Παρασκευή

Σε τέσσερα χρόνια δανειστήκαμε 518 δις ευρώ και ακόμα δεν σωθήκαμε

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ , σημερα θα διαπιστώσετε το μέγεθος της αναξιοπιστίας και της δουλοφροσύνης της δικομματικής κυβέρνησης των κηνσόρων. Στη Σύνοδο του Eurogroup στην Αθήνα μεταξύ 1 και 2 Απριλίου 2014, αποφασίστηκε η Ελλάδα να λάβει 6,3 δις ευρώ (€) εντός του Απριλίου, 1 δις € τον Ιούνιο και 1 δις € τον Ιούλιο, δηλαδή σύνολο 8,3 δις €. Τα δύο δις ευρώ του Ιουνίου και του Ιουλίου, θα εκταμιευθούν υπό την προϋπόθεση, ότι, η χώρα μας θα εφαρμόσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που αναγράφονται στις μνημονιακές συμβάσεις.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες βδομάδες ή σε μερικούς μήνες, η χώρα μας θα εισπράξει 3,5 δις € από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τα 3,5 δις € αφορούν το υπόλοιπο ποσό από τα 30 δις €, που ήταν η συνολική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Δηλαδή, το εναπομείναν ποσό που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την τρόικα είναι 11,8 δις ευρώ. 
Ωστόσο, οι κουτσαβάκηδες της κυβέρνησης προσπαθούν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα να παραπλανήσουν την ελληνική κοινωνία. Με το ποσό των 11,8 δις €, το συνολικό χρέος προς την τρόικα εκτιμάται σε 240 δις €.  Συνυπολογίζοντας το πακέτο των 28 δις το 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή και τα 50 δις με το PSI (Private Sector Involvement), προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για τη διάσωση των εγχώριων ελληνικών τραπεζών εκτιμάται σε 78 δις €. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν δανειστεί από το Ευρωσύστημα, μέρος του οποίου είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς επίσης και από άλλους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς, τουλάχιστον άλλα 150 δις €. Επίσης, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, είτε με τη μορφή εντόκων γραμματίων, είτε με την έκδοση ειδικής κατηγορίας ομολόγων, προσδιορίζεται σήμερα γύρω στα 50 δις €. Δηλαδή, μιλάμε για νέο δανεισμό κατά την περίοδο 2009-2013 ύψους 518 δις ευρώ (240+78+150+ 50=518), και παρ’ όλα αυτά, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο τέλμα της χρεοκοπίας. 
Πώς είναι δυνατόν, την τετραετία 2009-2013, κράτος και τράπεζες να έχουν δανειστεί από την τρόικα και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το ιλιγγιώδες ποσό των 518 δις ευρώ και το ελληνικό δημόσιο με τις τράπεζες, ακόμα να μην έχουν πετύχει την οικονομική τους εξυγίανση; Σε ποιες τρύπες και σε ποιες τσέπες πήγαν τα 518 δις €; Οι αχυράνθρωποι του δικομματικού καθεστώτος, μόλις σε τέσσερα χρόνια δανείστηκαν 518 δις €, ο λαός αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των χρεών τους και λογαριασμό δεν δίνουν σε κανέναν. Πέστε μου έστω και μια χώρα ανά την υφήλιο, που σε χρονική περίοδο τεσσάρων ετών, δανείστηκε 518 δις ευρώ και η χώρα αυτή να θεωρείται πιο χρεοκοπημένη απ’ ότι τέσσερα χρόνια πριν. Μιλάμε για σχιζοφρενικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι δεν έχουν ιερά και όσια. Ούτε ψυχίατρος δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά τους. Αν όμως ο ψυχίατρος κάνει το μοιραίο λάθος, να επιχειρήσει την ανάλυση των χαλκευμένων στοιχείων της τριανδρίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα, χωρίς καμία αμφιβολία θα σαλέψει και ξαφνικά θα βρεθεί για νοσηλεία στο Δαφνί. Ο φοβερός δανεισμός των 518 δις ευρώ, αποκα- λύπτει την παταγώδη αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής. Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτεί ενδελεχή ανάλυση, θα επανέλθουμε σε επόμενη αρθογραφία μας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: