Παρασκευή

ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


Οι πρωτοβουλίες της κυρίας Σκοπούλη εκθέτουν την κυβέρνηση


Μία απόφαση της υφυπουργού Υγείας κυρίας Σκοπούλη θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και προκαλεί ποικίλα ερωτήματα τόσο για το αν νομιμοποιείται να την πάρει όσο και για τους λόγους που το έκανε. 


Συγκεκριμένα η υφυπουργός κατάργησε υγειονομική διάταξη που είχε εκδωθει  σχετικά με την προστασία από τη διάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

Όπως καταγγέλλεται  η διάταξη αυτή προέβλεπε ελέγχους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σχετικά με πιθανούς φορείς λοιμωδών νοσημάτων.

Κι ενώ δεν έχει περάσει ούτε μήνες από το τελευταίο υπουργικό όπου η κυρία Σκοπούλη είχε κάνει την επανάστασή της και κατήγγειλε στον Πρωθυπουργό «ασυνεννοησία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου», έρχεται τώρα εν μια νυκτί να καταργήσει  τη διάταξη αυτή ενώ  κάτι τέτοιο δεν ανήκει στις αρμοδιότητές της, αλλά σε αυτές του εκάστοτε υπουργού.

Η πρωτοβουλία αυτή της υφυπουργού εκθέτει τόσο την ηγεσία του υπουργείου όσο και ολόκληρη την κυβέρνηση αφού πρέπει να δοθούν άμεσα σαφείς απαντήσεις για το αν η συγκεκριμένη αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί στην υφυπουργού.

Αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τότε η κυρία Σκοπούλη έχει πάρει μια απόφαση που κινείται εκτός του νόμου και όπως είναι αναμενόμενο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στους κυβερνητικούς κόλπους.

Τι προβλέπει η διάταξη που καταργήθηκε

Όπως επισημαίνετε  το κεφαλαιώδες πολιτικό θέμα  που εγείρει η συγκεκριμένη απόφαση είναι ο αφοπλισμός του Υπουργείου Υγείας από το θεσμικό του οπλοστάσιο στη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιορισμού των συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης, ενώ καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη μεθόδευση στερεί από τα όργανα της ελληνικής πολιτείας τη δυνατότητα να ενεργοποιούνται εκεί που οι πολίτες έχουν ανάγκη.

Μεταξύ αυτών που προέβλεπε η υγειονομική διάταξη ήταν η απαγόρευση της απασχόλησης μεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τη διατροφική αλυσίδα σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης πάσης φύσεως προϊόντων διατροφής.

Επιπλέον απαγόρευε στους εργοδότες να απασχολούν εργαζομένους που δεν είναι εφοδιασμένοι με συγκεκριμένο πιστοποιητικό υγείας ενώ αναφέρει πως οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν ώστε οι εργαζόμενοι σ' αυτούς μετανάστες, να τυγχάνουν άμεσα κατάλληλης ιατρικής αξιολόγησης και φροντίδας επί εμφανίσεως οιασδήποτε συμπτωματολογίας νόσου, με παραπομπή σε αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Με την κατάργηση τώρα  όλοι όσοι είχαν διαπράξει αδικήματα όπως η  απασχόληση ατόμων που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, αθωώνονται ενώ καταργούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη εργαζόμενων, κριτήρια που προστάτευαν τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: