Τρίτη

ΧΑΡΕΣ και πανηγύρια στη Λαρισα για την επαναλειτουργία των διοδίων.

Χαλκέντεροι αυτοί οι Λαρισαιοι, όταν δεν μπορούν αλλιώς το διασκεδάζουν...



* Τα έσπασαν στους σταθμούς διοδίων της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»


«Άναψαν τα αίματα» χθες σε όλους τους Σταθμούς Διοδίων της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» που επαναλειτούργησαν, μετά την ολιγοήμερη αναστολή τους από τις βραχοπτώσεις, καθώς –όπως αναμενόταν - οι οδηγοί και οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών αντέδρασαν έντονα στην παραπάνω απόφαση, κάνοντας λόγο για «χαράτσι», τη στιγμή που διέρχονται, μέσω παρακαμπτηρίων, μεγάλο μέρος της ΠΑΘΕ.
Στα διόδια Αιγινίου σημειώθηκαν επεισόδια, όταν κάτοικοι της Πιερίας κατέλαβαν τον Σταθμό και αποχώρησαν μόνο όταν τους γνωστοποιήθηκε η παρέμβαση της Εγνατίας και η μη λειτουργία των διοδίων.
Στα διόδια Μοσχοχωρίου, πολλοί οδηγοί αρνήθηκαν να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο, συμπληρώνοντας την ειδική αίτηση, στην οποία εξηγούσαν τους λόγους της αντίδρασής τους. Στα διόδια Λεπτοκαρυάς οι μειωμένες τιμές που είχαν εξαγγελθεί δεν εφαρμόστηκαν, καθώς δεν λειτούργησαν τα διόδια στο Κλειδί για να επιμεριστεί η χρέωση ανά χιλιόμετρο.
Αναλυτικότερα:
Στον σταθμό Διοδίων του Αιγινίου σημειώθηκε ένταση το βράδυ της Κυριακής, καθώς ξεσηκώθηκαν κάτοικοι από την Πιερία, κατά των διοδίων, μετά την προκλητική απόφαση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» να επαναλειτουργήσει τους σταθμούς της Λεπτοκαρυάς και του Αιγινίου τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται κομμένη στα δύο. Έτσι εκατοντάδες πολίτες σε μια δυναμική πορεία ενός μεγάλου κομβόι αποτελούμενο από μεγάλα και μικρά οχήματα κατέφτασαν στην περιοχή των νέων διοδίων Αιγινίου και τα κατέλαβαν. Οι καταληψίες άφησαν ανοιχτή μόνο μία λωρίδα, από όπου διέρχονταν οι οδηγοί χωρίς να πληρώνουν. Σύμφωνα με την εταιρία «οι καταληψίες προχώρησαν σε ζημιές κατά του Σταθμού και μόνο όταν τους γνωστοποιήθηκε η απόφαση που ελήφθη για την αναστολή λειτουργίας των διοδίων, οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν από τον χώρο». Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί έγγραφο αίτημα της Εγνατίας Οδού (δημόσιο) προς την Εταιρία για την μη υλοποίηση της απόφασης επανέναρξης των διοδίων. Σύμφωνα με την «Αιγαίο ΑΕ» «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συζήτηση με τα αρμόδια υπουργεία για τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού».
Στα διόδια Μοσχοχωρίου αρκετοί ήταν οι οδηγοί, οι οποίοι αρνήθηκαν να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο, καθώς όπως υποστήριξαν «για να φτάσουν εκεί χρειάστηκε να περάσουν από ακατάλληλους και επικίνδυνους δρόμους και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ούτε η μειωμένη τιμή που καθιέρωσε από χθες η εταιρία». Τα πνεύματα οξύνθηκαν, κάποιοι ζητούσαν να ανέβουν οι μπάρες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, άλλοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των υπαλλήλων της εταιρίας και άλλοι συμπλήρωσαν τις ειδικές αιτήσεις, στις οποίες εξηγούσαν τους λόγους άρνησής τους για την καταβολή του κομίστρου. Κατεγράφησαν επίσης περιπτώσεις οδηγών, οι οποίοι ήθελαν να υποβάλουν μήνυση κατά της εταιρίας. Στο μεταξύ από θαύμα δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί σε δύο περιπτώσεις οδηγών, τόσο στα διόδια Μοσχοχωρίου όσο και στη Λεπτοκαρυά όταν αυτοί δεν αντελήφθησαν την επαναλειτουργία των διοδίων και τις μπάρες που υπήρχαν και τις παρέσυραν, με αποτέλεσμα τα οχήματά τους να υποστούν σημαντικές υλικές ζημιές (προφανώς εκτίμησαν ότι τα διόδια παρέμεναν κλειστά).
Ένταση σημειώθηκε και στα διόδια Λεπτοκαρυάς, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Εταιρίας να μην ισχύουν πλέον οι εκπτωτικές κάρτες που διέθεταν, ενώ αρκετοί οδηγοί που είχαν ενημερωθεί για τις μειωμένες τιμές, λόγω των νέων διοδίων στο Αιγίνιο δυσανασχέτησαν στο άκουσμα της είδησης ότι τα κόμιστρα παραμένουν αυξημένα.


Λ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ:«ΠΡΟΚΛΗΣΗ»


Με αφορμή την ανακοίνωση της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» για την επαναλειτουργία των Σταθμών Διοδίων Μοσχοχωρίου ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση να ξαναλειτουργήσουν τα Διόδια Μοσχοχωρίου από σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, συνιστά το λιγότερο πρόκληση.
Είναι πρόκληση τόσο απέναντι στους πολίτες που ταλαιπωρούνται εδώ και ένα μήνα σχεδόν από το κλείσιμο των Τεμπών με μεγάλο οικονομικό κόστος, κινδύνους, ταλαιπωρία και ψυχική φθορά όσο και απέναντι στο νομό Λάρισας που έχει κοπεί στα δυο και γονάτισε οικονομικά και κοινωνικά, όχι βέβαια με δική του ευθύνη.
Η απόφαση δείχνει ακόμη αναλγησία, δείχνει να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη της και να αγνοεί προκλητικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όλα στο βωμό της είσπραξης και του κέρδους! Καμιά συναίσθηση ευθύνης, καμιά διάθεση να ανακουφιστεί ο κόσμος που δεν φταίει σε τίποτε μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. Οι δε μειωμένες τιμές που ανακοινώθηκαν είναι απλώς ένα πρόσχημα, είναι πολύ απλά μια ακόμη κοροϊδία.
Η απόφαση επαναλειτουργίας του Σταθμού Μοσχοχωρίου πλήττει ευθέως το νομό Λάρισας και τους κατοίκους του, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, κυρίως δε αυτούς της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας.
Αναρωτιόμαστε: Τι καλούνται άραγε οι πολίτες να πληρώσουν; Για ποιες υπηρεσίες; Χρησιμοποιούν μήπως την ΠΑΘΕ; Τι να πληρώσουν όλοι αυτοί οι απλοί ΙΧήδες, οι φορτηγατζήδες, οι αγρότες, οι άνθρωποι του καθημερινού μεροκάματου; Μήπως την ταλαιπωρία που τραβάνε όταν τους στέλνουμε στους δυσπρόσιτους δρόμους της Ελασσόνας, των παραλίων του νομού Λάρισας, της Καλλιπεύκης, και άλλους που όχι μόνο προδιαγραφές ασφάλειας δεν παρέχουν, αλλά τους καταστρέφουμε κιόλας; Αντί για μια μεγάλη συγγνώμη, η απόφαση έρχεται να τους τιμωρήσει και από πάνω!
Ζητάμε λοιπόν δημοσίως να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόφαση.
Ζητάμε να υπάρχει ελεύθερη διάβαση σε όλους τους Σταθμούς Διοδίων του ν. Λάρισας μέχρι τη στιγμή που τα Τέμπη θα ξαναδοθούν στην κυκλοφορία.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υποδομών κ. Δημ. Ρέππα για την ακύρωση της απόφασης σχετικά με τα διόδια Μοσχοχωρίου. Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στην ευαισθησία και υπευθυνότητά του, πολλώ δε μάλλον αφού είναι άριστος γνώστης του προβλήματος
Ο νομός Λάρισας δεν αντέχει άλλο. Οι επιχειρήσεις του και η τοπική οικονομία γενικότερα απειλούνται με ανεπανόρθωτη ζημιά. Η ακύρωση της απόφασης δεν θα έλυνε ασφαλώς το πρόβλημα, αλλά θα ήταν μια ελάχιστη συμβολική κίνηση για να δείξουμε στον πολίτη ότι τουλάχιστον σεβόμαστε το πρόβλημα του.
Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις και προειδοποιούμε πολύ σοβαρά ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς της έχουν δείξει ήδη μεγάλη ανοχή για να παραμένουν αδρανείς και να παρακολουθούν αυτού του είδους τις απαράδεκτες πρακτικές».



Δεν υπάρχουν σχόλια: