Παρασκευή

Όχι της Θεσσαλίας στα κέντρα μεταναστών

alt
alt
 


Την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης - φύλαξης μεταναστών στη Θεσσαλία εξέφρασαν σήμερα το βράδυ τόσο οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και οι προσκεκλημένοι δήμαρχοι απ' ολόκληρη τη Θεσσαλία στην συνεδρίαση στην έδρα της Περιφέρειας. 
Επίσης, τη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του προέδρου της ΝΔ που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας αυτών των στρατοπέδων καυτηρίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης που ήταν ο μοναδικός βουλευτής που συμμετείχε στη συνεδρίαση του οργάνου, αφού όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές της Θεσσαλίας έστειλαν επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης επανέλαβε τη θέση του κατά της δημιουργίας στρατοπέδων υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χώροι στη Θεσσαλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι κράτησης των παράνομων μεταναστών.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε με νόημα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του υπουργείου να υποδειχθούν χώροι δημιουργίας των στρατοπέδων.
Η εισήγηση Ροντούλη
Στη συνέχεια λίγο έλειψε να τιναχθεί η συνεδρίαση στον αέρα, αφού ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έδωσε το λόγο στον κ. Ροντούλη, αλλά στους επικεφαλής των παρατάξεων, κάνοντας τον βουλευτή να αντιδράσει λέγοντας ότι η συμπεριφορά του προέδρου θα ήταν διαφορετική αν ήταν βουλευτής της ΝΔ και όχι του ΛΑΟΣ.
Έτσι, αφού σύμβουλοι της συμπολίτευσης κάλεσαν τον βουλευτή να ανακαλέσει, ο κ. Ροντούλης πήρε το λόγο πριν από την αντιπολίτευση και στην εισήγησή του επιτέθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη, τον οποίο αποκάλεσε δικτατορίσκο που αγνοώντας τις αντιδράσεις και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών διατάσσει τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών με στόχο να ανανήψει πολιτικά, κερδίζοντας τους κατοίκους της Αθήνας που θα νομίσουν ότι απαλλάχθηκαν από την παράνομη μετανάστευση.
Τέλος, αφού κάλεσε τον περιφερειάρχη να καταδικάσει και τον πρόεδρο της ΝΔ που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας στρατοπέδων, εξέφρασε την ευχή να παραμείνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σταθερή στη θέση της για τη μη λειτουργία στρατοπέδων και στην αρνητική της απάντηση στο αίτημα του υπουργείου για υπόδειξη κέντρων.
Η αντιπολίτευση
Όχι στα Κέντρα Κράτησης, αλλά ναι στα Πολυδύναμα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απ. Παπατόλιας επισημαίνοντας ότι η παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη» υποστηρίζει ότι με τη δημιουργία των προτεινόμενων Κέντρων δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να καλύψουμε το κενό μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία προϋποθέτει:
α) την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να γίνει όλη η Ευρώπη ενιαίος χώρος υποδοχής προσφύγων,
β) την πλήρη ανάπτυξη και στήριξη του προγράμματος επαναπατρισμού,
γ) το σχεδιασμό νέων πανευρωπαϊκών πολιτικών πρόληψης με στοχευμένα μέτρα, όπως η άσκηση ασφυκτικών διπλωματικών πιέσεων στην Άγκυρα και στις «σεσημασμένες χώρες» – πηγές της παράνομης μετανάστευσης,
δ) την επίσπευση των διαδικασιών παραλαβής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου,
ε) την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εντοπισμένα σημεία διέλευσης μεταναστών, με ασφυκτική θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Μπούτας αφού σημείωσε ότι η ανακίνηση του θέματος αυτή την περίοδο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη που αντί να ασχοληθεί με τις συνθήκες φτώχειας στην οποία τον οδηγεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ασχολείται με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παράλληλα τάχθηκε κατά της ίδρυσης αυτών των στρατοπέδων υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες θα πρέπει να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς ανοικτοί δημόσιοι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και ειδική μέριμνα για ανήλικους έγκυες, μητέρες θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
Προηγουμένως ο κ. Μπούτας καταδίκασε ως βάρβαρο το σχέδιο της δημιουργίας των στρατοπέδων, που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει ντόπιους και ξένους εργαζόμενους.
Αντίθετος στη δημιουργία των στρατοπέδων ήταν και ο επικεφαλής των «Ελεύθερων Θεσσαλών» κ. Δ. Μητσιούλης, που τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τους χρησιμοποιήσει σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων κατ' εντολή της τρόικας.
Από την πλευρά του ο κ. Κ. Πουλάκης επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της παράταξής του, όχι μόνο στο ενδεχόμενο εγκατάστασης στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στη Θεσσαλία, αλλά και ευρύτερα στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Θυμίζοντας ότι η Ελλάδα τείνει να μεταβληθεί από χώρα υποδοχής σε χώρα παραγωγής μεταναστών, γυρίζοντας πίσω στη δεκαετία του 1950, ο κ. Πουλάκης διάβασε τη δραματική έκκληση που απηύθυνε προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών ο πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϋ το 1953, αναφερόμενος στην κατάσταση των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία.
Στο κύριο μέρος της τοποθέτησής του, ο κ. Πουλάκης καταδίκασε σε έντονο ύφος την προσπάθεια ενόψει εκλογών να αλλάξει η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και να μετατοπιστεί στο ζήτημα της εγκληματικότητας και των μεταναστών, ώστε οι πολίτες να ξεχάσουν τα δύο χρόνια των μνημονίων και τις συνέπειές τους, τη φτώχεια και την ανεργία.
Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης ζήτησε να υιοθετήσει ομόφωνο καταδικαστικό ψήφισμα κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της πολιτικής του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» το Περιφερειακό Συμβούλιο και κατέληξε διαβάζοντας αποσπάσματα από μία επιστολή του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Την σκούπα κ. υπουργέ την χρησιμοποιούμε για να μαζεύουμε σκουπίδια. Αυτή την αντίληψη έχετε λοιπόν για τους λαθρομετανάστες;».
Κάθετα αντίθετος στην προοπτική δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών ήταν και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης κ. Φ. Γενηκομσίου, ενώ ο κ. Δ. Κουρέτας επεσήμανε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αναρωτηθεί αν χρειάζεται σήμερα τόσους μετανάστες και αν δεν τους χρειάζεται να αποφασίσει για την απέλασή τους.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Ρ. Κομήτσας αφού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τη λειτουργία των κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών, ενώ δεν έδειξε να διαφωνεί με την προοπτική δημιουργίας αυτών των κέντρων ως προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αντίθετος όμως στη δημιουργία των στρατοπέδων ήταν ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Σπ. Μπαρμπούτης που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί στα όρια του δήμου Λάρισας ένα τέτοιο στρατόπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: