Παρασκευή

Η φάμπρικα των ΜΚΟ με έδρα τη Λάρισα !!!!Ειναι αραγε πισω απο την επιχειρηση Ισλαμοποιηση της Χωρας?

Από τις πιο πετυχημενες πορείες στον κόσμο των ΜΚΟ είχε ο ο Λαρισαιος απο την Κρητη   Νίκος Πιτσούλης. Πρωτοπόρος στον χώρο, πήρε εγκαίρως θέση σε μια διαδικασία η οποία τροφοδοτήθηκε από τα κρατικά ταμεία αλλά και τα ευρωπαϊκά ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.







Η φάμπρικα των ΜΚΟ με έδρα τη Λάρισα
Η ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλες εταιρείες του ομίλου διαδραματίζουν μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης. Επιδόθηκε όμως με πολύ μεγάλη επιτυχία και στη διεκδίκηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Γύρω από τη ΔΗΜΗΤΡΑ οργανώθηκε μια «αλυσίδα» ΜΚΟ και εταιρειών.
Η BEE group ανήκει στον κ. Πιτσούλη και είναι εταιρεία τεχνολογίας και κατασκευής ιστοσελίδων που ανέλαβε την κατασκευή ιστοσελίδων ΜΚΟ και κρατικών οργανισμών. Η ιστοσελίδα της ΒΕΕ (www.bee.gr/projects) είναι αποκαλυπτική για τον κατάλογο πελατών και μια σειρά παράλληλων οργανώσεων που ασχολούνταν με τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενδιαφέροντος του κ. Πιτσούλη.
Ο καλός πελάτης
Ο ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ είναι μία ακόμη ΜΚΟ του κ. Πιτσούλη, η οποία εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα που ανέθετε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (που αποτελεί έναν πολύ καλό πελάτη των εταιρειών του κ. Πιτσούλη) και δήμοι π.χ. για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς. Μια δράση που εξελίχθη σε πολλές πόλεις της χώρας και στην οποία συμμετείχαν επίσης η ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Εθελοντισμού, συμφερόντων και οι δυο του κ. Πιτσούλη.
Ο κ. Πιτσούλης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε ιδρύσει ΜΚΟ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία (την οποία προωθούσε διεθνώς τότε ο Γ. Παπανδρέου) με την ονομασία Ιφιτος.
Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Εθελοντισμού ήταν και αυτό ένα δημιούργημα του Ν. Πιτσούλη που εξασφάλισε χρηματοδότηση και από το υπουργείο Εργασίας (τουλάχιστον 150.000 ευρώ).

Ο πρωταθλητής των ΜΚΟ Ν. Πιτσούλης.


Το Αρχιλαμογιο Πιτσουλης που ενω επρεπε να ειναι φυλακη κυκλοφορει ελευθερος και παριστανει και τον γκομενο!!!

Ο πρωταθλητής των ΜΚΟ Ν. Πιτσούλης.
Η ιστοσελίδα antrhopos.gr η οποία συγκέντρωνε όλο το υλικό και πληροφορίες για τις ΜΚΟ, έχει πέσει πλέον και δεν εμφανίζεται στο διαδίκτυο.
Το ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (με χρηματοδότηση 2,7 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία για τα χρόνια 2000-2001-2003-2004 μόνο από το ΥΠΕΞ) εμφανίζεται πλέον ως anthropo-mania.gr και από εκεί αντλούνται πια πληροφορίες για τα επίμαχα προγράμματα των αρχών της προηγουμένης δεκαετίας.
  • «Διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε κοινωνικά κέντρα του Insahiye και Saraybache», ένα πρόγραμμα που προβλεπόταν να διαρρεύσει 7 μήνες (2000-2001) στην περιοχή της Σμύρνης για να υποστηρίξει τα θύματα του σεισμού στα δύο χωριά.
    Το πρόγραμμα αυτό στοίχισε την εποχή εκείνη 40 εκατομμύρια δραχμές...
  • «Βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών Napo και Sucumbios του Αμαζονίου»
    Το πρόγραμμα αφορούσε 4.000 Ινδιάνους Quichua και 2.280 Ινδιάνους Sionasecoya και διήρκεσε 48 μήνες (1996-2000) το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΞ και την ευρωπαϊκή επιτροπή και είχε σαν αντικείμενο την εκπαίδευση των Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του δάσους του Αμαζονίου.
  • «Διέξοδος για την υποαπασχόληση συνεταιριστικών δομών των Παλαιστίνιων γυναικών στη Δυτική Οχθη, τη Γάζα, τον Λίβανο και την Ιορδανία».
    Ενα πρόγραμμα που διήρκεσε 18 μήνες και εκπαίδευε τις γυναίκες (χωρίς να αναφέρεται αριθμός ή κάτι πιο συγκεκριμένο) στην αγγειοπλαστική, στα χειροτεχνήματα, την κεραμοποιία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες και στοίχισε 416 χιλιάδες ευρώ.
Μια ακομα πουστια του Πιτσουλη-Παντελονιαζε χρημτα της Ευρωπης
Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο FATIMA: “Preventing Honour Related Violence by Education and dialogue through Immigrant NGOs”, στις 17-18 Ιουνίου στο Πόρτο της Πορτογαλίας, στο οποίο ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, συμμετέχει ως εταίρος.
Ο γενικός στόχος του διετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος, είναι η εκπαίδευση στελεχών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) πάνω σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα, σε θέματα αποτροπής βίαιων πρακτικών που σχετίζονται με εγκλήματα τιμής και διαπράττονται κατά των γυναικών, των νέων και των παιδιών. 
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, έξι οργανισμοί εκπροσωπώντας τέσσερις  χώρες (Σουηδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα) παρουσίασαν αναλυτικά τις θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού υλικού που πρόκειται να αναπτυχτεί για την εκπαίδευση στελεχών ΜΚΟ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα βίαιων πρακτικών και την μετάβαση του συγκεκριμένου ζητήματος από ατομικό σε κοινωνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν σχετικές πρακτικές που υιοθετούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ανταλλάχτηκαν προτάσεις προκειμένου να σχεδιαστούν με ακρίβεια  τα επόμενα στάδια του έργου.
Στη συνέχεια του έργου FATIMA, θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση στελεχών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εργαλεία συγκέντρωσης Χρηματικών Πόρων και τεχνικές ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ ΜΚΟ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.human-right.net), θα δημιουργηθεί πλατφόρμα (φόρουμ) όπου Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα μπορούνε να ανταλλάσουν ιδέες, εμπειρίες και τεχνικές, να συνεργάζονται αλλά και να προωθούνε τις δράσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.          
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτικό Οργανισμό  ΔΗΜΗΤΡΑ Ε.Ο. ΑΕ Παλαιολόγου 19, Λάρισα, τηλ. 2410554026, κ. Αναστασοπούλου (email: anastasopoulou@dimitra.gr), ή να επισκεφτούνε τα γραφεία μας, Παλαιολόγου 19, Λάρισα
Βόρεια Ηπειρος

Εδωσαν 300 χιλ. ευρώ για ένα μερεμέτι
Η ΜΚΟ συμφερόντων παράγοντα του «αλβανικου» λόμπι που ανέλαβε να κατασκευάσει στη Β. Ηπειρο ένα υδραγωγείο έναντι 300.000 ευρώ παίρνοντας προκαταβολή 140.000 ευρώ. Οταν ο μηχανικός του ΥΠΕΞ επισκέφθηκε για επιτόπιο έλεγχο εντόπισε μια κατασκευή-μερεμέτι σε υδραγωγείο με τσιμεντόλιθους και σωλήνες μικρού διαμετρήματος στην επιφάνεια που καθιστούσαν ακατάλληλο το νερό για χρήση.
Ο μηχανικός δεν έδωσε θετική εισήγηση, κάτι που έπραξε όμως ο επόμενος μηχανικός που επισκέφθηκε το έργο... Ομως οι Ορκωτοί Λογιστές προτείνουν όχι μόνο να μην καταβληθεί το υπόλοιπο της οφειλής άλλα να διεκδικήσει το κράτος την επιστροφή και των αρχικών 140.000 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι στα παραστατικά που είχαν κατατεθεί και είχαν γίνει δεκτά από την Υπηρεσία υπήρχαν και τιμολόγια όπου Αλβανός εργάτης φέρεται να εισέπραττε μηνιαίο μισθό 1.900 ευρώ (το 2000), όταν ο μέσος όρος μισθού στην Αλβανία δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το παραστατικό ανέφερε απλώς ένα αλβανικό όνομα χωρίς να υπάρχει όπως προβλεπόταν και επικυρωμένο αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς του...
Το πάρτι των ΜΚΟ στη Λάρισα συνεχίζεται χωρίς να επεμβαίνει ούτε ένας κερατας από την ΣΔΟΕ η από την Δικαιοσυνη!!!Σαν εδώ στη Λάρισα να ζούμε σε άλλη χώρα . Η βλαχοσιωνιστικη μαφία που έχει κάτσει στην τραχηλιά των  Θεσσαλών χαϊδεύει τα κοράκια της ΔΗΜΗΤΡΑΣ και του Πιτσουλη και της παπαδοκόρης του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Θελετε να μαθετε τα καινουργια για την παπαδοκορη?Ε λοιπον με τον άνδρα της και τον αριστερό  τ σύμβουλο του δήμαρχου Κιλελέρ έφτιαξαν καινούργια ΜΚΟ!!!Και αναλαμβάνουν καινούργιες εργολαβίες!!!!
 
Εδω είναι η Ιστοσελιδα τους
http://topsa-asparagogh.gr/index.php/union
Θα θυμαστε το περιβοητο πρόγραμμα "Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Ε.Ο.Π.) για την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με τους εξής συμπράττοντες φορείς:
• Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
• Δήμος Λαρισαίων
• Δήμος Αγιάς
• Δήμος Κιλελέρ
• Δήμος Φαρσάλων
Όπου η ΜΚΟ της παπαδοκόρης και του αριστερού συμβουλου του Δήμου Κιλελέρ εργολαβικα για λογαριασμό του κράτους αντικαθιστώντας τον ΟΑΕΔ μοίραζε θεσεις εργασίας για δυστυχισμενα άνεργα αγροτόπαιδα του καμπου!!!
http://www.eop.org.gr/
Να υπενθυμίσουμε ότι είχε κατατεθεί σχετική επερώτηση στη βουλή από νεοδημοκράτες βουλευτές
Στη Βουλή οι προσλήψεις μέσω ΜΚΟ


Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, με θέμα τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», κατέθεσαν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Την Επίκαιρη Επερώτηση υπογράφουν οι: κ.κ. Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τασούλας, Ν. Νικολόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Α. Λυκουρέντζος, Γ. Βρούτσης, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραγκούνης και Κ. Μαρκόπουλος.
Η Επίκαιρη Επερώτηση έχει ως εξής:
«Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση και πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας, που πλησιάζει επισήμως το 17%, ενώ οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι κυριολεκτικά εφιαλτικές.
Τη στιγμή αυτή επέλεξε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εντάξει, κατά δυσεξήγητο τρόπο, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε ρόλο «μεσάζοντα» στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», που προβλέπουν την πρόσληψη 55.000 ανέργων. Τα προγράμματα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Όσοι επιλεγούν θα απασχολούνται σε φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για 5 μήνες.
Η συγκεκριμένη επιλογή του υπουργείου εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή. Λήφθηκε μάλιστα σε μια περίοδο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες ακραίας κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτήσεων από ΜΚΟ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών και που σήμερα ελέγχονται από το Σώμα Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε 195 προγράμματα.
Η συμμετοχή των ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» έχει προκαλέσει καθολικό κλίμα αμφισβήτησης, ακόμη και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης, για:
α) την αδρή χρηματοδότηση των ΜΚΟ, που στερεί πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι άνεργοι,
β) την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής της κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε συμφωνία με δημόσιο φορέα, και
γ) την απουσία αξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου το ΑΣΕΠ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά σε πρόγραμμα για την ανεργία, δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους, αλλά προβλέπεται σκανδαλωδώς «έμμεσο κόστος του Δικαιούχου» που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ θα λαμβάνουν ένα σεβαστό ποσό ανά άνεργο που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα ως «μεσιτικά», γεγονός που συνιστά απαράδεκτη πρακτική.
Σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει και με την καταλληλότητα των φορέων υλοποίησης, καθώς οι δικαιούχοι –ΜΚΟ, Σωματεία, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις- δεν επιβάλλεται από τους όρους του προγράμματος να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή δραστηριοποίηση σε παρόμοιο πεδίο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται, για ΜΚΟ οι οποίες έχουν συσταθεί τους τελευταίους μήνες με προφανή και αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Επιπλέον, ήδη μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων στον Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο αναφέρονται σε παράτυπη, και προφανώς ύποπτη συναλλαγής, συμμετοχή σε Διοικητικά Συμβούλια κάποιων ΜΚΟ, που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, κομματικών στελεχών, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτευτών ή συγγενών τους. Δημοσιεύθηκε μάλιστα και η είδηση, σύμφωνα με την οποία, ΜΚΟ στη βόρειο Ελλάδα, που είχε συνάψει συμφωνίες με δημόσιους φορείς, δήλωνε ως τηλέφωνά της εκείνα του πολιτικού γραφείου τοπικού κυβερνητικού βουλευτή.
Πρόβλημα διαφάνειας προκύπτει σαφώς και για τη διαδικασία επιλογής των ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθώς, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν έχει ανατεθεί στο ΑΣΕΠ η ευθύνη των προσλήψεων, επιτρέποντας έτσι τις όποιες παράνομες συναλλαγές και αθέμιτες εξαρτήσεις. Η ευθύνη ιεράρχησης και μοριοδότησης των αιτούντων ανέργων για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα εξακολουθεί να ανήκει στις ΜΚΟ.
Τέλος, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν έχει εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη όλου του προγράμματος.
Κατόπιν τούτων επερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Ποιοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν το υπουργείο σας στην απόφαση να συμμετάσχουν οι ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»;
2. Για ποιο λόγο δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους αλλά προβλέπεται «έμμεσο κόστος του Δικαιούχου» που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών;
3. Πώς εξασφαλίζεται η καταλληλότητα των φορέων υλοποίησης και ποια τα κριτήρια διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων ΜΚΟ, καθώς δεν επιβάλλεται να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή δραστηριοποίηση σε παρόμοιο πεδίο;
4. Υπάρχει έλεγχος των ΜΚΟ για τον τρόπο διαχείρισης κοινοτικών και εθνικών χρηματοδοτήσεων κατά το παρελθόν;
5. Πώς θα αποτραπεί η συμμετοχή βουλευτών, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτευτών, κομματικών στελεχών, καθώς και συγγενών τους στις ΜΚΟ που συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας;
6. Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η αξιοπιστία της μοριοδότησης των ανέργων καθώς την ευθύνη έχουν οι ίδιες οι ΜΚΟ, χωρίς ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ;
7. Λαμβανομένων υπ’ όψιν των πολλών και σοβαρών προβλημάτων διαφάνειας και αξιοκρατίας που προκύπτουν από τη συμμετοχή των ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», και της καθολικής αντίδρασης που έχει εκδηλωθεί για τη συμμετοχή αυτή, εξετάζετε το ενδεχόμενο να εξαιρέσετε τις ΜΚΟ από τα συγκεκριμένα προγράμματα;
8. Έχει εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας»;
9. Προβλέπεται παράταση πέραν των 5 μηνών για όσους συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;
Οι επερωτώντες βουλευτές:
1. Μάξιμος Χαρακόπουλος
2. Κώστας Τασούλας
3. Νίκος Νικολόπουλος
4. Κωστής Χατζηδάκης
5. Μάριος Σαλμάς
6. Ανδρέας Λυκουρέντζος
7. Γιάννης Βρούτσης
8. Κώστας Τσαβάρας
9. Κώστας Καραγκούνης
10. Κώστας Μαρκόπουλος»

Εκτιμάται ότι τα λαμογια της Λαρισας θα βρεθούν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές μας , καθώς οι εν λόγω οργανώσεις φαίνεται να έχουν λάβει υπέρογκες χρηματοδοτήσεις το διάστημα 2000-2010, χωρίς ωστόσο να είναι σαφείς ο στόχος και η βιωσιμότητα του έργου τους.
Αυτό έχει προκύψει, σύμφωνα με πηγές, τόσο από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη λειτουργικότητα του συστήματος χρηματοδότησης των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ όσο και από το πόρισμα του ορκωτού λογιστή Ευ. Κοσμάτου.
Ερχοναι λοιπον τα ασχημα για τον αρχιπασοκο Ντινο Μπλιατσο ,την Θεκλα και τον Πιτσουλη και μερικους αλλους που κατω από την καλυψη της Βλαχοσιωνιστικης Μαφιας ρημαζουν κρατικα χρηματα και χρηματα φορολογουμενων!!! 

Φάμπρικα «εκτός έδρας» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε χιλιάδες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων και πολιτών, που για πολλά χρόνια «μαδούσαν» οικονομικά το δημόσιο, με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας. Έναν τέτοια τρόπο, είχαν βρει και στην  περιφέρεια Θεσσαλίας, του Βλαχου Περιφερειαρχη, προκειμένου, κάποιοι προνομιούχοι,  να αντισταθμίσουν την μείωση που είχαν υποστεί στο μισθό τους. Έτσι βλέπουμε υπάλληλους και γλαστρες περιφερειακους ,  να εισπράττουν  κάθε μήνα διόλου ευκαταφρόνητα ποσα, για μετακινήσεις εκτός έδρας!!! Πωληται σε πολυεθνική να ήταν, τόσες μετακινήσεις δεν θα έκαναν!!!!! . 

Σε ΜΚΟ παραχώρησε το «Αισθητικό Άλσος» η Δημοτική Αρχή

Στην ΜΚΟ «Ενεργοί Πολίτες» παραχώρησε το «Αισθητικό Άλσος» η Δημοτική Αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ). Το πρωτόκολλο συνεργασίας για την «υιοθεσία» -έτσι ονοματίζει την παραχώρηση- του «Αισθητικού Άλσους», υπογράφτηκε το πρωί της Δευτέρας μεταξύ του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και εκπροσώπων των «Ενεργών Πολιτών», με σκοπό την πραγματοποίηση «κοινών περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων».
Το «Αισθητικό Άλσος Λάρισας» διαμορφώθηκε από ένα σκουπιδότοπο σε πραγματική όαση και παραδόθηκε στο λαό της πόλης από τη Δημοτική Αρχή του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη. Οι μετέπειτα Δημοτικές Αρχές, αφού πρώτα το εγκατέλειψαν, το παρέδωσαν σε ιδιώτες και στην επιχειρηματική δράση, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την καταστροφή των όποιων υποδομών υπήρχαν.
Σε ανακοίνωσή της για την παράδοση του «Αισθητικού Άλσους», η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λαρισαίων, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει:
«Το "Αισθητικό Άλσος" ανήκει σε όλο το λαό της πόλης, πρέπει να είναι ανοιχτό για φορείς και σωματεία και κατ' επέκταση την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρησή του πρέπει να την έχει ο δήμος. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας που θα παραχωρεί τη διαχείριση του "Αισθητικού Άλσους" σε ιδιώτες με διάφορες μορφές, για να το λειτουργούν κατά πώς τους βολεύει. Καμιά εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ στη διαχείριση κοινόχρηστων χώρων οι οποίοι πρέπει να είναι ανοιχτοί για όλο το λαό».

Η «μητέρα» των ΜΚΟ είχε υπογραφή Καραμανλή

Tο πάρτι ασυδοσίας, που είχε στηθεί επί μία δεκαετία με άρματα δεκάδες αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αφήνει «σκιές» σε δύο πρώην πρωθυπουργούς. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος, καθώς και ο Στέλιος Συρμόγλου, που διορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της «ΜΚΟ των ΜΚΟ», όπως έχει χαρακτηριστεί, «Εργο Πολιτών



Στην αλληλογραφία του με το Μαξίμου αλλά και τον μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το ψαλίδισμα της κρατικής χρηματοδότησης ο πρόεδρος της ΜΚΟ Συρμόγλου δεν παραλείπει να αναφερθεί
Η υπόθεση των ανεξέλεγκτων κρατικών χρηματοδοτήσεων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπου γινόταν πάρτι εκατομμυρίων ευρώ χωρίς απόδοση λογαριασμών και παρουσίαση του σχετικού έργου, δεν περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Χαρακτηριστική περίπτωση σκανδαλώδους διαχείρισης αποτελεί η πρώτη κρατική ΜΚΟ «Eργο Πολιτών» που δημιουργήθηκε το 2005 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με σκοπό την καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην ελληνική επικράτεια, η οποία έξι χρόνια αργότερα «έκλεισε» βουτηγμένη στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση.
Η εταιρεία έκλεισε ύστερα από έξι χρόνια και ήταν η πρώτη στις λίστες των κυβερνήσεων για «λουκέτα» σε οργανισμούς που δεν παράγουν έργο αφού κατάφερε να ξοδέψει 7.476.935 ευρώ σε 5 χρόνια (από το 2005 έως και το 2010), εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ περίπου σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.
Ενδεικτικό στοιχείο της αντίληψης των κυβερνήσεων Καραμανλή για τον εθελοντισμό αποτελεί το γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων που διαχειρίστηκε η «ΜΚΟ των ΜΚΟ», όπως είχε χαρακτηριστεί τότε, προέρχονταν μόνο από κρατικές επιχορηγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Εργο Πολιτών» συστάθηκε με την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κ. Καραμανλή με στόχο να καταγράφει και να συντονίζει τις εθελοντικές οργανώσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το κίνημα εθελοντισμού που είχε αναπτυχθεί από το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μάλιστα πριν από το λουκέτο στον οργανισμό που μπήκε το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις αφού ο φορέας είχε εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για τον διορισμό «ημετέρων», στη διαχείριση των κονδυλίων όπου καταγράφηκαν πλήθος παράτυπων απευθείας αναθέσεων, αλλά και στις υπέρογκες αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν προβλέπονταν από κανένα θεσμικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από πέντε χρόνια λειτουργίας η «ΜΚΟ των ΜΚΟ» δεν είχε κατορθώσει να κερδίσει την αποδοχή των σοβαρών εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες τη χαρακτήριζαν «πολιτικό μαγαζάκι που σπαταλούσε κρατικό χρήμα».
«Γαλάζιος» και... πιστός
Πρόεδρος στον Οργανισμό είχε οριστεί από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κ. Καραμανλή ο κ. Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος έφερε την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του καθηγητή πανεπιστημίου. Ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας «Εργο Πολιτών» Στ. Συρμόγλου υπήρξε παράγοντας της ΝΔ και στενός συνεργάτης της Εκκλησίας. Το 2004 ασκήθηκαν πολλές πιέσεις για να τοποθετηθεί σε δημόσια θέση ο άνθρωπος «της δεξιάς του κυρίου» και τελικώς του ανατέθηκε η «ΜΚΟ των ΜΚΟ» το 2005 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με την ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού. Οταν το 2008 ο μετέπειτα υπουργός Πολιτισμού και ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή «έκοψε» 500.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας, ο κ. Συρμόγλου ξεκίνησε «πόλεμο» στην πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου αφού η εταιρεία δεν είχε να πληρώσει ούτε τα ενοίκια για το πολυτελές κτίριο στο οποίο στεγάζονταν.

Σε όλες τις επιστολές που έστελνε προς υπουργούς διεκδικώντας τα λεφτά ανέφερε ότι ο φορέας έχει δημιουργηθεί με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού. Σε επιστολή στις 11 Μαΐου του 2009 προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά αναφέρει για την «τρύπα» των 500.000 ευρώ: «Δεν ήμουν εγώ ο υπουργός Πολιτισμού (υπονοώντας τον Μ. Λιάπη που περιέκοψε την κρατική επιχορήγηση). Και είχα να αντιπαλέψω κατά την προσπάθειά μου την παραγνώριση των κατευθυντήριων οδηγιών του πρωθυπουργού για τον Οργανισμό, καθώς και το ενδιαφέρον του για την οικονομική ευρωστία του "Εργου Πολιτών", ενδιαφέρον ρητό αδιαμφισβήτητο και αταλάντευτο μέχρι αυτήν την ώρα (εκ των χαρακτηριολογικών αρετών του Κώστα Καραμανλή) έμπρακτο ενδιαφέρον απέναντι στο οποίο κρινόμαστε και λογοδοτούμε όλοι μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005-2010 η «Εργο Πολιτών» συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια και ημερίδες όπου σε μία εξ αυτών που πραγματοποιήθηκε το 2008 είχε μιλήσει και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.
Στην ομιλία του εξήρε τον ρόλο της εταιρείας αναφέροντας ότι «θα ήθελα να συγχαρώ τον Κρατικό Οργανισμό για τον Εθελοντισμό "Εργο Πολιτών" για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτό το Συνέδριο. Θα ήθελα μάλιστα να προτείνω να βγάλει τη λέξη «Κρατικός» από τον τίτλο του. Αρκεί να λέγεται "Οργανισμός για τον Εθελοντισμό".
Βεβαίως έχει την κρατική οικονομική υποστήριξη, αλλά ο ρόλος του είναι να λειτουργήσει ανεξάρτητα και να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών».
Τελικά η κακοδιαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων που πήγαιναν κυρίως σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών οδήγησαν τον Οργανισμό στις 21 Απριλίου 2011 να χρωστά 536.252,50 ευρώ. Η «ΜΚΟ των ΜΚΟ» προμηθεύτηκε αυτοκίνητο 2.000 κυβικών έναντι 44.000 ευρώ για τον πρόεδρο, έκανε δημοσκοπήσεις καταβάλλοντας 35.000 ευρώ και πραγματοποιούσε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων κατά το δοκούν.
Λεφτά υπήρχαν Μια έκθεση φωτογραφίας κόστισε πάνω από 50.000€
Η παραγωγή μηδενικού έργου δεν εμπόδισε τη διοίκηση να νοικιάσει γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα καταγράφονται διαδικασίες απευθείας ανάθεσης για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού. Σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ο ακριβής έλεγχος των δαπανών.
Οι διαδικασίες ήταν παράτυπες αφού η νομοθεσία προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού. Οι πληρωμές προμηθευτών γίνονταν με εντολή προέδρου, ενώ μόνο μία έκθεση φωτογραφίας στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, με τίτλο «Κλικ στον Εθελοντισμό», το 2008, κόστισε πάνω από 50.000 ευρώ. Οσον αφορά το παραχθέν έργο, η «Εργο Πολιτών» περιορίστηκε σε μελέτες, έρευνες και σεμινάρια με αναθέσεις σε «ημετέρους», κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, εκ των οποίων βρέθηκαν μόνο οι 4.500 ανά την επικράτεια. Η εταιρεία διαχειρίστηκε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, τα οποία δαπάνησε σε κόστη μισθοδοσίας και απευθείας αναθέσεις.
Οσον αφορά τις χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών από τις οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποτελούν την κινητήριο δύναμη του φορέα, το «Εργο Πολιτών» κατάφερε να αξιοποιήσει στα σχεδόν έξι χρόνια της λειτουργίας του μόνο 154.000 ευρώ.
Χλιδή
Η παραγωγή μηδενικού έργου δεν εμπόδισε τη διοίκηση να νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως στον Πύργο Αθηνών.

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το 2010 στο γραφείο του προέδρου, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχαν μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.
Το έργο του φορέα στα 5 χρόνια λειτουργίας του περιελάμβανε κυρίως εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος, ενώ στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβανόταν και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη.
Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης Το καταστατικό προέβλεπε την αδιαφάνεια
Στην έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011 καταγράφονται παρατυπίες που δείχνουν το μέγεθος της ασυδοσίας οι οποίες κοινοποιήθηκαν και στην Εισαγγελία Αθηνών. Οι προσλήψεις προσωπικού έγιναν με επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν οι «ημέτεροι» με τις αλήστου μνήμης «γαλάζιες» συνεντεύξεις. Οι ελεγκτές εντόπισαν ότι προσελήφθησαν περισσότερα άτομα απ' όσα αναφέρονταν στην προκήρυξη, χωρίς να υπάρχει περίπτωση ισοψηφίας, αφού οι υποψήφιοι δεν βαθμολογήθηκαν.
Ο προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού προσλήφθηκε στις 4-11-2005 και 5 μήνες αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών όμως, δύο μήνες μετά την πρόσληψή του ο υπάλληλος υπέγραψε και σύμβαση έργου με τον Οργανισμό με αμοιβή 52.800 ευρώ κάθε χρόνο. Ο ιδρυτικός νόμος του φορέα Εργο Πολιτών (3390/2005) στο άρθρο 15 προέβλεπε ότι ο Οργανισμός δεν υπάγεται στις διατάξεις που ισχύουν για το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού οποιασδήποτε φύσης, αμοιβές, προμήθειες, καθώς και για την τήρηση του δημόσιου λογιστικού, προκειμένου να έχει την ευελιξία να εκπληρώσει τον σκοπό του.
Οι αμοιβές
Ο πρόεδρος του λάμβανε αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον νόμο. Καταβάλλονταν μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Στη μισθοδοσία του προσωπικού που ξεκινούσε από 765 ευρώ και έφτανε τα 2.200 για τους προϊσταμένους τμημάτων προβλέπονταν -με απόφαση προέδρου που εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ- επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000 ευρώ, επίδομα παραγωγικότητας 800 ευρώ και επίδομα κινήσεων 500 ευρώ που επί της ουσίας ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προβλεπόμενες τακτικές αποδοχές.

O κύριος καθηγητής και ο δραστήριος ΟΝΝΕΔίτης


Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης διευθύνει με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου το οποίο από το 2007 έχει μετεξελιχτεί σε Οργανισμό, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνει των προνομίων και των ασυλιών που έχουν οι εκπρόσωποι και οι εγκαταστάσεις διεθνών Οργανισμών.




O κύριος καθηγητής και ο δραστήριος ΟΝΝΕΔίτης
Στο εν λόγω Κέντρο έχει προσελκύσει σειρά σημαντικών παραγόντων, όπως και ο πρώην Ιταλός πρόεδρος Τζουλιάνο Αμάτο, και ο Οργανισμός διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις στα Λεγραινά. Ο κ. Φλογαΐτης, που διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009, φίλος και του Πρ. Παυλόπουλου και συνεργάτης παλιότερα του Χ. Παμπούκη, έχει δεχθεί πολλές φορές κριτική για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που αναλάμβανε για υλοποίηση σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου με χρηματοδότηση και από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα υπουργεία, ενώ πλέον διαθέτει χρηματοδότηση και από τα κράτη που έχουν υπογράψει την ίδρυση του Οργανισμού.
Ο ίδιος απαντά στην κριτική, προβάλλοντας τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στα προγράμματά του, και επισημαίνει την προβολή της Ελλάδας μέσω της παρουσίας του Οργανισμού σε διάφορες χώρες. Πάντως αρκετά προγράμματα παραμένουν ανοικτά εδώ και χρόνια, ενώ και καταγγελίες έχουν υπάρξει στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στον Λίβανο το πρόγραμμα του «ALEXIOS» για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Λιβάνου επρόκειτο να διαρκέσει δύο χρόνια και να έχει ολοκληρωθεί το 2006.
Ο πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης που είχε ήδη καταγγείλει τη ΜΚΟ για τις Αποναρκοθετήσεις, είχε εκφράσει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του προγράμματος καθώς ήδη στη χώρα υπήρχε συνεργασία με την περίφημη γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ είχε σχηματίσει και προσωπικά αρνητική εικόνα από μία από τις δράσεις της ΜΚΟ που οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τα? επτά άτομα.
Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης και ο παλιός ΟΝΝΕΔίτης Παντελής Σκλιάς φιγουράρουν στη λίστα των χρηματοδοτήσεων.
Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης και ο παλιός ΟΝΝΕΔίτης Παντελής Σκλιάς φιγουράρουν στη λίστα των χρηματοδοτήσεων.
Ετσι όταν του ζητήθηκε να δώσει θετική εισήγηση για την καταβολή 150 χιλ. ευρώ στη ΜΚΟ, αρνήθηκε, αλλά αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από τον Λίβανο η δόση καταβλήθηκε.
Οι καταγγελίες του κ. Βαμβουνάκη, οι οποίες ποτέ δεν απαντήθηκαν, υποχρέωσαν όμως την ΥΔΑΣ να κρατήσει ανοικτό το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα.
Παραδόξως όμως στην ιστοσελίδα του EPLO είναι το μοναδικό πρόγραμμα για το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης! Αμέσως μετά δρομολογήθηκε με τη στήριξη και του υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου τότε υφυπουργός ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που είχε συνεργαστεί με τις ΜΚΟ του Σ. Φλογαΐτη και έτσι η ΜΚΟ άλλαξε όνομα και απέκτησε την ιδιότητα του «οργανισμού»!
Οπως είχε καταγγελθεί τότε είχε διαμορφωθεί ένα μοντέλο δράσεων, που προέβλεπε πρόσκληση και φιλοξενία μερικών παραγόντων από τη συγκεκριμένη χώρα στα Λεγραινά, όπου και οι εγκαταστάσεις της ΜΚΟ, και επίσκεψη αντιστοίχως του κ. Φλογαΐτη και μερικών συνεργατών του στη συγκεκριμένη χώρα και το μοντέλο αυτό εφαρμοζόταν σαν καρμπόν σε μια σειρά χωρών, που όμως χρηματοδοτούνταν αυτοτελώς.
Ο πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης μετατίθεται μετά μερικά χρόνια στην Ταϊλάνδη και εκεί συμπτωματικά διαπιστώνει ότι «υλοποιείται» έργο της EPLO με το όνομα «Γεράκης» με εταίρο το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας. Ο πρέσβης Βαμβουνάκης μετά πολλές οχλήσεις ενημερώνεται από την Αθήνα ότι έχει δοθεί μόνο ένα ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ όχι από την ΥΔΑΣ αλλά από τη Δ1 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ.
Ομως ο κ. Βαμβουνάκης ενημερώνει με τη σειρά του την Αθήνα ότι στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Ταϊλάνδης γίνεται μια αναφορά μόνο σε δυο επισκέψεις στην Ταϊλάνδη του κ. Φλογαΐτη το 2009 και 2010 και μιας επίσκεψης του Ταϊλανδού προέδρου του Δικαστηρίου στην Ελλάδα, αλλά τίποτε περισσότερο.
Αόρατο χέρι
Μετά τις εκλογές του 2004 ένα «αόρατο χέρι» φρόντισε ώστε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ να συνεχισθεί κανονικά και απλώς προστέθηκαν νέες ΜΚΟ στον κατάλογο των χρηματοδοτήσεων του ΥΠΕΞ. Πρωταθλητές ήταν η Ευρωπαϊκή Προοπτική του Παντελή Σκλιά παλιού ΟΝΝΕΔίτη, καθηγητή πανεπιστημίου, κουμπάρου και φίλου του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που έτυχε τότε να είναι και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ΥΔΑΣ. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική φαίνεται με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005 να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε εμπλακεί και στην υπόθεση διαχείρισης των ποσών που είχαν συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των θυμάτων από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.

Ο κ. Στυλιανίδης ήταν υφυπουργός όταν αγνόησε τις δύο, τουλάχιστον, υπηρεσιακές αναφορές του πρέσβη στον Λίβανο Ν. Βαμβουνάκη που προειδοποιούσε για την υπόθεση του Κ. Τζεβελέκου με το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης στον Λίβανο. Ομως παρά τις καταγγελίες του Ελληνα διπλωμάτη, ο κ. Τζεβελέκος κατόρθωσε και μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2004 να εξοφληθεί κανονικά.
Δεν ήταν άσχετη με την παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανιδη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και η ακμή που γνώρισαν ΜΚΟ από τη Θράκη και ειδικά από την εκλογική περιφέρειά του, τη Ροδόπη.
Η ΜΚΟ «ΚΙΚΟΝΕΣ» χρηματοδοτήθηκε και εκτός των άλλων προγραμμάτων βρήκε την ευκαιρία να αναπλάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις Μαρώνειας (εκεί όπου φιλοξενηθήκαν συμπωματικά και κατασκηνώσεις του EPLO του κ. Φλογαΐτη, οργανισμό στον οποίο και πάλι συμπτωματικά είχε συνεργαστεί ο κ. Στυλιανίδης).
Το 2007 η ανθρωπιστική δράση «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τη Σερβία» έγινε στην Κομοτηνή από την Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ και αφορούσε την εκπαίδευση... 11 γυναικών από τη Σερβία.
Δυναμική εμφάνιση στη λίστα των χρηματοδοτήσεων της ΥΔΑΣ έκανε η ΜΚΟ «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» που εισέπραξε 140.000 ευρώ για πρόγραμμα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης ορφανών και παιδιών ΑΜΕΑ στην πΓΔΜ. Οι υποθέσεις της προμήθειας από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» σιτηρών αξίας 900.000.000 ευρώ από την Κομοτηνή για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ιορδανία αλλά και εκείνη της αγοράς με χρήματα του ΥΠΕΞ 340 τόνων πουλερικών που τελικά βρέθηκαν σάπια σε ψυγεία αποθήκες το 2007 κλόνισαν σοβαρά την αξιοπιστία όσων διηύθυναν τη ΜΚΟ αλλά και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: