Τρίτη

«Φτερά» έκαναν 1,3 εκατ. ευρώ στο δρόμο προς την ανθρωπιστική βοήθεια

             
droytsas1Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τις «αμαρτωλές» χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταγράφεται ασυμφωνία εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στα χρήματα που ισχυρίζεται ότι έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και σε εκείνα που εισέπραξαν οι επικεφαλής των ΜΚΟ για το ανθρωπιστικό τους έργο.
Οι «Αποκαλύψεις» φέρνουν στην επιφάνεια άλλο ένα σκάνδαλο «χαμένων» 1.354.624,29 ευρώ, με τεράστιες οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργύρη Ντινόπουλου για τα χρήματα που χορηγήθηκαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών, η ΜΚΟ «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα» έλαβε από το 1999 έως το 2003, 2.357.486 ευρώ. Ο κ. Νίκος Πιτσούλης, επικεφαλής της ΜΚΟ, δηλώνει ότι έλαβε μέχρι το 2003 1.002.861,71 ευρώ και ότι έχει στη διάθεσή του τα παραστατικά των χρημάτων που εισέπραξε, τα οποία προέρχονται από το λογιστήριο της ΜΚΟ και καλεί το υπουργείο να αποκαταστήσει την αλήθεια στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες διενεργείται έρευνα στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα «χαμένα» 1,3 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως «μίζες» εντός του υπουργείου ή διοχετεύτηκαν σε κύκλους προσκείμενους στην ηγεσία του. Ενα άλλο ενδεχόμενο, το οποίο εξετάζεται, είναι εάν τα χρήματα διοχετεύθηκαν σε κονδύλια του εξωτερικού ή σε μυστικούς λογαριασμούς.
Ο κ. Πιτσούλης, στην επιστολή του προς το Γενικό Διευθυντή της ΥΔΑΣ κ. Αθανάσιο Θεοδωρακάκη, επισημαίνει: «Στα στοιχεία αυτά αναφέρεται ότι η οργάνωσή μας "ΚΕΣΣΑ Δήμητρα" έλαβε από την ΥΔΑΣ συνολικό ποσό ύψους 2.357.480 ευρώ για την υλοποίηση ανθρωπιστικών αναπτυξιακών προγραμμάτων την περίοδο 1999-2003. Διατυπώσαμε ότι το ποσό αυτό είναι αναληθές και εσφαλμένο, μιας και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που διατηρούμε στο λογιστήριο της οργάνωσής μας η συνολική χρηματοδότηση που λάβαμε από την ΥΔΑΣ για την υλοποίηση των προγραμμάτων την περίοδο 1999 - 2003 ανέρχεται στο ποσό των 1.002.861,71 ευρώ. Παρακαλούμε να επανεξετάσετε τα στοιχεία και να προχωρήσετε σε σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων με τα σωστά και ακριβή στοιχεία».
Στο μεταξύ το κουβάρι της διαφάνειας των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ έχει αναλάβει να ξεμπερδέψει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Σακελαρίου, καθώς ζητά έλεγχο σε όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από το 1997. Την ίδια στιγμή, τα δημοσιεύματα των «Αποκαλύψεων» για τα έργα και τις ημέρες ΜΚΟ, τις χρηματοδοτήσεις τους και τις δραστηριότητες των επικεφαλής τους συζητήθηκαν ευρέως την περασμένη Τρίτη στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αποτέλεσαν δε αντικείμενο λεκτικών διαπληκτισμών μεταξύ εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, με βουλευτές.
Μετά τις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν αφειδώς από τον κρατικό κορβανά για αναπτυξιακά και ανθρωπιστικά έργα που δεν ελέγχθηκαν ποτέ, στην επιφάνεια ήρθε πριν από λίγες μέρες άλλο ένα σκάνδαλο, όπου ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε λιγότερα χρήματα από αυτά που της πιστώνει το ΥΠΕΞ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η «Οικολογική Κίνηση Δράμας», η οποία δηλώνει ότι ουδέποτε έλαβε το ποσό των 532.500 ευρώ, που αναφέρεται στη λίστα των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ. Η διαφορά που εντοπίζεται στα έγγραφα του ΥΠΕΞ με τα παραστατικά της ΜΚΟ αγγίζει τα 448.500 ευρώ. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος, όταν εκπρόσωπος της ΜΚΟ του κατήγγειλε ότι το χρηματικό ποσόν που του καταλογίζει το ΥΠΕΞ ότι εισέπραξε δεν το έλαβε ποτέ. 

Κάτια Τσιμπλάκη

http://www.apokalypseis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3253:-lr-&catid=2:news&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια: