Τετάρτη

"ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ"- Πως τρωνε Ευρωπαϊκά κονδύλια για επιμόρφωση εργαζομένων...


 



Πόρισμα - καταπέλτης του ΣΔΟΕ.Διαβάστε πως τρωνε εκατομμύρια ευρώ με "αόρατα" σεμινάρια...
Κάποιοι έβαλαν "θεούς και δαίμονες" για να κουκουλώσουν την υπόθεση. Συγχαρητήρια λοιπόν στους..
. ράμπο του ΣΔΟΕ και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς που έφεραν εις πέρας αυτή την υπόθεση, γιατί είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον βρώμικο πόλεμο που δέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Πως έφαγαν Ευρωπαϊκά κονδύλια για επιμόρφωση εργαζομένων
Εργατοϋπαλληλικά κέντρα, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαιδευτές αλλά και απλοί εργαζόμενοι που "χρησιμοποιήθηκαν" με το αζημίωτο ως εκπαιδευόμενοι σε ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα, φέρεται να εμπλέκονται σε διασπάθιση μεγάλου μέρους κοινοτικών κονδυλίων ύψους 12 εκ. ευρώ σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξε το ΣΔΟΕ  και το οποίο απέστειλε  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και στα κεντρικά του ΣΔΟΕ στην Αθήνα σε πολυσέλιδο πόρισμα εκατοντάδων σελίδων αποκαλύπτεται το τεράστιο φαγοπότι που στήθηκε ανά την επικράτεια έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν έως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (στο 80% έφτανε η ευρωπαϊκή συμμετοχή και 20%η χώρα μας) για την υλοποίηση του προγράμματος "επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων" να τα καρπωθούν κάποιοι επιτήδειοι.
Εικονικά τιμολόγια και πλαστογραφίες

Στήνοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, πέτυχαν να δικαιολογήσουν "αόρατα" σεμινάρια σε εργαζόμενους τα οποία ουδέποτε όμως πραγματοποίησαν παρά τους φακέλους υλοποίησης του έργου που κατέθεταν κατά διαστήματα , στον ανάδοχο του έργου την "Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων" (ΕΕΔΕ) που εδρεύει στα Κάτω Πατήσια, για την εκταμίευση των κονδυλίων.



Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα του ΣΔΟΕ τουλάχιστον τρία εργατοϋπαλληλικά Κέντρα (Λαμίας, Ναυπάκτου και Χανίων) το επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο εμπορικός σύλλογος Φαρσάλων είχαν εκχωρήσει με εικονικές συμβάσεις (χωρίς να ενημερώσουν τον ανάδοχο του έργου) την υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που ανέλαβαν - ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα - σε δύο ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης σε Λαμία και Λάρισα στα οποία καθόλου συμπτωματικά φέρονται ως ιδιοκτήτες ανώτατα στελέχη του αναδόχου του έργου (ΕΕΔΕ).

Το σκάνδαλο όπως ξετυλίχθηκε από την έρευνα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας είχε στηθεί μέσω "μηχανής" έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων ενώ τα υποτιθέμενα σεμινάρια που θα αφορούσαν την κατάρτιση επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών από ιδιωτικές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους εμφανίζονταν μόνο στα χαρτιά.
Όπως καταθέσαν οι περισσότεροι "καταρτιζόμενοι" εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα ουδέποτε είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια παρότι εμφανίζονταν να υπογράφουν παρουσίες σε αίθουσες εργατικών κέντρων και άλλων φορέων. Το κόλπο ήταν ευφυώς στημένο έτσι ώστε τυπικά να καλύπτονται οι απαιτήσεις που προέβλεπαν οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τον ανάδοχο.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύλλογοι, επιμελητήρια και εργατικά κέντρα μέσω συγκεκριμένων ανθρώπων τους που βρίσκονταν σε κρίσιμα πόστα (δεν γνώριζαν όλοι όπως κατήγγειλαν) ανελάμβαναν την υλοποίηση του έργου της κατάρτισης εργαζομένων στην περιοχή τους. Κατέθεταν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στον ανάδοχο του έργου ώστε να ενταχθούν και να επιλεγούν.

Στη συνέχεια όμως με ιδιωτικό συμφωνητικό εκχωρούσαν εργολαβικά την πραγματοποίηση των σεμιναρίων στο Κ.Ε.Κ EUROPROGRESS που εδρεύει στη Λαμία. Αυτό στη συνέχεια μετέφερε για εκτέλεση ένα μεγάλο κομμάτι του ίδιου έργου στο ΚΕΚ Γ.Ριζόπουλος (ως ιδιοκτήτες του εμφανίζονται ο διευθυντής και ο αντιπρόεδρος στο παράρτημα της Λάρισας του αναδόχου του έργου 'Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων". Ως εδώ θα έλεγε κάποιος ότι επρόκειτο για μοιρασιά έργου μεταξύ φίλων.

Όμως στην πράξη τα έργα κατάρτισης εργαζομένων που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα εργατικά κέντρα, επιμελητήριο και εμπορικός σύλλογος παρέμειναν φαντάσματα. Συνέταξαν μεν παρουσιολόγια καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών για τα σεμινάρια αλλά σε ποσοστό τουλάχιστον 80% αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν.
Οι μεν εργαζόμενοι ήταν "μιλημένοι" καθώς έλαβαν από τον ανάδοχο του έργου δίγραμμες επιταγές για το ποσό που δικαιούνταν ύψους 600 περίπου ευρώ. Αμοιβή ανάλογα με τις ώρες που "δίδαξαν" έλαβαν και οι εκπαιδευτές οι οποίοι όμως εντοπίστηκαν, με βάση στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του ελεγκτή που διενήργησε την έρευνα, την ίδια μέρα και ώρα να διδάσκουν σε διαφορετικά σεμινάρια στην Ξάνθη ,τη Θήβα και τα Χανιά.

Οι περισσότεροι από τους "καταρτιζόμενους" παραδέχτηκαν στις καταθέσεις τους ότι απλώς δήλωσαν συμμετοχή μετά από πρόσκληση που είχαν από μέλη των εργατικών κέντρων χωρίς όμως να παρακολουθήσουν ποτέ σεμινάρια ούτε γνώριζαν αν γίνονται και πού. Μάλιστα η κομπίνα αποκαλύφθηκε και από τα παρουσιολόγια που εμφάνισαν οι εμπλεκόμενοι ως αποδεικτικά στοιχεία για να πληρωθούν από τον ανάδοχο του έργου πλαστογραφώντας τις υπογραφές των καταρτιζόμενων -εργαζομένων που υποτίθεται παρακολούθησαν τις ώρες των σεμιναρίων.

Το 90% των "συμμετεχόντων " σε σεμινάρια δεν αναγνώρισε στην κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ την υπογραφή του, ενώ θεωρείται αμφίβολο κατά πόσον το υπόλοιπο 10% που υποστήριξε ότι πήρε μέρος σε σεμινάρια λέει την αλήθεια.
Στον φάκελο που υπέβαλλαν οι διαχειριστές των έργων στον ανάδοχο "Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων" εμφάνισαν εικονικά τιμολόγια (320.000 ευρώ το Ε.Κ.Λαμίας, 120.000 ευρώ το Ε.Κ.Ναυπάκτου και 220.000 ευρώ το Ε.Κ.Χανίων) για δήθεν υποστηρικτικές των έργων εργασίες (διαφημιστικές καταχωρίσεις στον τοπικό τύπο) , ενώ την ίδια ώρα εμφανίζονται ως πελάτες προμηθευτές του Ι.Κ.Ε.Κ EUROPROGRESS για από τους οποίους μάλιστα είχαν λάβει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τα έργα κατάρτισης που τους εκχώρησαν.

Φάμπρικα

Στις εκθέσεις ελέγχου για τον "τρελό χορό" των κοινοτικών κονδυλίων, που μεγάλο μέρος τους ενδεχομένως κατέληξε στις τσέπες συνδικαλιστών και ιδιοκτητών Ιδιωτικών κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, γίνεται αναφορά σε εκτεταμένο δίκτυο καταλήστευσης του συγκεκριμένου προγράμματος μέσω έκδοσης και λήψης εκατοντάδων εικονικών τιμολογίων αξίας εκατομμυρίων ευρώ από δεκάδες εργατικά κέντρα, επιμελητήρια και εμπορικούς συλλόγους σε όλη την επικράτεια. Όπως εκτιμάται τα περισσότερα από τα 12 εκ ευρώ του κοινοτικού προγράμματος φέρεται να διασπαθίστηκαν καθώς επρόκειτο για φάμπρικα υλοποίησης σεμιναρίων που κατέληξαν "φαντάσματα" καθώς όπως διαπιστώθηκε οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο να μην επιστρέφουν τον αναλογούντα ΦΠΑ για τα κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίστηκαν.

Ήδη έχει προταθεί ενδελεχής έλεγχος (έχει ξεκινήσει στα Χανιά) από όλα τα τοπικά παραρτήματα του ΣΔΟΕ ανά την επικράτεια, καθώς μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ "περιέργως¨"(?) έγιναν απόπειρες διάρρηξης στα γραφεία των εργατικών κέντρων Λαμίας και Χανίων .
Ειδικότερα για το πρόγραμμα ύψους 320000 ευρω που διαχειρίστηκε μέσω εικονικών τιμολογίων το Ε.Κ.Λαμίας καταλογίστηκαν στους υπευθύνους πρόστιμα ύψους 900.000 ευρώ και 600.000 ευρώ στο ιδιωτικό κέντρο κατάρτισης EUROPROGRESS ενώ αναμένεται ο καταλογισμός 300.000 ευρώ στο Ιδιωτικό Κέντρο Κατάρτισης Γ. Ριζόπουλος που εδρεύει στη Λάρισα.

Άξιο απορίας αποτελεί το γεγονός πως έγινε η εκταμίευση του προγράμματος στους δικαιούχους και πως η Διαχειριστική Αρχή του έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε εντοπίσει τις παρανομίες που είχαν συντελεστεί δίνοντας το πράσινο φως για την απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών κονδυλίων σε δεκάδες φορείς που είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.



Το μεγάλο φαγοπότι...στην Τοπικη Αυτοδιοικηση

Εκατόν πέντε δήμαρχοι, πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια που ελέγχονται για «μαύρο χρήμα» περιλαμβάνονται στη λίστα του ΣΔΟΕ που... φέρνει στη δημοσιότητα το Έθνος της Κυριακής.

Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου του «πόθεν έσχες», αφού έχουν προκύψει ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμού δεκάδων αιρετών προσώπων βρέθηκαν μεγάλα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πρώην δημάρχου στη Φθιώτιδα με «ακάλυπτο» στην Εφορία τραπεζικό λογαριασμό 3 εκατ. ευρώ, πρώην νομάρχη Πελοποννήσου με λογαριασμό 2,5 εκατ. ευρώ και νομαρχιακού συμβούλου στη Μακεδονία με καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ.

Στον κατάλογο των ελεγχομένων υπάρχουν και επτά δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που εντοπίσθηκαν για εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων με προμηθευτές και για τις περιπτώσεις αυτές ύστερα από εισαγγελική παραγγελία ερευνάται η εμπλοκή αιρετών και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα ευρήματα παραπέμπουν σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό με απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις για έργα, κάλυψη υποθέσεων φοροκλοπής από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, πλασματικά τιμήματα από μεταβιβάσεις ακινήτων σε ιδιώτες και παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Από τους μέχρι στιγμής φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ έχουν εντοπισθεί εικονικά τιμολόγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ στις συναλλαγές δέκα δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών με ιδιώτες, έχουν καταλογισθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις και έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών αιρετών προσώπων και υπαλλήλων που εμπλέκονται στην οικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων. 

Στοιχεία φωτιά για τον Γιαννιώτη Πανεπιστημιακό και τη μεγάλη κομπίνα…. Η δαιδαλώδης διαδρομή του χρήματος


1
LEFTA XERIA

Οι αποκαλύψεις για το μεγάλο φαγοπότι κοινοτικών κονδυλίων, με πρωταγωνιστή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζονται. Μάλιστα όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση λένε ότι οι αποκαλύψεις βρίσκονται ακόμη στην αρχή... Και συμπληρώνουν με νόημα, πως η σχετική δικογραφία μεταφέρθηκε με φορτηγό!
Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται το όνομα του Γιαννιώτη Πανεπιστημιακού. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ανά τακτά διαστήματα, έχει βρεθεί στην επικαιρότητα, μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τα έργα και τον τρόπο που τα υλοποιούσε.

Η μεγάλη κομπίνα φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2002 και πήρε τεράστιες διαστάσεις κατά το διάστημα που «έτρεχε» το Γ' ΚΠΣ. Ο Γιαννιώτης, με το μανδύα του Πανεπιστημιακού, τα χρόνια εκείνα έπαιζε το ρόλο του Τεχνικού Σύμβουλου σε δήμους και φορείς του Δημόσιου, κατέθετε τα τεχνικά δελτία και στην συνέχεια οι Ιδιωτικές εταιρείες της I-Cube A.E. με εξέχουσα την Spirit A.E. υλοποιούσαν τα έργα.
Κάτι τέτοιο συνέβη αρκετά έργα που εκτελέστηκαν στην Ήπειρο, τόσο από δήμους όσο και από άλλους φορείς. Η πλειοψηφία τους δεν δούλεψε ποτέ ή παρουσίασε τεράστια κενά και προβλήματα!
Η έρευνα ξεκίνησε το 2008. Τον Σεπτέμβριο του 2010 κλιμάκιο των αρμόδιων αρχών, έκανε αιφνίδιο έλεγχο στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων και κατέσχεσε φακέλους και υπολογιστές που υπήρχαν στο γραφείο του Καθηγητή.
Παράλληλα είχε ξεκινήσει έρευνα από τον OLAF, τον Οργανισμό Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 2011, ξεκίνησε μια πραγματικά χωρίς προηγούμενο έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία. Έμπειροι αξιωματικοί, στους οποίους είχε ανατεθεί η υπόθεση, επισκέφθηκαν ουκ ολίγες φορές τα Γιάννινα αλλά κι άλλες ελληνικές πόλεις και κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος στη δαιδαλώδη διαδρομή διακίνησης των χρημάτων.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν όλες τις ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στους Ελληνες εμπλεκόμενους, με τους υπευθύνους άλλων «εταιριών» που δρούσαν σε άλλα «δίκτυα» χωρών της Ε.Ε., όπως και τους τρόπους με τους οποίους διασπάθιζαν τα κοινοτικά κονδύλια και απέφευγαν τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Χαρακτηριστικά στις 23 Απριλίου 2008, ο A.S. ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, κεντρικό πρόσωπο στο ιταλικό «δίκτυο», στέλνει e-mail στον 59χρονο πρόεδρο των εταιριών I-CUBE A.E. και SPIRIT Α.Ε., όπως και στον 53χρονο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το οποίο έπρεπε να διερευνηθεί η προσομοίωση της προσπάθειας κατανομής από τον προϋπολογισμό της RE-HAZ (ουγγρική εταιρία που συμμετείχε στην πρόταση για το πρόγραμμα POCEMON). Σκοπός ήταν η προσπάθεια αποφυγής τυχόν πρόσθετου εταίρου που θα μπορούσε να σαρωθεί με τις «ακτίνες Χ της Ε.Ε.», διαφορετικά, σύμφωνα με τον Ιταλό «ακαδημαϊκό», θα έπρεπε να βρεθεί ένας απαραίτητος εταίρος που θα μπορεί να αιτιολογηθεί η συμμετοχή του και θα έδειχνε προσπάθεια για «έλεγχο συνοχής». Η RE-HAZ είχε προσυνεννοηθεί για επιστροφή μέρους της χρηματοδότησης που θα λάμβανε από το πρόγραμμα, στην I-CUBE A.E., ως κατ' επίφαση δικαιούχο εταιρία.
Οταν ο πρόεδρος της ουγγρικής εταιρίας αρνήθηκε να δώσει προσυμφωνημένο 50% της χρηματοδότησης, το «δίκτυο» αντικατέστησε την εταιρία αυτή με την CRONOS International. Μία άλλη βρετανική εταιρία, η INFOCUS HEALTH LIMITED, αντικαθιστά στο πρόγραμμα INTREPID την εταιρία COMPRO.
Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διαπίστωσαν, εν αγνοία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μερικές από τις παρακάτω συμφωνίες για μεταφορές χρημάτων:
* Για το πρόγραμμα εργασίας POCEMON, η εταιρεία ANKO A.E. θα λάμβανε 650.000 ευρώ και όφειλε επιστρέψει 83% της χρηματοδότησης πίσω στο «δίκτυο».
* Η CRONOS INTERNATIONAL, που αντικατέστησε την RE-HAZ, επρόκειτο να επιστρέψει το 77,5% της χρηματοδότησης.
* Η IXTENT A.E. θα λάμβανε 505.000 ευρώ και θα επέστρεφε τα μισά στο ελληνικό «δίκτυο».
* Η TALANTON A.E. θα έπαιρνε 475.000 ευρώ και επέστρεφε το 80%.
* Για το πρόγραμμα εργασίας INTREPID, η DATAMED A.E. από τις 298.000 ευρώ έπρεπε να επιστρέψει τις 193.830 ευρώ.
* Η INFOCUS HEALTH LIMITED θα επέστρεφε 35.083 ευρώ από τις 53.974 ευρώ.
* Για το πρόγραμμα εργασίας HEALTH PLUS, η QUALITY & RELIABILITY A.E. θα έπρεπε να επιστρέψει 84.000 ευρώ από τις 120.000 ευρώ που θα έπαιρνε.
* Για το πρόγραμμα PIM, η παραπάνω εταιρία έπρεπε να επιστρέψει 174.412 ευρώ από τις 249.160 ευρώ που θα λάμβανε.
* Για το πρόγραμμα MULTI KNOWLEDGE, η DATAMED A.E. έπρεπε να επιστρέψει το 65% της χρηματοδότησης, δηλαδή η αμοιβή του «δικτύου» θα ήταν 116.929 ευρώ.
Σύμφωνα με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο μηχανισμός της εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε στηθεί από τους τέσσερις εμπλεκόμενους της ελληνικής «αντιπροσωπίας», ως γενικότερος σχεδιασμός, περιελάμβανε και την υποβολή πλαστών και ανακριβών δηλώσεων-εγγράφων (time sheets - Financial Statements), που αφορούσαν πρόσωπα που απασχολούνταν στα ερευνώμενα προγράμματα εργασίας, INTREPID και POCEMON.
Αυτά τα πρόσωπα είτε είχαν πλήρη άγνοια για τα προγράμματα είτε πληρώθηκαν για συμμετοχή ενώ δεν συμμετείχαν.
Ωστόσο, για τα πρόσωπα αυτά υποβλήθηκαν τα ανακριβή φύλλα ωρών εργασίας (time sheets) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



25 εκατ. € για πουστιες   ταχα για την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλία!!! για να τρωνε κολητοι!!!

25 εκατ. € για την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλία
«Μεγάλη μέρα για την έρευνα και την καινοτομία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», χαρακτήρισε την σημερινή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, καθώς δημοσιοποιήθηκε ο Οδικός Χάρτης των μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών της Ελλάδας.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η εξέλιξη αυτή φέρνει για τη Θεσσαλία ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεγάλα έργα που θα λειτουργήσουν ως πόλοι αριστείας, εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας και υποδομές που αναμένεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο στην έρευνα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην έδρα της Περιφέρειας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και καταθέσαμε μια πρόταση, η οποία αφορά το παραγόμενο προϊόν της Θεσσαλία στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Πλέον, η Θεσσαλία μπαίνει στον οδικό χάρτη των ερευνητικών υποδομών της Ελλάδας. Ίσως είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα υποδομών που παίρνουμε ως Περιφέρεια τα τελευταία χρονιά, εδώ στην Θεσσαλία. Ένα πρόγραμμα σε βάθος τριετίας προϋπολογισμού 25εκατ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο θα αξιοποιήσει το παραγόμενο προϊόν, που θα δημιουργήσει ερευνητικές αλλά και επενδυτικές θέσεις εργασίας, που αναβαθμίζει την έρευνα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο ήρθε μετά από συστηματική δουλειά, διαπραγμάτευση, πίεση, συνεργασία, ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματικά δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για την Θεσσαλία, αλλά και για την Ελλάδα γιατί είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα σε όλη την Ελλάδα, μέσα στον οδικό χάρτη των προγραμμάτων ερευνητικών υποδομών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το τμήμα Βιοτεχνολογίας, τους καθηγητές και ερευνητές, τα αλλά ερευνητικά κέντρα που εμπιστεύτηκαν να είναι επικεφαλής η Θεσσαλία με το τμήμα της και όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε ως εδώ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας και της Θεσσαλίας κατ’ επέκταση, χρηματοδοτείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα ερευνητικών υποδομών, το οποίο αφορά όλη την χώρα. Στη Θεσσαλία χρηματοδοτείται η δημιουργία ερευνητικής υποδομής, για να γίνει η περιοχή μας μέσα από το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, το κέντρο αναφοράς για την αγροδιατροφή σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον για την Περιφέρεια μας, για το Πανεπιστήμιο μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Η επιτυχία στηρίζεται στην συστηματική δουλειά που έγινε από όλους τους συναδέλφους του τμήματος, από την πολύ σθεναρή υποστήριξη που είχαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά από τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και πιστεύουμε ότι το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα θα δημιουργήσει καινούριες προϋποθέσεις ανάπτυξης για την Θεσσαλία και κυρίως στην δημιουργία βάσης επενδύσεων από το εξωτερικό πάνω στην αγροδιατροφή».
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Δημήτρης Λεωνίδας δήλωσε: «Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για αυτή την μεγάλη επιτυχία, η οποία βάζει τα θεμέλια για να γίνει η Θεσσαλία και το τμήμα μας, το κέντρο της βιοτεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ερευνητικού οργανισμού, που θα ασχοληθεί με την συνθετική βιολογία στον διατροφικό τομέα, θα χρησιμοποιήσει όλες τις τεχνολογίες, όλο το προσωπικό του τμήματος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, απλά να αναφέρω ότι προβλέπονται γύρω στις 40 θέσεις νέων ερευνητών, είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ. Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους του τμήματος να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας που ήταν κοντά μας, στην διεκδίκηση αυτού του προγράμματος και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά μας στην υλοποίηση του, γιατί χρειαζόμαστε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, χρειαζόμαστε όλες τις υποδομές, που μπορεί να μας προσφέρει και την βοήθεια και ευελπιστούμε ότι η Θεσσαλία θα αποτελέσει πόλο βιοτεχνολογίας στον τομέα της αγροδιατροφής, στα επόμενα χρόνια».
Όπως έγινε γνωστό, η Θεσσαλία θα είναι παρούσα στην προσπάθεια αυτή με τη δική της Ερευνητική Υποδομή, με συντονιστή το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετοχή οκτώ άλλων εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με κέντρο τη Θεσσαλία, θα δημιουργηθεί μια, μοναδική για την Ελλάδα, Υποδομή Συνθετικής Βιολογίας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η Συνθετική Βιολογία, αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, καινοτόμων βιολογικών συστημάτων (από βιομόρια έως κύτταρα) με χρήσιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα, ώστε να παράγουν προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες. Για παράδειγμα:
• Νέα ένζυμα που καθαρίζουν το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους από τοξικά απόβλητα
• Νέα, ‘πράσινα’ βιοκαύσιμαγια τα αυτοκίνητα
• ‘Πράσινες’ χημικές ενώσεις από γεωργικά απόβλητα
• Φάρμακα για στοχευμένες θεραπείες
• Φυτά με συγκεκριμένες ιδιότητες
• Συνθετικά ελαστικά και βιο-ακρυλικά
Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές της Συνθετικής Βιολογίας. Η Ερευνητική Υποδομή αυτή, έχει έμφαση στην αγροδιατροφή, όπως και η Θεσσαλία είναι άρρηκτα δεμένη με τα προϊόντα της γης της και την επεξεργασία τους. Υπό αυτή την έννοια, η Συνθετική Βιολογία στη Θεσσαλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για να βοηθήσει στην περαιτέρω αναγνώριση των προϊόντων της Θεσσαλίας και να συντελέσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τομέων που σχετίζονται με αυτά.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ακόμα, η καθηγήτρια του Τμήματος κα Καλλιόπη Παπαδοπούλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: