον;

Θεωρούµε όλοι, λίγο-πολύ, ότι η φέτα είναι το «ισχυρό χαρτί» της αιγοπροβατοτροφίας διότι είναι εξαγώγιµο προϊόν υψηλής ζήτησης. Ούτε όµως η τιµή της φέτας που εξάγεται είναι συγκριτικά υψηλή, ούτε η τιµή του αιγοπροβείου γάλακτος που εισπράττει ο κτηνοτρόφος ανάλογη. Θα έπρεπε και θα µπορούσε να είναι υψηλότερη. Αναφορικά µε το θέµα της τιµής του αιγοπρόβειου γάλακτος κυκλοφορούν φήµες περί εισαγωγής πρόβειου γάλακτος από άλλες χώρες (π.χ. Σαρδηνία) σε χαµηλή τιµή, γεγονός που βάζει σε «πειρασµό» κάποιους τυροκόµους να µειώσουν τις αντίστοιχες τιµές του ελληνικού πρόβειου γάλακτος. Το θέµα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό για πολλούς λόγους οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

  1. Θα ωθήσει σε συρρίκνωση της αιγοπροβατοτροφίας λόγω του ότι δεν θα είναι οικονοµικά βιώσιµες οι µονάδες και θα διακόψουν τη λειτουργία τους (ό,τι ακριβώς συµβαίνει µε την αγελαδοτροφία),
  2. Επακόλουθο της παραπάνω συρρίκνωσης της θα είναι η µείωση της παραγόµενης ποσότητας γάλακτος για τα τυροκοµεία, οπότε θα αντιµετωπίσουν και αυτά µε τη σειρά τους µεσοµακροπρόθεσµα θέµα λειτουργίας και επιβίωσης. Χαίρονται ίσως κάποιοι µε τη χαµηλού κόστους εισαγόµενη πρώτη ύλη. ∆εν βλέπουν το πρόβληµα που θα προκύψει στο µέλλον που δεν θα είναι αντιστρέψιµο! Αν λείψει ο κτηνοτρόφος θα κλείσει και ο τυροκόµος. Θα είναι θέµα χρόνου. Ας δουν, λοιπόν,  τα πράγµατα όχι µε βάση το πρόσκαιρο κέρδος.
  3. Το µεγάλο διακύβευµα όµως θα είναι η φέτα την οποία θεωρούµε και αποκαλούµε «ισχυρό χαρτί». Η φέτα, λοιπόν, θα κινδυνεύσει (είναι θέµα χρόνου αν δεν ληφθούν µέτρα, ιδιαίτερα από την Πολιτεία) και λόγω του εισαγόµενου γάλακτος και λόγω των εισαγόµενων φυλών αιγοπροβάτων, το γάλα των οποίων χρησιµοποιείται και για φέτα. Για το θέµα αυτό ευθύνη φέρουν όλοι: Οι κτηνοτρόφοι, οι τυροκόµοι, η Πολιτεία.
Στα χνάρια της αγελαδοτροφίας βαδίζει η αιγοπροβατοτροφία
Οι κτηνοτρόφοι, πειθόµενοι από τις διαφηµίσεις των εισαγωγέων αγοράζουν εισαγόµενες φυλές νοµίζοντας ότι θα δουν θεαµατική αύξηση των αποδόσεων, αδυνατώντας να κάνουν πραγµατική αξιολόγηση. Αγοράζουν, επίσης, µανιωδώς αρσενικά εισαγόµενων φυλών και σε υψηλές τιµές για δήθεν αναβάθµιση του ποιµνίου τους χωρίς να ζητούν τη γνώµη ειδικών επιστηµόνων. ∆ιαθέτουν, όµως, το γάλα αυτό σε τυροκοµεία που παρασκευάζουν φέτα παραβιάζοντας τις προϋποθέσεις του Νόµου για την παρασκευή της φέτας. Τα τυροκοµεία αγοράζουν και αυτά µε τη σειρά τους, και εν γνώσει τους, το γάλα από τις εκτροφές αυτές µε µία υπεύθυνη δήλωση του κτηνοτρόφου περί παραδοσιακού τρόπου εκτροφής, εγχώριας φυλής κλπ.

Στην Πολιτεία έχει επισηµανθεί και προταθεί όπως ο Ειδικός στη Ζωική Παραγωγή Γεωπόνος, απόφοιτος ΑΕΙ, πρέπει να είναι αυτός που θα ελέγχει το ζωικό υλικό της κάθε εκτροφής και θα πιστοποιεί αν το γάλα της εκτροφής  αυτής µπορεί να χρησιµοποιηθεί για φέτα.

Με  τις συνθήκες αυτές διασφαλίζεται η ονοµασία της φέτας ως ΠΟΠ (;) και για πόσο ακόµα;  Η ευθύνη της Πολιτείας όµως δεν περιορίζεται µέχρις εδώ. Θα έπρεπε προ πολλού (αφού έχουν εισαχθεί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα µέχρι τώρα) να είχε αναθέσει σε Ερευνητικά Ιδρύµατα και Πανεπιστήµια την αξιολόγηση των φυλών αυτών που εισάγονται στη χώρα µας και τη σύγκρισή τους µε τις αντίστοιχες Ελληνικές φυλές. Έτσι θα είχε προφυλάξει τους κτηνοτρόφους που αγοράζουν τα εισαγόµενα ζώα σε υψηλές τιµές χωρίς να παίρνουν αντίστοιχες αποδόσεις ή υψηλότερες από αυτές των εκλεκτών ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: