Σάββατο

Επίσκεψη Μανιατών της διασποράς στα πλαίσια της γιορτής του Νόστου



Το καράβι του Νόστου, έχει αγκυροβολήσει στο Γύθειο κι αντιπροσωπείες Μανιατών από τη Σαρδηνία και την Κορσική βρίσκονται στη Μάνη, ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τους ισχυρούς δεσμούς, που ενώνουν τις τρεις περιοχές.
Η γιορτή του Νόστου αποτελεί στην ουσία συνάντηση αντιπροσωπειών από τις μανιάτικες εστίες και πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια κατ’ έτος κι εναλλακτικά στην περιοχή του Καρκέζε, στην Κορσική και φέτος στην μητέρα πατρίδα, τη Μάνη.
Ιδιαίτερες στιγμές, ιστορικής μνήμης, έζησαν όσοι παρακολούθησαν την επιστημονική ημερίδα Νόστος 2012 ”Η Διασπορά των Μανιατών”, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Γυθείου, και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του πανεπιστημίου του Κάλλιαρι.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις από σημαντικότατες προσωπικότητες των γραμμάτων στην τιμητική συνεδρία όπου μίλησε ο Μισέλ Στεφανόπολι, ιστορικός-ερευνητής με θέμα ”Οι Έλληνες Μανιάτες στην Κορσική, από το Οίτυλο στο Κοργκέζε” και ο λόγος του, σε άπταιστα ελληνικά παρά την μεγάλη του ηλικία, καθήλωσε.
Στη εκδήλωση μίλησαν καθηγητές του πανεπιστημίου του Κάλλιαρι και του πανεπιστημίου της Καλαβρίας καθώς και συγγραφείς κι ερευνητές, ενώ χαιρέτισαν την ημερίδα ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Πέτρος Παναγιωτόπουλος, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο δήμαρχος Μοντρέστα Σαρδηνίας Αντόνιο Ζέντα και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεώργιος Μαντζαρλής.
Οι εισηγήσεις και τα πρακτικά της ημερίδας θα αποτελέσουν υλικό για την έκδοση βιβλίου για την διασπορά των Μανιατών, έργο το οποίο θα αναλάβει η Καψάλειος δημοτική βιβλιοθήκη Γυθείου.
Οι απόδημοι θα παραμείνουν ως την Κυριακή στην Μάνη και θα συμμετάσχουν αύριο στις εορταστικές εκδηλώσεις, μαζί με αντιπροσωπείες Κρητικών που θα πραγματοποιηθούν στην Αρεόπολη, για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, όπου οι μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν την έναρξη της επανάστασης και λίγες ημέρες μετά, στις 23 Μαρτίου, πέτυχαν την πρώτη τους νίκη απελευθερώνοντας την πόλη της Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: