Τρίτη

Τρυπωνοντας στα αποκρυφα της Κυβερνησης Μητσοτακη .Πως ενας γαμος ακραιφνους πασοκτζη με την κορη τ βουλευτη της ΝΔ ξεπλενει τα παντα

 Ρουσφέτι στο υπουργείο Οικονομικών -Σύμβουλος του Χαρδούβελη διορίστηκε με μισθό

Για να καταλαβει κανεις την ακτινογραφια της Κυβέρνησης του Κυριακου Μητσοτακη πρεπει να κανει μια καταγραφη των προσωπων που την συγκροτουν.  Σημερα θελω να σας μιλησω για τον 

Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, τον Θανάση Κοντογεώργη .

Ειναι στην επιτελικη ομαδα του Υπουργου Επικρατειας Γεραπετριτη που θεωρειται ο εμπιστος Υπουργος του Κυριακου και ο σιωπηρος υπερυπουργος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, οι αρμοδιότητες Οικονομικών – Αναπτυξιακών Πολιτικών και Εσωτερικών Πολιτικών, την ευθύνη των οποίων είχε σήμερα ένα πρόσωπο, διαχωρίζονται, ώστε να υπάρχει ταχύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της Κυβέρνησης.

Ορίζονται:

  • Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου

  • Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης

  • Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Ο Θανάσης Κοντογεώργης (γαμπρός του Ηλία Βλαχογιάννη) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Δημόσια Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Harvard (Master in Public Policy- Harvard Kennedy School of Government) των ΗΠΑ.

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπροσωπώντας επιχειρήσεις, κοινωφελείς οργανισμούς, συνδέσμους επιχειρήσεων και ιδιώτες. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι και το 2014 παρέχοντας υποστήριξη στο γραφείο Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Οικονομικών, το υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Επίσης συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και στην κατάρτιση πλήθους νομοσχεδίων για τη φορολογική νομοθεσία, τις επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα, κ.α.

Ήταν Μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός πρώτου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Επίσης, συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου που οδήγησε στην επιτυχημένη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2014 και εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις τεχνικές/νομικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Διετέλεσε επί 3ετία Αντιπρόεδρος Β’ του ΝΠΔΔ «Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων» και Πρόεδρος του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ), βοηθώντας στην εφαρμογή και ερμηνεία της νέας λογιστικής νομοθεσίας (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) και στην ανάπτυξη της Επιτροπής.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ρώσικα.

 

 

Θυμαστε το  Ρουσφέτι στο υπουργείο Οικονομικών οταν Σύμβουλος του Χαρδούβελη διορίστηκε με μισθό 6.000 ευρώ?

Τροφή για συζήτηση ειχε δωσει η αποκάλυψη κυριακάτικης εφημερίδας για τον διορισμό νομικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στη θέση του Β' αντιπροέδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο 35χρονος Θανάσης Κοντογεώργης διορίστηκε από τον Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του β΄αντιπροέδρου στην ΕΛΤΕ με μισθό 6.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως είχε θητεύσει ως νομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Ποιος είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης?

Ο β' αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προέρχεται από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ. Τον Φεβρουάριο του 2011 είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου ανέλαβε ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης έως τον Φεβρουάριο του 2013.

Μετά την αποχώρησή του ανέλαβε ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια του Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ, όσο βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών ο νυν διοικητής της ΤτΕ, ο πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει τον Θανάση Κοντογεώργη στην Ομάδα Υποστήριξης του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.


«Ο νόμος προβλέπει ότι οι αντιπρόεδροι της ΕΛΤΕ, που ελέγχουν τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο επιλέγονται από πρόσωπα που διαθέτουν ευρεία επιστημονική κατάρτιση στη λογιστική ή την ελεγκτική» επισημαίνει η «Δημοκρατία».

Στις 23 Μαιου του 2015 διβαζω στον τυπο .......

Τι σχέση έχει ο Κώστας Σημίτης με το Κάτω Παρτάλι;


Σκιά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κατά την πρόσφατη κατάθεση που έδωσε στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων ήταν ένας νεαρός δικηγόρος με ελαφρύ μουσάκι. Καθόταν διακριτικά κάπου μέσα στην αίθουσα και κρατούσε συνεχώς σημειώσεις απ’όσα έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ήταν το άτυπο γραφείο Τύπου, καθώς στις σημειώσεις αυτές, που ήταν αναλυτικότατες, βασίστηκαν τα ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας. Έλειπαν βεβαίως από αυτές οι γκριμάτσες αποδοκιμασίας, που έκανε ο Σημίτης όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος χτυπούσε το χέρι του πάνω στο έδρανο από το οποίο του έκανε τις ερωτήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν διαφωτιστικές.

Ο νεαρός αυτός δικηγόρος ονομάζεται Θανάσης Κοντογεώργης. Πρόκειται για τον αδελφό της γνωστής ηθοποιού, Νάντιας Κοντογεώργη, η οποία έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας ως «Βίβιαν» στη γνωστή σειρά του Mega «Κάτω Παρτάλι». Ο Θανάσης ανήκει στο fan club της σειράς, ενώ το όνομά της αδελφής του, την οποία υπεραγαπά, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη σελίδα του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso.

Στενός συνεργάτης του Σημίτη, των πρώην πρωθυπουργών, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, των υπουργών Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη, ο Κοντογεώργης φαίνεται να έχει σχέση με το βαθύ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Με λαμπρές σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών και με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, θεωρήθηκε τόσο χρήσιμος στη διαπραγμάτευση, ώστε πρόσφατα κλήθηκε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να δώσει τα φώτα του στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Η απόφαση του τέως υπουργού Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη, να τον ορίσει αντιπρόεδρο στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, αντί αμοιβής 6.000 ευρώ, προκάλεσε κάποια συντροφικά μαχαιρώματα στο διαδίκτυο, που εύκολα ξεπεράστηκαν δια της σιωπής.

Στις 4 Σεπτεμβριου 1917 διαβαζω............

O γάμος που ένωσε τη showbiz και την πολιτική

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου και στη συνέχεια βάφτισαν τον γιο τους έχοντας στο πλευρό τους συγγενείς και φίλους.

Ο παραμυθένιος γάμος της Μαριάννας Βλαχογιάννη, κόρης του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ηλία Βλαχογιάννη, με τον γνωστό δικηγόρο Θανάση Κοντογεώργη, αδερφό της γνωστής ηθοποιού Νάντιας Κοντογεώργη, που γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά «Κάτω Παρτάλι» τέλεσε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.Χρυσόστομος .
Μετά τον γάμο βάπτισαν τον γιο τους, ο οποίος πήρε το όνομα «Παναγιώτης». Η νύφη έλαμπε μέσα στο υπέροχο κατάλευκο νυφικό της και ο γαμπρός επέλεξε ένα κουστούμι στις αποχρώσεις του μπλε.
Στο γάμο του ευτυχισμένου ζευγαριού, βρέθηκαν ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , ο αντιπρόεδρος ΝΔ κ Χατζηδάκης , ο Γκίκας Χαρδουβελλης και ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης και βεβαια ο Κωστας Αγοραστος δεν ειχε προσκληθει τοτε λογω της διμαχης του με τον Βλαχογιαννη 




O γάμος που ένωσε τη showbiz και την πολιτική

O γάμος που ένωσε τη showbiz και την πολιτική

O γάμος που ένωσε τη showbiz και την πολιτική 

O γάμος που ένωσε τη showbiz και την πολιτική

Ειδατε τι κανει ο Γαμος?

Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Θανάσης Κοντογεώργης, γαμπρός του πρώην Νομάρχη και Βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλία Βλαχογιάννη.

Ο κ. Βλαχογιάννης για την εξέλιξη αυτή έγραψε σχετικά:

Θερμά συγχαρητήρια στο Θανάση Κοντογεώργη, για την τοποθέτηση του από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου.
Του εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του…

 
 

Πανηγυριζε ο Τρικαλινος Τυπος

 O Θανάσης Κοντογιώργης, είναι γαμπρός τρικαλινός και άξιος για τη θέση του γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών!!!


Tο κυβερνητικής λειτουργίας, στο οποίο κομβικό ρόλο έχει προεδρία της κυβέρνησης με δύο Γενικές Γραμματείες και το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης, «ΜΑΖΙ», του κυβερνητικού έργου, παρουσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Βασική φιλοσοφία είναι η συνεχής επικοινωνία των υπουργών με ένα κέντρο ελέγχου που θα λειτουργεί από το υπουργείο Επικρατείας για την υποστήριξη και τον συντονισμό των ενεργειών και η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.Το κέντρο ελέγχου θα παρακολουθεί ο  υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με τον γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη, τον γ.γ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιο Κουτνατζή και την γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοϊζου .
O Θανάσης Κοντογιώργης, είναι γαμπρός τρικαλινός, αφού έχει παντρευτεί την Μαριάννα Βλαχογιάννη, κόρη του πρώην βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη, μια ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο και χαρά για την οικογένεια του. Φυσικά για όσους γνωρίζουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα ο Θανάσης είναι αδερφός της ηθοποιού Βίβιαν Κοντογιώργη.

Λιγα για τον Ηλια Βλαχογιαννη 

Από την στεναχώρια στην χαρά ο Ηλίας Βλαχογιάννης – N-takosnews

 Βλαχογιάννης Ηλίας - Βιογραφικό

τ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων το 1952.
Οικογενειακή Κατάσταση:
Είναι παντρεμένος με την Αθανασία Καλτσά και έχει τρία παιδιά, τη Μαριάννα, τον Γιώργο και τη Φένια.
Επάγγελμα:
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. - Δημοσιολόγος.
Σταδιοδρόμησε ως αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, προαγόμενος πάντα κατ' εκλογή, σ' όλους τους βαθμούς, μέχρι της παραιτήσεως του.
Δίδαξε ως καθηγητής στη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Ναυτικού Πολέμου και στις σχολές όλων των βαθμίδων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σπουδές:
Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία –δημοσιολογία.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και της 17ης Ιουνίου 2012.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ (Ιανουάριος 2011-σήμερα).
Αιρετό μέλος Κογκρέσου Περιφερειών Συμβουλίου της Ευρώπης (2007-2011).
Νομάρχης Τρικάλων (2002-2006, 2006-2010).
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (1991-1999).
Εκπρόσωπος Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε ΕΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης σε αποστολές στο εξωτερικό, για θέματα μετανάστευσης, ασύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρατικών σχέσεων (1983-1999).
Επίτιμος Πρόεδρος Αξιωματικών Αστυνομίας (1999-σήμερα).
Μέλος ΔΣ Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών.
Μέλος ΔΣ Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.
Πρόεδρος των Επιτροπών Τουρισμού και Ανάπτυξης της ΕΝΑΕ.

Επιτροπές

Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ποιος ειναι ο Γκικας Χαρδουβελης

Γκίκας Χαρδούβελης: Ο φτωχός υπουργός από τα Πούλιθρα Αρκαδίας -Ποια είναι η σύζυγός του Σούζαν Μπετζιάν


Ο 58χρονος Γκίκας Χαρδούβελης γεννήθηκε στο παραθαλάσσιο γραφικό χωριό Πούλιθρα, που είναι χτισμένο στις παρυφές του Πάρνωνα, 9 χλμ. από το Λεωνίδιο, από φτωχή οικογένεια. Οι πολιτικές καταβολές του είναι από τον προοδευτικό χώρο.

Οπως αναφέρει το Εθνος, ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρείται εξαιρετικά ήπιων τόνων, ικανός, φιλόδοξος, συνεργάσιμος, συναινετικός, σταθερός στις απόψεις του και καθόλου... ξεροκέφαλος, όπως μαρτυρούν φίλοι του. Δύσκολα «στρογγυλεύει» τις απόψεις του για... πολιτικούς λόγους. Μπορεί να μην πει όλη την αλήθεια, αλλά ψέματα δεν θα πει, λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά.
 
«Κλειστός» χαρακτήρας, καχύποπτος και με «βαρετό» πρόγραμμα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα. Ξεκινά από το σπίτι του για τη δουλειά. Βγαίνει κάποια στιγμή για περπάτημα με το κινητό του στο χέρι και μιλά για δουλειά. Υστερα γυρίζει στο γραφείο του και συνεχίζει μέχρι τις 8 το απόγευμα. Επιστρέφει κατευθείαν στο σπίτι, αν το βράδυ δεν έχει επαγγελματικό δείπνο ή κάποια κοινωνική υποχρέωση, και ύστερα από λίγες ώρες αποσύρεται για ύπνο. Κάθε χρόνο πηγαίνει διακοπές στο χωριό του, όπου ανακαίνισε και το πατρικό του πριν από δύο χρόνια. Ενας στενός του συνεργάτης λέει ότι «αν όλοι είχαν το lifestyle του Γκίκα, τότε όλα τα έντυπα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα θα είχαν... κλείσει!».

Θεωρείται αυτοδημιούργητος και δεν πλούτισε

Το σπίτι του το πήρε με δάνειο και η καθημερινότητά του είναι η συγγραφή μελετών και άρθρων, το διάβασμα, η διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και η ήσυχη οικογενειακή ζωή, με τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.


Ο Γκίκας Χαρδούβελης πήγε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του. Μόλις ολοκλήρωσε και την τελευταία τάξη, έδωσε εξετάσεις στο αμερικανικό σχολείο «Ανατόλια» και βγήκε πρώτος. Του προσφέρθηκε πλήρης υποτροφία, δηλαδή και για τη διαμονή και για τη φοίτηση. Τότε, η πολιτική του σχολείου ήταν να επισκέπτεται πολλά μέρη της περιφέρειας και να αναζητά για υποτροφίες, περί τους πέντε αριστούχους.

Δούλευε στο καφενείο του Χάρβαρντ

Αμέσως μετά το Γυμνάσιο στο «Ανατόλια», ο Γκίκας Χαρδούβελης έκανε αίτηση για υποτροφία στο Χάρβαρντ. Το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο τού προσέφερε πλήρη υποτροφία, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σπάνιο στα διεθνή πανεπιστήμια. Η κατάσταση των οικονομικών της οικογένειάς του δεν είχε αλλάξει, γι' αυτό δούλευε παράλληλα με τη φοίτησή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη του δουλειά ήταν στο καφενείο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου έπαιρναν το πρωινό τους οι φοιτητές, και αμέσως μετά εργάστηκε στην ομάδα ασφαλείας, δύο νύχτες την εβδομάδα. Η υποτροφία του είχε διάρκεια 4 έτη. Ο Γκίκας Χαρδούβελης όμως ήθελε να κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές για τις οποίες δεν είχε χρήματα. Κατάφερε στα 4 χρόνια (1975-1978) να πάρει και το πρώτο του πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ και μάλιστα υπογράφει τις υποτροφίες των σπουδαστών.

Εχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά, για το οποίο φοίτησε στο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια (1983) όπου γνώρισε και τη σύζυγό του, με την οποία αργότερα απέκτησαν δύο παιδιά.

Ποια είναι η σύζυγός του Σούζαν Μπετζιάν

Η Σούζαν Μπετζιάν, αποτελεί τον «φύλακα άγγελο» του νέου τσάρου της Οικονομίας εδώ και περίπου 30 χρόνια και όπως αναφέρουν άνθρωποι κοντά στην οικογένεια Χαρδούβελη, θεώρησε ότι με την ανέλιξή του σε αυτή την θέση, επιβραβέβεται η μακρά του επαγγελματική πορεία στον χρηματοοικονομικό τομέα, που ξεκίνησε από την εποχή των σπουδών του στο Χάρβαρντ, όπου κάλυπτε τα δίδακτρα εργαζόμενος ακόμα και στην κουζίνα και αργότερα στην ομάδα ασφαλείας του διάσημου Πανεπιστημίου των ΗΠΑ.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, όταν ο κ. Χαρδούβελης πέρασε στην άλλη άκρη των ΗΠΑ για το διδακτορικό του στα Οικονομικά και η Αρμενικής καταγωγής, μετέπειτα σύζυγός του, σπούδαζε χημικός μηχανικός.

Απόφοιτη του αυστηρού καθολικού σχολείου «Επίσκοπος Grimes», στις Ανατολικές Συρακούσες της Νέας Υόρκης, η δεσποινίς Μπετζιάν ενθουσιάστηκε από τον μετρημένο και σεμνό Έλληνα και από τότε έγιναν αχώριστοι, οργανώνοντας την κοινή ζωή τους επί αμερικανικού εδάφους.

Αντιπρόεδρος της J. Ρ. Morgan – Chemical Bank η Σούζαν Μπετζιάν

Ο μέν κ. Χαρδούβελης γίνεται δεκτός ως αναπληρωτής καθηγητής στο Barnard College, του Πανεπιστημίου της Columbia, που εργάστηκε από το 1983 -εκεί γνωρίζει και τον Λουκά Παπαδήμο- και στη συνέχεια αναλαμβάνει χρέη τακτικού καθηγητή στο Rutgers University της Νέας Υερσέης από το 1989 μέχρι το 1993, ενώ από την άλλη η σύζυγός του μετά την ολοκήρωση του μεταπτυχιακού της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Columbia Business School κερδίζει την ζηλευτή θέση της αντιπροέδρου της J. Ρ. Morgan – Chemical Bank , όπου παρέμεινε για εφτά χρόνια μέχρι το 1994. Τότε, όμως είναι που με τον κ. Χαρδούβελη, με τον οποίο είχαν στο μεταξύ παντρευτεί και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με τον ανερχόμενο πανεπιστημιακό να αναλαμβάνει στην κυβέρνηση Σημίτη αναπληρωτής του Λουκά Παπαδήμου στην EMI, τον προάγγελο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην TOYOTA Hellas η Σούζαν Μπετζιάν

Η εγκατάσταση στην Αθήνα, μπορεί να δυσκόλεψε αρχικά την κυρία Χαρδούβελη, ωστόσο, αυτή ύστερα από μια μακρά περίοδο αποχής από τον επαγγελματικό της χώρο και έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον ισχυρό αμερικανικό χρηματοοικονομικό οίκο επιστρέφει δυναμικά αναλαμβάνοντας για δεκατρία χρόνια από το 2000 μέχρι το 2013 την θέση της γενικής διευθύντριας Inchcape Ασφαλίσεων, Eurolease, British Providence, Incredit της TOYOTA HELLAS, εκτελώντας παράλληλα χρέη διευθύντριας Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής, συνεργαζόμενη με τον Πρόεδρο και CEO της εταιρίας Τάκη Αθανασόπουλο, συνάδελφο καθηγητή του κ. Χαρδούβελη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και συντοπίτη του από την Αρκαδία.

Εφυγε από την Cantor λόγω ασυμβίβαστου

Από τον περασμένο Ιανουάριο η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών ήταν αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Kantor, η οποία μεταξύ άλλων αναλάμβανε την εκπόνηση αρκετών μελετών για έργα της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και ορισμένων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Ωστόσο, η ίδια αποχώρησε τον Μάρτιο, πολύ πριν ο κ. Χαρδούβελης ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, αποφεύγοντας έτσι τα αρνητικά σχόλια περί ασυμβίβαστου μεταξύ των δραστηριοτήτων της ίδιας και τους συζύγου της.

Εργάζεται σήμερα στη ΓΑΙΑ

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, η έμπειρη οικονομολόγος φαίνεται να έχει αφοσιωθεί στην εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, που για αρκετούς αποτελεί την λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Συγκεκριμένα, εργάζεται ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία «Γαία». Πρόκειται για μια εταιρεία προώθησης ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές που ιδρύθηκε το 1995, από τον Άρη Κεφαλογιάννη, εξάδελφο του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη. Σήμερα, το 82% των πωλήσεων της εταιρείας, η οποία παράγει πλέον τα δικά της βιολογικά προϊόντα, πραγματοποιείται στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε συνολικά 16 χώρες του κόσμου.

Ο Χαρδούβελης και ο Σημίτης

Την καριέρα του Γκίκα Χαρδούβελη στις ΗΠΑ ανέκοψε η πρόταση, που αποδέχτηκε, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών να γυρίσει ως καθηγητής. Ετσι, επέστρεψε. Η πρώτη του εργασία εκτός Πανεπιστημίων ήταν όταν ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί διοικητού Λουκά Παπαδήμου (1994-1995), όπου υπήρξε αναπληρωτής του διοικητή στην ΕΚΤ, και σύμβουλος ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993). Το 1996 ανέλαβε τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και το 2000 έφυγε από την ΕΤΕ για να γίνει διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, έως το 2004. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και την αλλαγή εξουσίας, ο κ. Χαρδούβελης ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank, ενώ παράλληλα διατήρησε τη θέση του καθηγητή στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012) διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς η πρότερη συνεργασία τους ήταν άψογη.


Γκίκας Χαρδούβελης: Ο φτωχός υπουργός από τα Πούλιθρα Αρκαδίας -Ποια είναι η σύζυγός του Σούζαν Μπετζιάν

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν κάλεσε ο Λουκάς Παπαδήμος τον Γκίκα Χαρδούβελη για να αναλάβει τη θέση του οικονομικού συμβούλου, πήρε άδεια άνευ αποδοχών από τη Eurobank όπου εργαζόταν, με τη συμφωνία να γυρίσει μετά το πέρας της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ) «ειδικού σκοπού». Σε αυτήν την κυβέρνηση, του Λουκά Παπαδήμου, ο πιο σημαντικός στόχος ήταν το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους από τους ιδιώτες (PSI+).

Γκίκας Χαρδούβελης: Δέκα οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα

Ποιος, μόλις μια μέρα πριν το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο, σχολίαζε την αναθεώρηση του ελληνικού χρέους με την φράση «Θα κάνουν πάρτι οι Financial Times»; Ποιος υποστήριξε ότι 10 μεγάλες οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα και χρηματοδοτούν πολιτικούς και ΜΜΕ; Ένας συνωμοσιολόγος, ένας αντι-ελιτιστής ακτιβιστής ή ένας Υπουργός μνημονιακής κυβέρνησης της τελευταίας πενταετίας; Η απάντηση είναι η ίδια: ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Το αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε πρωτογενείς πηγές που αναδεικνύουν την πολιτική πορεία του πρώην πρωθυπουργού αλλά μπορούν επίσης να φωτίσουν το θεωρητικό και πολιτικό υπόβαθρο του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος. 

Μέσα στο πολύ χρήσιμο και πλούσιο υλικό για τις πολιτικές και θεωρητικές διαστάσεις του εκσυγχρονισμού, όμως, όπως είναι αυτονόητο μπορεί κανείς να βρει επίσης και υλικό σχετικά με διάφορες πτυχές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Υλικό από τα βουλευτικά χρόνια του Κώστα Σημίτη, τα χρόνια της πρωθυπουργίας του αλλά ακόμα και από την τελευταία δεκαετία της κρίσης.

Εκεί, στο αρχειακό υλικό της τελευταίας δεκαετίας, εντοπίστηκαν δυο τεκμήρια με δημιουργό τον Γκίκα Χαρδούβελη. Αν το πρώτο μπορεί να ξενίσει ορισμένους και να αφήσει αδιάφορους κάποιους άλλους, το δεύτερο σχεδόν σοκάρει.

Στις 22 Απριλίου 2010, ο κ. Χαρδούβελης, τότε επικεφαλής του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, στέλνει ένα email στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με θέμα «Eurostat revises upward Greek 2009 deficit & debt data».

Στο email, όπου επισυνάπτεται το τελευταίο τότε newsletter της Eurostat, ο κ. Χαρδούβελης ενημερώνει τον κ. Σημίτη ότι το χρέος του 2009 μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 5-7 μονάδες ακόμη και να φτάσει το 115,1% του ΑΕΠ και κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Θα κάνουν πάρτι οι Financial Times».

Μια μέρα μετά ξεκινά η μνημονιακή περιπέτεια της χώρας, με τρία διαδοχικά μνημόνια που εφάρμοσαν κυβερνήσεις από το 2010 έως και το 2018. Μια οκταετία που σε τίποτα δεν θύμιζε πάρτι.

Ακολούθως, στις 11 Οκτωβρίου 2011, ο κ. Χαρδούβελης συγγράφει ένα κείμενο με τίτλο «Προτεραιότητες εξόδου από την κρίση». Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι ένα μήνα αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου 2011, την διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γκίκας Χαρδούβελης θα γίνει διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού (θέση που κατείχε και στην δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του κ. Σημίτη).

Λίγο διάστημα, λοιπόν, πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Χαρδούβελης παρουσιάζει τις θέσεις του για την έξοδο από την κρίση σε ένα εξασέλιδο κείμενο, το οποίο έρχεται σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο σκοπός του κειμένου κι αν απευθύνεται στον πρώην πρωθυπουργό ή απλώς κοινοποιείται αργότερα στον ίδιον. Το μόνο βέβαιο είναι πως χρησιμοποιήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά την συγγραφή του βιβλίου του «Ο εκτροχιασμός» (εκδόσεις Πόλις) και φέρει χειρόγραφες σημειώσεις.
 
Στην πρώτη κιόλας σελίδα του κειμένου, ο κ. Χαρδούβελης ισχυρίζεται πως το σχέδιο της αντιπολίτευσης (Ζάππειο ΙΙ) βαφτίστηκε σε συζητήσεις με το ΔΝΤ «ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ». Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2014 ο Γκίκας Χαρδούβελης θα γίνει Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, του πολιτικού που ανέπτυξε το σχέδιο Ζάππειο ΙΙ.

Στη συνέχεια του κειμένου, ο κ. Χαρδούβελης ισχυρίζεται πως χρειάζεται «ένα πραγματικό BIG BANG στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και περιγράφει μια σειρά από μέτρα-σοκ που θα βοηθούσαν ιδιαίτερα. 

Το 2011, λοιπόν, ο κ. Χαρδούβελης προτείνει κάποια τρανταχτή ιδιωτικοποίηση, όπως αυτή του ΟΠΑΠ -«όπου διαπλέκονται τα συμφέροντα των κομμάτων»- και κάποιο τρανταχτό κλείσιμο ελλειμματικής δημόσιας επιχείρησης, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του ΟΣΕ. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βέβαια, όπως όλοι ξέρουμε, επέλεξε τελικά το τρανταχτό κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013. Ο περιορισμός του δημοσίου και των δαπανών του με κατάργηση υπηρεσιών, πώληση υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών καθώς και outsourcing υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα είναι βασικά στοιχεία του πλάνου Χαρδούβελη.

Τέλος, προτείνει μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που χαρακτηρίζει ο ίδιος «μέτρα-σοκ», στα οποία περιλαμβάνονται: η μη συνταξιοδότηση των στρατιωτικών με την αποστράτευσή τους αλλά η μεταφορά τους ως υπαλλήλων στο δημόσιο, η παύση μισθοδοσίας των κληρικών από τον κρατικό προϋπολογισμό, η μείωση στα 2/3 των δαπανών του κοινοβουλίου (περιλαμβανομένων των μισθών των βουλευτών) και το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής.

Μέγιστο πολιτικό ζήτημα προκύπτει, όμως, από μια φράση του κ. Χαρδούβελη στη δεύτερη σελίδα του σημειώματός του. Ο κ. Χαρδούβελης ζητά «να τεθούν οι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες (κρατικοδίαιτοι οι περισσότεροι) προ των ευθυνών τους». Λίγες σειρές παρακάτω γράφει την φράση: «Οι 10 μεγάλες οικογένειες που κυβερνούν την Ελλάδα και  χρηματοδοτούν πολλούς πολιτικούς και MME, αλλά και οι εφοπλιστές, αντί να  περιμένουν ουδέτερα για τη μελλοντική κατάλληλη ευκαιρία, να δείξουν με σαφή  τρόπο την ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα τους με έργα και όχι απλά λόγια κριτικής  του πολιτικού κατεστημένου».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, συνεργάτης δυο Πρωθυπουργών, καθηγητής πανεπιστημίου και στέλεχος μεγάλων τραπεζών δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι 10 οικογένειες κυβερνούν -όχι απλώς επηρεάζουν τις εξελίξεις- τη χώρα και μάλιστα ομολογεί πως γνωρίζει ότι αυτές οι οικογένειες χρηματοδοτούν πολιτικούς

Πως ένιωσε άραγε ο επί 8 χρόνια (1996-2004) πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, όταν διάβασε τον στενό συνεργάτη του να γράφει πως 10 οικογένειες κυβερνούν τη χώρα; 

Η φράση είναι ιδιαιτέρως κυνική καθώς ο κ. Χαρδούβελης δεν στέκεται στην διαπλοκή που περιγράφει και τις συνέπειες της για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά απλώς ζητά από αυτές τις 10 οικογένειες «ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα τους».

Τουλάχιστον στο παρόν κείμενο, δεν ασκεί κριτική, δεν καυτηριάζει το φαινόμενο, δεν προβληματίζεται και δεν εξετάζει τρόπους για την αντιμετώπισή του. Επιλέγει να είναι ένας πολιτικός που παθητικά αποδέχεται και παραδέχεται ότι η πραγματική δύναμη δεν βρίσκεται στις εκλεγμένες κυβερνήσεις αλλά στα χέρια 10 οικογενειών.

Ποιες είναι αυτές οι 10 οικογένειες; Τι ακριβώς γνωρίζει όταν λέει πως «κυβερνούν τη χώρα»;
Ποιους πολιτικούς χρηματίζουν; Τι αποδείξεις έχει; 
Τι έκανε ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης και οι τρεις κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε από διάφορες θέσεις για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο;

Αναρωτιέμαι αν, έστω και τώρα, θα θέσει κάποιος αρμόδιος αυτά τα ερωτήματα στον κ. Χαρδούβελη.

 

Τα συμπερασματα δικα σας !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: