Πέμπτη

Η ώρα των Μητσοτάκηδων

Δείτε σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε χθες  οτι στο Μητσοτακέικο σκάβουν τον "τάφο" του Σαμαρά !
Σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή φαίνεται πως απεργάζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις εντός και δεξιά της Ν.Δ., και η οικογένεια Μητσοτάκη, εκτός των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου, αλλά και ισχυρών οικονομικών κύκλων. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή, στις 11 το πρωί, στο γραφείο του επίτιμου στην Αραβαντινού, συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνο Καμμένο.
Παρ’ ότι τόσο από το γραφείο του 96χρονου πρώην προέδρου της Ν.Δ. όσο και από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων η συνάντηση χαρακτηρίζεται μια από τις τακτές που έχουν οι δύο άνδρες, καθώς η σχέση τους χρονολογείται από το 1992, η πολιτική συγκυρία δεν αφήνει αμφιβολίες για το περιεχόμενο της συζήτησης που θα έχουν.
Το σχέδιο της οικογένειας
Η θέση του κυρίου Μητσοτάκη, όπως και της κόρης του Ντόρας Μπακογιάννη, είναι γνωστή και δημόσια εκπεφρασμένη: εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνία επί της ημερομηνίας των εκλογών το φθινόπωρο του 2015.
Καλά γνωρίζοντες όμως, τόσο από την καραμανλική πλευρά όσο και από κύκλους περί τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο διαβλέπουν πίσω από τις κινήσεις του επίτιμου την πρόθεση απομάκρυνσης του Αντ. Σαμαρά από την πρωθυπουργία, αν όχι και από την πολιτική σκηνή της χώρας, προς σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού σκοπού.
Αλλωστε ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε συγχώρησε τον Αντ. Σαμαρά για την πτώση της κυβέρνησής του το 1992 και τη δημιουργία τότε της Πολιτικής Ανοιξης, παρ’ ότι και ο ίδιος είχε συμβάλει αποφασιστικά στην πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στη δεκαετία του 1960.
Ωστόσο, αν τουλάχιστον πιστέψουμε όσα χθες το βράδυ έλεγαν οι ΑΝ.ΕΛΛ., τουλάχιστον με τη δική τους συνεργασία αυτό το σενάριο δεν βγαίνει. Οι προθέσεις του Π. Καμμένου, παρά τον σεβασμό που τρέφει για τον επίτιμο, είναι να του πει πως η θέση τους παραμένει σταθερή. Θα ψηφίσουν «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς θέλουν η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους ώστε να απαλλαγεί από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Την υλοποίηση του σεναρίου κυβέρνησης εθνικού σκοπού χωρίς τον Αντ. Σαμαρά απεύχεται, όπως είναι φυσικό, και το μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται δε πως το σενάριο τους είναι γνωστό, γι’ αυτό και από το περιβάλλον Σαμαρά διεμήνυαν χθες πως οι λύσεις είναι δύο: είτε εκλογή Προέδρου είτε εκλογές με συνέπεια το χάος που θα επακολουθήσει για τη χώρα.
Γκάφα με Καραμανλή
Στην προσπάθειά του δε το μέγαρο Μαξίμου να εμπλέξει και τον Κ. Καραμανλή, ως ενεργώς συμμετέχοντα στην απόπειρα συλλογής των 180 στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, διοχέτευσε πληροφορίες βάσει των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το πρωί τα γραφεία επαρχιωτών βουλευτών που νοικιάζει η Βουλή, στην οδό Μητροπόλεως 1. Δημοσιεύτηκε μάλιστα και φωτογραφία του Κ. Καραμανλή να βγαίνει από το αυτοκίνητό του. Μόνο που, φευ, πίσω του βρισκόταν κατάστημα γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών που δεν υπάρχει στον συγκεκριμένο δρόμο. Οι δε πληροφορίες διαψεύστηκαν από το περιβάλλον του και μάλιστα με το σκωπτικό σχόλιο «να πήγαινε να πείσει ποιον; Τους αμφιταλαντευόμενους των ΑΝ.ΕΛΛ.;».
Οι περί τον Κ. Καραμανλή και τον Π. Μπαλτάκο πάντως εκτιμούν πως ο πολύτιμος αριθμός των 180 δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκεντρωθεί στην τρίτη ψηφοφορία, κατόπιν του ισχνού χθεσινού 160. Και βλέπουν πρόωρες εκλογές, αλλά και την πιθανότητα κυβέρνησης εθνικού σκοπού ύστερα από αυτές. Αυτό διότι δεν υπάρχει, λένε, πιθανότητα αυτοδυναμίας κανενός, οι συμμαχίες βάσει των ποσοστών που σήμερα συγκεντρώνουν τα κόμματα καθίστανται δύσκολες και η περιπέτεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων είναι προτιμότερο να αποφευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: