Τρίτη

«Πεινάνε 3.000 άνθρωποι στη Λάρισα»!

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

* Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε προσφορά 250.000 ευρώ της ΔΕΥΑΛ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο *Παράπονα και από Ρ. Κομήτσα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ


Του Γιώργου Μακρή
Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε απόφαση της ΔΕΥΑΛ με την οποία χορηγούσε 250 χιλιάδες ευρώ για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λαρισαίων. Κι αυτό όταν στη Λάρισα πεινάνε 3.000 άνθρωποι...
Την καταγγελία αυτή έκανε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Κομοτηνή.
«Είμαστε ο θεσμός που μας θέλει ο κόσμος, μας αγαπάει, εμείς θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μας αφήνει το κεντρικό κράτος να κάνουμε κοινωνική πολιτική;», διερωτήθη ο κ. Κ. Τζανακούλης και εξήγησε:
«Ποιος έφτιαξε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία; Ποιος έφτιαξε όλα αυτά τα συσσίτια και με ποια βοήθεια; Ο Δήμος Λαρισαίων έχει Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχει συσσίτια, έχει δημοτικούς λαχανόκηπους, και τι δεν έχει...
Έρχεται η ΔΕΥΑ Λάρισας, που είναι η πιο εύρωστη - το λέω έτσι με καμάρι - κοινωφελής επιχείρηση. Έχουμε μειώσει το νερό, σε τιμές 1995 το πήγαμε... Λέει, λοιπόν, η ΔΕΥΑΛ ως κοινωφελής, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου: «Πάρε 250 χιλιάρικα...» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «...να κάνεις κοινωνική πολιτική στις εκατοντάδες των οικογενειών που υποφέρουν». Έρχεται ο ελεγκτικός μηχανισμός και λέει: «Όχι, δεν είναι στις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΛ». Τους λέω: «Πεινάνε 3.000 άνθρωποι. Είναι εδώ πέρα, είναι απέξω. Θέλετε να τους φέρουμε εδώ;»
«Δεν με νοιάζει, η ζωή είναι σκληρή», αποκάλυψε ο δήμαρχος ότι του απάντησε στέλεχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου όταν ζήτησε να εγκρίνουν την απόφαση της ΔΕΥΑΛ.
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ο κ. Κώστας Τζανακούλης καταφέρθηκε εναντίον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για το θέμα των προσλήψεων στους Παιδικούς Σταθμούς.
Μιλώντας σε προσωπικό ύφος τόνισε: «Αυτόν τον καιρό έχω σκάσει στην κυριολεξία, που λέει και η διαφήμιση. Τελειώνει ο Γενάρης και δεν μπορώ ακόμα να προσλάβω προσωπικό για τους Παιδικούς Σταθμούς (εμείς πρωτοπορήσαμε στη Λάρισα, έχουμε 24 Παιδικούς Σταθμούς, 2.500 παιδιά).
Το μόνιμο προσωπικό δεν φτάνει με τίποτα. Από πέρυσι κάναμε τον προγραμματισμό και ακόμα δεν καταφέραμε, μετά από αγώνες, να βγει αυτή η απόφαση τον Δεκέμβριο. Έρχεται ξανά το Ελεγκτικό Συνέδριο και λέει «Όχι, αυτή είναι το 2011, εδώ μπήκαμε στο 2012». Λέμε εμείς: «Αυτονόητα πράγματα, μιλάμε για Παιδικούς Σταθμούς, τουτέστιν όχι για ημερολογιακό έτος, αλλά για σχολικό έτος, 2011-2012». Απαντά το Ελεγκτικό Συνέδριο: «Όχι, θέλουμε νομοθετική ρύθμιση».
Μέχρι στον πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο τα είπαμε αυτά. Βέβαια ο άνθρωπος μας κοίταζε. Ρωτά: «Δηλαδή;»
Του εξηγούμε: «Τι δηλαδή κ. πρωθυπουργέ; Δεν μπορούμε να δουλέψουμε Παιδικούς Σταθμούς» και μας στέλνει χαρτί το υπουργείο Εσωτερικών κάθε φορά «πάρτε διμηνίτες». Φαντάζεστε τώρα, εγώ έχω αδυναμία στους Παιδικούς Σταθμούς, πάω εκεί και λυπάμαι, να βλέπεις τα παιδάκια πάνω που «δένονται» με τη βρεφονηπιοκόμο για ένα-ενάμιση μήνα, τον δεύτερο λέμε «φύγε», στέλνει ξανά έγγραφο το υπουργείο Εσωτερικών και μας λέει: «πάρτε διμηνίτες, αλλά όχι αυτούς, πάρτε άλλους».
Έρχεται μετά το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητά νομοθετική ρύθμιση. Λέμε στον υπουργό να κάνει νομοθετική ρύθμιση και μας απαντά ότι θα κάνει και πως τώρα ξεκίνησε ο προγραμματισμός για την άλλη χρονιά».
Συγχωρήστε μου που μιλάω σε πρώτο πρόσωπο, αλλά τρέχω κάθε μέρα, σπάω τηλέφωνα. Αποποίηση ευθυνών. Μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παίρνω τον έναν: «Εμείς;» λέει. «Από τον Ιούλιο τα στείλαμε πάνω». Παίρνω τον άλλον: «Όχι, αυτά που μας έστειλαν τα γυρίσαμε πίσω», λέει. Αποφασίστε...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: