Παρασκευή

Να μας ζησουν τα γκαρντασια μας οι Εβραιοι!!!Το Ισραήλ Τιμώμενη Χώρα στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης





 



Εφέτος το Ισραήλ είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα λάβει χώρα από τις 8 – 11 Μαΐου 2014 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της HELEXPO. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός που υπογραμμίζει την μεγάλη σύσφιξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, και ..
ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού.


Η Ισραηλινή συμμετοχή διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Τον σχεδιασμό και κατασκευή του περιπτέρου πραγματοποίησε ο αρχιτέκτων Γιώργος Πανέτσος, ενώ τον σχεδιασμό του λογοτύπου «Ισραήλ τιμώμενη χώρα» και των σχετικών εντύπων υλοποίησε η σχεδιάστρια Κέλλυ Κόβο.

Κορυφαίες προσωπικότητες από το Ισραήλ, λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και γευσιγνώστες, θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και εκτός αυτής. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διάφορες πτυχές του πολιτισμού του Ισραήλ, στην λογοτεχνία τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, την υψηλή τεχνολογία και την γαστρονομία.

Συμμετοχή και δραστηριότητες

Συγγραφείς

O διεθνώς καταξιωμένος ισραηλινός συγγραφέας Etgar Keret θα συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα "Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης" με τη συγγραφέα Λένα Διβάνη και τον Ανταίο Χρυστοστομίδη, υπεύθυνο ξένης σειράς των Εκδόσεων Καστανιώτη. Επίσης θα μιλήσει στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το έργο του.
Η κορυφαία ισραηλινή συγγραφέας Zeruya Shalev θα παρουσιάσει το βιβλίο της "Η τιμή της αγάπης" με την δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη και την εκδότρια Άννα Πατάκη. Θα συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα "Έρωτας και θυματοποίηση: οι γυναίκες στη λογοτεχνία σήμερα" με τους συγγραφείς Λένα Διβάνη και Άρη Σφακιανάκη. Επίσης θα μιλήσει για το έργο της στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

O γνωστός ποιητής και συγγραφέας Eyal Megged θα μιλήσει για την "Ποίηση σε χαλεπούς καιρούς" με τις ποιήτριες Μαρία Αρχιμανδρίτου και Έλσα Κορνέτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Καθ. Ζωή Σαμαρά. Επίσης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, θα συμμετέχει στο Ποιητικό Αναλόγιο και τη Συζήτηση για την Ποίηση.
Η διακεκριμένη συγγραφέας και ακαδημαϊκός Fania Oz-Salzberger θα παρουσιάσει το βιβλίο που συνέγραψε μαζί με τον πατέρα της, τον γνωστό Amoz Oz "Οι Εβραίοι και οι λέξεις". Η παρουσίαση θα γίνει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη των εκδόσεων Καστανιώτη και τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό.

Ο Ελληνο-Ισραηλινός συγγραφέας και μεταφραστής Yakov Schiby και η ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Καρίνα Λάμψα θα παρουσιάσουν το βιβλίο τους "Η ωραία ζωή της Κλάρας Σιάτο και άλλες Σαλονικιώτικες ιστορίες" με τον ερευνητή Τζέκυ Μπενμαγιόρ από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου Ισραηλινού συγγραφέα Α.Β. Yehoshua "Ρετροσπεκτίβα" θα παρουσιαστεί στην έκθεση από τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και την μεταφράστρια του έργου Μάγκυ Κοέν.

Ο εκδότης Βαλάντης Ναγολούδης (Εκδόσεις Πηγή) και ο συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς θα παρουσιάσουν το βιβλίο "Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς" των Ισραηλινών συγγραφέων Yehuda Koren και Eilat Negev.

Επιχειρηματίες

Οι γνωστοί Ισραηλινοί επιχειρηματίες Noam Band, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Algomizer και Ayla Matalon, Εκτελεστική Διευθύντρια του Παγκοσμίου Φόρουμ Επιχειρηματικότητας του ΜΙΤ, ειδικοί στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, θα δώσουν διαλέξεις στη Σχολή Επιχειρήσεων του Κολλεγίου Ανατόλια και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης στον χώρο της έκθεσης θα παρουσιάσουν το βιβλίο "Start-Up Nation" μαζί με τον Αρίστο Δοξιάδη που ειδικεύεται στον τομέα των start-up επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θα ταξιδέψουν στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν παρουσίαση στο InnovAthens, τον κόμβο τεχνολογίας του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη.

Ακαδημαϊκοί

Η Dina Porat, Επικεφαλής ιστορικός του Yad Vashem, , του Ιδρύματος και Μουσείου για την μελέτη και διαιώνιση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ και Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας των Εβραίων στην Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, θα συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα "Αναλογιζόμενοι το Ολοκαύτωμα" με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Δαββέτα και τον συγγραφέα και Δρ. Φιλολογίας Λέων Νάρ. Επίσης θα συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα "Ο "'Αλλος:" ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός" με τους καθηγητές Ρίκα Μπενβενίστε και Άρη Στυλιανού.

Διπλωμάτες, Δημοσιογράφοι

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Arye Mekel, θα συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα "Προοπτικές και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα: η δυναμική των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων" με τον Καθ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Yaron Enosh.
Ο Yaron Enosh, λάτρης της Ελλάδας και του πολιτισμού της και παραγωγός εκπομπής με ελληνική μουσική, θα μοιραστεί με το κοινό "Ιστορίες και σκέψεις από το Ισραήλ".

Γαστρονόμοι

Ο διάσημος γαστρονόμος, δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής Gil Hovav θα προετοιμάσει εορταστικό δείπνο με ισραηλινά εδέσματα, παρουσιάζοντας την συναρπαστική κουζίνα fusion της χώρας του στο οποίο θα προσκληθούν και επώνυμοι της Θεσσαλονίκης (πολιτικοί, κλπ). Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα παρουσιάσει την Ισραηλινή κουζίνα στους συνδαιτυμόνες.
Επιπλέον, στην έκθεση θα μοιραστεί με το κοινό "Ιστορίες και σκέψεις από το Ισραήλ" με θέμα γαστρονομία και λογοτεχνία.

Καλλιτέχνες

Ο Re'em Eyal, αρχιτέκτων, καλλιτέχνης ανακύκλωσης, θα μιλήσει για το έργο του στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης θα παρουσιάσει τα έργα του μπροστά από τον Λευκό Πύργο με Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες και εθελοντές, σε συνεργασία με τον οργανισμό Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

O Rony Oren, Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών Bezalel της Ιερουσαλήμ και claymator, (καλλιτέχνης πλαστελίνης και παραγωγός κινούμενων σχεδίων) θα παρουσιάσει δικές του ταινίες κινούμενων σχεδίων και θα οργανώσει δύο εργαστήρια κινουμένων σχεδίων με χαρακτήρες από πλαστελίνη για μικρούς αλλά και μεγάλους.

Ο συναρπαστικός μουσικός και μαέστρος των πνευστών οργάνων, Amir Gwirtzman θα δώσει στο ανοικτό Αμφιθέατρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με το Θεσσαλονικιό μουσικό σχήμα Lakis Tzimkas Project.

Επίσης, στην έκθεση θα παρουσιαστούν συνεντεύξεις των συγγραφέων Amos Oz και A.B. Yehoshua θα προβληθούν ταινίες του Ισραηλινού σινεμά, ενώ θα παρουσιαστούν και τελευταίες τεχνολογίες της χώρας.

Τέλος, σε συνεργασία με την Aegean Airlines, η Πρεσβεία του Ισραήλ ήδη πραγματοποιεί κλήρωση προσφέροντας δωρεάν εισιτήρια για το Ισραήλ στην σελίδα της στο facebook (www.facebook.com/IsraelinGreece) αλλά θα διεξάγει ξεχωριστό διαγωνισμό στο περίπτερο "Ισραήλ Τιμώμενη Χώρα" όπου θα επιλεγούν τυχεροί. 
Αντε με γεια μας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: