Παρασκευή

ΕΔΕ για την... ξεχασμένη σορό του 69χρονου




Τη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε χθες ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Καραμπάτσας μετά το δημοσίευμα της «Ε» για το δράμα οικογένειας 69χρονου, τη σορό του οποίου... αντί να τη διατηρήσουν σε ειδικό θάλαμο μέχρις ότου γίνει η νεκροτομή, «ξέχασαν» έξω από το νεκροτομείο με αποτέλεσμα να προκληθεί σήψη, σύμφωνα με τα όσα, οργισμένοι καταγγέλλουν οικείοι και συγχωριανοί του εκλιπόντος.
Η διοίκηση του ΓΝΛ θα ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του νοσοκομείου ενώ η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει παλαιότερη πρότασή της προς τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου, Ιατροδικαστικό Τμήμα να λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Σήμερα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας υπάγεται διοικητικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους πολίτες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα όπου η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί και οι πολίτες, ενώ βιώνουν την απώλεια συνανθρώπων τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου.
Έτσι έγινε και με τον 69χρονο από το Μεσοχώρι Ποταμιάς Ελασσόνας, που απεβίωσε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Η Ιατροδικαστική ήταν κλειστή, η νεκροτόμος της Ιατροδικαστικής βρίσκεται σε άδεια και η σορός αντί να διατηρηθεί στο νεκροτομείο μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να γίνει νεκροψία – νεκροτομή, «ξεχάστηκε» εκτός του ειδικού θαλάμου. Η Αστυνομία διέταξε νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του 69χρονου, η Ιατροδικαστική ήταν κλειστή, η νεκροτόμος είχε άδεια, το Γενικό Νοσοκομείο δεν έχει αρμοδιότητα και η σορός του 69χρονου... παραδόθηκε στο χρόνο, με τους οικείους του εκλιπόντος να μην γνωρίζουν από ποιον να αναζητήσουν ευθύνες για τον άνθρωπό τους και να χρειάζονται παρεμβάσεις... βουλευτών για να «επιλυθεί» το θέμα! Τις προάλλες μάλιστα, γονείς νεαρού παιδιού που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλία, επεδίωξαν την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, προκειμένου να μεσολαβήσει για να γίνει η νεκροτομή στο άτυχο παιδί που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο! Οι άνθρωποι να βιώνουν οικογενειακά δράματα και η Πολιτεία (σ.σ. το πρόβλημα είναι διαχρονικό) αν δεν αδιαφορεί τότε «εξυπηρετεί» τους πολίτες, «εντάσσοντας» στη λογική των ρουσφετιών ακόμη και τις νεκροτομές... 
Όλα αυτά όταν στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας υπηρετούν σήμερα 8 συνολικά νεκροτόμοι (που υπάγονται δηλαδή στο υπουργείο Υγείας και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης) αλλά επειδή βασιλεύει η γραφειοκρατία και η δυσκαμψία στο ελληνικό δημόσιο, το πρόβλημα παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό από χρόνια, δεν απασχόλησε στα σοβαρά τα εμπλεκόμενα υπουργεία, έτσι ώστε οι πολίτες να μην μειώνουν την αξιοπρέπειά τους αφού ευρισκόμενοι σε αδιέξοδο, υποχρεώνονται σε πολιτικούς, επώνυμους, επικεφαλής φορέων ή σε οποιονδήποτε μπορεί τέλος πάντων να τους βοηθήσει, προκειμένου να κηδέψουν τους ανθρώπους τους.
ΕΔΕ
Μετά το δημοσίευμα, ο διοικητής του ΓΝΛ Κων. Καραμπάτσας, πλαισιωμένος από τον αναπλ. διοικητή Αθαν. Μπαντούλη, σε δηλώσεις του χθες στα Μέσα Ενημέρωσης αφού διευκρίνισε το καθεστώς λειτουργίας της Ιατροδικαστικής τόνισε την ταλαιπωρία των πολιτών, καταθέτοντας την πρόταση για λειτουργία τμήματος της υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Ο κ. Καραμπάτσας σημείωσε ότι ήδη ξεκίνησε κατεπείγουσα ΕΔΕ, που θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, με σκοπό την αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπαλλήλων του νοσοκομείου με δεδομένο ότι ο 69χρονος μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο. Ο κ. Καραμπάτσας αντιπρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση των 8 νεκροτόμων που διαθέτουν σήμερα Γενικό και Πανεπιστημιακό, από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία σημειώνοντας ότι ήδη έχει απευθυνθεί στα εμπλεκόμενα υπουργεία.
Να διευκρινιστεί εδώ πως για το ίδιο θέμα η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή με δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς διευκρίνισε πως η Υπηρεσία της δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα, σημειώνοντας ακόμη πως είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία από τις ελλείψεις προσωπικού και δη νεκροτόμων.
5η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπενθυμίζοντας πως, από καιρό έχει καταθέσει πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την προκλητική αδράνεια των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ «με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία καταγγέλλονται πιθανές παραλείψεις στη διαδικασία φύλαξης και συντήρησης νεκρού ατόμου στο ΓΝ Λάρισας, ενημερώνεται ότι ήδη έχει διαταχθεί κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τον Διοικητή του ΓΝ Λάρισας κ. Κ. Καραμπάτσα, για τη διαπίστωση τυχόν πειθαρχικών ή ποινικών ευθυνών.
Οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά συστεγάζονται με τα Νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Υπηρεσία μας έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση - σε πρωθύστερο χρόνο - για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της χώρας.
Ειδικότερα προτείνεται, η αναδιάταξη των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Συγκεκριμένα: Απαγκίστρωση των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δημιουργία Ιατροδικαστικών Τμημάτων σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, για άμεση ιατροδικαστική εξέταση όλων των αιφνίδιων θανάτων καθ’ όλες τις ώρες και ημέρες του έτους. Η στελέχωσή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, με μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από το υπάρχον προσωπικό των Νοσοκομείων ΕΣΥ.
Δημιουργία Ιατροδικαστικών Τμημάτων ανά αιρετή Περιφέρεια, σε όλες τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Εγκληματολογικών Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για άμεση ιατροδικαστική εξέταση και επιτόπια νεκροψία όλων των βίαιων θανάτων καθ’ όλες τις ώρες και ημέρες του έτους. Η στελέχωσή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, με μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το ήδη υπάρχον προσωπικό των ΔΕΕ και ΤΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΑΡΑΛΙΑ
Ο κ. Καραμπάτσας στις δηλώσεις τους επεκτάθηκε και σε τρέχοντα θέματα του νοσοκομείου, ανακοινώνοντας την επέκταση της εφημερίας των περιφερειακών ιατρείων στα παράλια του νομού. Ετσι τα ιατρεία Μεσαγγάλων, Στομίου και Σωτηρίτσας για την κάλυψη των αναγκών των παραθεριστών θα εφημερεύσουν και τα δυο τελευταία Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και όχι μέχρι και το ερχόμενο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ενταγμένη και η απόφαση έως τις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο, να ξεκινήσει η λειτουργία των δυο κινητών μονάδων υγείας που θα αναπτύξει μεταξύ άλλων προγράμματα προληπτικής ιατρικής, σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές.
ΜΝΗΜΟΜΙΟ
Ο κ. Καραμπάτσας εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του ΓΝΛ στο πλαίσιο του μνημονίου. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου 7μηνου του τρέχοντος έτους, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών κατά 17% το ΓΝΛ παρουσιάζει πλεόνασμα 3,1 εκατ. ευρώ (όταν με βάση τον ισολογισμό του 2010 το ΓΝΛ παρουσιάζει επίσης πλεόνασμα 23 εκατ. ευρώ) χωρίς να μειωθούν δηλαδή οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε βάρος των πολιτών, όπω τονίζει η διοίκηση του νοσοκομείου.
ΨΥΛΛΟΙ
Τέλος οι κ. Καραμπάτσας και Μπαντούλης τόνισαν ότι ειδικό συνεργείο προχώρησε χθες σε απολύμανση χώρων του νοσοκομείου στους οποίους εντοπίστηκαν ψύλλοι ενώ τις επόμενες ημέρες θα απολυμανθούν προληπτικά και εξωτερικοί χώροι του νοσοκομείου. Οι ψύλλοι εντοπίσθηκαν σε εφημερεία των γιατρών και η απολύμναση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά ψύλλων σε νοσηλευόμενους ασθενείς στις κλινικές.




Δεν υπάρχουν σχόλια: