Τρίτη

Ο Κούλης είναι πολιτικός νάνος και δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.




Όταν επιβάλλεις στη χώρα αυτοεμπάργκο και μένεις ουσιαστικά ανοχύρωτος και περιμένεις στήριξη σαν ζήτουλας από την Ευρώπη και τους "συμμάχους" με μαθηματική ακρίβεια η κατάληξη είναι ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα και ο εθνικός ακρωτηριασμός.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει εννιά μήνες στη διακυβέρνηση στα εξοπλιστικά προγράμματα δεν έκανε τίποτα απολύτως και δεν προχώρησαν ούτε καν ώριμα προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των MEKO νέες τορπίλες κτλ.

Η περιβόητη "στρατηγική συμφωνία" με την Αμερική για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια εξαντλήθηκε στην ανέλκυση της βυθοκόρου και σε μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα χαμηλής αξίας που δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στην άμυνα.

Και πριν την "στρατηγική συμφωνία" με την Αμερική η Ελλάδα γινότανε αποδέκτης πλεονασματικών M113 και άλλων οχημάτων μηδενικής ουσιαστικά αξίας και μηδενικής αύξησης στην άμυνα.

Άρα τι άλλαξε με την νέα "στρατηγική συμφωνία" για Σούδα και βάσεις πέρα από τις επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης;

Το απόλυτο τίποτα.

Είναι παντελώς ανίκανος τόσο ο Κούλης όσο και οι υπουργοί του να διαπραγματευτούν μια τόσο σοβαρή συμφωνία ώστε να πάρουν και τα ανάλογα οπλικά συστήματα ως αντάλλαγμα.

Στην περίπτωση της νέας συμφωνίας για Σούδα και βάσεις θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τουλάχιστον δύο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά Arleigh Burke μαζί με το αρχικό φόρτο πυρομαχικών μάχης και την επιδότηση αγοράς των F-35 αρχικά μιας μοίρας.

Θα μπορούσαν να είχαν ζητηθεί μεταξύ των άλλων MLRS,Abrams (ήδη 400 Abrams περιμένουν και έχουν αποδεσμευτεί και 40 MLRS) όπως και TOMA Bradley,τροχαίο υλικό κτλ.

Οι Αμερικάνοι καίγονται να για μια μακροχρόνια συμφωνία για Σούδα και βάσεις κοντά στη δεκαετία για να προβούν και στις αναγκαίες επενδύσεις κυρίως στη Σούδα.

Στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πήρε μηδέν.

Βέβαια όταν είσαι δεδομένος όπως ο Κούλης στη τελευταία του επίσημη επίσκεψη με τον Τράμπ τότε το μόνο βέβαιο είναι ως κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά όπως ακριβώς συμβαίνει και στην καθημερινότητα άλλωστε.

Η πολιτικοί και η εξωτερική πολιτική είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Ας πάρει ο Μητσοτάκης παράδειγμα από την παρόμοια συμφωνία που υπέγραψε ο πατέρας του αρχές του 1990 με τους Αμερικάνους και τα μεγάλα ανταλλάγματα που πήρε σε οπλικά συστήματα.

Εδώ και εννιά μήνες η κυβέρνηση πέρα από την επικοινωνία του τίποτα δεν έχει κάνει το παραμικρό.

Η Ιταλία εδώ και ενάμιση χρόνο έψαχνε αγοραστές για δύο ολοκαίνουργιες φρεγάτες FREMM (τις θεωρεί πλεονασματικές) που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή.

Αρχικά έκανε πρόταση στην Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2019 και μετά ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο όπου και τελικά πουλήθηκαν στην Αίγυπτο πρόσφατα με κόστος 600 εκατ. ευρώ η μία.

Πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο η Ιταλία και γνωρίζοντας πως η Ελλάδα ψάχνει φρεγάτες έκανε ανεπίσημη πρόταση στην Ελλάδα στην τωρινή κυβέρνηση για αυτές τις δύο ολοκαίνουργιες FREMM.

Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές πως οι εδώ φωστήρες δεν έκαναν το παραμικρό και έτσι οι δύο φρεγάτες αγόρασε τελικά η Αίγυπτος.

Η πρώτη Ιταλική FREMM θα παραδοθεί στην Αίγυπτο στα μέσα του 2020 και η δεύτερη το 2021.

Ο ορισμός της άμεσης ενίσχυσης στην περίπτωση που η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί την πρόταση των Ιταλών.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως η Αυστραλία πούλησε δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες στη Χιλή με κόστος 65 εκατ. ευρώ.

Για τις ίδιες φρεγάτες είχε δηλώσει ενδιαφέρον και το Πολεμικό Ναυτικό.

Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές πως πάλι η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Με τη Γαλλική νέα φρεγάτα Belharra που όλο δείχνουν ενδιαφέρον και όλο στις φωτογραφίες μένουν και στα λόγια ουσία μηδέν.

Ενώ σύμφωνα με διαρροές της Γαλλικής εταιρίας αλλά και του τύπου το κόστος έχει ξεφύγει εντελώς και σίγουρα δεν είναι η φρεγάτα που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.

Η φρεγάτα Belharra είναι καθαρά πολιτική απόφαση και δεν καλύπτει τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Γάλλοι εδώ και χρόνια είχαν καταθέσει πρόταση στην Ελλάδα για την ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν ένα επιπλέον κόστος.

Η πρόταση αυτή επανήλθε πρόσφατα από τη Γαλλία αν και ποτέ δεν έφυγε πάνω από το τραπέζι.

Με την ανταλλαγή όλων των Mirage και με ένα ενδεικτικό κόστος 2-2,5 δις ευρώ η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μέχρι 36 Rafale.

Για όπλα σε πρώτη φάση δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ μιας και τα όπλα των Mirage είναι πιστοποιημένα στα Rafale.

Σε δεύτερο χρόνο απλά μια αγορά 100 πυραύλων Meteor και ένα συμπλήρωμα στους Scalp-eg.

Τα χρήματα θα βρεθούν από την υποτιθέμενη χρηματοδότηση των Γάλλων για τη φρεγάτα Belharra που θα ακυρωθεί και η όποια χρηματοδότηση σε βάθος χρόνους και με ευνοικούς όρους θα κατευθυνθεί στην αγορά των Rafale.

Για τις νέες φρεγάτες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό επιτέλους τα αυτονόητα.

Να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός με βασικούς όρους τη ευνοική χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου αλλά και ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών από τη χώρα που θα κερδίσει το συμβόλαιο.

Σε ένα υποθετικό σενάριο ανοιχτού διαγωνισμού 4+4 νέων φρεγατών (τόσες χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό) σε βάθος χρόνου και με το σωστό προγραμματισμό πολλοί θα έμπαιναν σε πειρασμό και οι προτάσεις θα έπεφταν βροχή.

Είναι άλλο πράγμα να βγαίνεις στην αγορά για δύο φρεγάτες μόνο και άλλο πράγμα με ένα συμβόλαιο μεγάλο.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με το δέλεαρ να κερδίζουν το συμβόλαιο οι προτάσεις θα είναι πολλές και τότε και μόνο τότε θα δούμε ποιες εναλλακτικές έχουμε.

Είναι βέβαιο πως σε μια τέτοια περίπτωση τόσο η Αμερική όσο και η Γαλλία,Ολλανδία,Ιταλία και Γερμανία θα κάνουν προσφορές και θα υπάρξει ανταγωνισμός.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και εννιά μήνες σε όλα τα παραπάνω αυτονόητα;

Το απόλυτο τίποτα.

Αν είχαν προχωρήσει σε μέρος των παραπάνω ή και στο σύνολο τους και είχαμε ενισχυθεί θα μπορούσαμε και σε επέκταση των χωρικών υδάτων να πάμε στα 12 μίλια και να προχωρήσουμε σε ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Ακόμα και σήμερα και παρά το χρόνο που δυστυχώς χάθηκε πρέπει πάση θυσία η κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα.

Αν δεν πράξει τα αυτονόητα σημαίνει πως τα έχουν "βρει" με τους Τούρκους πίσω από τις κλειστές πόρτες και έχουν συμφωνήσει ξεπούλημα όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι Τούρκοι είναι σιγουρατζήδες και ποτέ δεν θα τολμούσαν να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου αν απέναντί τους είχαν μια υπολογίσιμη δύναμη αποτροπής που το κόστος ενός πολέμου για αυτούς θα είχε μεγάλα ρίσκα.

Με έναν ανοιχτό διαγωνισμό για 4+4 νέες φρεγάτες που στους όρους θα περιλαμβάνει την παραχώρηση δύο φρεγατών ως ενδιάμεση λύση και με χρηματοδότηση όσο και την αποδοχή της Γαλλικής πρότασης για ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος για μέχρι 36 Rafale και την αγορά σε πρώτη φάση μιας μοίρας F-35 με χρηματοδότηση από τους Αμερικάνους και με βάση μια νέα μακροχρόνια συμφωνία για Σούδα και βάσεις η Ελλάδα γίνετε πραγματικά αστακός.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει κυρίαρχο κράτος και θα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε διαφορετική περίπτωση σημαίνει πως ο Κούλης είναι εντελώς ανίκανος και ξενόδουλος που κάνει μυστικές συμφωνίες με τους Τούρκους ξεπουλήματος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μιας και οι Τούρκοι θα πάρουν ότι θέλουν χωρίς να πέσει τουφεκιά.

Οι Τούρκοι ήδη έχουν προαναγγείλει τις προθέσεις τους σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποκρίνεται πως δεν γνώριζε.

Τα γνωρίζει όλα και με κάθε λεπτομέρεια και από τι στιγμή που δεν κάνει τα αυτονόητα σημαίνει πως έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ερντογάν για να ξεπουλήσει την Ελλάδα.

Εκ του αποτελέσματος αυτό είναι προφανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: