Σάββατο

Donald Trump appoints Dow Chemical chief Andrew Liveris as head of manufacturing

Andrew Liveris good generic

United States President-elect Donald Trump has chosen Australian Andrew Liveris, chairman and chief of Dow Chemical, to head the American Manufacturing Council — a private sector group that advises the US secretary of commerce.
  • Mr Trump says the Australian will be "tasked with finding ways to bring industry back to America"
  • Dow Chemical Company boss lauds the President-elect's policies
  • Exxon Mobil boss Rex Tillerson emerges as leading candidate for secretary of state

Mr Trump made the announcement during a rally in Grand Rapids, Michigan, where he introduced the 62-year-old dual US-Australian citizen as "one of the foremost leaders in manufacturing, one of the foremost leaders in the world of business".
"Andrew Liveris [is] one of the most respected businessman in the world and I'm asking him to come up and head up our American Manufacturing Council — and he's agreed to do it," Mr Trump said.
"They will be tasked with finding ways to bring industry back to America."
Mr Liveris was born in Darwin to a Greek migrant family and studied chemical engineering at Brisbane's University of Queensland, from where he later also received an honorary doctorate.
The head of the Michigan-based chemical corporation lauded Mr Trump and his policies, telling the cheering crowd "we're going to put you all to work".
"President-elect Trump, I can't tell you, I tingle with pride listening to you, but to honour me to help you chair American Manufacturing Council to put in place the investments that you talk about, you're paving the way with your administration, with your policies, to make it easier to do business in this country — not a red-tape country but a red-carpet country for American businesses," he said.
"America first, as you said. That's what we have to do."
 

Mr Liveris, speaking in an Australian accent, said the council would comprise "America's finest and brightest" and highlighted the need to get young people employed.
"We need to help all of our citizens, we need to give you hope, we need to find a way back to believe in ourselves again," he said.
"As you rightly said, I may have a funny accent — we Aussies love America a lot — I bleed America and I bleed Michigan, that's what I do.
"Thank you, sir, it's an honour — let's make America great again by building great things in America."

'Complacency' Australia's 'greatest enemy': Liveris

Mr Liveris has previously been critical of Australian businesses' "ability to innovate and develop the things that the United States has".
"Australia, my wonderful home country, the lucky country, the well-written about happiest country in the world, of course has complacency as its greatest enemy," he said earlier this year.
The American Manufacturing Council is responsible for ensuring regular communication between the Government and manufacturing sector, advising the secretary of commerce on government policies and providing a forum for discussing industry-related problems.
It consists of up to 25 private-sector individuals, appointed by the secretary of commerce for a two-year term.
Mr Trump said Mr Liveris would establish his council of "the greatest leaders there are" next week.



andrew-liberis-o-ellinas-twn-triwn-ipeirwn

Andrew ΛιβερηΣ: Ο ΕλληναΣ των τριων ηπειρων

Από το 2004 ηγείται ενός παγκόσμιου βιομηχανικού κολοσσού. Είναι ένας δισεκατομμυριούχος, είναι σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα Εξωτερικού Εμπορίου. Είναι Ελληνας τρίτης γενιάς, αλλά δηλώνει πρώτα απ’ όλα Ελληνας.
Η διαδρομή Καστελόριζο - Ντάργουιν - Μίσιγκαν ήταν πολυετής και δύσκολη. Ο παππούς του έφυγε το 1910 από την εσχατιά της Ελλάδας, το Καστελόριζο μαζί με τη γυναίκα του και τον μικρό του γιό και εγκαταστάθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας που μάλιστα τότε είχε μόλις 300 κατοίκους.
Ο Ανδρέας Λιβέρης, επικεφαλής του πολυεθνικού αμερικανικού κολοσσού Dow Chemical με τους 45.000 εργαζόμενους, μόλις προχθές δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική όταν αποσυρθεί από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Είναι Ελληνας τρίτης γενιάς, αλλά δηλώνει πρώτα απ’ όλα Ελληνας.
Η διαδρομή Καστελόριζο - Ντάργουιν - Μίσιγκαν ήταν πολυετής και δύσκολη
Τη δήλωση αυτή έκανε με την ευκαιρία της βράβευσής του με το Μετάλλιο Officer (AO) General Division, με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στον επιχειρηματικό τομέα, ως στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών, καθώς και για τον ρόλο του για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ειδικεύεται στη μεταποιητική βιομηχανία, τη μηχανολογία, τις πωλήσεις και τη διεύθυνση επιχειρήσεων. Παράλληλα με τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντά του, ο δρ Λιβέρης προωθεί και τις σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αλλωστε, θεωρείται ο πιο πετυχημένος Αυστραλός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται διεθνώς.
«Ναι ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με την πολιτική αλλά περιμένω την κατάλληλη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λιβέρης τονίζει ότι η Αυστραλία «αξιοποιώντας τον ορυκτό της πλούτο θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο ισορροπημένη οικονομία» και αυτό θα επιδιώξει να κάνει αν ασχοληθεί με την αυστραλιανή πολιτική.
Διακεκριμένη προσωπικότητα με πολλές βραβεύσεις
Πέρυσι τιμήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως διακεκριμένη ελληνική προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφος Νίκο Αλιάγα και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τους βραβευμένους που θα κυκλοφορούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014.
Επίσης έχει τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο «Αρχων».
Ο Ελληνας των τριών ηπείρων
Ο Ανδρέας Λιβέρης σε κάθε ευκαιρία δηλώνει απερίφραστα ότι είναι περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Αυστραλο-αμερικανό Ελληνα».
Πατάω σε τρεις ηπείρους λέει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «Μεγάλο κατόρθωμα για κάποιον που έχει δύο πόδια».
«Θα είμαι πάντα Ελληνας όμως. Αυτή είναι η κληρονομιά μου. Και παρ' όλο που άνθρωποι με ελληνική καταγωγή έχουν ενσωματωθεί σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες - με επιτυχία -, μοιραζόμαστε αρχές που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
«Εχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές με την οικογένειά μου και πρέπει να ομολογήσω ότι απολαύσαμε κάθε στιγμή».
Η αδελφή του έχει επιστρέψει και ζει στη Ρόδο, όπου και την επισκέπτεται συχνά, όπως και το νησί της καταγωγής του, το Καστελόριζο.
Ο κ. Λιβέρης είναι μέλος του «Leadership 100» στη Νέα Υόρκη, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για την προώθηση της ελληνορθόδοξης πίστης και αρχών στην Αμερική.
«Υπάρχουν πολλοί Ελληνες που προσφέρουν πολλά στις ελληνικές ρίζες τους» λέει.

Ιδρυτής του Hellenic Initiative
Ο Ανδρέας Λιβέρης μαζί με τέσσερις άλλους διακεκριμένους επιχειρηματίες, είναι ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Hellenic Initiative», που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας και τη βελτίωση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.
«Πρόκειται για έναν παγκόσμιο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό φορέα, του οποίου το όραμα, μέσα από τη γενναιοδωρία της Ελληνικής Διασποράς και Φιλελληνικής Κοινότητας, είναι να προσφέρει ουσιαστική ενθάρρυνση και οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση οργανώσεων και προγραμμάτων, καθώς και να εμπνεύσει την επιχειρηματική ανάπτυξη που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία του ελληνικού έθνους», ανέφερε στο συνέδριου της Capital Link στο Ηavard Club της Νέας Υόρκης.
Το 2012 για την προώθηση του ίδιου σκοπού βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Μιλώντας τότε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Λιβέρης τόνιζε μεταξύ άλλων:
Με τον Μπιλ Κλίντον και τον Αντώνη Σαμαρά / ΑΜΠΕ
Ο Ανδρέας Λιβέρης είναι ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Hellenic Initiative»
Είχα δώσει μία ομιλία σε Ελληνο-αμερικανούς πάνω στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Μετά την ομιλία μου με περικύκλωσαν ομογενείς, που μου είπαν: «Θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω πώς». Ξέρετε, η ελληνική κοινότητα είχε κάνει πολλές προσπάθειες να βοηθήσει την Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά ήταν δύσκολο. Ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια των Ελλήνων της διασποράς, αλλά δεν το είχε καταφέρει, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούσαν οι ομογενείς να δίνουν τη βοήθειά τους. Γι' αυτό αποφασίσαμε με τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο και είδαμε ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί υποστήριξη για την Ελλάδα. Είναι μία χώρα που την αγαπάνε πολλοί. Στο εξωτερικό υπάρχει η αντίληψη πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Εμείς θέλουμε να δώσουμε την τεχνογνωσία αλλά και τους πόρους για να ανατρέψουμε την καθοδική πορεία της χώρας μας.»

Παρών στο Οβάλ προεδρικό γραφείο την ώρα που ο Μπαράκ ΟΜπάμα υηπογράφει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κορέα
Ο Ανδρέας Λιβέρης, την ώρα που μιλά, το 2013, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical επί το έργω / Reuters
Η ιστορία ενός αιώνα και τριών γενιών
Ο παππούς του πέθανε όταν ο πατέρας του ήταν μόλις 9 ετών από μια άγνωστη τότε τροπική ασθένεια. Ο πατέρας του ξεκίνησε ως ξυλουργός, αλλά τον έχασε νωρίς στην εφηβική του ηλικία.
Στα 17 του χρόνια μετακόμισε στο Μπρισμπέιν, στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, όπου ζούσε η οικογένεια της μητέρας του.
Αν και νεαρός ο Ανδρέας Λιβέρης, ως μεγαλύτερος από τις δύο αδερφές του, άρχισε να δουλεύει περιστασιακά για να εξοικονομήσει χρήματα.
Σπούδασε χημικός μηχανικός με κρατική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Πήρε το πτυχίο του το 1975 και παρά το γεγονός ότι του προσφέρθηκε μία ακόμη υποτροφία στην Οξφόρδη, εκείνος την απέρριψε ακολουθώντας τη συμβουλή του καθηγητή Ντον Νίκλιν: «Μου σύστησε να δοκιμάσω την "πραγματική ζωή" δηλώνει. «Είχε δίκιο. Ηταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στη ζωή μου στους οποίους στράφηκα για συμβουλές» συμπληρώνει.
Η πρώτη του δουλειά ήταν το 1976 στην εταιρεία που σήμερα ηγείται. Θυμάται ο ίδιος: «Πέρασα από πολλές συνεντεύξεις. Ημουν απλά ένας νεαρός φοιτητής και εκείνοι μου μιλούσαν για το πόσο σημαντικό ήταν να προσελκύσουν νέους με υψηλές δυνατότητες και να τους δώσουν ευκαιρίες σε μικρή ηλικία».
Εζησε πολλά χρόνια στην Ασία. Στην Ταϊλάνδη, ως επικεφαλής επέβλεψε τη δημιουργία της Siam Cement-Dow Group, της μεγαλύτερης κοινοπραξίας της εταιρείας στην Ασία.
Σε ηλικία 22 ετών δούλευε στο μεγάλο ασιατικό χωνευτήρι του Χονγκ Κονγκ.
«Εκεί έμαθα τη σημασία τού να αντιλαμβάνεσαι τις διαφορετικές κουλτούρες και να συνεργάζεσαι με την καθεμιά» εξηγεί. Και συμπληρώνει: «Στη Δύση το επιχειρείν εξελίσσεται ως επί το πλείστον με τρία βασικά κριτήρια: το νομικό πλαίσιο, τη λογική ή την επιχειρηματική πρόταση και τη σχέση. Στην Ασία ωστόσο αυτή η σειρά αντιστρέφεται και η σχέση γίνεται το πρώτιστο κριτήριο».
Πάνω απ’ όλα η οικογένεια
Οπως δηλώνει ο ίδιος, το μεγαλύτερο πάθος και η βασική του προτεραιότητα είναι η οικογένειά του, η σύζυγός του Πόλα και τα τρία του παιδιά, Νικόλας, Αλεξάνδρα και Αντώνης. Ζει μαζί τους στο Μίσιγκαν και είναι ενεργό μέλος της ελληνορθόδοξης κοινότητας τόσο στη γενέτειρά του Αυστραλία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο Ανδρέας Λιβέρης με τη σύζυγό του Πόλα
Ο επικεφαλής της Dow Chemical στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την αστρονομία, τα μαθηματικά και την κβαντομηχανική. Θαυμάζει το έργο των Στίβεν Χόκινγκ, Μπράιαν Γκριν και Καρλ Σαγκάν.Παράλληλα έχει πάθος με το μπάσκετ, το τρέξιμο και το γκολφ.

Πρώτος από αριστερά, φωτογραφίζεται με τους συμβραβευμένους σημαντικούς Ελληνες
Ο Ανδρέας Λιβέρης ρίχνει σε κουτί αλλληλογραφίας των ΕΛΤΑ επιστολή με τον εαυτό του σε γραμματόσημο

Ο Ανδρέας Λιβέρης περπατά στους δρόμους της Αθήνας και ο Νϊκος Αλιάγας τον απαθανατίζει

Δεν υπάρχουν σχόλια: