Σάββατο

Φουντώνει το βλαχικό ζήτημα

του Νίκου Δούκα  

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο βλαχικό ζήτημα, ένα ζήτημα που οι περισσότεροι Έλληνες ούτε καν έχουν ακούσει, και όπως φαίνεται οι προσπάθειες των Ρουμάνων για δημιουργία βλαχικής "μειονότητας" στην Ελλάδα έχουν πάρει νέα ώθηση από την δράση του EBLUL. Τελευταία εξέλιξη που "άναψε την φωτιά" ήταν η δίκη του Μπλέτσα, μία δίκη στην οποία η προκλητικότητα των υπερασπιστών του ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Την υπόθεση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν με πανομοιότυπες (ούτε φωτοτυπία να τις είχαν βγάλει) ανακοινώσεις οι εντόπιοι λάτρεις των "μειονοτήτων", οι Ρουμάνοι και φυσικά οι Τούρκοι.

Την αφορμή για την δίκη αποτέλεσε η διακίνηση από τον Σωτήρη Μπλέτσα στις  στο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων στην Νάουσα φυλλαδίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις Λιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες (EBLUL). Ο εν λόγω χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση "μη κυβερνητικός" οργανισμός, με πρόσχημα την ανάπτυξη των λιγότερο ομιλουμένων γλωσσών, προωθεί την δημιουργία εθνικών μειονοτήτων στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Το φυλλάδιο, το οποίο ο Μπλέτσας το προμηθεύτηκε από το γραφείο της ΕΕ στην Αθήνα, παρουσίαζε 5 γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα: Αλβανική, Βλαχική, Σλαβομακεδονική, Τουρκική και Πομακική. Οι χρυσοπληρωμένοι Έλληνες ευρωβουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων είχαν εγκρίνει (εν αγνοία;) το φυλλάδιο - βόμβα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ενέργεια του Μπλέτσα προκάλεσε την μήνυσή του από τον παρευρισκόμενο στο Αντάμωμα των Βλάχων τ βουλευτή Σερρών της ΝΔ Ευγένιο Χαϊτίδη. Ο Μπλέτσας παραπέμφθηκε σε Πλημμελειοδικείο (μόνο στην Ελλάδα υποθέσεις εθνικής ασφαλείας παραπέμπονται σε κατώτερα δικαστήρια) με το αδίκημα της "διασποράς ψευδών ειδήσεων". Στην δίκη 
 οι υπερασπιστές του προσκόμισαν όλη σχεδόν την προπαγάνδα των Ρουμάνων με στόχο την επίσημη αναγνώριση βλαχικής "μειονότητας". Παραβρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης οι αρθρογράφοι του "Ιού" της "Ελευθεροτυπίας", ενώ τέθηκε και ζήτημα αρβανιτικής "μειονότητας". Από την άλλη πλευρά ορισμένοι μάρτυρες κατηγορίας και οι 3 δικαστίνες έδειξαν πως είχαν μάλλον άγνοια για το ζήτημα. Αντί να τονίσουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Βλάχων είναι φανατικοί Έλληνες και δεν επιθυμεί ούτε τον χαρακτηρισμό τους ως γλωσσική μειονότητα, ούτε την ανάπτυξη της βλαχικής γλώσσας, ισχυρίστηκαν λανθασμένως πως "τα βλάχικα είναι ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας", ενώ ως γνωστόν είναι λατινογενής γλώσσα. Τελικά ο Μπλέτσας καταδικάστηκε σε 15μηνη φυλάκιση και πρόστιμο, όμως πιθανότατα θα προσπαθήσει να μεταφέρει την υπόθεση στο Εφετείο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να αθωωθεί και να αποκτήσει διεθνή δημοσιότητα η δράση του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι εντόπιοι λάτρεις των "μειονοτήτων" έσπευσαν να εκδώσουν πανομοιότυπες ανακοινώσεις υπέρ του Μπλέτσα. Η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση Αριστεράς (AEKA) του Μπίστη, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) του Δημητρά και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων INAF (όργανο της ΜΙΤ) κλείνουν τις ανακοινώσεις τους με την ίδια ακριβώς παράγραφο: "καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει επιτέλους την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες και την επικύρωση της Σύμβασης - Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων". Οι "Φιλελεύθεροι" του Μάνου ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να "επαναδιατυπώσει ή καταργήσει τα άρθρα 191 και 192 του Ποινικού Κώδικα". Ο "Ιός" έγραψε ειρωνικά πως "με την απόφαση η γλωσσομάθεια συνιστά μειονέκτημα" και συνέκρινε το δικαστήριο με "τα τουρκικά δικαστήρια που έχουν κηρύξει ανύπαρκτη την κουρδική γλώσσα" (είναι προφανές πως επιθυμούν να δώσουν διαστάσεις κουρδικού στο βλαχικό ζήτημα). Η Τουρκική Μειονοτική Κίνηση του Αμπντουλαχίμ Ντεντέ στην Κομοτηνή τόνισε πως "συμπαρίσταται ολόψυχα στον Μπλέτσα". Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ), το οποίο οραματίζεται την πολυεθνική, πολυγλωσσική και πολυθρησκευτική Ελλάδα, με ανακοίνωσή του πρόσθεσε και τους Τσιγγάνους (Ρόμα) στις γλωσσικές μειονότητες της Ελλάδος. Δεν ξέρουμε που και πότε ακριβώς θα εκδηλωθεί η επόμενη πρόκληση, αλλά η απάντηση όλων των Ελλήνων (Βλάχων και μη) πρέπει να είναι ομόθυμη και αποφασιστική.


Ο Ελεύθερος Ελληνισμός έχει μόνο μία γλώσσα:
την Ελληνική

Ποιοί κρύβονται πίσω από το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ);
Στα μέλη του ΚΕΜΟ συγκαταλέγονται ο συνταγματολόγος και συνεργάτης του Προκόπη Παυλόπουλου Νίκος Αλιβιζάτος, ο εβραϊκής καταγωγής νομικός Χρήστος Ροζάκης (Ρόζενσταϊν), η δικηγόρος και συνήγορος κάθε υπόπτου για τρομοκρατία Γιάννα Κούρτοβικ, η πανεπιστημιακός και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Μαριλένα Κοππά, η σλαβολόγος και εμπειρογνώμων του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, ο νομικός Χρήστος Γιακουμόπουλος, οι ερευνητές του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Γούναρης και Ιάκωβος Μιχαηλίδης, οι πανεπιστημιακοί Λένα Διβάνη, Αλέξης Ηρακλείδης, Δώρα Λαφαζάνη και Ελένη Σελλά - Μάζη. Η καταστροφική αυτή οργάνωση έχει επιλέξει ως κέντρα δραστηριότητας του την Θεσσαλονίκη (για τους Βουλγαροσκοπιανούς), την Κομοτηνή (για τους Πομάκους και Τούρκους), την Λάρισα (για τους Βλάχους) και την Λιβαδειά (για τους Αρβανίτες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: