Σάββατο

«Να φύγουν οι σκηνές»







Την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων και των τοπικών παραγόντων προκειμένου να απομακρυνθούν οι σκηνές που έχουν τοποθετηθεί στην όμορφη παραλία της Πλατιάς Άμμου Καρίτσας και περιορίζουν αισθητά τους ελεύθερους χώρους για τους λουόμενους, ζητούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε έγγραφες αναφορές και καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές και στον Δήμο Ευρυμενών।

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες (τα στοιχεία τους στη διάθεση της «Ε») απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, αν τις επόμενες μέρες οι αρμόδιοι φορείς δεν δώσουν λύση στο πρόβλημά τους, ενώ επισημαίνουν ότι ήδη τα πνεύματα στην παραθαλάσσια αυτή περιοχή είναι τεταμένα.
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες και την έγγραφη αναφορά (με υπογραφές) που κατέθεσαν στο Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Ραψάνης, την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας και στον Δήμο Ευρυμενών «όπως πέρυσι, έτσι και φέτος 50 περίπου κατασκηνωτές έχουν καταλάβει μέρος της παραλίας σε μόνιμη βάση, περιορίζοντας σημαντικά τον ελεύθερο χώρο για τους επισκέπτες και τους παραθεριστές, ενώ ορισμένοι εξ αυτών τοποθετούν δεκάδες πετονιές κοντά στο κύμα, από τις απογευματινές ώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λουόμενων και κυρίως για τα μικρά παιδιά». Επίσης τα παράπονα αφορούν και στην καθαριότητα της περιοχής «η οποία έχει θυσιαστεί μπροστά στην επιμονή κάποιων να μην τηρούν τη νομοθεσία, καθώς δεν υπάρχουν υπαίθριες τουαλέτες, ούτε αρκετοί κάδοι απορριμμάτων».
Το παράπονο των κατοίκων της Πλατιάς Άμμου είναι ότι «το τοπικό αστυνομικό τμήμα Ραψάνης κωφεύει μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της νομοθεσίας, καθώς μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, την περασμένη Κυριακή τα όργανα της τάξης επισκέφτηκαν την περιοχή, αλλά παραδόξως δεν διαπίστωσαν τίποτα παράνομο».
Να σημειωθεί ότι ο νόμος 392 του 1976 (αρ.10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) προβλέπει ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Ο 2160/1993 προσθέτει στους απαγορευμένους χώρους και τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να φιλοξενήσουν πάνω από ένα τροχόσπιτο ή μια σκηνή. Για τους παραβάτες-κατασκηνωτές προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και χρηματική ποινή 150 ευρώ (Ν.2741/1999).

Δεν υπάρχουν σχόλια: