Τρίτη

Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Σκανδαλίδης

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 6-7 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ…

 

«Πίστωση χρόνου μέχρι το καλοκαίρι, οπότε θα ενεργοποιηθούν 6-7 σημαντικά νομοσχέδια του υπουργείου που θα στηρίξουν ουσιαστικά την αγροτική παραγωγή, ενώ μέχρι τότε θα έχουν κορυφωθεί οι πληρωμές των αγροτών από διάφορα προγράμματα», ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κιλελέρ.
«Μην περιμένετε μέσα σε λίγους μήνες να γίνουν όσα έπρεπε να ολοκληρωθούν τα προηγούμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος προτίμησε να μην ανοίξει ιδιαίτερα τα χαρτιά του χθες, αλλά να δώσει ειδήσεις στη σημερινή του ομιλία, στο μνημείο του αγρότη.
«Αρκεί οι αγρότες να έρθουν με ανοικτά αυτιά και όχι απλά για να διαμαρτυρηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως οι δεσμεύσεις του πως «την Τρίτη θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις για το πώς και πότε θα αποζημιωθούν από το πακέτο των 25 εκατ. ευρώ οι 30.000 αγρότες από πράσινο σκουλήκι και βροχοπτώσεις που έχουν πάνω από 25% ζημιά και ότι του χρόνου, με το νέο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει η άνεση για ανάλογες αποζημιώσεις», προκάλεσαν την αντίδραση ορισμένων εκ του ακροατηρίου.
Στις λιγοστές ειδήσεις που προέκυψαν από την ημερίδα είναι πως αν «τρέξουν» οι Περιφέρειες τις αιτήσεις, η εξισωτική αποζημίωση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα, ότι προχθές υπεγράφη η ΚΥΑ για την ανανέωση των γεωτρήσεων , η οποία μπορεί να γίνει μόνο με τεχνικό δελτίο και συνεπώς χωρίς οικονομική επιβάρυνση του αγρότη, αν η γεώτρηση είναι μέχρι 100.000 κυβικά νερού και πως η επιστροφή του ΦΠΑ δεν θα συνδέεται με τη φετινή δήλωση του ΟΣΔΕ.
Πιο αναλυτικά:
«ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ»
«Με την κυβερνητική βούληση να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποκτήσει θετικό εμπορικό ισοζύγιο», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας «τη συμβολή της Θεσσαλίας στον τομέα των εξαγωγών, με έμφαση το βαμβάκι, το οποίο θέλουμε να το βελτιώσουμε. Μην φοβάστε την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Δεν θα φέρουμε τα πάνω κάτω».
Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μπούνε οι βάσεις για μια ανταγωνιστική γεωργία.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε που θα πάνε τα ελάχιστα κοινοτικά χρήματα που θα έχουμε στη διάθεσή μας μετά το 2013. Πρέπει να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και όχι αντιπαραγωγικές δραστηριότητες. Να διαμορφώσουμε μια στρατηγική διαχείρισης των υδάτων που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση και των επίγειων υδάτων, να στηρίξουμε τα εξαγώγιμα προϊόντα και να δώσουμε μια ταυτότητα σε αυτά, με βάση και τη φυσιογνωμία της περιοχής, όπου παράγονται. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι, με το προωθούμενο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζονται πραγματικά».
ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Ακολούθως ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε στο Μητρώο Αγροτών που έχει γίνει, στο Μητρώο Εμπόρων που βρίσκεται στα σκαριά, προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις, τις οποίες σήμερα θα αναλύσει.
*Την Τρίτη θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις για το πώς και πότε θα αποζημιωθούν από το πακέτο των 25 εκατ. ευρώ οι 30.000 αγρότες (από τους συνολικά 50.000 δικαιούχους) από πράσινο σκουλήκι και βροχοπτώσεις, οι οποίοι έχουν πάνω από 25% ζημιά, ενώ από του χρόνου, με το νέο νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ δεν θα υπάρχει η άνεση για ανάλογες αποζημιώσεις.
Μέσα στο 2011 θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες αποζημίωσης των αγροτών από διάφορες ζημιές.
* Μέχρι τον Μάιο θα καταβληθούν τα χρήματα για το πετρέλαιο και τον ΦΠΑ, ενώ η επιστροφή του ΦΠΑ δεν θα συνδέεται με τη φετινή δήλωση του ΟΣΔΕ.
* Υπεγράφη προχθές η ΚΥΑ με το ΥΠΕΚΑ για την ανανέωση των γεωτρήσεων, μόνο με τεχνικό δελτίο, εφόσον δεν ξεπερνάμε τα 100.000 κυβικά
* Μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχουν πληρωθεί οι αγρότες από διάφορα προγράμματα (νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, ΟΠΑΑΧ, Leader).
* Η εξισωτική αποζημίωση ίσως καταβληθεί πριν το Πάσχα, αν οι Περιφέρειες τρέξουν τις αιτήσεις (πρόβλημα υπάρχει με την Κρήτη, όπου προωθήθηκε μόνο το 30% των αιτήσεων).
* Για τους κτηνοτρόφους και τα Σχέδια Βελτίωσης δεν θα απαιτείται για τις σταβλικές εγκαταστάσεις η κατάθεση της άδειας λειτουργίας μέχρι το 2013.
* Η οριστική ένταξη των έργων στα ΣΒ θα γίνει τον Σεπτέμβριο και μέσα στο 2011 θα απορροφηθούν τα 250 εκατ. ευρώ του προγράμματος.
* Θα δημιουργηθεί Μητρώο πολιτικής γης και το υπουργείο θα νοικιάσει, έναντι συμβολικού τιμήματος στους αγρότες τα 5600 αγροτεμάχια που διαθέτει και είναι ανεκμετάλλευτα.
* Η Γεωργική Σχολή της Λάρισας θα αναβαθμιστεί σε εκπαιδευτική βαθμίδα και ήδη η υπουργός Παιδείας έδωσε το ΟΚ.
* Το φθινόπωρο θα δημιουργηθεί ο αγροτικός κώδικας και θα εκδοθεί ένα βιβλιαράκι που θα χρησιμοποιεί ο αγρότης, όταν θα προβαίνει σε διάφορες πράξεις.
* Τον Ιούλιο θα λειτουργήσει το αγροτικό ΤΕΜΠΕ με τα 350 εκατ. ευρώ, για δάνεια με επιτόκιο περίπου 3,5%, ενώ από του χρόνου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τις τράπεζες θα δημιουργήσει το δικό του εγγυοδοτικό ταμείο για να συνεχίσουν οι επενδύσεις.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
«Να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους νέους για να γίνει ξανά η γεωργία επιλογή με προοπτική» ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και πρότεινε μεταξύ άλλων την έκδοση των οικοδομικών αδειών για κατοικίες και αποθήκες στα χωριά – εξαιρουμένων των τουριστικών περιοχών – να γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος για τους παραγωγούς και ιδίως τους νέους. Έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία: το αυξημένο κόστος παραγωγής, την ασυνέπεια του κράτους στις πληρωμές, την επιβάρυνση από το νέο νόμο του ΕΛΓΑ και πρότεινε να παραταθεί για ένα χρόνο η άδεια χρήσης νερού και να παροχετευθεί «φθηνό» χρήμα στους παραγωγούς από το τραπεζικό σύστημα. Είπε ξεκάθαρο «όχι» στα μεταλλαγμένα και τόνισε ότι «στόχος της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών είναι να αυξηθεί το εισόδημα του παραγωγού, όχι να μειωθεί», ενώ για υποστήριξε πως «κάθε θέση εργασίας στην κτηνοτροφία δημιουργεί 10 θέσεις εργασίας συνολικά στην οικονομία, ενώ στις αροτραίες καλλιέργειες κάθε θέση εργασίας δημιουργεί 3-8 θέσεις».
Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης ανέφερε πως «είναι η πρώτη φορά μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες που οι Έλληνες στρέφονται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και ιδίως στη γεωργία. Πρέπει ως χώρα να αξιοποιήσουμε αυτή τη στροφή στη γεωργία και η ανάγκη να γίνει επιλογή με προοπτική. Η γεωργία εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο. Όλοι συμφωνούμε ότι η γεωργία μπορεί και να θρέψει την Ελλάδα και να φέρει νέο πλούτο στην πατρίδα μας. Πολύ περισσότερο στη Θεσσαλία που είναι η κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια της χώρας και εμείς θέλουμε να την εδραιώσουμε ως το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα», υπογράμμισε και ακολούθως αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της παραγωγής.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τα οποία ζητούν επιτακτικά λύσεις αναφέρθηκε και ο οικοδεσπότης δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Σκανδαλίδη ανέφερε τα εξής:
- Τι κάνετε για τις γεωτρήσεις;
Θέλουμε να έχουμε άδεια όλοι μας. Όσοι έχουμε οποιαδήποτε γεώτρηση. Καθορίστε μας τους κανόνες αδειοδότησης, άμεσα. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος υπουργός έχει την ευθύνη. Εμείς σήμερα, εδώ έχουμε εκπρόσωπο της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση νομίζουμε ότι είναι ενιαία.
- Τι κάνετε με τις άδειες των σταβλικών εγκαταστάσεων;
Είναι δυνατόν να χρειαζόμαστε διαδικασίες και χρήματα για την άδεια των μαντριών μας, ίδιες με τη βίλα στην Κηφισιά;
- Τι κάνετε με τα χρέη σας σε κάθε ένα από εμάς;
Μας χρωστάτε εξισωτική από το 2006, συνδεδεμένη από πέρυσι, καρτελάκια από πέρυσι, δικαιώματα φετινά γύρω στους 3.000 αγρότες της περιοχής μας δεν πήραν τη συνδεδεμένη λόγω τοπογραφικών λαθών με ευθύνη της Ένωσης και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εάν εσάς σας χρωστούσε κάποιος δεν θα απαιτούσατε να σας πει τουλάχιστον την ημερομηνία πληρωμής του χρέους του;
- Πότε θα μας πληρώσετε τα ΠΣΕΑ του 2007 σε όσους χρωστάτε (ξηρασία κ.λπ.) για σιτηρά και ψυχανθή.
- Τι γίνεται με τους πρώην τευτλοπαραγωγούς που πήραν κάποια χρήματα για απόσυρση από την τευτλοκαλλιέργεια και δεν μπορούν να κάνουν σχέδιο βελτίωσης. Δηλαδή αυτός που πήρε 500 € αποζημίωση να καταδικαστεί; Δεν μπορεί να επενδύσει σε άλλο τομέα της γεωργικής παραγωγής;
- Τι γίνεται με την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης στα σκληρά στάρια; Δικαιούνται να την εφαρμόσουν και αυτοί που κάνουν βιολογική γεωργία;
- Τι θα κάνετε με τις αποζημιώσεις από το πράσινο σκουλήκι και τη βροχόπτωση στο βαμβάκι, αλλά και στις άλλες καλλιέργειες;
- Ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτικός ή όχι;
Εάν εγώ δεν θέλω αποζημίωση γιατί να υποχρεούμαι να ασφαλίζω την παραγωγή μου στον ΕΛΓΑ;
Μήπως για να παίρνουν (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ) το 3%;
- Ένα από τα βασικά προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι και οι δημόσιοι ή δημοτικοί βοσκότοποι
Γιατί πρέπει κάθε χρόνο να χάνεται χρόνος και χρήματα για τη διανομή βοσκοτόπων;
- Τι γίνεται με την αναθεώρηση ενιαίας ενίσχυσης από παλιούς καλλιεργητές ψυχανθών;
- Στο δήμο που σήμερα τιμάτε, οι παραγωγοί είναι από τους πρώτους που σεβόμενοι το περιβάλλον, εφάρμοσαν συστήματα περιορισμού των νιτρικών και της βιολογικής γεωργίας.
-Ζητάμε την εφαρμογή προγραμμάτων νιτρορύπανσης με συμμετοχή και νέων αγροτών της περιοχής μας λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιβάρυνση σε νιτρικά του υπόγειου υδροφορέα.
- Χθες διαβάσαμε στον τύπο, ότι κάποιοι στην Αθήνα, μιλούν πάλι για την περιβόητη αναδιάρθρωση καλλιεργειών, με ειδική αναφορά στο βαμβάκι. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα είδαν, ως συνήθως, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Είμαι επίσης βέβαιος ότι δεν αναλογίστηκαν τις ευθύνες τους, για την ανυπαρξία έργων υποδομής στην περιοχή μας. Eίναι καιρός να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Κομήτσας επέδωσε υπόμνημα στον υπουργό με το οποίο του ζητούσε την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Αγροτικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης στο Κιλελέρ και συγκεκριμένα πρότεινε τον χώρο του σχολείου στο Νέο Περιβόλι και το κτίριο της ΕΑΣ Λάρισας στο χώρο του μνημείου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Σπύρος Τσικρίκας τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της μορφής των συνεταιρισμών και αυτό θα γίνει είτε μέσα από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς, είτε με τη βοήθεια της πολιτείας.
«Γνωρίζουμε πως πρέπει να λειτουργήσουν οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί, καλύτερα από τους γραφειοκράτες της Αθήνας και γι’ αυτό το υπουργείο πρέπει να μας ακούσει. Δεν γίνεται όμως να έρχεται ο ηθικός αυτουργός αυτής της νοσηρής κατάστασης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και να λέει τέλος στους κρατικοδίαιτους συν/σμούς. Θέλουμε να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Λέμε ναι στη συγχώνευση με οικονομικά και θεσμικά κίνητρα. Ποιος αξιόπιστος φορέας θα μας κρίνει και θα μας βαθμολογήσει. Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα παραμείνουν 5-6 Ενώσεις. Με τους υπόλοιπους 7.000 εργαζόμενους τι θα γίνει; Γιατί το υπουργείο δεν επιβάλλει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να απαλλαγούμε από την ΑΤΕ. Τα μέλη μας πρέπει να συμμετέχουν ως μέτοχοι τόσο στα κέρδη, όσο και στις ζημιές. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς είναι γενικό και αόριστο. Ελπίζω μέσα από συνεργασία και διάλογο να αποφασιστούν τα σωστά μέτρα για τους ΑΣΟ».
Ο κ. ΔΗΜ. ΜΕΛΑΣ
Από την πλευρά του ο σύμβουλος για θέματα γεωργίας της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. Δημήτρης Μελάς τόνισε πως «γίνεται μια προσπάθεια σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε με την αναθεώρηση του 2013 να μην χαθούν σημαντικοί πόροι ή να πάνε όσο το δυνατόν περισσότεροι στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να μην χαθούν περισσότερο από το 20% των πόρων από την πρωτογενή παραγωγή. Ίσως όμως να πάμε και στο 30%. Από κει και πέρα είναι στη δυνατότητα του κράτους μέλους πως θα διαχειριστεί τα κονδύλια και τις απώλειες των κοινοτικών πόρων».
Ο κ. ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΛΙΑΤΣΟΣ
Ο σύμβουλος του δημάρχου Κιλελέρ, γεωπόνος και συντονιστής της χθεσινής ημερίδας κ. Ντίνος Μπλιάτσος υποστήριξε πως «το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα το έχουμε όταν έχουμε την καλύτερη χρήση και σχέση μεταξύ των συντελεστών παραγωγής, που είναι οι φυσικοί πόροι, η ανθρώπινη εργασία και το κεφάλαιο. Εξετάζοντας τον γεωργικό τομέα στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και τις άλλες χώρες του κόσμου, όσον αφορά στους βασικούς συντελεστές παραγωγής, για να υπάρξει στο άμεσο μέλλον βιωσιμότητα στην ελληνική γεωργία, πρέπει να επενδύσουμε στα δυνατά σημεία του τομέα και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των αδύνατων, ειλικρινά, δεν ξέρω, ποιοι Αθηναίοι μελετούν, σκέφτονται και πώς σκέφτονται; Το ζήτημα δεν είναι το τι καλλιεργούμε αλλά πώς το φτάνουμε στον καταναλωτή. Όχι άλλη συζήτηση για την περιβόητη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Παράγουμε αυτό που η αγορά αναγνωρίζει και θέλει. Οργανωνόμαστε σε οικειοθελείς – εθελοντικούς συνεταιρισμούς και διαπραγματευόμαστε τις εισροές και τις εκροές και τέλος θέλουμε ένα κράτος να κάνει τη δουλειά του, σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλιση των καταναλωτών, την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων κ.λπ.
Ο κ. ΚΩΝ. ΓΚΟΥΜΑΣ
Στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο γεωπόνος Κώστας Γκούμας, ο οποίος τόνισε πως «τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο μιας εθνικής υδατικής πολιτικής, που θα στηρίζεται κυρίως στις αρχές της Οδηγίας πλαίσιο για το νερό, για την εφαρμογή της οποίας η επίσημη Πολιτεία εξακολουθεί να βραδυπορεί ή να απουσιάζει, όπως στο σοβαρό θέμα της τιμολόγησης του νερού σε όλες τις χρήσεις, γιατί είναι η «καυτή πατάτα» που όλοι αποφεύγουν να συζητήσουν, λόγω του πολιτικού κόστους. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μέχρι σήμερα η διαχείριση των υδατικών πόρων στη θεσσαλική πεδιάδα δεν ήταν ολοκληρωμένη και βιώσιμη και είχε αρνητικές επιπτώσεις στα επιφανειακά και κυρίως στα υπόγεια νερά, με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η σοβαρότητα της σημερινής κατάστασης, επιβάλλει τη λήψη μέτρων και ενέργειες που δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν.
Η πολιτική για το νερό στον θεσσαλικό χώρο στο μέλλον, πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όπως μείωση της χρήσης υπόγειων νερών με σταδιακή αχρήστευση γεωτρήσεων (σε περιοχές που θα καθορισθούν μετά από μελέτες), έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων (όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό), μέτρα εξοικονόμησης νερού (εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, νέες μέθοδοι άρδευσης, κ.α.) και ενδεχομένως μέτρα διαχείρισης της ζήτησης ( όπως η τιμολόγηση νερού).
Να σημειωθεί πως στην ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος, Έκτορας Νασιώκας, η εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θέκλα Παρασκευούδη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζιότζιος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Λιάπης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και αρκετοί δημότες του Κιλελέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: