Τρίτη

E ρε γλεντια στα μπλοκα!!!!Ο άρχοντας και οι ...Στρατηγοί του κάμπου

 
  H φυσιογνωμία του Βαγγέλη Μπούτα δεσπόζει και σε αυτές τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν ως επίκεντρό τους τη Θεσσαλία. Είναι ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας του κάμπου... Οι δεξιοί «καπεταναίοι», με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί στο παρελθόν -
αναγκαίο κακό στο επαναστατικό προτσές- ένας ένας είτε «λύγισαν υπό το βάρος της ταξικής πάλης» είτε τους «ξωπέταξε το κίνημα», ενώ μερικοί βολεύτηκαν σε άλλα αξιώματα.
Κάθε χρόνο, σε κάθε μπλόκο, οι αγρότες δηλώνουν ότι ο αγώνας τους δεν έχει χρώμα. Η Ιστορία, βέβαια, έχει αποδείξει άλλα. Η πιο διαχρονική κόντρα ήταν αυτή ανάμεσα στον Μαρίνο Αντύπα της Δεξιάς Θανάση Κοκκινούλη (φωτογραφία) και στον Βαγγέλη Μπούτα. Προφανώς, η BMW 316 με την οποία τριγύριζε στα μπλόκα ο εκ Λαρίσης γαλάζιος καπετάνιος δεν ήταν του στυλ Μπούτα. Αλλά σίγουρα δεν ήταν το μόνο που τους χώριζε. Την εμβληματική ατάκα, που αποδεικνύει τη δύσκολη σχέση τους, την ξεστόμισε ο Κοκκινούλης όταν αποφάσισε να χτίσει mall, το Gaia Lifestyle Centre, στη Λάρισα. Επέλεξε, είπε, την οδό Καρδίτσης «για να το βλέπει κάθε φορά που θα έρχεται από την Καρδίτσα ο Μπούτας».

Ο «γαλάζιος» Θανάσης Κοκκινούλης, μετά το κάζο της χρεοκοπίας της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, εξαφανίστηκε. Η φιλοδοξία του να γίνει, με «φωτοστέφανο» σύγχρονου Μαρίνου Αντύπα, δήμαρχος του Κιλελέρ δεν ευοδώθηκε. Οι αγρότες φαίνεται ότι δεν εκτίμησαν τους αγώνες του... Ο διάδοχος και «πουλέν» του Χρήστος Σιδερόπουλος, που το 2009 πρωτοστάτησε στο κλείσιμο των Τεμπών, αισθάνεται μια χαρά πλέον στην πολυθρόνα του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας. Οταν την περασμένη εβδομάδα έκανε την εμφάνισή του στο μπλόκο της Νίκαιας δεν του έδωσε κανείς σημασία και μάλιστα κάποιοι τον αποδοκίμασαν. Ο τρίτος των ιστορικών «μπλε πολέμαρχων», Θανάσης Νασίκας, εγκατέλειψε και αυτός τα τρακτέρ, έγινε για ένα διάστημα δήμαρχος Τυρνάβου, μετά βρέθηκε να καλλιεργεί πεδιάδες στη... Ρουμανία και τώρα απέχει από τον συνδικαλισμό.
 
 
Οι ισορροπίες άλλαξαν στον κάμπο. Η παλιά αγροτοσυνδικαλιστική φρουρά έφυγε. Ο μόνος που μπορεί και κινητοποιεί συντεταγμένα τρακτέρ είναι ο «στρατηγός Μπούτας». Οι άλλοι πολιτικοί χώροι απλώς δεν υπάρχουν ή συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μεμονωμένα. Οι δυνάμεις της Καρδίτσας, επικράτειας του Βαγγέλη Μπούτα, υπερτερούν συντριπτικά σε τρακτέρ στην κινητοποίηση της Νίκαιας, με πυρήνα τους αγρότες του Παλαμά και του Προαστίου, οι σύλλογοι των οποίων πρόσκεινται στο ΚΚΕ.
http://www.larissanet.gr/wp-content/uploads/2012/10/cms-image-000015380-300x200.jpg
Προετοιμασία διαδόχων
Ο τελευταίος των «ιστορικών καπεταναίων» του θεσσαλικού κάμπου δεν ανεβαίνει πλέον στα τρακτέρ, ούτε κάνει βουκολικές εμφανίσεις με την περίφημη μάλλινη κάπα του. Ούτε ο Ζούκοφ, ούτε ο Ροκοσόφκσι, άλλωστε, επέβαιναν σε άρματα μάχης στον πόλεμο εναντίον των Γερμανών στο Κουρσκ ή τις πεδιάδες της Πολωνίας. Κινείται με το μπορντό Passat, κατευθύνει από τα «μετόπισθεν» την κινητοποίηση αφήνοντας να δρέψει τις επικοινωνιακές δάφνες η νέα γενιά «ταξικών αγωνιστών», με τους «λοχαγούς» ομοϊδεάτες του Κώστα Τζέλλα και Ρίζο Μαρούδα να κάνουν επιτυχώς το παιγνίδι μέσω της τηλεοπτικής κάμερας.
Εξάλλου, η πάγια κομματική πρακτική επιβάλλει σε κάθε στέλεχος να προετοιμάζει τον διάδοχό του και ο πιστός στο κόμμα (ΚΚΕ) Βαγγέλης Μπούτας δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά αισθανόμενος ότι οδεύει προς τη δύση της αγροτοσυνδικαλιστικής του διαδρομής και κάποιοι πρέπει να τη συνεχίσουν. Αφήνει από τώρα τα -κατά παράφραση της ρήση του Μάο- «συνδικαλιστικά λουλούδια» να ανθίσουν στον κάμπο...
Οι αγρότες της Θεσσαλίας βγήκαν στην εθνική οδό για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, όμως για τον Βαγγέλη Μπούτα και τους συντρόφους τους αποτελεί ύψιστο καθήκον η περιφρούρηση του «αγωνιστικού ταξικού περιεχομένου» των κινητοποιήσεων που κατ' αυτούς απειλείται να υπονομευθεί από τον ρεφορμισμό του... ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να εμπλακεί ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις στον κόμβο της Νίκαιας, μόνο με χαρά δεν πλημμυρίζει τους οργανωτές, αν και όπως μεταδίδουν δεν τους ενοχλεί η κάθοδος μεμονωμένα αγροτών προσκείμενων ή και οργανωμένων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φτάνει να μη μεταδίδεται η εντύπωση ότι αμφισβητείται η ηγεμονία του ΚΚΕ.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, στους στρατοπεδευμένους αγρότες κυκλοφορεί ανέκδοτο που λέει: «Ε ρε και να σκάσει μύτη ο Τσίπρας, να δείτε τι έχει να γίνει...». Τι μπορεί ενδεχομένως να συμβεί; Πιθανότατα ό,τι έγινε το 1996 - 1997, όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θέλησε να επισκεφθεί τον ελεγχόμενο από το ΚΚΕ μπλόκο της Βιοκαρπέτ. Ο Βαγγέλης Μπούτας όρισε την ίδια ώρα και ημέρα σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών στην Ιτέα Καρδίτσας! Μια γεύση πήρε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής επισκεπτόμενος τον κόμβο της Νίκαιας: ο σκληρός πυρήνας τού γύρισε την πλάτη. Κάποιες προκηρύξεις συμπαράστασης που κυκλοφόρησαν με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ τις κατάπιε το μαύρο σκοτάδι, προτού πέσουν καν στο οδόστρωμα.Εν τω μεταξυ βαριες καμπανες επεσαν σε γαλαζιους λοχαγους για τα μπλοκα του 2008!!

Βαριές καμπάνες σε αγροτοσυνδικαλιστές για τα μπλόκα του 2008

Ένδεκα «αγροτοδικεία» είναι προγραμματισμένα μέσα στο Φλεβάρη στα δικαστήρια της Λάρισας για παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών. Η αρχή έγινε σήμερα με τη δίκη τεσσάρων αγροτοσυνδικαλιστών για τα μπλόκα που έγιναν το τριήμερο 15- 17 Δεκεμβρίου στη Γυρτώνη.
Στο σκαμνί κάθισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές Χρήστος Σιδερόπουλος, Γιώργος Λαδόπουλος και Τάκης Τσικόπουλος και ο παραγωγός Θόδωρος Γουγουλιάς. Οι τέσσερις αγρότες καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου παραβρέθηκε, ως μάρτυρας υπεράσπισης ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρωταγωνιστής στα μπλόκα εκείνη την περίοδο, πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης.


Εφημ. Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: