Κυριακή

Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού!!!Η Ελιτ των Αθηνων και οι πολιτικοι που απαξιωνουν την Δημοσια Εκπαιδευση και στελνουν τους κανακαριδες τους στο Ιδιωτικο Εκκολαπτηριο της Αρχουσας Ταξης!!!!

Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού: Η αποφοίτηση της νέας γενιάς του σχολείου των ισχυρών [ΟΝΟΜΑΤΑ-ΦΩΤΟ] - Κεντρική Εικόνα
Γονείς και μαθητές του Κολλεγίου έδωσαν  και φέτος το «παρών» στην καθιερωμένη ετήσια τελετή


Κάθε χρόνο, στα μέσα Ιουλίου, η οδός Στεφάνου Δέλτα, στο Παλαιό Ψυχικό, γεμίζει πλήθος κόσμου για ένα ραντεβού που παραμένει ίδιο εδώ και πολλές δεκαετίες. Για την καθιερωμένη τελετή αποφοίτησης των μαθητών του «σχολείου των ισχυρών», όπως έχει χαρακτηριστεί το Κολλέγιο Αθηνών, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς για μια ξεχωριστή κατηγορία της ελληνικής κοινωνίας, αφού από εκεί αποφοιτούν οι γόνοι ισχυρών οικογενειών της χώρας.

Σε αυτή την τελετή δίνουν το «παρών» και οι γονείς των αποφοίτων, οι οποίοι συγκινημένοι βλέπουν τα παιδιά τους να τελειώνουν το σχολείο έχοντας ακολουθήσει τα βήματά τους, καθώς τις περισσότερες φορές τουλάχιστον ο ένας από τους δύο έχει τελειώσει επίσης το Κολλέγιο.


Το πρωτόκολλο και τα έθιμα που συνοδεύουν την τελετή αποφοίτησης είναι αυστηρά εδώ και χρόνια. Οι απόφοιτοι ενημερώνονται μέσω επιστολής πάνω από έναν μήνα νωρίτερα για το πρόγραμμα και το τι πρέπει να κάνουν. Απαραίτητο «αξεσουάρ» η τήβεννος, που φορούν όλοι ανεξαιρέτως και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως τονίζεται με σαφήνεια στην επιστολή που λαμβάνουν. Οσοι, μάλιστα, επιθυμούν μπορούν να την αγοράσουν, καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 135 ευρώ, αφού έχουν ενημερώσει πριν το σχολείο για την πρόθεσή τους.

Οπως όλες οι τελετές, και αυτή κρύβει εξαντλητική προετοιμασία. Τη Δευτέρα όλοι οι απόφοιτοι βρέθηκαν στον χώρο του Κολλεγίου για να κάνουν την πρόβα τζενεράλε. Δοκίμασαν την τήβεννο, είπαν ξανά και ξανά τον ύμνο του σχολείου και πέρασαν από τα σκαλιά όσες φορές χρειάστηκε για να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της τελετής σύμφωνα με το οποίο οι απόφοιτοι φορώντας την τήβεννο κατεβαίνουν τα σκαλιά του Μπενάκειου Κτιρίου και τα φωτογραφικά φλας αστράφτουν.


Πρόβα

Το ραντεβού αυτό παρέμεινε ίδιο και φέτος για την τάξη του 2016. Το Μπενάκειο είχε φωταγωγηθεί, τα χαλιά είχαν στρωθεί, η διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ήταν παρούσα και οι 378 τελειόφοιτοι βρίσκονταν στα εμβληματικά αυτά σκαλιά, έτοιμοι να πουν τον ύμνο του σχολείου και στη συνέχεια να πετάξουν το καπέλο στον αέρα.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γιο του Κωνσταντίνο

Στις καρέκλες μπροστά από το Μπενάκειο Κτίριο έκατσαν γόνοι ισχυρών οικογενειών από την πολιτική, επιχειρηματική και πνευματική ζωή της Ελλάδας. Ανάμεσά τους ο γιος του αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, ο Γιώργος και η Αννα Μπόμπολα, παιδιά του Λεωνίδα Μπόμπολα του Ακτωρα, που από τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, και η κόρη του εκδότη του «Πρώτου Θέματος», Τάσου Καραμήτσου, Αλεξία.


Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης

Ακόμα, ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, γιος του πρώην εκδότη Αντώνη Λυμπέρη, η κόρη του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, Σοφία, ο γιος του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη, Πάικος, αλλά και ο γόνος της ιστορικής εκδοτικής οικογένειας Τεγοπούλου, Αρης, εγγονός του αδελφού του Κίτσου Τεγόπουλου.


Δεξιά ο Άρης Τεγόπουλος


Ο Πάικος Ταγματάρχης

Στους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών που αποφοίτησαν αυτή την εβδομάδα συγκαταλέγονται επίσης ο Νεκτάριος Κούρτης, ο Παναγιώτης Νίκας, η Μανουέλα Νικολοπούλου-Κουναλάκη, ο Θεόφιλος Νομικός και ο Σπύρος Τσουβελεκάκης της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας και ο γιος του δημάρχου Π. Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη, Γιάννης. Κοινός προορισμός των παραπάνω τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς έλαβαν το διεθνές απολυτήριο (International Baccalaureate - ΙΒ).


Ο Βίκτωρ Δήμας

Ο κατάλογος των γνωστών ονομάτων μεγαλώνει, αν προστεθούν οι μαθητές που έδωσαν πανελλαδικές. Ανάμεσά τους ο Βίκτωρ Δήμας, γιος του Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, που θα συνεχίσει τις σπουδές του στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο Yale, η Αντιγόνη Κωστέα της οικογένειας του γνωστού καρδιολόγου Ξενοφώντα Κωστέα, ο Γιάννης Στρατηγός, ο Θανάσης Σέκερης, η Διονυσία Χαλιώτη, αλλά και η ανιψιά του Γιώργου Μουρούτη, Δέσποινα.

Αλλα παιδιά γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών, δικηγόρων και ιατρών, που αποφοίτησαν από το κολλέγιο είναι οι Γιάννης Δουρίδας, Ειρήνη Δελούδη, Ροδόπη Εμφιετζόγλου, Ελένη-Μαρία Ερωτα (κόρη του γνωστού κατασκευαστή Δημήτρη Ερωτα), Δήμητρα Καλαντώνη (κόρη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Θεόδωρου Καλαντώνη), και Λυκούργος και Μαρία Γαϊτάναρου (της οικογένειας Γαϊτάναρου από τη Μεσσηνία, που διατηρεί εργοστάσια εμφιάλωσης ελαιολάδου).

Ακόμα, η Δήμητρα Μαθιού, η Μίνα Ζάννα, η Ελισσάβετ Εβανς, ο Αλέξανδρος Πατσέας, ο Στέλιος Πλατής, ο Εκτωρ Σακαλόγλου, η Δανάη Θεοχαράκη, η Αναστασία Τσαβέα, η Ειρήνη Γιώτη, αλλά και η Λετίσια Παπαλεξοπούλου-Ανβερ (της γνωστής οικογενείας των τσιμεντοβιομηχάνων), ο Παναγιώτης Οικονόμου και ο Φώτης Σαραντόπουλος.

Μετά την τελετή, απόφοιτοι, καθηγητές και γονείς έγιναν ένα στο προαύλιο του Θεάτρου (Bookis Plaza)για το παραδοσιακό δείπνο. Οι συζητήσεις για το μέλλον και τις σπουδές των παιδιών ήταν πολλές, όπως και οι αναμνηστικές φωτογραφίες από μια εμπειρία που μένει χαραγμένη στη μνήμη. Τα μεσάνυχτα είχαν περάσει και η ημερομηνία είχε αλλάξει όταν το Μπενάκειο άρχισε να αδειάζει. Οι απόφοιτοι του Κολλεγίου έχουν προετοιμάσει τα επόμενα βήματά τους και σχεδιάζουν ήδη το μέλλον τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Τραπεζίτες και πρώην υπουργοί στα ίδια θρανία

Θεωρείται το σχολείο που διαμορφώνει για δεκαετίες τις ελίτ της χώρας, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του «εκκολαπτηρίου» των ισχυρών, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Εκατοντάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί έχουν περάσει από τα θρανία του, όπως και οι γόνοι τους, αποδεικνύοντας ότι το Κολλέγιο Αθηνών αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ Παιδείας για την ελληνική άρχουσα τάξη. Μεταξύ άλλων, μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Γιώργος Παπανδρέου και ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης. Ακόμα, οι εφοπλιστές Νίκος Τσαβλίρης, Στάμος Φαφαλιός και Νικόλαος Μαυριδόγλου και ο κοσμηματοπώλης Αντώνης Βουράκης.

Επίσης, οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αλλά και ο σημερινός δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης. Από τα θρανία του φημισμένου σχολείου έχουν περάσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι πρώην υπουργοί Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Από το Κολλέγιο Αθηνών αποφοίτησε το 1980 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Συμμαθητές του την ίδια χρονιά ήταν οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Νίκος Στραβελάκης. 

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος αποφοίτησε το ’61, ενώ δέκα χρόνια μικρότεροί του, στην τάξη του ’71, ήταν ο Πέτρος Δούκας, ο Γιώργος Κύρτσος και ο τραπεζίτης Νίκος Νανόπουλος. Ο σημερινός πρόεδρος του Κολλεγίου, Αλέξανδρος Σαμαράς, αποφοίτησε το ’67 και ο Μιχάλης Λιάπης το ’69. Εναν χρόνο πριν από τον Λουκά Παπαδήμο, το 1965, αποφοίτησε ο αείμνηστος διοικητής της ΕΤΕ Μιχάλης Βρανόπουλος. Απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών είναι και ο περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και η βουλευτής της Ν.Δ. Γεωργία Μαρτίνου. Ακόμα, ο πρώην υπουργός Σπ. Ταλιαδούρος, η πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρίστος Δήμας.

Η νέα γενιά των πολιτικών και επιχειρηματικών «τζακιών»

Εξαρχής, το Κολλέγιο Αθηνών ήταν το «φυτώριο» της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, δεδομένου ότι στα θρανία του κάθονται αρκετοί γόνοι γνωστών πολιτικών ή επιχειρηματικών οικογενειών, ενώ άλλοι αποφοίτησαν τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται η κόρη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλγοσκούφη, Δανάη, ο Δημήτρης Ταμβακάκης, ο Θοδωρής Σαραντόπουλος, η Τατιάνα Κορωνιά, ο Χαράλαμπος Βενέτης και η Μαριλένα Προκοπίου. Επίσης, η Ελεάνα Σκλαβενίτη, ο Νίκος Παπαέλληνας, ο Φίλιππος Λιακουνάκος, η κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη, Μελίνα, αλλά και ο γιος του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάνας Στεφανίδου, Νίκος.

Από το Κολλέγιο αποφοίτησε και ο πρωτότοκος γιος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, Παναγιώτης, όπως και ο δεύτερος γιος τους, Δημήτρης. Εκεί βρέθηκε και ο γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου, Παύλος. Το «σχολείο των ισχυρών» τελείωσε ακόμα η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα, η κόρη της Λούκας Κατσέλη, Αμαλία, όλα τα παιδιά του Γιώργου Βουλγαράκη, Παυλίνα, Διονύσης και Αποστόλης, η κόρη του Γιάννη Πρετεντέρη, Ιόλη, και τα παιδιά του Αντώνη Σαμαρά, Κώστας και Λένα. Επίσης, η κόρη του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, Γιωργιάννα, ο γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, Γιώργος, αλλά και ο μικρότερος γιος του Γιάννου Παπαντωνίου, Ιάσων.

Τέλος, ο Πάρις Κασιδόκωστας, ο γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ., Μιχάλη Λιάπη, Κωνσταντίνος, η κόρη του Γιώργου και της Αγάπης Βαρδινογιάννη, Χρυσή, η Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο Χρίστος και η Ελμίνα Κοπελούζου και ο Στάθης Λιβιεράτος, της γνωστής δικηγορικής οικογένειας του Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: