Δευτέρα

Η «Ζαν Ντ’ Αρκ» του Εθνικού Μετώπου



Τη μεγάλη ανατροπή που έφερε στις προεδρικές εκλογές του 2002 στη Γαλλία ο πατέρας της φαίνεται να ετοιμάζεται να επαναλάβει η Μαρίν Λεπέν, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο θα βγάλει knock out τον υποψήφιο των Συντηρητικών.

Η «Ζαν Ντ’ Αρκ» του Εθνικού Μετώπου, όπως την αποκαλούν εδώ και αρκετά χρόνια στο ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της, φαίνεται ότι με τα επιχειρήματα που αρθρώνει με την μπάσα σαν από πολλά τσιγάρα φωνή της έχει οδηγήσει σε μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Γαλλία. Η Μαρίν από την ώρα που διαδέχθηκε τον Ζαν Μαρί στην ηγεσία του κόμματος δήλωσε ότι ήθελε να απελευθερώσει το κόμμα από τη ρετσινιά της ξενοφοβίας και να το οδηγήσει στη mainstream γαλλική πολιτική σκηνή.

«Αρνούμαι να δεχθώ ως αναπόφευκτο το να μας δαιμονοποιούν, ότι θα πρέπει να συνεχίζουν να μας προσβάλλουν και να μας εξωθούν στις παρυφές της πολιτικής ζωής» είχε δηλώσει πρόσφατα. Το στίγμα της στάσης της δε είχε δώσει και ο 82χρονος Λεπέν την περίοδο της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος: «Είναι γυναίκα, σαράντα χρόνια πιο μικρή από εμένα και συντονισμένη με την εποχή μας».

Η Μαρίν όμως είναι ίδια με τον πατέρα της, όταν προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους της, ενώ από μικρή έχει ζυμωθεί μέσα στις ίντριγκες, τις ρήξεις, τις προσωπικές τραγωδίες, αλλά και τα σκάνδαλα που έκαναν το Εθνικό Μέτωπο αυτό που είναι σήμερα. Οι πρώτες επαφές της με την πολιτική ήταν «αρκετά βίαιες», όπως τις έχει χαρακτηρίσει η ίδια. Οταν η Μαρίν ήταν οκτώ ετών, μια βομβιστική επίθεση κατέστρεψε το σπίτι τους στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ως εκ θαύματος κανένα μέλος της οικογένειας δεν έχασε τη ζωή του, αλλά η εμπειρία δημιούργησε στη Μαρίν ένα αίσθημα ανασφάλειας και αποκλεισμού. Το δεύτερο το τροφοδοτούσαν και οι αριστεροί καθηγητές της στο σχολε
είο, που της φέρονταν υποτιμητικά, αλλά και οι γονείς της που ήταν απόντες από τη ζωή της λόγω των άλλων ασχολιών τους. Στα δεκατρία της χρόνια κατάφερε να έρθει πιο κοντά στον πατέρα της, επειδή είχε την ευκαιρία να τον συνοδεύσει σε μια προεκλογική εκστρατεία.

Σύντομα όμως ήρθε το σκάνδαλο που διέλυσε κάθε έννοια οικογενειακής ηρεμίας στο σπίτι των Λεπέν. Η μητέρα της Μαρίν, η Πιερέτ, έφυγε στις ΗΠΑ με τον βιογράφο του άντρα της και μάλιστα ζήτησε από τον Λεπέν διατροφή. Ο Ζαν Μαρί αρκέστηκε να πει στα παιδιά του «αφήστε την τώρα να ζει καθαρίζοντας σπίτια». Μόνο που δεν είχε ζυγίσει καλά μέχρι πού μπορούσε να φτάσει η Πιερέτ, η οποία πόζαρε γυμνή στο «Playboy» κρατώντας έναν κουβά και μια σφουγγαρίστρα. Η Μαρίν περιγράφει εκείνη την περίοδο ως «κάθοδο στην κόλαση».


Η ειρωνεία της τύχης
Η μικρότερη από τις κόρες του Λεπέν αποφάσισε να μαζέψει τα κομμάτια της και να σπουδάσει στη Νομική. Η ειρωνεία ήταν ότι στην πρακτική της εκπροσωπούσε λαθρομετανάστες! Το όνομά της στάθηκε εμπόδιο όταν προσπάθησε να ξεκινήσει καριέρα ως δικηγόρος, γι’ αυτό και επέστρεψε στην αγκαλιά του κόμματος και της οικογένειας και άρχισε να δουλεύει ως νομική σύμβουλος του Εθνικού Μετώπου. Εν τω μεταξύ, η Μαρίν παντρεύτηκε, χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Σύντομα ήρθε και η επίσημη εμπλοκή της στην πολιτική. Οταν το κόμμα διαλύθηκε το 1999, ο Ζαν Μαρί δεν εμπιστευόταν κανέναν άλλον πέρα από την οικογένειά του και με τα παιδιά, τα εγγόνια και τους συγγενείς του αποφάσισε να μετουσιώσει το κίνημα σε μια οικογενειακή πολιτική επιχείρηση.


Η αγαπημένη των talk shows
Η Μαρίν ανέλαβε ηγετικό ρόλο και μετά τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του πατέρα της στις προεδρικές εκλογές του 2002 έγινε ηγετική μορφή του κόμματος. Με την κομψότητα και την τέχνη της στον λόγο έγινε γρήγορα η αγαπημένη των talk shows και η αναγνωρισιμότητα της εξασφάλισε μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, μία στο τοπικό συμβούλιο του Παρισιού και τελικά μία θέση στην ηγεσία του κόμματος. Το 2003, ο πατέρας της την έκανε αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.

Εκτοτε, η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να απομακρύνει το πολιτικό της πλοίο μακριά από τα νερά του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τους skinheads και δημιούργησε οργανώσεις που μπορούν να ελκύσουν κόσμο και από τις κεντρώες παρατάξεις, όπως το Κυνήγι, Ψάρεμα και Περιβάλλον, ακόμα και ο Εθνικός Κύκλος των Εβραϊκής Καταγωγής Γάλλων!


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: