Τρίτη

Νεο φαγοποτι με τις ΜΚΟ!!!!! Στο κοκκινο οι Σχεσεις Ντορας -Θεκλας!!!!

Πολλοί Λαρισαίοι μετά και το σκάνδαλο Πιτσιουλη ζητούν να μάθουν ποσά χρήματα έχουν μπει στα ταμεία του ΕΟΠ από την ημέρα της Ιδρύσεως του?. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης  και που έχουν ξοδευτεί ? Για να είναι μάλιστα πειστική η Θέκλα είναι υποχρεωμένη αντι να κάνει ανακοινώσεις με γενικολογίες να παρουσιάσει πειστικά στοιχεία με την συνδρομή μάλιστα ορκωτών λογιστών. Σε αντίθετη περίπτωση είναι έκθετη, κάνει ζημιά στο κόμμα της ΔΗΣΥ και οφείλει να παραιτηθεί από εκπρόσωπος περιφερειακών ΜΜΕ του κόμματος.

Στα θέματα πλιάτσικου  χρημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων εμείς θα είμαστε κάθετα απέναντι!!!





Δεκαεννιά μη κερδοσκοπικοί φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως από την Περιφέρεια Αττικής, διεκδικώντας το... φιλέτο των 55.000 θέσεων και το «μπόνους των περίπου 10.000.000 ευρώ του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Την ίδια ώρα ο «ιός» Κουτμερίδη εξαπλώνεται, καθώς και άλλα πολιτικά στελέχη εμπλέκονται σε ΜΚΟ, ενώ η «Διαύγεια» έχει κατακλυστεί από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που εγκρίνουν συνεργασία με συγκεκριμένες ΜΚΟ. Πάντως, τις τελικές αποφάσεις για το πόσοι και ποιοι θα πάρουν το «πακέτο» των προσλήψεων θα τις λάβει το Μαξίμου με απόφαση του εκλεκτού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Η φάμπρικα ΜΚΟ ήδη προκαλεί σωρεία αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, καθώς το σύστημα ΠΑΣΟΚ επιχειρεί -σε μια περίοδο που η ανεργία έχει φτάσει το 16% και στους νέους το ποσοστό είναι τουλάχιστον διπλάσιο- να ελέγξει ρουσφετολογικά τις προσλήψεις διορίζοντας «δικά του παιδιά». Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια νέα φουρνιά «ομήρων», εργαζόμενοι οι οποίοι θα μπορούν να... εκβιαστούν προεκλογικά, όπως και οι οικογένειές τους.

Εως σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει προχωρήσει στην επιλογή αρκετών μη κερδοσκοπικών φορέων και ΜΚΟ, και συγκεκριμένα των εξής:
- «Ελιξ» Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον (ΠΕΕΠ)
- Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»
- Κύτταρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων (ΚΕΑΝ)
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «Εδρα»
- Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας
- «Αντίρροπον» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
- ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ
- «Επόμενη Ημέρα» Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα της Ζωής
- Ομιλος για την Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων
- Ομιλος «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας»
- Ηράκλεια Ενωση Αττικής
- «Ρηξικέλευθος» ΜΚΟ
- «ΔΗΩ» Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων
- «Αθηνά» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας
- «Κράτα με» Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας
- «Ευθύτυπος» Κέντρο Κοινωνικής Ανάπτυξης
- Ινστιτούτο «Ομάδα για τον Κόσμο»
- Γραμμή Ζωής
- ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Τέλος, χθες αποκαλύφθηκε («Ε.Τ.») ότι το στέλεχος του κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, που είχε καταγγείλει ως ρουσφετολογικές τις μεθόδους του ΠΑΣΟΚ (με αφορμή την υπόθεση Κουτμερίδη), η κυρία κυρία Θέκλα Παρασκευούδη, υπεύθυνη Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μέλος του τομέα Προγραμματικών Κατευθύνσεων του κόμματος, έχει συνάψει ως πρόεδρος ΜΚΟ συμβάσεις για την πρόσληψη νέων με δήμους της Λάρισας, όπου και δραστηριοποιείται κομματικά.



















Μπορεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις ρουσφετολογικές μεθόδους του ΠΑΣΟΚ για προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, ωστόσο ένα... κομματικό της στέλεχος πρώτης γραμμής ακολουθεί την... τακτική «Κουτμερίδη» κερδίζοντας συμβάσεις προσλήψεων με δήμους της περιφέρειάς της.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», η κυρία Θέκλα Παρασκευούδη, υπεύθυνη Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μέλος του τομέα Προγραμματικών Κατευθύνσεων του κόμματος, έχει συνάψει ως πρόεδρος ΜΚΟ συμβάσεις για την πρόσληψη νέων με δήμους της Λάρισας, όπου και δραστηριοποιείται κομματικά.

Περιοδείες και υποσχέσεις

Μάλιστα η πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος» μετά την υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιεί περιοδείες στους ίδιους δήμους, και φορώντας πλέον το «κομματικό καπέλο» της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπόσχεται λύσεις στα τοπικά προβλήματα και παραπομπές θεμάτων στη Βουλή, μέσω των βουλευτών της ΔΗ.ΣΥ.

Συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου ο Δήμος Κιλελέρ, που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε τη συμμετοχή του στα κοινωνικά προγράμματα απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας μέσω σύμβασης με τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία «Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος» πρόεδρος της οποίας είναι η κυρία Θέκλα Παρασκευούδη. Δέκα ημέρες αργότερα η κ. Παρασκευούδη είχε και άλλη «επιτυχία» καθώς κέρδισε αντίστοιχη σύμβαση με τον Δήμο Φαρσάλων για την πρόσληψη 100 νέων με σκοπό τη φροντίδα πράσινων και αρχαιολογικών χώρων, την καθαριότητα του δάσους και την περιποίηση ηλικιωμένων ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κ. Παρασκευούδη, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. το 2009, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ένα μήνα μετά τη σύμβαση με το Δήμο Κιλελέρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο (στις 5 Αυγούστου) και ενημερώθηκε για τα προβλήματα χαλαζόπτωσης, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες κομματικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα «δεσμεύθηκε» ότι «σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από τον δήμο αλλά και τους τοπικούς αγροτικούς φορείς η Δημοκρατική Συμμαχία θα φέρει μέσω των βουλευτών της το θέμα στη Βουλή».

Κατέκρινε τον Κουτμερίδη

Το ζήτημα παίρνει νέες διαστάσεις μετά την παρέμβαση που είχε κάνει κεντρικά το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, με την οποία είχε στηλιτεύσει την πρακτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Στ. Κουτμερίδη να ιδρύσει ΜΚΟ στο πολιτικό του γραφείο:

«Η περίπτωση του κ. Κουτμερίδη και η ΜΚΟ που είχε συστήσει με έδρα το πολιτικό του γραφείο αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα σε μια σειρά ρουσφετολογικών προσλήψεων και κρατικών επιχορηγήσεων στις οποίες χωρίς ντροπή έχει καταφύγει η κυβέρνηση. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ο θυμόσοφος λαός που λέει: “Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του ούτε τη γνώση άλλαξε ούτε την κεφαλή του”», τόνιζε στην ανακοίνωσή της η κυρία Μπακογιάννη και έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει σε όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματός της.


Εν τω μεταξύ μετά τις αποκαλύψεις  οι σχέσεις Θέκλας - Ντόρας έχουν  φτάσει σε οριακό σημείο!!! Πολλοί Λαρισαίοι μετά και το σκάνδαλο Πιτσιουλη ζητούν να μάθουν ποσά χρήματα έχουν μπει στα ταμεία του ΕΟΠ από την ημέρα της Ιδρύσεως του?. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης  και που έχουν ξοδευτεί ? Για να είναι μάλιστα πειστική η Θέκλα είναι υποχρεωμένη αντι να κάνει ανακοινώσεις με γενικολογίες να παρουσιάσει πειστικά στοιχεία με την συνδρομή μάλιστα ορκωτών λογιστών. Σε αντίθετη περίπτωση είναι έκθετη, κάνει ζημιά στο κόμμα της ΔΗΣΥ και οφείλει να παραιτηθεί από εκπρόσωπος περιφερειακών ΜΜΕ του κόμματος.

Πλην των ειδικά ασχολουμένων ,οι δραστηριότητες των”Μη Κεβερνητικών Οργανώσεων”(ΜΚΟ) είναι ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό.Μεταξύ των ετών 2005 και 2009 (κυβερνήσεις Καραμανλή),απορρόφησαν ,όμως,  47 εκατομμύρια ευρώ.
Τρία είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των ΜΚΟ.Πρώτον:δημιουργούνται εύκολα και χρηματοδοτούνται απο υπουργεία μέσω μιας σχετικής απλής διαδικάσιας.Δεύτερον:τούτο διευκολύνεται ίσως ,γιατί όλες οι ΜΚΟ έχουν στα συμβούλια τους διακεκριμένα στελέχη της κοινωνίας ,πολλά από τα οποία,μάλιστα ,έχουν και σημαντικές πολιτικές η οικογενειακές διασυνδέσεις με εν ενεργεία πολιτικούς.Τρίτον:στην πλειονότητα των περιπτώσεων,δεν δίνουν λογαριασμό για το πως ξόδεαν τα χρήματα΄εκθέσεις πεπραγμένων δεν ζητούνται’ έργα και δημοσιεύσεις σπανίζουν.Σαν να μην έφθαναν αυτά,όμως,πολλοί απο τους σκοπούς τους οποίους εξυπηρετούν αυτές οι ΜΚΟ είναι δυσεξήγητοι,αν όχι και απαράδεκτοι.
………………………………………………………………………………………………………………
Ωστόσο ,οι κατωτέρω επιλεκτικώς παρατιθέμενοι αριθμοί ,αναδημοσιευόμενοι από την εφημερίδα Το Βήμα της 28ης Μαρτίου 2010 ,αξίζει να προσεχθούν και να μελετηθούν απο τους αναγνώστες μου,μια και αυτοί πλήρωσαν τους λογαριασμούς!
Ετσι,πάντα κατά το Βήμα ,μία ΜΚΟ εισέπραξε, την τελευταία πενταετία ,περί το 1 εκατομμύριο ευρώ ”για να λειτουργήσει αγροτικά ιατρεία στην Κούβα και να κατασκευάσει κρηπιδώματα στον ποταμό Σούχε στην Αλβανία”.Είναι σωστός αυτός ο τρόπος να ξοδεύονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων;
……………………………………………………………
Το Κέντρο Ευρωπαΐκου Συνταγματικού Δικαίου,Ιδρυμα Θ.και Δ.Τσάτσου ,έλαβε 1.027.235 ευρώ για τα έτη 2003-4.Ποίο το όφελος του ελληνικού κράτους;
Για την ίδια περίοδο ,το ΕΛΙΑΜΕΠ έλαβε 326.000 ευρώ,ένα απροσδιόριστο ποσό δόθηκε στο Κέντρο Ε ρευνών για την Μεσογεακή Συνεργασία(του οποίου επίσης,ιδρυτικά μέλη οι κ.κ Βερέμης και Κουλουμπής,μεταξύ άλλων)

…………………………………………………………………………………………………………
Βασίλειος Μαρκεζίνης :Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα

 

 

 

Απάντηση Θέκλας Παρασκευούδη σε δημοσίευμα


Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος (Δευτέρα 08 Αυγούστου 2011, σελ.1 και 12), η κ. Θέκλα Παρασκευούδη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


Απάντηση Θέκλας Παρασκευούδη σε δημοσίευμα
«Ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος μετρά δέκα χρόνια ζωής και έχει στο δυναμικό του δεκάδες διακεκριμένα μέλη, καταξιωμένους επιστήμονες αλλά και απλούς πολίτες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον από όλους τους πολιτικούς χώρους. Θα έλεγα ότι στο σύνολό του, διαθέτει ανθρώπους που καταδεικνύουν ότι η κομματική ταυτότητα μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε μία τόσο σημαντική προσπάθεια.
Με τοπική και διεθνή δραστηριότητα, το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφασίζει για τις δράσεις του με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προβολή της αξίας του εθελοντισμού, την ενίσχυση της απασχόλησης σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.
Η επιλογή μου στην προεδρία του ΕΟΠ έγινε κατόπιν σχετικών αρχαιρεσιών και εκλογών (τον Νοέμβριο του 2008, δηλαδή επτά σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του Οργανισμού).
Καλό θα ήταν επίσης μέσω του ρεπορτάζ να αναζητηθεί ο τρόπος της τελικής επιλογής των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας. Μήπως ο συμπραττόμενος φορέας της ΜΚΟ έχει περιορισμένο έως συμβουλευτικό χαρακτήρα στην όλη διαδικασία;
Αλήθεια, πόσες ΜΚΟ διαθέτουν τη διαχειριστική επάρκεια προκειμένου να «τρέξουν» τέτοιου είδους προγράμματα και να μην χαθούν κονδύλια και θέσεις εργασίας, έστω και πεντάμηνες, για τον τόπο μας;
Τα στοιχεία όμως που προανέφερα είναι ξεκάθαρα και δεν χωρούν αμφισβήτησης. Βέβαια είναι απορίας άξιο, γιατί παρουσιάζεται η μισή αλήθεια η οποία όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, είναι χειρότερη από το ψέμα.
Για την σωστή λοιπόν ενημέρωση σας παραθέτω παρακάτω συνοπτικά πληροφοριακά στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του αναγνωρισμένου έργου που επιτελεί για περίπου δέκα χρόνια.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠ
Ο Μ.Κ.Ο. «Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος-Ε.Ο.Π.» ιδρύθηκε το 2001  με στόχο την ανάπτυξη δράσεων και παρεμβάσεων για την αειφορική ανάπτυξη και προστασίας του φυσικού πλούτου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ε.Ο.Π. συνεργάζεται με τους κατά τόπους εταίρους, φορείς, κυβερνήσεις και πολίτες με στόχο την προώθηση σχεδίων δράσης, για την προστασία των φυσικών πόρων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο κλίμα του πλανήτη από τις ενέργειες των ανθρώπων και την παράλληλη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, οπουδήποτε στον πλανήτη.
Στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητάς του ο Ε.Ο.Π. έχει υιοθετήσει την προστασία του γερακιού Falco Naumanni(ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ), το οποίο έχει επιλέξει να ζει τον μισό χρόνο κάθε έτους στην περιοχή της Θεσσαλίας και κυρίως στην περιοχή των δήμων του Νομού Λάρισας, Ν. Τρικάλων και Ν. Μαγνησίας.
Με τους δημάρχους, το Τ.Ε.Ι. Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή, στο πλαίσιο των ευκαιριών που δίνει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως NATURA.
Ο Ε.Ο.Π. δημοσιεύει κάθε εβδομάδα άρθρα για το περιβάλλον τόσο στο τοπικό όσο και στον εθνικό τύπο.  Μπορεί να τα βρει κανείς και στον δικτυακό τόπο του φορέα (www.eop.org.gr
).
Η Μ.Κ.Ο. Ε.Ο.Π.  έχει σχεδιάσει την Σχολική Εδέμ. Με επιστημονική προσέγγιση προτείνει την εξοικείωση των μαθητών στα σχολεία τους με την πρωτογενή παραγωγή και κυρίως με τις φροντίδες που απαιτεί η γέννηση ζωής και η προστασία αυτής.
Οι πρότυποι αυτοί «λαχανόκηποι» έχουν και την έννοια της Αριστείας καθώς θα μπορούσε το δίκτυο των «λαχανόκηπων» να κινητοποιήσει δυνάμεις επιστημόνων, επιχειρηματιών και άλλων εθελοντών προς αρωγή των Δήμων και των Σχολείων, για να διακριθούν και να προτρέψουν σε εθνικό επίπεδο. Δυνητικά θα μπορούσε να συνδεθεί και με Διεθνή δίκτυα τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και πέραν αυτής.
Οι συνεργασίες του φορέα έχουν σαν προϋπόθεση την επιστημονική γνώση με στόχο την κοινωνική συνοχή.
Η χρησιμότητα των δράσεων κρίνεται τόσο από τα μέλη του Φορέα όσο και από τους εθελοντές που προσφέρουν γνώση, εργασία και κυρίως μια αισιόδοξη προοπτική για την νέα γενιά μέσα από ανθρώπινες, δοκιμασμένες στον χρόνο και ήδη εγκατεστημένες αξίες για την βελτίωση του σύγχρονου πολιτισμού με γνώμονα τον άνθρωπο.
Η αποστολή του Ε.Ο.Π. είναι να αξιοποιεί την επιστημονική γνώση με στόχο την αειφορία.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.
Η πολιτική του Ε.Ο.Π. είναι να χρησιμοποιεί την εμπειρία και την γνώση με επιστημονικά εργαλεία για την διαχείριση της. Έτσι έχει πιστοποιηθεί και κατά πρότυπο ΕΛΟΤ 1429, δηλαδή με Διαχειριστική Επάρκεια, με σκοπό την διαφανή λειτουργία υπέρ του έργου που υπηρετεί.
Η Κοινωφελής Εργασία είναι μια πρωτοβουλία του κράτους που απευθύνεται προς Μ.Κ.Ο. με την προϋπόθεση συνεργασίας με υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης και άλλων οργανισμών, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης από την μια μεριά, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω του εθελοντισμού από την άλλη.
Ο Ε.Ο.Π. και το Δ.Σ. αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν για να δώσουν την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες και μη, να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
Με γνώμονα
Έτσι ο Ε.Ο.Π. προσπάθησε να τεκμηριώσει και κατέθεσε προτάσεις στο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, όπως προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & άλλων πόρων-  Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»-ΕΠΑΝΑΔ (http://www.epanad.gov.gr
), για μια σειρά από περιοχές στην Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική).
Στο πλαίσιο των ενεργειών στηρίζει και την Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στα γεωγραφικά σημεία όπου τα άτομα αυτά έχουν ικανό αριθμό και μπορούν να ενισχυθούν από την τρέχουσα πρωτοβουλία.
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες για τον τόπο και την κοινωνία μας, πιστεύουμε ότι προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό.
Η διαδικασία επιλογής των σχεδίων που προτείναμε, θα κριθεί από την αρμόδια διοικητική αρχή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Φθινόπωρο του 2011.
Εμείς ασφαλώς θα θέλαμε να επιτύχει το πρόγραμμα και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Οι φάκελοι υπαγωγής στο πρόγραμμα κατατέθηκαν πλήρεις στην αρμόδια διαχειριστική αρχή και πιστεύουμε ότι αποτελούν πρότυπο προς μίμηση.
Όπως απαιτηθήκαν από την προκήρυξη έχουν κατατεθεί όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς και η συνολική παρουσίαση του φορέα με την δράστη του, όπως και τα σχετικά πιστοποιητικά που βεβαιώνουν την καλή λειτουργία αυτού.
Εάν – όπως επιθυμούμε βέβαια – κριθούν θετικά τα προτεινόμενα σχέδια δράσεων, στην συνέχεια όπως προβλέπει το σύστημα διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος, θα γίνει η επιλογή των συμμετεχόντων σε αυτό για να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στην περιοχή εγκατάστασής τους. Άλλωστε είμαστε σίγουροι ότι οι «ντόπιοι» αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν και να υπηρετήσουν σε αυτόν.
Στο πρόσφατο παρελθόν στην χώρα μας, η κάθε κοινότητα φρόντιζε τα του οίκου της με εθελοντική εργασία. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την λαογραφία και καταγράφουν έστω κάποιες εκφράσεις της ζωής των κοινοτήτων, το γνωρίζουν άριστα. Έτσι άντεξε στον χρόνο ο πολιτισμός των Ελλήνων. Οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς ξανά, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις των μελών της κοινότητας μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία μάς οδηγεί να θυμηθούμε εκ νέου αυτή την ευθύνη μας για τον τόπο που μας φιλοξενεί. Το καινούργιο έχει την αφετηρία του στο παλιό. Οφείλει βέβαια την κάθε αρνητική προηγούμενη εμπειρία να την εξελίσσει σε θετική – χρήσιμη πρακτική στο σήμερα.
«Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι δάνειο που το έχουμε πάρει από την γενιά που ακολουθεί».
Ο Ε.Ο.Π., μέσα από τα μέλη του και εγώ προσωπικά, προσπαθούμε να υπηρετήσουμε χωρίς πολλές - πολλές ανακοινώσεις και με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά εργαλεία αυτόν τον κανόνα. Θέλουμε και προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία που ζούμε.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.
Θέκλα Παρασκευούδη
Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΠ



Νταβατζίδικο ευρωπαϊκό φαγοπότι σε αγαστό συνδυασμό με το κλασσικό ρουσφέτι.

Επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, με σκοπό το κέρδος, επίσημο… χορηγό τον κρατικό Προϋπολογισμό, και με πρόσβαση σε προγράμματα για προσλήψεις θεσπίζει η κυβέρνηση σε μια παραλλαγή των εν πολλοίς αμαρτωλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)!
Τη στιγμή που εδώ και δυο χρόνια η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει ανάγκη περιορισμού της κρατικής σπατάλης κι έχει βάλει «τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι» στους Ελληνες, έρχεται και προβλέπει πλουσιοπάροχη επιχορήγηση από κρατικούς και άλλους εθνικούς πόρους για να δημιουργηθούν οι ημικρατικές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Μπορεί ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων δηλαδή κοινωφελούς χαρακτήρα, να μην είναι διαδομένος στη χώρα μας, πλην όμως, όπως φαίνεται από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση επιδιώκει όχι απλώς να τις εδραιώσει στην ελληνική Οικονομία, αλλά και να τις «προικίσει» με τη σιγουριά των κρατικών επιχορηγήσεων - και όχι μόνο.
Οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ στηρίζοντας με προσλήψεις την απασχόληση. Ενώ όταν πρόκειται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (πρώην χρήστες, άτομα με αναπηρία, κ.ά.) στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και κρατικοί οργανισμοί (Ν.Π.Δ.Δ.).
Το επίμαχο άρθρο (8) του νομοσχεδίου αναφέρει: «Οι πόροι της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αποτελούνται από:
* το κεφάλαιο της επιχείρησης,
* δωρεές τρίτων,
* έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας της,
* έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητά της,
* επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό,
* το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
* την Ευρωπαϊκή Ενωση,
* Διεθνείς ή Εθνικούς Οργανισμούς,
* έσοδα από άλλα προγράμματα,
* κεφάλαια από κληροδοτήματα,
* δωρεές και παραχωρήσεις της χρήσης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και
* κάθε άλλο έσοδο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της»…
Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος και άλλους εθνικούς οργανισμούς ο σκοπός μιας κοινωνικής επιχείρησης, από τη στιγμή μάλιστα που ό,τι κάνει θα μπορεί να το τιμολογεί και να βγάζει κέρδος; Και ακόμη, γιατί δεν μπορούν οι σημερινές (κι είναι πολλές) παρόμοιες επιχειρήσεις, όπως οι συνεταιρισμοί που προάγουν την τοπική πολιτισμική κληρονομιά και τα παραδοσιακά προϊόντα, να έχουν ανάλογη προνομιακή αντιμετώπιση;



«Τι χρειαζόμαστε τους νταβατζήδες της εργασίας, τις ΜΚΟ, τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, όταν η ελληνική πολιτεία έχει τους ΟΤΑ που μπορούν νόμιμα μέσω της συνδρομής του ΑΣΕΠ να προσλαμβάνουν το προσωπικό που χρειάζονται για την πεντάμηνη κοινωνική εργασία;», 
Αστέριος Ροντούλης.

Είναι τυχαίο πως τέτοιες ΜΚ οργανώσεις στήθηκαν λίγες μέρες πριν ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι αποφάσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών;
3. Είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες – μεσάζοντες,  θα εισπράξουν συνολικά το 5% του Προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γύρω από τις προϋποθέσεις ανάθεσης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων; Μάλιστα, το ερώτημα έχει τεθεί στη Βουλή εδώ και λίγες ημέρες έπειτα από παρέμβαση των βουλευτών της Ν.Δ. Κ. Τασούλα και Μ. Χαρακόπουλου. Ερώτημα που μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο.
 
 «Το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Εκσυγχρονίζεται και εξελίσσεται προσφεύγοντας σε νέες ρουσφετολογικές μεθόδους για να βολέψει τα δικά του “πράσινα παιδιά” χρησιμοποιώντας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή άλλες “περίεργες” εταιρείες, που έστησαν ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως μεσάζοντες. Επιχειρεί να συγκαλύψει το όργιο των 55 χιλιάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Προσλήψεις που αποφασίζονται στα βουλευτικά και κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα. Το κυβερνητικό σχέδιο αποκαλύφθηκε»
 
Γιάννης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: