Τρίτη

ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΙΜΗΣΕ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ


Να βαδίσουμε στο πνεύμα των μεγάλων αξιών της ζωής


Τους προστάτες της εκπαίδευσης, Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειο το Μέγα, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο, τίμησε χθες η εκπαιδευτική κοινότητα με θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στη Λάρισα, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αχιλλίου από τον μητροπολίτη Λάρισας Σεβ. κ. Ιγνάτιο.
Στη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε με ομιλία του ο διευθυντής του 25ου Δημοτικού Σχολείου Κων. Παπαδάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι τρεις εξέχουσες μορφές της Ορθοδοξίας σε μας τους ανθρώπους του 2012, το μήνυμα που εκπέμπουν με τον πνευματικό τους ασύρματο είναι η αφοσίωση στα μεγάλα ιδανικά».
Επικαιροποιώντας το μήνυμα του έργου των Ιεραρχών, ο ομιλητής τόνισε πως «είναι ανάγκη το σύνθημα αυτό της σταθερότητας στις αρχές μας να αντηχήσει σήμερα ως τα κατάβαθα του εσωτερικού μας κόσμου. Να ενθαρρυνθούμε για να βαδίσουμε θαρραλέα, σταθερά και αποφασιστικά: να βαδίσουμε στην πορεία του πνεύματος των μεγάλων αξιών της ζωής. Γιατί είναι γεγονός πως στον αγώνα της ζωής πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν από μας να κάνουμε αβαρίες πολλές, που θέλουν να κάμψουν τον τίμιο χαρακτήρα και να προδώσουμε τις αρχές του πνεύματος.
Σ' αυτές τις ώρες, στις οδυνηρές ίσως αυτές ώρες ας φέρουμε επίμονα στη θολωμένη από τα διλήμματα σκέψη μας τις μεγάλες μορφές που είδαμε σήμερα. Τις μορφές που αντιμετώπισαν φουρτούνες, συνάντησαν δολοπλοκίες, βρήκαν ανθρώπους πανίσχυρους που ζήτησαν να τους κάμψουν και όμως τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σβήσει τη φλόγα της πύρινης καρδιάς τους. Έμειναν ακλόνητοι χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς με τη συνείδησή τους. Τράβηξαν μπροστά παρά τις θύελλες και τις καταιγίδες. Και στάθηκαν σταθεροί στις αρχές τους, σταθεροί στην πορεία τους.
Στις δύσκολες λοιπόν στιγμές της ζωής μας και του έθνους μας, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσεως, στην απογοήτευση από τη φτώχεια και την ανέχεια, στην πίεση της τρόικας και των αγορών, ας αφήνουμε να περνούν από τη σκέψη μας οι μεγάλες αυτές μορφές που σιωπηλά αλλά εύγλωττα μας ψιθυρίζουν. Μην λυγίζεις. Στάσου βράχος. Μείνε σταθερός. Μόνο έτσι θα φτάσεις στη νίκη, στην πραγματική επιτυχία και δημιουργία.
Αυτά είναι τα μηνύματα: της αφοσίωσης στα μεγάλα ιδανικά και σταθερότητας στις αρχές μας που μας στέλνουν οι 3 μεγάλοι Ιεράρχες της σημερινής ημέρας. Τα μηνύματα αυτά δεν πρόκειται να τα δημοσιεύσουν οι καθημερινές εφημερίδες, δεν πρόκειται να πάρουν κυρίαρχη θέση στα νέα της ημέρας, γιατί δεν προέρχονται από τις τρέχουσες διασκέψεις των μεγάλων της γης. Όμως τα μηνύματα αυτά ενδιαφέρουν όλους μας. Γιατί είναι διάγγελμα που απευθύνουν «τα χρυσά στόματα του λόγου», «οι παμμέγιστοι διδάσκαλοι της οικουμένης», οι ζωντανές και αθάνατες μορφές των Τριών μεγάλων Ιεραρχών. Όχι με την πένα τους, όχι με τις εφημερίδες, αλλά με την αγία προσωπικότητά τους, με τη φωτεινή ζωή τους και την καταπληκτική τους δραστηριότητα.
Αποτελεί δε ευχή όλων μας: να αξιωθούμε να δούμε και μέσα από τις δικές μας τάξεις να αναπηδήσουν οι σύγχρονοι Γρηγόριοι και Βασίλειοι και Χρυσόστομοι, οι μεγάλοι διδάσκαλοι της Παιδείας και του Γένους, οι αληθινοί εργάτες της εκκλησίας του Χριστού, οι κυβερνήτες της χώρας και πολιτικοί ηγέτες, που θα ανασυνδέσουν τις γέφυρες, οι οποίες οδηγούν τον άνθρωπο, στην πραγματική ζωή του πνεύματος που είναι ο Θεός, και στις μεγάλες αξίες που ανέκαθεν καθοδηγούσαν τη ζωή μας. Ας ακολουθήσουμε τους τρεις μεγάλους Ιεράρχες μας. Είναι η μόνη ελπίδα για την εποχή μας. Είναι η μόνη πορεία που οδηγεί σε διέξοδο από τα ασφυκτικά αδιέξοδα» κατέληξε ο ομιλητής.
Στην επίσημη δοξολογία, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας Χρ. Λιάπης, η αντιδήμαρχος Λάρισας Ελ. Ξυνοπούλου, οι προϊστάμενοι Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλ. Σακελλαρίου και Αθ. Μαργαριτόπουλος αντίστοιχα, ο αναπλ. διοικητής του ΓΝΛ Κων. Καραμπάτσας, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί και μαθητικές αντιπροσωπείες.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Στον Τύρναβο η επίσημη δοξολογία έγινε στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης. Για τη ζωή και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών μίλησε μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας ο φιλόλογος Χρήστος Έξαρχος ενώ ακολούθησε δεξίωση στο δημαρχείο. Φέτος την ευθύνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων είχε το 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου «Αχιλλέας Τζάρτζανος», η διευθύντρια του οποίου Τζένη Μπόραντα ευχαρίστησε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους. Στις χθεσινές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στέλιος Ροντούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου Νίκος Μαλάκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Ζώης ο σύμβουλος του κεντρικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Μπάρμπας, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.
ΦΑΡΣΑΛΑ
Με επισημότητα και θεία κατάνυξη, παρουσία των τοπικών αρχών και της εκπαιδευτικής κοινότητας εορτάσθηκαν οι Τρείς Ιεράρχες και στα Φάρσαλα. Στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής όπου έγινε η επίσημη δοξολογία, ο δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μιχ. Θέμελης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Ιεραρχών ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων Δημ. Μπαμπανίκας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Κων. Δερλός, ο δημοτικός σύμβουλος Β. Νικολάου, εκπαιδευτικοί και μαθητές.
ΠΥΡΓΕΤΟΣ
Στη δοξολογία που έγινε στον ι.ν. Αγ. Γεωργίου Πυργετού, παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών, στο έργο των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε με ομιλία της η εκπαιδευτικός Χαρ. Σαράφη – Μαγαλιού. Στην τελετή, μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Τεμπών Γ. Ρήγας αλλά και κάτοικοι της περιοχής.
ΑΓΙΑ
Τιμήθηκαν χθες και από τη σχολική κοινότητα της Αγιάς οι τρεις Ιεράρχες, Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Παρουσία πλήθους πιστών, των μαθητών των σχολείων της κωμόπολης, δασκάλων και καθηγητών, τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίων ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία προξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Δρόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: