Σάββατο

Αναζωογονούν οι Ρουμάνοι το βλαχικό ζήτημα με την βοηθεια ντοπιων Λαρισαιων εγκαθετων!!!

Picture 0 for Αναζωογονούν οι Ρουμάνοι το βλαχικό ζήτημα
Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν. Χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς εσωτερικής διάλυσης, αλλά και χώρες που μόλις διαθέτουν εισόδημα για να επιβιώσουν οι κάτοικοί τους, αναδεικνύουν εθνοτικά ζητήματα, δημιουργώντας συνθήκες έντασης στην περιοχή.
Ο λόγος σήμερα για την Ρουμανία, που από χρόνια βέβαια την χρησιμοποιείται ως όχημα για δημιουργία «Βλάχικης Εθνότητας». Η οποία βέβαια, όταν (δεν γράφω «αν», με τα μυαλά που έχουμε) αναγνωρισθεί, θα πρέπει να υπάρξει και κάποιο έδαφος γι’ αυτήν.
Για να μη θεωρηθεί πως τα παραπάνω είναι αστήρικτα, να μου επιτραπεί να μεταφέρω απόσπασμα  στην Καθημερινή του κ. Ν. Μέρτζου, προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από άρθρο του: «Τα τελευταία 25 χρόνια ισχυρά ξένα κέντρα επιχειρούν συστηματικά να αναγνωρισθεί διεθνώς στα Βαλκάνια ένα ξεχωριστό "Διαπεριφερειακό Έθνος Βλάχων" με αντίστοιχες "μειονότητες" σε καθεμιά βαλκανική χώρα. Ο στόχος είναι προφανής: εσωτερικές έριδες έως συγκρούσεις στα σπλάχνα του καθενός λαού, αποσταθεροποίηση των επιμέρους βαλκανικών κρατών χωριστά και τελικά περαιτέρω κατακερματισμός της Βαλκανικής».
Ο κ. Ν. Μέρτζος, βλαχικής καταγωγής, έχει αναλώσει την ζωή του παρακολουθώντας το ζήτημα αυτό. Και είναι φυσικό να ανησυχεί, επειδή και μεταπολεμικά η Ρουμανία συνεχίζει την προσπάθεια εκμαυλισμού, προσφέροντας υποτροφίες και άλλα προνόμια σε οποιονδήποτε Βαλκάνιο νέο, προερχόμενο απλώς από βλαχόφωνη οικογένεια, έστω και μεικτή. Απέτυχε στην Ελλάδα, αλλά έχει επιτυχίες στα Σκόπια και στην Αλβανία.
Στην οποία Αλβανία, , άνοιξε στην Κορυτσά επίσημα το Ρουμανικό Προξενείο, το οποίο βρίσκεται σε μια γειτονιά που κατοικείται από πολλούς Ελληνόβλαχους και είναι γνωστή για την ελληνικότητά της. Ο ιστότοπος "foni ortodokson koritsas" αναφέρεται στις συνεχείς προσπάθειες της ρουμάνικης προπαγάνδας να πάρει με το μέρος της τους Ελληνόβλαχους της Κορυτσάς.
Μάλιστα έχει σπουδάσει πάρα πολλούς νέους και σε καλά Τμήματα με υποτροφίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν επιστρέψει. Με την βοήθεια της Ρουμάνικης Πρεσβείας δημιούργησαν και Σύνδεσμο Αποφοίτων και βρίσκονται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Αλβανίας. Δεν έχουν βέβαια κάποια έντονη δημόσια δραστηριότητα αλλά τώρα ήρθε το στήριγμα.
Η Ρουμανία, βρίσκει πιο εύκολη την πρόσβαση στην Αλβανία, και κάνει χρήση του νόμου, που η ρουμανική Βουλή ψήφισε, σύμφωνα με τον οποίο «όλοι οι Βλάχοι των Βαλκανίων θεωρούνται Ρουμάνοι της Διασποράς».

Περισσότερο έντονη -και με μεγαλύτερη βαρύτητα-, ήταν η απάντηση του Σέρβου προέδρου. Θέλοντας η Ρουμανία να δημιουργήσει πρόβλημα στην Σερβία,  με αφορμή τη συζήτηση στις Βρυξέλλες για χορήγηση σ’ αυτήν καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε., έφερε στην επικαιρότητα «βλάχικο ζήτημα».
Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, το Βουκουρέστι ήγειρε ζήτημα παραβίασης των δικαιωμάτων των βλάχικων πληθυσμών που ζουν στην ανατολική Σερβία, στα σύνορα με τη Ρουμανία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Σερβου προέδρου που κατηγόρησε τη ρουμανική ηγεσία για εκβιασμό: «Εδώ και χρόνια η Ρουμανία προσπαθεί να πείσει τους Βλάχους ότι είναι Ρουμάνοι, ωστόσο οι πιο πολλοί αρνούνται. Δεν προσπαθεί να «πείσει» μόνο τους 40.000 Βλάχους που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή Τίμοκ της Ανατολικής Σερβίας ότι είναι Ρουμάνοι και όχι Σέρβοι, το Βουκουρέστι. Αλλά, και άλλων περιοχών της Σερβίας (καθώς και των χωρών της Βαλκανικής).
Οι Βλάχοι στην Ελλάδα μετρούν στα δάχτυλα τού ενός χεριού αυτούς που υπέκυψαν στην ρουμανική προπαγάνδα. Αλλά το Σύστημα θα επιμείνει. Καλή είναι επομένως η επαγρύπνηση. Η ίδρυση ρουμανικού προξενείου στην Κορυτσά δεν είναι τυχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: