Δευτέρα

"Διακόσια χιλιάρικα για να περάσω την κόκα από το τελωνείο"



«Για τον εκτελωνισμό τού κοντέινερ θα έπαιρνα 200.000 ευρώ». Αυτό είπε στη διάρκεια της προανάκρισης και προτού οδηγηθεί στη φυλακή ο Ελληνας επιχειρηματίας που εμπλέκεται στο μεγάλο κόλπο με τα 292 κιλά κοκαΐνης, τα οποία εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Μετά τη σύλληψη των εννέα ατόμων το κουβάρι ξετυλίγεται όλο και περισσότερο. Η πληροφορία ότι ένα φορτίο κοκαΐνης θα έρθει από την Παραγουάη στη χώρα μας είχε φτάσει στη Δίωξη Ναρκωτικών από τον Ιούνιο του 2010. Ο Ελληνας επιχειρηματίας, που είναι ιδιοκτήτης εταιρείας ενοικιάσεων σκαφών αναψυχής, και η γυναίκα από την Αργεντινή είναι, σύμφωνα με τις Αρχές, τα βασικότερα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη. Ο επιχειρηματίας φέρεται ως ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τον εκτελωνισμό τού φορτίου στη Βουλγαρία, ενώ η εντυπωσιακή 45άρα ήταν η αντιπρόσωπος του λατινοαμερικάνικου καρτέλ στην Ελλάδα.

Στην κατάθεσή του ο 34χρονος επιχειρηματίας μίλησε για όλα. Πού κλείνονταν τα ραντεβού των μελών της οργάνωσης, πώς θα περνούσαν το φορτίο στη Βουλγαρία αλλά και για τον ρόλο των τριών ατόμων από την Αργεντινή, μεταξύ των οποίων και της 45χρονης γυναίκας.

«ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ»
Ο Ελληνας επιχειρηματίας, όπως ισχυρίστηκε, έμαθε για το κοντέινερ της Θεσσαλονίκης από δύο γνωστούς του Αλβανούς, που έχουν συλληφθεί κι αυτοί ως μέλη του κυκλώματος. Ο ένας αλλοδαπός ζήτησε από τον 34χρονο Ελληνα να περάσει το κοντέινερ στη Βουλγαρία. Στο παιχνίδι ο Ελληνας επιχειρηματίας ζήτησε να μπει κι ένας Κύπριος φίλος του. Μάλιστα

α, μαζί πήγαν και στο πρώτο ραντεβού. «Μας είπαν ότι πρόκειται για ένα κοντέινερ με τσιγάρα στο τελωνείο Θεσσαλονίκης και να τους βοηθήσουμε να το εκτελωνίσουν. Σαν αμοιβή θα μας έδιναν από 10.000 ευρώ στον καθένα. Συμφωνήσαμε και ανεβήκαμε Θεσσαλονίκη».

Στη συμπρωτεύουσα η παρέα μεγάλωσε, καθώς ο Ελληνας επιχειρηματίας, όπως εξηγεί, γνωρίστηκε και με τη γυναίκα από την Αργεντινή, ενώ σε εκείνη την κουβέντα τους κατάλαβε μαζί με τον φίλο του ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το περιεχόμενο του κοντέινερ. «Αυτοί επέμεναν ότι πρόκειται για τσιγάρα και εγώ με τον (αναφέρει το όνομα του φίλου του) συνεννοηθήκαμε και φύγαμε για Αθήνα, αφού καταλάβαμε ότι προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν. Αφού γυρίσαμε στην Αθήνα με πήρε και πάλι τηλέφωνο ο “Ντίνος” (ο ένας εκ των Αλβανών) και ζήτησε και πάλι να συναντηθούμε (…). Στη συνάντηση που κάναμε του είπαμε ότι έχουμε καταλάβει ότι δεν πρόκειται για τσιγάρα αλλά για ναρκωτικά ή όπλα και ζητήσαμε 200.000 ευρώ για τη βοήθεια που θα τους προσφέραμε».

Στο νέο ταξίδι με προορισμό τη Θεσσαλονίκη προστέθηκε άλλο ένα άτομο από την Αργεντινή. Είχε μαζί του πρωτότυπα έγγραφα, τα οποία θα βοηθούσαν περισσότερο στον εκτελωνισμό σε σχέση με τα προηγούμενα. «Τους ζητήσαμε να μας δείξουν τα χρήματα της αμοιβής μας ως δείγμα αξιοπιστίας τους. Ο “Ντίνος” με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να μεταβώ σε ένα σημείο όπου θα περάσει ένα αυτοκίνητο για να μου δείξει τα χρήματα. Τα χρήματα τα έφεραν μέσα σε σακούλα».

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ
Ο Ελληνας επιχειρηματίας αισθανόταν ότι το σχέδιο είχε αρχίσει να περιπλέκεται και αποφάσισε να αποχωρήσει με τον φίλο του. Τότε, όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του, έμαθε την αλήθεια. «Τους είπαμε ότι εγώ και ο φίλος μου θα επιστρέψουμε στην Αθήνα και τότε ο (αναφέρει όνομα Αλβανού) παρακάλεσε να καθίσουμε γιατί το κοντέινερ έχει εκατό κιλά κοκαΐνη και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Την επόμενη μέρα παραμείναμε παρ' ότι λέγαμε να φύγουμε, μήπως κατορθώσουμε να τους πάρουμε κάποια λεφτά. Μετά από αυτό πήγαμε στη συνάντηση, όπου και μας συλλάβατε».

Στην κατάθεσή του ο Ελληνας επιχειρηματίας έδωσε τη δική του εξήγηση για το πώς είχε στηθεί το μεγάλο κόλπο. «Οπως κατάλαβα από τις επαφές που είχα όλο αυτό το χρονικό διάστημα μαζί τους, τα τρία άτομα από την Αργεντινή είναι αυτοί που έστειλαν την κοκαΐνη με το κοντέινερ. Ο “Ντίνος” με τον Αλβανό συνεργό του ήταν οι άνθρωποι που θα το διακινούσαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Η 45ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Το πάρε-δώσε για τα χαρτιά του εκτελωνισμού
Στην κατάθεσή της η 45χρονη από την Αργεντινή ανέφερε ότι δεν γνώριζε τι περιείχε το κοντέινερ. «Εγώ δεν ήξερα για τα ναρκωτικά. Απλά το υποψιάστηκα, διότι μου είχαν αναθέσει να παραδώσω κάποια έγγραφα στην Ελλάδα σε κάποιον Κριστόφ και θα μου έδιναν ως αμοιβή 50.000 ευρώ. Ηρθα στην Ελλάδα από Μαδρίτη μαζί με τον (αναφέρει όνομα Αργεντινού) για να μου κάνει παρέα. Στην Ελλάδα μάς παρέλαβε στο αεροδρόμιο κάποιο άτομο που μου συστήθηκε ως “Τόνι”. Αυτός μας πήγε σε ξενοδοχείο και μου ζήτησε τα χαρτιά, αλλά αυτά δεν τα είχα και ανεβήκαμε Θεσσαλονίκη για να παραλάβω τα χαρτιά από άτομο που θα μου τα έφερνε από την Αργεντινή και να τα παραδώσω στον “Τόνι” (...) Ηρθε στη Θεσσαλονίκη ο (αναφέρει όνομα δεύτερου Αργεντινού) και μου έφερε τα χαρτιά τα οποία παρέδωσα στον “Τόνι”. Αμέσως μετά με συλλάβατε».

Εντύπωση προκαλεί και η κατάθεση του δεύτερου Αργεντινού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εκτός από τα χαρτιά που θα βοηθούσαν στον εκτελωνισμό του κοντέινερ, ήρθε για να ελέγξει τη 45χρονη, καθώς ο άνδρας της υποψιάζεται ότι τον απατά: «Εμένα με έστειλε στην Ελλάδα ο σύζυγος τής (αναφέρει το όνομα της κατηγορουμένης) με σκοπό να διαπιστώσω εάν τον απατά, γιατί κάτι υποψιαζόταν και μου έδωσε ο άνδρας της κάποια χαρτιά να της τα δώσω χωρίς να ξέρω τι είναι αυτά».


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: