Τετάρτη

Τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη – Πληροφορίες για τις έρευνες των αρχών





Οι εμπειρογνώμονες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που προκάλεσαν το χθεσινό μακελειό στη Βοστόνη είχαν τοποθετηθεί σε χύτρες ταχύτητας, για να αυξηθεί η ισχύς τους, ενώ δεν αποκλείεται να τις είχαν γεμίσει με καρφιά κι άλλα αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα ώστε να προκαλέσουν περισσότερα θύματα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από θραύσματα μετάλλου τα οποία αφαιρέθηκαν από τραυματίες.
Σε ότι αφορά στο πως πυροδοτήθηκε ο μηχανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ωρολογιακός μηχανισμός, καθώς βρήκαν υπολείμματά του, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε πλαστική εκρηκτική ύλη, αλλά μάλλον υλικά που βρίσκει κανείς ελεύθερα στο εμπόριο.
Οι αρχές ερευνούν κάθε πληροφορία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη των υπόπτων, αλλά και των κινήτρων της τρομοκρατικής επίθεσης. Εκατοντάδες ερασιτεχνικά βίντεο ακόμη κι από κινητά τηλέφωνα έχουν δοθεί στις αρχές ενώ επίσης εξετάζεται υλικό το οποίο συλλέχθηκε από κάμερες ασφαλείας επιχειρήσεων κοντά στον τόπο των εκρήξεων.
Οι έρευνες που έγιναν στο διαμέρισμα Σαουδάραβα φοιτητή που τα όργανα της τάξης έκριναν ότι συμπεριφερόταν περίεργα μετά την έκρηξη, δεν φαίνεται να απέδωσαν τίποτε ενώ ακόμη αναζητείται άτομο μελαμψό. Μάλιστα φαίνεται ότι παραχώρησε οικειοθελώς την άδεια για την έρευνα.
Στη χώρα οι σημαίες στα ομοσπονδιακά κτήρια κυματίζουν μεσίστιες κι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Τρίτη τις βομβιστικές επιθέσεις ως τρομοκρατική ενέργεια. Οι αρχές πάντως δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο συμπέρασμα αν πρόκειται για διεθνή ή εγχώρια τρομοκρατία, ή ακόμη και πράξη ενός μεμονωμένου ατόμου.
Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια, η οποία είναι η πρώτη που συνέβη επί αμερικανικού εδάφους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 κι έφερε ξανά στις μνήμες των αμερικανών τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά, σε αεροδρόμια, σταθμούς, γέφυρες και τούνελ, αλλά και ομοσπονδιακά κτήρια, καθώς η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: