Σάββατο

Μετρούν δυνάμεις οι θερμόαιμοι των αγροτικών μπλόκων



ImageΑποφασισμένοι να ανεβάσουν τους τόνους από τα μέσα Γενάρη και μετά είναι οι «θερμόαιμοι» των μπλόκων, που επιμένουν ότι η κατάσταση στην αγροτική οικονομία είναι πολύ χειρότερη από την κρίση στα οικονομικά της χώρας και χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης. Ήδη οι Σερραίοι αδέσμευτοι και οι Θεσσαλοί «Κόκκινοι» συσπειρώνονται για να διαμορφώσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο, ενώ ο… άλλος πόλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου προχωρά σε προσυγκεντρώσεις για να συγκομίσει… δυνάμεις και στους 19 νομούς όπου εκπροσωπείται. Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε η απόφαση των νεολαίων από τη Λειβαδιά για τις 15 Ιανουαρίου, την οποία όμως ακολούθησε βαρυσήμαντη δήλωση του «στρατηγού» Κοκκινούλη που ουσιαστικά σφυρίζει τη λήξη των φετινών κινητοποιήσεων, πριν ακόμα αυτές αρχίσουν! Με αφορμή τον φυσικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, λόγω κατολισθήσεων στα Τέμπη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θανάσης Κοκκινούλης χαρακτηρίζει «συνδικαλιστική αυτοκτονία» οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού των εθνικών δρόμων από αγρότες!

Πιο συνεπής με το… ραντεβού των τρακτέρ δείχνει να είναι και φέτος ο Βαγγέλης Μπούτας, οι 300 του Θεσσαλικού κάμπου και οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι δεν πρόκειται βέβαια να φέρουν την… επανάσταση, δείχνουν ωστόσο αποφασισμένοι να τηρήσουν… το έθιμο, χωρίς εκπτώσεις προς τη νέα κυβέρνηση και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πεπεισμένοι πως «για όλα φταίει η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ντόπιων και ξένων μονοπωλείων»!

Πιο αναλυτικά σε κάθε περιοχή:

Τρίγλια: «Γεύση» από τις επερχόμενες κινήσεις τους θέλησαν να δώσουν από την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου οι αγρότες από τη Χαλκιδική, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας. Το σημείο στο οποίο βρίσκονται σταθμευμένα και παραταγμένα τα τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός είναι μικρός, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην διέλευση των οχημάτων.

Έχει «πέσει στο κενό» οποιαδήποτε προσπάθεια για συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπός τους, Φιλαλήθης Καπάνδριας και αναφέρει πως οι ελαιοπαραγωγοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο, που θα πραγματοποιηθεί στις 25-26/1, στο Ζάππειο. «Δεν υπάρχει χρόνος για συμμετοχή μας σε ''χοροεσπερίδες'' χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», επεσήμανε ο κ.Καπάνδριας.

Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματός τους από την κατακόρυφη πτώση της τιμής της ελιάς και κατώτερες εγγυημένες τιμές για το προϊόν τους, που να εξασφαλίζουν περιθώριο κέρδους, ικανό για την επιβίωσή τους.

Λοκρίδα: Μια σειρά από συγκεντρώσεις στη Λοκρίδα προκειμένου να συσπειρωθούν οι αγρότες και να κατέβουν στο δρόμο οργανώνει ο Πανλοκρικός σύλλογος (από την Αταλάντη, την Αμφίκλεια και την Ελάτεια), μετά από απόφαση που πάρθηκε στην συγκέντρωση που έγινε στην Ελάτεια. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αταλάντη (10/1) στις 7 μμ στο δημαρχείο, στην Τιθορέα τη Δευτέρα, στο Ζέλι την Τρίτη και στο Καλαπόδι και την Τετάρτη στην Ελάτεια.

Έβρος: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», θα πραγματοποιήσει ευρεία αγροτική σύσκεψη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας. Τα θέματα της σύσκεψης θα είναι ο καθορισμός του πλαισίου των αιτημάτων των αγροτών του νομού και της μορφής των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «ήρθε η ώρα του αγώνα» για την διεκδίκηση μίας «άλλης αγροτικής πολιτικής» και της ανατροπής των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που όπως υποστηρίζει η «Ενότητα», «στόχο έχει να διώξει τους αγρότες από τα χωράφια και τα χωριά τους και να παραδώσει τη γη σε λίγα χέρια». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την προηγούμενη κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει αγρότες του Έβρου στις 17 Δεκεμβρίου μπροστά στη νομαρχία, στην Αλεξανδρούπολη, είχαν προειδοποιήσει για κλιμάκωση του αγώνα τους, μετά τις γιορτές, με μπλόκα στους δρόμους.

ImageΣέρρες: Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου συνεδριάζουν οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί σύλλογοι του νομού Σερρών, με θέμα την κάθοδο στον Προμαχώνα, καθώς θεωρούν τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για τους αγρότες είναι μια από τα ίδια. Η καθυστέρηση της καταβολής των δικαιωμάτων στους αγρότες σε τέτοια περίοδο κρίσης είναι εγκληματική. Κανένα από τα μετρά που ανακοινώθηκαν δεν βλέπουμε να βοηθά βραχυπρόθεσμα τους αγρότες. Η κάθοδος στον Προμαχώνα τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι μονόδρομος.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας (νομού Σερρών), Παύλος Αραμπατζής, η προκαταβολή δικαιωμάτων που δόθηκε ήταν ανεπαρκής, ενώ το γεγονός ότι το υπόλοιπο των επιδοτήσεων θα καταβληθεί τέλος Μαρτίου «εξοργίζει» επιπλέον τον αγροτικό κόσμο. Πάντως, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, οι αγρότες του Νομού Σερρών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων όχι από τις 15/1, αλλά από τη Δευτέρα 18/1.

Κατερίνη: Στην Κατερίνη συναντώνται το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 αγρότες απ’ όλη τη χώρα που είναι εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια Ενώσεων, συνεταιρισμών, ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΑΣ Πιερίας, έχει επιτροπή αγώνα αγροτών. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα προβλήματα των αγροτών και θα διαμορφωθεί ψήφισμα με τα βασικά αιτήματα, το οποίο και θα προωθηθεί στην κυβέρνηση.

Κρήτη: Στη σύσκεψη των τεσσάρων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αναμένεται να καθοριστεί στο τέλος της εβδομάδας, το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών της Κρήτης.

Στην Κρήτη οι αγρότες εμφανίζονται αγανακτισμένοι, με τα θέματα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, λόγω της μεγάλης καρπόπτωσης, καθώς και τις επιλεκτικές αποφάσεις του υπουργείου για κατ’ εξαίρεση καταβολή αποζημιώσεων σε ελαιοπαραγωγούς ορισμένων περιοχών της χώρας.

Τύρναβος: Σε κινητοποιήσεις από τις 14 Ιανουαρίου προσανατολίζονται και οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου διαμαρτυρόμενοι για τις «άδικες» εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στις ζημιές της αμπελοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Τύρναβο, θα προηγηθούν συνελεύσεις σε κάθε χωριό της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου – Αμπελώνα για τη μαζικοποίηση του αγώνα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και η, κατά τις προβλέψεις δύσκολη, νέα καλλιεργητική περίοδος θα είναι το θέμα της έκτακτης συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ στο Εμαννουήλειο Πνευματικό Κέντρο, από τον Αγροτικό Σύλλογο Τυρνάβου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων της περιοχής.

Το βασικό πλαίσιο αιτημάτων, όπως αποφασίστηκε, είναι:

- Δίκαιη επανεκτίμηση των ζημιών από τις βροχοπτώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια χωρίς άμεση καταβολή τέλους επανεκτίμησης).

- Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς των δενδρωδών καλλιεργειών από τον παγετό του Μαρτίου μέσα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όχι κατ' εξαίρεση.

- Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος μέχρι του ύψους των 15.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση για όλα τα προϊόντα που έμειναν αδιάθετα ή είχαν εξευτελιστικές τιμές.

- Κατώτερες εγγυημένες και ικανοποιητικές τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.

- Προστασία της εγχώριας παραγωγής.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο σε ποσοστό 100%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: