Πέμπτη

Το ''εκκλησιαστικό ζήτημα'' της Ομογένειας ΗΠΑ και η διαδοχή Δημήτριου: Βλέπουμε το δένδρο, χάνουμε το δάσος



Και ''ξαφνικά'' άρχισε η ''μάχη'' γιά την διαδοχή του αρχιεπίσκοπου Δημήτριου. Φυσικά, το οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολης θα εκλέξει τον διάδοχό του. Το ''πρόβλημα'' το ανακάλυψαν πρόσφατα και αθηναϊκά ΜΜΕ. 'Ολα αυτά, γιά την θυγατρική εμπορική επιχείρηση του οικουμ. Πατριαρχείου με το όνομα (πρώην ελληνική) ''Αρχιεπισκοπή Αμερικής'' (ουσιαστικά μόνο ΗΠΑ), που ως μη κερδοσκοπική, μη φορολογίσιμη εταιρία στις ΗΠΑ, έχει μέλη που πληρώνουν χρονιάτικη συνδρομή. Δηλαδή, όπως λέμε στην Αμερική: Αρχιεπισκοπή = ''members only''.
Οι Ομογενείς, μέλη της Αρχιεπισκοπής και των ημιαυτόνομων μητροπόλεων (μετά τον τεμαχισμό της ενιαίας-δυνατής Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στα τέλη δεκαετίας '90), δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 15% της ελληνικής Ομογένειας ΗΠΑ. Το υπόλοιπο 85% δεν ασχολείται, επειδή έχει καταλάβει ότι η Αρχιεπισκοπή είναι μιά φιλοχρήματη επιχείρηση, που διόλου νοιάζεται γιά την Ομογένεια ή την ελληνόφωνη εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών που έχτισαν τις εκκλησίες-ενορίες, τις οποίες ''άρπαξε'' η Αρχιεπισκοπή, γιά λογαριασμό του οικουμ. Πατριαρχείου.
Η Αρχιεπισκοπή, αντιμετωπίζει και την χρεοκοπία. Φυσικό και αναμενόμενο, το τονίζαμε χρόνια πριν. Οι ''όψιμοι ενδιαφερόμενοι'' ανακάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Αλλά, ουδείς ασχολείται με τις αιτίες του προβλήματος, ούτε με τα εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο οικουμενικό Πατριαρχείο, σε λογαριασμούς του στην Κων/πολη και ειδικά σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ακόμα και χρήματα γιά εκδηλώσεις του, από τον λογαριασμό γιά το χτίσιμο του (νέου) αγίου Νικολάου στο κάτω Μανχάτταν, στο ''σημείο μηδέν''. Αλλά γι' αυτά, σιωπή.
Τυπικά, την ευθύνη την φέρει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος γιά τα μεγάλα προβλήματα, της υπό διάλυση Αρχιεπισκοπής. Ουσιαστικά, οι άφρονες, εγωπαθείς και κερδοσκοπικές πολιτικές του οικουμ. Πατριαρχείου. Κάποιος πρέπει να φταίει, γιά να γλυτώσουν οι υπόλοιποι. Το περίεργο, επίσης, είναι ότι ουδείς δίνει προσοχή στον ''βίο και πολιτεία'' του ''άτυπου αρχιεπίσκοπου'', παπα-Αλεξ. Καρλούτσου, που ενεργεί ως ''εισπράκτορας'' του Βαρθολομαίου. Και το γεγονός ότι είναι ανακατεμένος -γιά δύο δεκαετίες- σε όλες τις ''δουλειές'' και ''ίντριγκες'', ακόμα και στα χρήματα γιά τον άγιο Νικόλαο, αυτόματα δημιουργεί υποψίες και ερωτηματικά.
Κατά συνέπεια, ελάχιστα ή διόλου μας ενδιαφέρει (την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνισμού ΗΠΑ) πότε ''θα φύγει'' ο Δημήτριος, ποιός θα είναι διάδοχος του Δημήτριου, ποιόν θα επιλέξει ο ''αγάς της Πόλης'' γιά τους ''θεοσεβούμενους ραγιάδες'' στις ΗΠΑ, δηλ. ποιόν θα επιλέξει ο Βαρθολομαίος, απόλυτα ελεγχόμενο από αυτόν, σε ρόλο ''γλάστρας'', γιά την Αρχιεπισκοπή. Αυτά είναι τα συνηθισμένα θεατρινίστικα, γιά να στραφεί η προσοχή του ''ποίμνιου'' αλλού, αφού η φιλοχρήματη Αρχιεπισκοπή, που ''λήστεψε'' το ''ποίμνιο'' γιά δεκαετίες, είναι υπό διάλυση, το ίδιο και οι Μητροπόλεις. Tα ουσιαστικά προβλήματα είναι άλλα: Το ''τέλος'' της Ομογένειας στις ΗΠΑ (και με μεγάλη ευθύνη της Εκκλησίας μας), το κλείσιμο ελληνικών σχολείων (από την Αρχιεπισκοπή), η διάλυση των ομογενειακών οργανώσεων (τις οποίες έχουν καταλάβει και δεν αποχωρούν, τα ''ψώνια'' και οι ηλικιωμένοι). Επίσης, η άγνοια, η αδιαφορία και η ''αφασία'' της Ελλάδας, γιά τον απόδημο Ελληνισμό.
H όλη υπόθεση με τον Δημήτριο τώρα, παραπέμπει στις αμαρτωλές εποχές 1995-99, με την ''παραίτηση'' Ιάκωβου, τον τεμαχισμό της τότε ισχυρής Αρχιεπισκοπής Βόρειας και Νότιας Αμερικής και μετά, με τις ''ίντριγκες'' (και ''άγριες 'κονόμες'' γιά το οικουμ. Πατριαρχείο), που οδήγησαν και στην παραίτηση του διαδόχου του Ιάκωβου, Σπυρίδωνα. Οι τραυματικές αυτές εμπειρίες γιά την Ομογένεια ήταν διδακτικές και απαξίωσαν στα μάτια της, το ''Φανάρι'' και τον Βαρθολομαίο, που θέλει να το παίζει...''νταβατζής'' της Ομογένειας ΗΠΑ, μέσω της (θυγατρικής του επιχείρησης) Αρχιεπισκοπής Αμερικής (ΗΠΑ). Φυσικά, με την πολιτική του ''διαίρει και βασίλευε'', εξυπηρετήθηκαν και τα συμφέροντα της Τουρκίας, αφού το ''καπέλωμα'' που επιχείρησε η Αρχιεπισκοπή στις ομογενειακές Οργανώσεις, είχε αποτέλεσμα: Είτε διαλύθηκαν, είτε απαξιώθηκαν από ''φυτευτούς'', δηλ., άχρηστα-ανίκανα ''ψώνια''.
Τα ερωτηματικά παραμένουν: ΠΟΥ πήγαν τα χρήματα της Ομογένειας, πόσα εκατομμύρια έχουν δοθεί -άμεσα ή έμμεσα- στο οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί διπλασιάστηκε ξαφνικά το κόστος κατασκευής αγίου Νικολάου (από 35-40 εκατ. δολ. όπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος τον Αύγουστο 2016, πήγε τώρα στα 75-80 εκατ. δολ) κ.ά. Γιά να γνωρίζουμε έτσι και τους λόγους ''χρεοκοπίας'' της Αρχιεπισκοπής, πριν βρεθεί κανένας ''members only'' και καταφύγει στην αμερικάνικη Δικαιοσύνη, όπου εκεί ''θα ανοίξουν χαρτιά και λογαριασμοί'' και ειδικά το κεφάλαιο ''μεταφορά χρημάτων'' με αποδέκτες ''άγιους'', εκτός ΗΠΑ...(12 Δεκ.'17)

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ η Αρχιεπισκοπή τα περί ''παραίτησης'' Δημήτριου
Σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Σταύρος Παπαγερμανός ανάφερε: «Σχετικά με τα χθεσινά δημοσιεύματα (σ.σ.: στον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο, 10 Δεκ. '17) περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ισχύει απολύτως η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της 2ας Σεπτεμβρίου 2017, η οποία τότε ρητώς έλεγε ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις είναι απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες... Εξίσου ψευδείς και ανυπόστατες είναι και οι πρόσφατες πληροφορίες ότι δήθεν υπάρχει σχετικό γράμμα παραιτήσεως. 'Οχι μόνον δεν υπάρχει τέτοιο γράμμα, αλλά δεν έγινε καν λόγος για το θέμα αυτό στην πρόσφατη Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία ήταν παρών και ο Αρχιεπίσκοπος ως συνοδικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: