Παρασκευή

Η Μητρόπολη Λάρισας εισπράττει ενοίκια από ξένη περιουσία επί πέντε χρόνια!


Περίπου 3 εκατ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια εκτιμάται ότι έχει προσποριστεί η Μητρόπολη Λάρισας από τη διαχείριση του Κληροδοτήματος Ιωάννας Κρίκκη, το οποίο με δικαστική απόφαση δεν της ανήκει! Το κληροδότημα ανήκει με δικαστική απόφαση του 2011 στο Ορφανοτροφείο Αρρένων Λαμίας, αλλά ακόμη και η νέα διοίκησή του επιτρέπει στη Μητρόπολη Λάρισας να το διαχειρίζεται...
Η υπόθεση (που μυρίζει γραφειοκρατική μούχλα και όχι μόνο...) ξεκίνησε το 1987, όταν απεβίωσε η Ι. Κρίκη. Στη διαθήκη της, που συντάχθηκε το 1982, επιθυμούσε η περιουσία της να περιέλθει στο Ορφανοτροφείο Λάρισας, να εκποιηθεί και με τα χρήματα αυτά να προικιστούν 40 κοπέλες του Ορφανοτροφείου. Πρόκειται για α) εξαώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα (Γκύζη) με 12 διαμερίσματα, 4 ισόγεια καταστήματα, 1 υπόγειο γκαράζ αυτοκινήτων, β) οικόπεδο στον Πλαταμώνα 704 τ.μ. και γ) αγροτεμάχιο στον Πλαταμώνα 124 τ.μ. Όλα αυτά τα διεκδικούσε η Μητρόπολη Λάρισας.
Το 1987 στη Λάρισα λειτουργούσε το Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαρίσης, που μετατράπηκε στη συνέχεια σε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας. Το 1999 το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας καταργήθηκε και υπήχθη στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας. Σήμερα μετά από πολλές καταργήσεις και συγχωνεύσεις ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας - Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας (Ορφανοτροφείο Αρρένων Λαμίας).
Από την πλευρά της η Μητρόπολη Λάρισας (έχοντας ως δικηγόρο τον δικηγόρο της θανούσης!) ισχυρίσθηκε το 1987 ότι η σωστή η διαθήκη της Ι. Κρίκκη συντάχθηκε το 1984 και ότι το κληροδότημα ανήκει στη Μητρόπολη. Το 2005 η Μητρόπολη Λάρισας ανακοίνωσε την ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει μελλοντικά το Κρίκκειο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο, ενώ ενέταξε το ορφανοτροφείο και σε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επενδύσεων Κοινοτικών Πόρων τύπου ΕΣΠΑ (7.8.2007), αλλά με διαφορετική ονομασία: Ορφανοτροφείο Θηλέων - συνοικία Ανθούπολης Θεσσαλίας.
Όμως τόσο η απόφαση του Πρωτοδικείου το 2008 όσο και αυτή του Εφετείου το 2011 (Εφετειακή Απόφαση 3766/8.3.2011) αναγνώρισαν ότι η κληρονομιαία περιουσία της εκλιπούσης Ιωάννας Κρίκκη περιέρχεται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας (Ορφανοτροφείο Λαμίας), που σήμερα, μετά από συγχωνεύσεις, υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.
 

Θ. Μιχελής: Πέντε χρόνια αμέλησαν οι διοικήσεις του ορφανοτροφείου

Όμως, όπως αποκαλύπτει σε ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Μιχέλης, «από τη λήξη της δικαστικής διαμάχης (08.03.2011) έως σήμερα το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας δεν έχει προσποριστεί κανένα χρηματικό ποσό από τα ενοίκια της ιδιοκτησίας του, τα οποία εισπράττονται από τη Μητρόπολη Λάρισας»!. "Οι διοικήσεις του ορφανοτροφείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες όποτε θέλησαν να ασχοληθούν με το θέμα προσέκρουσαν στην αντίδραση της μητρόπολης, ενώ μερίδα των ανωτέρω αμέλησε εντελώς τη διερεύνηση του ζητήματος, τονίζει.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους υπουργού Εργασίας και Οικονομικών:
1) Γιατί έως σήμερα οι διοικήσεις του υπουργείου και του ορφανοτροφείου δεν φρόντισαν για την αποδοχή, καταγραφή, μεταγραφή και δήλωση του Κληροδοτήματος Ιωάννας Κρίκκη στο Εθνικό Κτηματολόγιο; Θα ελεγχθεί η διοίκηση του Ορφανοτροφείου Λαμίας;
2) Ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εισπραχθέντα ενοίκια της Μητρόπολης Λάρισας από το κληροδότημα Κρίκκη πάνω από 1 εκατ. ευρώ; Τι ενέργειες θα γίνουν για την απόδοση του συγκεκριμένου ποσού στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: