Σάββατο

Οι 736 ευρωβολεμένοι!(Οι Ευρωβουλευτές)



Κάτι λιγότερο από το ποσό που συμφώνησαν να διατεθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας σ’ όλη την Ευρώπη (17 εκατομμύρια ευρώ), ενέκριναν και για τους εαυτούς τους οι 736 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αντεπεξέλθουν, όπως ισχυρίστηκαν, στην αυξημένη εργασία που θα έχουν λόγω των αρμοδιοτήτων συννομοθέτησης που τους έδωσε η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας।Οι ευρωβουλευτές, που για το 2010 θα «κοστίσουν» 1,6 δισ। ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογουμένους, αποφάσισαν να επιβαρύνουν, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με επιπλέον 13,4 εκατομμύρια ευρώ τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για να καλυφθούν οι αμοιβές των 150 επιπλέον υπαλλήλων που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες ώστε να υποβοηθήσουν το… έργο τους.


Οι βοηθοί και οι παρουσίες

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πληρωμή των βοηθών των ευρωβουλευτών θα φτάσει έτσι τα 19.040 ευρώ τον μήνα για κάθε ευρωβουλευτή, τα οποία και θα προστεθούν στα 7.400 ευρώ που λαμβάνει ως μηνιαίο μισθό ο κάθε βουλευτής και στα 290 ευρώ την ημέρα που παίρνει για την παρουσία του στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές αμείβονται πλουσιοπάροχα για την όποια δουλειά κάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο, κρίθηκε απαραίτητο να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, που θα επεξεργάζεται όλη τη νομοθεσία πριν από τις Συνόδους της Ολομέλειας και θα οργανώσει τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία -όπως θέλει να πιστέψουμε η Συνθήκη της Λισαβόνας- αναλαμβάνουν σπουδαιότερο ρόλο.

Συμφωνώντας απόλυτα με την Κομισιόν, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο της Ε.Ε. για να προτείνει διορθωτικούς προϋπολογισμούς, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παραγνώρισε το γεγονός ότι πολλές φορές στο εγγύς μέλλον θα βρεθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αυξημένα μέτρα λιτότητας που προωθεί σε βάρος εργαζομένων, ανέργων και νεόπτωχων στην Ευρώπη, και αποδέχτηκε το «ρουσφέτι» που απλόχερα της προσφέρθηκε.

Και όλα αυτά χωρίς να απαντούν οι ευρωβουλευτές στο ερώτημα ότι, αφού χρυσοπληρώνονται ακόμη και για την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, ποια θα είναι η επιπλέον εργασία που θα κάνουν με βάση τη νέα συνθήκη, ώστε να χρειάζονται επιπλέον προσωπικό που θα κάνει όλη τη νομοθετική «λάντζα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: