Πέμπτη

Σκάνδαλο η πώληση της ΑΤΕ


«Με τον τρόπο που έγινε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, δείχνει τελικά μια πολιτική της κυβέρνησης η οποία έχει αποτελέσει, θα έλεγα, ένα πραγματικό σκάνδαλο», τόνισε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς με αφορμή διάταξη που απεσύρθη τελικά από νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προέβλεπε την απαλλαγή τςη Τράπεζας Πειραιώς κατά 150 εκατ. ευρώ από το φόρο  ακινήτων αυτής της πώλησης.
Όπως υποστήριξε ο κ. Π. Μουτσινάς, «αγοράστηκε η «καλή» Αγροτική Τράπεζα με 95 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε την MARATHON BANK –ανύπαρκτη- με 130 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς επωφελείται με 15 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας, με 10 δισεκατομμύρια ευρώ «καλά» δάνεια που είναι ρευστοποιήσιμα, θα ενισχυθεί με 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ -ίσως και περισσότερα- από την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ δεν ρισκάρει ούτε δραχμή ούτε ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Και αναζητά τώρα η κυβέρνηση να οργανώσει ένα ταμείο ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, ενώ είχε την πιο οργανωμένη τράπεζα για τον τομέα αυτό, η οποία με κάποιες ρυθμίσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει αποδοτικά..
Από την άλλη μεριά το Δημόσιο φορτώθηκε  την «κακή» Αγροτική Τράπεζα -που ξέρετε καλά ότι λόγω καθυστέρησης τώρα, τέσσερα με πέντε χρόνια, τα ελλείμματα μπορεί να φτάσουν, κ. υπουργέ, στα 6 έως  7 δισεκατομμύρια ευρώ- και να δούμε μετά πού θα δοθούν τα «κόκκινα δάνεια» και τι θα γίνει με την αγροτική γη και ποιος θα αναλάβει να κλείσει το υπόλοιπο έλλειμμα του Δημοσίου.
Θα ήθελα επίσης να πω  ότι υπάρχουν δυο μεγάλα θέματα στην Αγροτική Τράπεζα. Το ένα είναι ότι έχει μεγάλης αξίας πίνακες και έργα τέχνης -αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ- τα οποία δεν πρέπει να παραχωρηθούν στον επιχειρηματία. Το άλλο είναι το Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΑΤΕ -το οποίο ανήκε σε άλλη εταιρεία- που θα πρέπει να παραχωρηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του, γιατί είναι ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για τον αγρότη, για το γεωτεχνικό, για τον επιστήμονα στον αγροτικό χώρο και όπου αλλού».


Παρίσης (Πάρις) Ιωάννη Μουτσινάς

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email:
p.moutsinas@parliament.gr
Διεύθυνση:
Αθήνα, Βουλής 4, Τ.Κ. 105 62, τηλ: 210 3706395, FAX: 210 3706595
Βόλος, Αντωνοπούλου 139, Τ.Κ. 38221, Τηλ: 24210 35735, FAX: 24210 20530

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στο Τρίκερι Μαγνησίας από γονείς βιοπαλαιστές ( πατέρας ψαράς-ναυτικός, μητέρα εργάτρια γης).
Οικογενειακή Κατάσταση:
Παντρεμένος με την Αδαμαντία Μουτσινά- Κοινωνική Λειτουργό και πατέρας δυο αγοριών οι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επάγγελμα:
Είναι γεωπόνος της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών από το 1973, ειδικός Ανθοκόμος.
Επαγγελματική Απασχόληση
1976-1980 Γεωπόνος –τεχνικός , υπεύθυνος των ανθοκομικών επιχειρήσεων «Φλεριανός» στην Αττική.
1980-1984 Δημιούργησε ανθοκομική επιχείρηση για παραγωγή κομμένου τριαντάφυλλου, στα Μεσόγεια Αττικής.
1984-2010 Γεωπόνος της Αγροτικής Τράπεζας , αξιολογητής επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Υπεύθυνος για την διαχείριση θερμοκηπιακών και ανθοκομικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σήμερα συνταξιούχος.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Ενασχόληση με τα κοινά
1976-1984 Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Ανθοπαραγωγών (ΠΣΑ).
1978-1984 Γενικός Γραμματέας Κοινοπραξίας Ανθοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος (ΚΑΣΕ) η οποία το 1983-84 δημιούργησε την σύγχρονη ανθαγορά στην περιοχή «Αμυγδαλέζα» Αχαρνών Αττικής.
1985-1994 Συνδικαλιστής μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΑΤΕ και του Νομαρχιακού Παρ/ματος Μαγνησίας.
1995-2002 Νομαρχιακός Σύμβουλος, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων.
Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και Διευθύνων Σύμβουλος των Βιομηχανικών Σφαγείων Βόλου, τα οποία και τέθηκαν για πρώτη φορά σε λειτουργία.
2002-2006 Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιωλκού Μαγνησίας. Επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής παράταξης « Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ιωλκό».
2006-2010 Δήμαρχος Δήμου Ιωλκού Μαγνησίας.

Επιτροπές (Τρέχουσα Περίοδος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: